Follow me:

Honderd kilometer brocantemarkt in Lille!

Ieder eerste weekend van september staat de Franse stad Lille volledig op haar kop tijdens de enorme brocantemarkt die hier plaatsvindt. Uit alle omringende landen trekken antiek- en brocanteliefhebbers naar deze oude stad om de talloze kramen af te lopen, op zoek of er iets van hun gading bij is! Om enig idee te krijgen: het totale lint van 12.000 kramen is bijna 100 km! Trek dus je wandelschoenen maar aan!

Mijn zus gaat ieder jaar naar Lille en ik ga dan ook graag even bij haar horen wat er nu zo bijzonder is aan deze grootste brocantemarkt van Europa! Zij werkt bij een leuke woonwinkel en de brocantemarkt is dan ook helemaal in lijn met haar interesses! Elk jaar reist ook zij, met vele anderen, weer af naar Lille.

Lille 1 11120116_877057982369499_1643776452_n

“Je kijkt daar werkelijk je ogen uit! Je kunt niet iets bedenken of het ligt er in alle soorten en maten. Het is ook een heel internationaal gebeuren; vanuit heel Europa komen mensen naar Lille. En wat voor mensen… Al zou je de hele dag op een muurtje aan de kant zitten kijken, dan nog zou je een geweldige dag hebben!”

Lille 2 11880275_877057952369502_1977879528_n

Aterlierkruk

De foto’s spreken al wel voor zich. “En dit zie je overal! Er zijn duizenden kramen, sommige met alleen maar zooi maar ook met hele bijzondere spullen! Je ziet daar antiek wat je in Nederland niet tegenkomt; Frankrijk heeft in dat opzicht toch een heel ander verleden dan Nederland.” Met zoveel kramen moet er allicht wat leuks voor in jouw huis te vinden zijn!

Als ik vraag wat nu het mooiste is wat ze ooit op de brocantemarkt heeft opgedoken, blijkt dat een oude atelierkruk te zijn. “Een geweldige oude kruk, met zo’n draaibare zitting. Hij kostte maar € 5,00 en ik heb er de hele dag mee door Lille gesjouwd!”

Lille Praktisch

Er zijn diverse maatschappijen die een bustocht naar Lille aanbieden, zoals bijvoorbeeld Kras. Het voordeel van deze maatschappij is dat ze een eigen parkeerplaats in Lille hebben. Aangezien er ‘s avonds honderden bussen staan te wachten, is het wel zo prettig als je niet (met alle meubels en andere aankopen die je meesleept!) hoeft te zoeken naar de juiste bus.
Héél vroeg in de ochtend word je vanaf diverse opstapplaatsen naar de prachtige Franse stad vervoerd, waar je vervolgens, net als mijn zus, de hele dag langs de kramen kunt snuffelen! De markt begint op zaterdag om 14.00 uur en duurt tot zondagavond 23.00 uur.

Nog een paar tips voor de markt in Lille

 • Zorg dat je genoeg cash bij je hebt want in de rij staan voor een pinautomaat is niet fijn op deze dag!
 • Tijdens de markt is het mosselen (moules) eten traditie! Als je van mosselen houdt, zit je deze dag dus goed! – — Deze dag is er ook een wedstrijd gaande tussen restauranthouders, wie de grootste berg mosselschelpen voor zijn deur heeft liggen! Wat bij mij dan de vraag oproept: zou daar niet vreselijk mee gesjoemeld worden? Elke restauranthouder bewaart toch de restjes van de hele maand om zo af en toe bij z’n berg te gooien!
 • Wie niet van mosselen houdt (ik dus!), kan nog terecht bij alle verkooptentjes die Franse snacks en andere heerlijkheden verkopen.
 • Het is handig om iets Frans te kunnen, óf een goed vertaalboekje mee te nemen! De Fransen staan niet bekend om hun vloeiende talenkennis en het is jammer als dat ene mooie koopje vanwege een taalbarrière aan je neus voorbij gaat!

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Anne

  Tja, helaas moeten we altijd weer keuzes maken he! 🙂 Ik zit zelf dan een lang weekend in Dublin dus gaat voor mij ook niet lukken. Wellicht kom ik je in 2016 dan wel tegen! 😀

  13 augustus 2015 at 11:17 am
 • Reply Lieke

  Hier heb ik inderdaad al een paar keer iets over gehoord! Het lijk me zo gaaf want brocante spulletjes vind ik echt heel leuk, haha 😀

  13 augustus 2015 at 3:27 pm
  • Reply Anne

   Het moet inderdaad een enorme happening zijn, Lieke! Gewoon gaan dus! 🙂

   13 augustus 2015 at 3:46 pm
 • Reply Vetexbart

  Wat is er leuker dan zo’n gezellige marktjes. Ik had nog nooit van die in Rijsel gehoord, bedankt voor de tip! 🙂

  13 augustus 2015 at 5:04 pm
  • Reply Anne

   Haha en ik heb weer wat van jou geleerd, nog nooit van Rijsel gehoord!Gelukkig hebben we Google! 🙂
   Maar bedankt voor je enthousiaste reactie!

   13 augustus 2015 at 6:31 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge