Follow me:

Siena bezoeken: Wat kun je hier allemaal zien en doen?

Siena is één van de meest populaire steden in de regio Toscane. En niet zonder reden, want deze Italiaanse stad is echt een pareltje. Alleen al het Piazza del Campo is een schitterend plein, maar vergeet ook de Dom van Siena niet. In dit blogartikel vertel ik meer over hoe je een dag in deze stad door kunt brengen. Wat is er allemaal te zien en te doen in Siena?

Echt groot is Siena niet: het (toeristische) leven speelt zich vooral af in de smalle straatjes rondom het Piazza del Campo en de enorme kathedraal. Maar dat zorgt al voor genoeg moois om een halve dag in Siena door te brengen. Ga je in de zomermaanden, dan wordt het na het middaguur vaak te warm om in de stad rond te lopen, dus zorg dat je in ieder geval het Piazza del Campo en de Dom gezien hebt.

Piazza del Campo, kloppend hart van Siena

Het Piazza del Campo is echt een prachtig plein, dat je echt eens bezocht moet hebben. Het plein is gemaakt in de vorm van een schelp en is in negen vakken verdeeld. Dit is een overblijfsel van de gilden die in de 13e en 14e eeuw het stadsbestuur vormden. Aan de onderste zijde van het plein staat een prachtig palazzo: het Palazzo Pubblico. Tegenover het paleis vind je de mooi gedecoreerde Fonte Gaia fontein.

Wij lieten ons (door de warmte én door de aanlokkelijke terrassen) verleiden om op één van de terrasjes aan het Piazza del Campo neer te strijken. Nadeel is dat je hier wat meer betaalt dan in de zijstraten van Siena; voordeel is dat je vanaf deze terrassen echt een prachtig uitzicht over het Piazza del Campo hebt en ongegeneerd mensen kunt kijken…

Piazza del Campo Siena
Het Piazza del Campo

De Palio: de paardenraces van Siena

Zeg je Siena, dan zeg je ‘paardenraces’. De stad is wereldberoemd vanwege de bizarre paardenraces die hier ieder jaar gehouden worden. De races, in goed Italiaans ‘Palio delle contrade’ (of ook wel kortweg ‘Palio’) genoemd, vinden in juli en augustus plaats en worden gehouden tussen de 17 verschillende wijken van Siena.

De races zijn een enorm spektakel, waar corruptie en omkoperij heel gebruikelijk zijn. Wijken die zelf niet meedoen betalen wel forse bedragen om te proberen de winst van een ‘vijandelijke’ wijk te voorkomen. En ook als je als toeschouwer naar de Palio wilt, mag je fors in je buidel tasten: tickets kosten al snel een paar honderd euro. En dat voor een race van nauwelijks anderhalve minuut want de jockeys rijden in volle vaart drie rondjes om het plein en dan is het alweer klaar.

De Dom van Siena

Hoewel ik inmiddels al drie keer de Dom van Siena bezocht heb, viel mij de laatste keer pas op hoe onvoorstelbaar mooi deze kathedraal is. Persoonlijk vind ik het één van de mooiste kerken die ik ooit bezocht, vooral vanwege het groenwitte marmer, de blauw-met-goud-gespikkelde plafonds en de prachtige koepel. Wat een indrukwekkend gebouw!

Dom Siena
De Dom

Trek ruim de tijd uit om de Dom te bezoeken, en bij voorkeur koop je een uitgebreider ticket zodat je ook andere delen van de kathedraal kunt bezoeken. Zo namen wij de zogenoemde ‘Opa Si Pass‘ waarmee je niet alleen de kerk zelf bezoekt, maar ook de Piccolomini-bibliotheek, de crypte, het Baptisterium en, last but not least, het Facciatone voor een panorama-uitzicht over de stad.

DoM Siena
Het schitterende interieur van de Dom

De kathedraal en de Piccolomini-bibliotheek

De kathedraal is echt waanzinnig mooi. Ik bleef maar rondkijken en foto’s maken en kwam eigenlijk heel erg tijd tekort want zou hier echt wel uren kunnen zijn. De gestreepte pilaren zorgen voor een heel bijzonder effect.

In een kapel die aan de kathedraal vast zit, kijk je ook echt je ogen uit. Het plafond is enorm gedetailleerd gedecoreerd en in de vitrinekasten liggen eeuwenoude boeken tentoongesteld. Op de muren zijn prachtige fresco’s geschilderd. Wauw, wat mooi!

Dom Siena
De kathedraal

Panoramazicht vanaf het Facciatone

Wij kiezen er voor om direct na de kathedraal naar het Facciatone te gaan omdat het nog vrij vroeg is en we hopelijk de mensenmassa voor zijn. Het Facciatone is een stuk muur en oorspronkelijk was het de bedoeling dat hier nog een zijbeuk van de kathedraal aangelegd zou worden. Geldtekort leidde er toe dat deze bouwplannen nooit voltooid zijn, maar het stuk muur staat er nog. In de muur zijn wenteltrappen naar boven gebouwd, zodat je van bovenaf een geweldig uitzicht over de stad hebt.

Via het kathedraalmuseum (vol religieuze kunst en voorwerpen uit de kerk) kunnen we inderdaad zo doorlopen naar het Facciatone. Vanaf hier hebben we echt een panoramazicht over Siena en de omliggende Toscaanse heuvels. We hebben prachtig zicht op de kathedraal zelf en genieten enorm van het 360-graden plaatje om ons heen.

Uitzicht over Siena
Fantastisch uitzicht over Siena

Crypte en Baptisterium

We vervolgen onze tour met een bezoekje aan de crypte, die ons in de catacomben onder de kathedraal brengt. Heel bijzonder zijn de oude fresco’s die je nog kunt onderscheiden op de muren èn natuurlijk het idee dat je onder de kathedraal loopt. Ook kun je hier het oudste glas-in-loodraam van Italië bekijken.

Oudste glas-in-loodraam van Italië
Het oudste glas-in-loodraam van Italië dateert uit 1287.

We sluiten ons bezoek aan de Dom van Siena af met een kijkje in het Baptisterium, dat helaas grotendeels in onderhoud is. Desondanks krijgen we toch een indruk van hoe mooi dit gebouw van binnen is.

Nadat we alle gebouwen die bij de kathedraal horen, bekeken hebben, is het tijd om de stad Siena verder te ontdekken.

Glas in lood crypte Dom Siena
Nog meer prachtige glas-in-loodramen in de crypte

Ontdek het oude centrum van Siena

Zoals bij zoveel oude, Italiaanse steden, is het leuk om gewoon door de smalle straatjes van het oude centrum van Siena te dwalen. Er zijn zoveel leuke winkels, mooie doorkijkjes en idyllische pleintjes te zien, die samen Siena tot de bijzondere en mooie stad maken waar zoveel toeristen op af komen.

Sla zeker een bezoekje aan het Piazza Salimbeni niet over, waar je het fraaie Palazzo Salimbeni kunt bewonderen. En vlakbij het Piazza del Campo kom je voorbij het schitterende Logge del Papa, een gebouw uit de renaissancetijd.

Logge di Papa
Het Logge di Papa, zomaar in een winkelstraatje

Musea bezoeken

Heb je zin om een museum te bezoeken, dan kun je alle kanten op in Siena. Je vindt er vooral diverse kunstmusea. Ik noemde ook al het Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo met religieuze voorwerpen dat zich bij de kathedraal bevindt.

Andere musea zijn:

  • Pinoteca Nazionale: je vindt hier met name kunstwerken uit de bloeiperiode van Siena en dat in een prachtig oud gebouw
  • Santa Maria della Scala: in dit voormalige ziekenhuis vind je nu een museum met oude fresco’s en kunstwerken uit de renaissanceperiode;
  • Torture Museum; Ooit was dit een oude gevangenis; tegenwoordig een museum waar je martelwerktuigen door de eeuwen heen kunt bekijken. Niet zo groot.
  • Palazzo Pubblico: in dit paleis aan het Piazza del Campo kun je mooie oude fresco’s bewonderen
Fresco's
Oude fresco’s in de crypte onder de kathedraal

Fontebranda: oudste waterbassin van Siena

Met de roltrappen kun je vanuit de oude stad helemaal afdalen naar het oude, middeleeuwse waterbassin Fontebranda. Dit is een heel oud stukje Siena, want al in 1081 begon men met de bouw van dit waterbassin.

Er is niet enorm veel te zien, maar het is wel een prachtige plek; met de gotische waterbogen en het turquoise water waar je vissen in kunt zien zwemmen. Zeker een aanrader om even een kijkje te nemen.

Fontebranda Siena
Het waterbassin Fontebranda

Tips voor parkeren in Siena

Het is het makkelijkst om te parkeren in de parkeergarage Parcheggio Santa Caterina. Deze ligt namelijk vlakbij het waterbassin Fontebranda, dus is het een stuk makkelijker om deze aan het begin of eind van je bezoek aan Siena te bekijken.

Parcheggio Santa Caterina is makkelijk aan te rijden, de parkeergarage is betaalbaar (ca. 2 euro per uur) en vanuit hier word je heel eenvoudig met roltrappen naar boven gebracht, zodat je niet de steile klim naar het oude centrum van Siena hoeft te maken. Dat is dus ideaal want het centrum ligt echt best wel hoog en in de Toscaanse zon wil je niet zo’n eind klimmen! Onthoud wel goed waar je precies in de stad uitkomt want anders kan het soms lastig zijn om de roltrap weer terug te vinden.

Chianti Siena
Siena

Andere blogartikelen over Toscane

Toscane is een hele fijne vakantiebestemming omdat er ontzettend veel leuke stadjes te bezoeken zijn. Daarnaast is het landschap schitterend en ik houd erg van het zonnige en warme klimaat.

Ik ben al heel wat keren in Toscane geweest en schreef al de nodige blogs, die je hieronder vindt:

San Gimignano
Wijngaarden rondom San Gimignano

Heb jij nog goede tips voor een bezoek aan Siena? Deel ze in de reacties hier onder!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge