Follow me:

Een stedentrip Marrakesh: De mooiste bezienswaardigheden en dagtrips

Zoek je een bijzondere bestemming voor een korte stedentrip, dan kan ik je met stip Marrakesh aanraden. In een paar dagen dompel je jezelf onder in een hele andere wereld dan Nederland. Het straatbeeld, de kleuren, de geuren…wat een toffe stad om te bezoeken! In dit blog deel ik mijn tips voor de leukste bezienswaardigheden, de mooiste accommodaties en andere handige tips voor Marrakesh.

Ga je voor het eerst naar Marrakesh? Dan kan ik je aanraden om ook mijn blogartikel ‘Voor het eerst naar Marrakesh‘ te lezen. Dan kom je tijdens je stedentrip niet voor onaangename verrassingen of ongemakkelijke situaties te staan. Maar laat je door al deze tips en adviezen niet tegenhouden om te gaan. Marrakesh is het namelijk zeker waard om te bezoeken!

En heb je ook mijn blog met ‘Leuke adresjes in Marrakech‘ al gelezen? We hebben bij supertoffe hotspots geluncht en gedineerd dus natuurlijk deel ik de adressen graag met je. En last but not least schreef ik ook nog een blogartikel over onze dagtrip vanuit Marrakesh naar de Agafay-woestijn.

Marrakesh
Ezelwagentje in de medina

Dit vind ik de mooiste bezienswaardigheden in Marrakesh

Het allerleukste in Marrakesh is misschien het wel rondslenteren door de medina, de oude stad. Er is zoveel te zien en te beleven in de stad dat je ogen en oren tekort komt. Maar wil je echt bezienswaardigheden bezoeken, dan kun je dit lijstje afwerken:

1. Het Bahia-paleis

Hoewel het Bahia-paleis tijdens ons bezoek (najaar ’22) gerenoveerd werd en we dus niet alles konden zien, vond ik dit toch een prachtig paleis om te bezoeken. Niet alleen omdat het er zo ontzettend fotogeniek is met alle gekleurde tegeltjes en fraaie tuinen, maar ook omdat het heel bijzonder is om door alle kamers rond te lopen. Wat een enorm complex was dit! Het totale paleis telt zo’n 150 kamers dus je krijgt tijdens het bezoek maar een deel te zien, maar ik vond het erg mooi om te zien.

Bahia Paleis Marrakesh
Binnentuin in het Bahia Paleis

Het oudste deel van het Bahia-paleis werd oorspronkelijk gebouwd voor de Si Musa, grootvizier (een soort eerste minister) van één van de sultans in de 19e eeuw. Oorspronkelijk kwam hij uit een slavenfamilie maar hij wist zijn positie steeds te verbeteren tot hij uiteindelijk grootvizier werd. Daarmee verdiende hij blijkbaar een dusdanig salaris dat hij dit schitterende paleis op kon laten trekken. Zijn zoon, die ook grootvizier was van een latere sultan, zou de bouw voltooien.

Omdat de meeste kamers leeg zijn, ben je geen uren bezig met je bezoek aan het Bahia-paleis. Wel raad ik je aan om vroeg op de dag te gaan, want het ‘instagrammergehalte’ is hier nogal hoog.

Het is ook een aanrader om het Bahiapaleis met een gids te bezoeken zodat je ontzettend veel interessante informatie ontvangt. Ik kan deze rondleiding aanbevelen omdat je daarmee ook een ‘skip the line’ hebt en je dus niet voor de kassa hoeft te wachten.

Bahia Paleis
In het Bahia Paleis

2. Het El Badi Paleis

Dit is een heel ander soort paleis, eigenlijk meer een soort ruïne. Toch vond ik zelf het El Badi Paleis misschien wel indrukwekkender dan het Bahia-paleis. Het El Badi Paleis werd in de 16e eeuw gebouwd voor één van de sultans uit de Saadi-dynastie. Het Alhambra in Granada diende als voorbeeld voor het El Bahia-paleis.

El Badi Palace
Het El Badi Paleis

Hoewel het paleis helemaal leeggeroofd is en eigenlijk alleen nog maar de muren overeind staan, heb je toch niet veel fantasie nodig om je voor te stellen hoe enorm imposant dit gebouw geweest moet zijn. Ook hangen er her en der nog tekeningen van hoe het er uitgezien moet hebben.

El Badipaleis
Een zwerfkat in de ruïne van het El Badipaleis

Op sommige plekken liggen er nog wat tegelvloertjes en ook kun je op de enorme binnenplaats de laaggelegen tuinen zien, die nog keurig onderhouden worden. In de oude kamers van het paleis kun je nog een uitgebreide tentoonstelling bekijken met oude foto’s, tekeningen, landkaarten etc..

Ook het El Badi Paleis is wellicht nog leuker als je het met een gids bezoekt. Zo kun je deze rondleiding boeken, waarbij een gids je meeneemt naar het Bahiapaleis, het El Badi Paleis en de Saadi graftombes.

El Badi Paleis
Het El Badi Paleis

3. Saadi Tombes

Wij hebben zelf deze bezienswaardigheid in Marrakesh overgeslagen maar de recensies voor de Saadi Tombes zijn over het algemeen erg positief. De tombes (waar overigens geen namen op staan dus je hebt geen idee naar wiens tombe je kijkt) liggen in een schitterend gedecoreerd gebouw. Hier zijn zo’n 4400 leden van de Saadi-dynastie begraven: een bizar idee.

Je vindt de Saadi Tombes vlakbij het El Badi Paleis.

4. Koranschool: Ben Youssef Medersa

Persoonlijk vond ik dit de allermooiste bezienswaardigheid in Marrakech. Deze voormalige koranschool kun je bezoeken en ik heb echt mijn ogen uitgekeken naar de bizar gedetailleerde decoratie. Niet alleen talloze gekleurde tegeltjes, maar uitgesneden houtwerk en steen; echt waanzinnig mooi. Daarnaast is de Ben Youssef Medersa ook nog eens uiterst ‘instagrammable’ dus kon ik hier met mijn fotocamera mijn hart ophalen!

Marrakesh blog
Ben Youssef Medersa

De koranschool huisvestte door de jaren heen zo’n 900 studenten, die in de kleine slaapzaaltjes op de 1e en 2e verdieping verbleven. Daar is nu niets meer van te zien (behalve talloze kamertjes, die er allemaal hetzelfde uitzien). Het gebouw is helemaal opgetrokken rond een binnenplaats, waar een langwerpig bassin ligt. De binnenste ring kamers kijkt uit op de binnenplaats.

Een prachtig gebouw en zeker aan te raden om te bezoeken!

Marrakesh
Wat een details! (Ben Youssef Medersa)

5. De Koutoubia moskee

Deze enorme moskee kun je als niet-moslim helaas niet bezoeken, maar ik raad je wel aan om even langs het gebouw te lopen. Naast de moskee zie je een vloerplan liggen van vierkante blokken; hier stond oorspronkelijk de eerste moskee, totdat men, na het voltooien van de minaret, er achter kwam dat deze niet helemaal zuiver richting Mekka lag.

De huidige minaret van de Koutoubia moskee is vooral handig als oriëntatiepunt in het chaotische Marrakech. De hoge toren steekt overal bovenuit.

Achter de moskee vind je prachtige groene tuinen: iets wat ik niet had verwacht in het warme Marokko.

Koutobia moskee Marrakesh
De hoge toren van de Koutobia moskee is een handig navigatiebaken in Marrakesh

6. Het Djemaa el Fna plein

Nog een oriëntatiepunt in de stad: het Djemaa el Fna plein. Dit enorme plein is echt het kloppende hart van de stad en je zult hier ongetwijfeld regelmatig overheen lopen. Overdag is het hier een enorme chaos met straatverkopers, stalletjes met vruchtensap, straatmuzikanten en talloze toeristen en locals, en dan rijden er ook nog eens scooters en auto’s dwars over het plein. ‘s Avonds wordt het zo mogelijk nog chaotischer, maar is het wel echt een belevenis om hier overheen te wandelen.

Wees alleen wel op je hoede als je op het plein loopt: er staan ook mannen met Berberaapjes op hun schouder. Tegen betaling mag je een foto maken met een aapje op je schouder, maar ik raad je met klem aan om dit niet te doen. De apen leven in vreselijke omstandigheden (lees: in veel te kleine kooien in de hete zon) en ik kan mij niet voorstellen dat de dieren lol hebben in de chaotische herrie van de stad. Pas dus op dat ze niet ongevraagd een aap op je schouder zetten.

Djemaa el Fna
Het Djemaa el Fna plein (Foto via Unsplash.com)

Ook vind je er tentjes waar slangen op opzwepende muziek dansen. Ook iets wat aan dierenmishandeling grenst dus werk hier niet aan mee.

Aan de kant van de moskee vind je talloze eettentjes: wij hebben hier langs geslenterd en vonden de verkopers van de eettentjes een stuk opdringeriger dan andere verkopers in Marrakesh. Bovendien gaan er wel verhalen van toeristen die hier ziek geworden zijn dus wij hebben besloten hier niets te eten.

Marrakesh blog
Uitzicht over het plein.

7. De leerlooierijen

Tja, een tip met mixed feelings… De leerlooierijen van Marrakesh liggen een stukje buiten het toeristengebied en deze zijn dan ook lastig alleen te vinden. Daarnaast is het ook nog eens moeilijk om de looierij op eigen gelegenheid te bezoeken want er functioneert een heel oplichterscircuit rondom de looierijen.

Wij zijn er helaas ook ingetuind, hoewel we daardoor wel de looierij bezocht hebben, wat wel heel bijzonder was. Al in het centrum word je aangesproken door jongens die je als tip geven de looierij te bezoeken, waarbij er dan stom toevallig een Berberjongen voorbij loopt die op de looierij werkt dus die hoef je alleen maar te volgen. Lang verhaal kort…de Berberjongen loopt daar helemaal niet toevallig en na afloop moet je geld aftikken en word je naar een dure leerwinkel gebracht waar je alleen met moeite wegkomt zonder iets te kopen.

Leerlooierij Marrakesh
De leerlooierij

Wil je toch proberen op eigen gelegenheid de looierij te bezoeken, dan moet je in de buurt van de Bab Debbaghpoort zijn, aan de noordoostkant van het centrum. Maar nogmaals, in dit gebied ben je ongeveer de enige toerist en ze zijn er niet zo happig op om jou zonder gids rond te laten lopen.

Bij de leerlooierij zie je het oude ambacht van leerbewerkers, die de huiden bewerken, onder andere met duivenmest. De geur is behoorlijk doordringend dus probeer een takje munt te scoren, die je onder je neus kunt houden.

Leerlooierij Marrakesh
Ambachtslieden aan het werk in een van de leerlooierijen van Marrakesh

8. Jardin Majorelle

Nog een Instagram-hotspot: de Jardin Majorelle. Een mooie botanische tuin, net buiten de medina van Marrakesh. Je vindt hier allerhande planten en cactussen en als je een toeslag betaalt, kun je ook nog het memorial van Yves Saint-Laurent bezoeken, die eigenaar van de tuin was. De entree tot het Berbermuseum zit wel bij de toegangsprijs voor de tuin in.

Het kan hier wel behoorlijk druk zijn, met name na 11.00 uur sta je rustig een half uur in de rij voor de kassa en daarna nog eens om binnen te komen. Je zou kunnen overwegen om deze tour te boeken, waarbij de chauffeur je naar de Majorelletuin brengt en waarbij je de dag afsluit met een ritje op een kameel in de Palmeraie (een oase met palmbomen).

Majorelle Garden
De Majorelletuin (Foto via Unsplash.com)

9. Place des Ferblantiers

Ik vond dit één van de leukste pleintjes in Marrakech en dit deed mij een beetje aan Barcelona denken. Een plein met gezellige terrasjes en wuivende palmbomen, heel gezellig. Je vindt het Place des Ferblantiers vlakbij het Bahia Paleis en het El Badi Paleis, dus ideaal om tijdens een ochtendje cultuur ook even een drankje op dit pleintje te doen.

Place des Fermentiers
Een leuk plein voor een tussenstop!

10. Place des Epices (Rahba Kedima)

Nog een gezellig pleintje maar wel enorm druk vergeleken met het voorgaande plein. Het Place des Epices ligt midden in de medina bij de drukke souks. Het midden van het plein is helemaal volgestouwd met straatverkopers die, vreemd genoeg, bijna allemaal hetzelfde assortiment hebben: rieten manden, tassen, hoedjes en andere producten van riet. Rondom het plein vind je winkeltjes waar ze kruiden en andere lokale producten verkopen.

Het is een heel gezellig en levendig plein en ik vond het erg leuk om hier rond te lopen. Ook één van mijn favoriete hotspots, het Café Des Epices, zit aan dit pleintje dus de perfecte plek om op een terras te zitten om mensen te kijken! Ook vind je het razend populaire restaurant NOMAD vlakbij dit pleintje (in een heel smal zijstraatje) en vanaf het dakterras heb je een fantastisch uitzicht over het Place des Epices!

Place des Epices
Place des Epices

11. Slenteren door de souks

Tja, om het Place des Epices te bereiken moet je door de eindeloze smalle straatjes van de souk lopen, maar dat is geen straf! Je vindt hier talloze kleine stalletjes met allerhande producten en souvenirs en het aanbod is zó afwisselend dat er ongetwijfeld iets voor je bij zit.

Het nadeel is dat de verkopers je nauwkeurig in de gaten houden en als ze de indruk krijgen dat je interesse in hun producten hebt, klampen ze je gelijk aan en wordt er van alles voor je uitgestald in het winkeltje. Durf dan nog maar eens nee te zeggen….

Oriënteren in de souks is lastig, tenzij je een goed richtingsgevoel hebt (maar zelfs dan verdwaal je af en toe). Neem dus steeds goed de omgeving en kleine details in de souk in je op, zodat je na verloop van tijd wat herkenningspunten hebt, dat helpt!

Souk kruiden
Talloze kruidenwinkels in de souks

12. De Joodse wijk in Marrakesh

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook Marrakesh heeft een Joodse wijk, waar ooit zo’n 40.000 Joden woonden. Je vindt de wijk ten zuiden van het Bahia Paleis, hoewel het niet heel duidelijk zichtbaar is waar de wijk precies is. Er is een synagoge en ook in deze wijk vind je een souk, waar de winkeltjes vooral kruiden verkopen. De huizen zijn hier ook ietsje anders, met kleine balkonnetjes aan de voorkant. Bij de mellah (de Joodse wijk) ligt ook een enorme Joodse begraafplaats.

De wijk zou wat onveilig aanvoelen, maar daar hebben wij niet zoveel van gemerkt, behalve dat ook hier geprobeerd werd ons ‘de weg te wijzen’, wat we genegeerd hebben; daarna dropen ze ook wel af. Er wordt wel gewaarschuwd om als toerist niet ‘s avonds de wijk te bezoeken.

Souk Joodse wijk
De souk in de Joodse wijk van Marrakesh

13. De Bab Agnaou stadspoort

Geen enorme bezienswaardigheid maar toch wel een mooi plekje in Marrakesh: de Bab Agnaou poort. Je vindt deze vlakbij het El Badi Paleis en de Saadi Tombes. Een prachtige oude stadspoort die toegang geeft tot de medina. De poort is net gerenoveerd dus je kunt hem weer in volle glorie aanschouwen!

Marrakesh
Bab Agnaou stadspoort

Op weg naar de poort kwamen wij langs de Moulay El Yazid moskee, wat ook een schitterend gebouw is. Uiteraard ook niet te bezoeken als niet-moslim, maar desondanks de moeite waard om de prachtige minaret te bekijken. Ook een leuk plekje om wat te drinken op het terras van Zeitoun Café Kashbah.

Kashbah moskee
De Moulay El Yazid moskee

14. Musea in Marrakesh

Er zijn ook diverse musea te bezoeken in Marrakesh. Zelf hebben wij dit niet gedaan (hoewel onze riad pal naast het Dar Si Said Museum zat), een beetje uit tijdgebrek. Als we meer tijd hadden gehad, zou ik zeker naar het fotografiemuseum gegaan zijn.

Dit zijn enkele musea in Marrakesh:

  • House of Photography: fotografiemuseum
  • Het Orientalist Museum: kunstmuseum met werken van Europese en Marokkaanse kunstenaars
  • Dar Si Said Museum: kunstmuseum met vooral tapijten als collectie
  • Heritage Museum Marrakesh: een museum met kleding, meubels, munten etc.
  • Marrakesh Museum: Historische kunstvoorwerpen
Marrakesh blog

Dagtrips buiten Marrakesh

Ik kan je met stip aanraden om ook een dagtrip buiten de stad te boeken. De chaos en herrie van de medina kan na een paar dagen wat overweldigend zijn en ik vond het heerlijk om even uit de drukte te zijn. Bovendien zie je dan ook wat van het bijzondere landschap rondom Marrakesh.

1. Agafay woestijn met quad- en kameelrijden

Wij hebben zelf voor deze tour gekozen en dat was een fantastische middag/avond! ‘s Middags werden we opgehaald en naar een (voormalig) Berberdorpje in de woestijn gebracht. Eerst kregen we een kopje thee, daarna kregen we uitleg over de quad en mochten we met een gids op pad. We waren met z’n tweeën plus de gids dus dat was super!

De quadrit was echt heel leuk om te doen: een stuk uitdagender dan de quadrit die ik ooit in Egypte maakte. Daar reden we gewoon rechtdoor over het zand, maar hier volgden we een soort parcours en laat die quad nu steeds nèt wat anders willen dan ik… Een paar keer miste ik dus een bochtje maar verder konden we de gids prima volgen. Een fotomomentje op een prachtige plek maakte het natuurlijk compleet!

Quad Agafay

Bij terugkomst opnieuw een kopje thee en daarna stapten we op een kameel en schommelden we in zen-tempo door de woestijn. Ook heel leuk om mee te maken (al was ik vooral druk om niet van mijn kameel te vallen). Na afloop genoten we van de zonsondergang in de woestijn en kregen we ‘s avonds nog een heerlijke, traditionele maaltijd. Rond 9 uur werden we weer teruggebracht naar de stad.

Ik vond het een fantastisch uitje en ook heel goed en professioneel geregeld. Je kunt deze Agafay woestijntocht hier boeken.

Agafay woestijn
In de Agafay woestijn

2. Ouzoud-waterval

Op nummer twee van mijn wishlist van Marrakesh stond de Ouzoud-waterval. Ik zag er prachtige fotootjes van dus als we nog een extra dag hadden gehad, waren we zeker hier naartoe gegaan.

Het is wel een flink eind rijden naar de watervallen, maar dan zie je ook gelijk wat van de omgeving. Tijdens deze tour naar de Ouzoud-waterval vaar je met een bootje naar de voet van de waterval.

3. Essaouira

En nog een leuk uitstapje vanuit Marrakesh: naar het kustplaatsje Essaouira. Met een busje word je naar dit authentieke dorpje gebracht, waar je rond kunt lopen door de medina.

Ik ben zelf niet in Essaouira geweest, maar heb er wel veel positieve verhalen over gehoord dus dit zal ongetwijfeld ook een leuke dagtrip zijn!

Agafay Marrakesh
Het is een aanrader om een dagje buiten de stad te kijken.

Accommodaties in Marrakesh

Ik kan je met stip aanraden om een riad in Marrakesh te boeken. Je verblijft dan in een soort paleisje midden in de stad. De kamers zijn vaak gerangschikt rondom een binnenplaats en de riads zien er allemaal fantastisch uit.

Riad Dar Zaouia

Onze riad was echt perfect! We sliepen in de riad Dar Zaouia van de Angsana Riad Collection. Onze riad lag op zo’n 5-10 minuutjes lopen van het Djemaa El Fna-plein en elke dag liepen we door een gezellig straatje met winkeltjes naar het plein. Het Bahia-Paleis ligt vlakbij deze riad dus daar konden we mooi vroeg naar binnen.

De riad Dar Zaouia is echt een oase van rust in de hectiek van de stad. We hadden een mooie binnenplaats, waar elke dag rustige muziek speelde. Na een dag in de stad konden we heerlijk ontspannen op het dakterras. Vlakbij lag de hoofdriad van de Angsana Riad Collection, waar we gebruik konden maken van het zwembadje, als we even een verfrissende duik wilden.

Dar Zaouia riad Angsana
De riad Dar Zaouia

Maison Belbaraka

Een prachtige en betaalbare riad is Maison Belbaraka, aan de noordwestkant van de medina. Een hele prettige riad, vanaf waar je ook zo de stad in loopt. De binnenplaats is prachtig gedecoreerd, met een klein zwembad in het midden. Ook op het dakterras kun je heerlijk relaxen. Een fijn adresje!

Riad Maison Belbaraka
Riad Maison Belbaraka

Riad Selouane

Een hele mooie riad die ik zeker aan kan raden is Riad Selouane, ook op een ideale locatie. De riad ziet er schitterend uit en je wordt door buitengewoon vriendelijke medewerkers ontvangen. Een pareltje en voor de prijs hoef je het niet te laten!

Riad Selouane
Riad Selouane

Riad Anya & SPA

Een prachtige riad die wel net iets buiten het centrum ligt, hoewel je nog steeds op loopafstand van het Djemaa El Fna-plein zit. Deze prachtige, kleurrijke riad Anya & SPA vind ik echt schitterend en de Booking.com beoordeling van 9,6 zegt ook wel genoeg! De prijs ligt ietsje hoger dan bij voornoemde adresjes; je betaalt hier € 146,- per nacht.

Riad Anya
Riad Anya & SPA

All-inclusive naar Marrakesh: Resort Club Dar Atlas

Ga je wat langer naar Marrakesh of geef je sowieso de voorkeur aan een verblijf in een resort, dan kun je via Sunweb hele fijne all-inclusive arrangementen boeken. Momenteel staat er niet zoveel online op hun site, maar er komt ongetwijfeld begin volgend jaar weer meer op de website.

Je kunt een all-inclusive boeken bij Club Dar Atlas, een resort vlakbij Marrakesh. Een shuttlebus brengt je naar de stad dus dat is handig geregeld!


Agafay woestijn
De Agafay woestijn

Toffe dagtrips vanuit Marrakesh:

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge