Voor Amsterdamse kaasliefhebbers is het een begrip: de kazen van Abraham Kef. Op een zonnige zaterdag doen we een kaasproeverij, dankzij een leuke cadeaubon die we kregen. Het resultaat? Een heerlijke middag op een zonnig terras, de lekkerste kazen en charcuterie en…ietsje teveel wijn (oeps!). In dit blog vertel ik alles over onze kaasproeverij in Amsterdam bij Proeflokaal Abraham Kef!
Allereerst een stukje geschiedenis over Abraham Kef. In de jaren ’50 opende hij zijn eerste kaaswinkel in Amsterdam, in de Marnixstraat. Later kwamen daar nog twee vestigingen bij, waaronder het Proeflokaal in Amsterdam-Noord. Kef was de oudste kaaswinkel met Franse kazen in Amsterdam en dus een pionier!
De drie winkels worden tegenwoordig gerund door Marike van der Werff, in samenwerking met een kaasaffineur uit Boulogne-sur-Mer (wat aan de Opaalkust ligt, waar ik onlangs dit blogartikel over plaatste). De affineur koopt jonge kazen in en laat deze vervolgens rijpen tot ze perfect zijn.
Proeflokaal Abraham Kef in Amsterdam-Noord
Wij hebben een kaasproeverij bij het Proeflokaal Abraham Kef in Amsterdam-Noord gereserveerd. Vanaf het Centraal Station nemen we de veerpont naar de overkant, vanaf waar het nog zo’n tien minuutjes lopen is. Ik ben nog nooit in dit deel van Amsterdam geweest en ben echt op slag verliefd op het leuke wijkje waar je Proeflokaal Abraham Kef vindt! De oude huisjes met geel houtwerk aan de Van der Pekstraat geven dit deel van Amsterdam een heel authentiek sfeertje en je waant je echt weer even tientallen jaren terug. Je merkt er hier niets van dat het (té) drukke Amsterdam met veel teveel toeristen, expats en blowende jongeren hier op een steenworp afstand ligt. Wat een verademing!
Het is warm en zonnig, dus kunnen we lekker buiten zitten op het fijne terras van het Proeflokaal. Het pleintje wordt gedeeld met Café Keppler, waar het ook gezellig druk is met dit mooie weer.
Kaasproeverij
We hebben voor het ‘uitgebreide pakket’ gekozen, dus niet alleen een kaasproeverij maar ook een platter met charcuterie er bij. De kaasproeverij zelf bestaat uit negen soorten kaas, geserveerd met brood en bijpassende wijnen. We beginnen met een kaasplank met zachtere kazen, geserveerd met een glas witte wijn. Hoewel wij eigenlijk niet zo heel erg van de Franse kazen zijn, smaken deze stuk voor stuk uitstekend!
Daarna komen de hardere kazen, samen met een gekoelde Oostenrijkse rode wijn, omdat het vandaag zo warm is. Daarnaast komt ook de charcuterieplank op tafel. De charcuterieplank bevat allemaal lokale producten, zoals de ossenworst van Louman uit de Jordaan en gedroogde worst van een varkensboerderij aan de rand van Amsterdam.
We krijgen bij alle kazen een enorm uitgebreide uitleg door één van de enthousiaste medewerkers van Proeflokaal Abraham Kef. Ze weet er duidelijk veel vanaf en weet het ook met verve te vertellen.
De kazen zijn echt enorm lekker, zelfs de kazen waarvan ik van tevoren dacht dat ik ze wat minder zou vinden. De één is natuurlijk meer favoriet dan de ander, maar toch smaken ze allemaal uitstekend. De wijn past er inderdaad heel goed bij en we genieten echt enorm van deze kaasproeverij in Amsterdam!
Kaasproeverij in Amsterdam: Praktische tips
De kaasproeverij bij Proeflokaal Abraham Kef is een enorm leuk cadeau om weg te geven. Het is niet heel goedkoop (€ 32,50 p.p. voor alleen de kaas en wijn, uit te breiden met een charcuterie-supplement van € 13,50 p.p.). De kwaliteit van de kazen en de charcuterie is echter uitstekend.
Toen wij de kaasproeverij in Amsterdam deden, zat er aan de tafel naast ons een vrijgezellenfeest-groep, waar dit uitje ook heel leuk voor is. Ook zou je de proeverij bijvoorbeeld voor een groep collega’s kunnen organiseren.
Bij de proeverij is er ook een kaaswinkel, waar je de kazen, die je het lekkerst vindt, kunt kopen/bestellen.
Het Proeflokaal is alleen op woensdag t/m zondag geopend.
Het is aan te raden om met openbaar vervoer naar de kaasproeverij in Amsterdam te gaan. De glazen wijn zijn ruim en tikten bij ons, in combinatie met het zonnige weer, wel aan. Het zou jammer zijn als je de wijn af moet slaan omdat je nog moet rijden.
De kaasproeverij in Amsterdam combineren
Wij combineerden de kaasproeverij bij Proeflokaal Abraham Kef met een dagje Amsterdam. Na afloop namen we de veerpont terug naar het Centraal Station, en stapten toen op het voetveer F4 naar de NDSM-werf. Daar bezochten we street artmuseum STREET, slenterden langs de oude scheepswerven en dronken nog wat op een leuk terras aan het IJ. Je zou (als je uiteindelijk weer trek krijgt) hier ook leuk kunnen eten bij Restaurant IJver. Een en ander beschreef ik in mijn blogartikel over Amsterdam-Noord.
Je zou ook een bezoekje kunnen brengen aan de A’DAM Toren, die zich ook aan de noordkant van het IJ bevindt. Bovenin is de LOOKOUT, een uitzichtpunt met grote schommel. Je schommelt hier 100 meter boven de grond, met uitzicht over Amsterdam.
Bezit je een Museumkaart, dan kun je natuurlijk de kaasproeverij combineren met een museumbezoek. Denk bijvoorbeeld eens aan de Hermitage, waar prachtige kunst tentoongesteld wordt, en waar het net even wat minder druk is dan in het Rijksmuseum of het Van Gogh Museum.
Wat ik zelf ook een heel tof museum vind in Amsterdam, is het MOCO, op het Museumplein. Dit (private) museum herbergt veel streetartwerken van bijvoorbeeld Banksy. Ik schreef dit blogartikel over het MOCO Museum.
Ook schreef ik een blog met ‘mijn favoriete adresjes in Amsterdam‘, dus wellicht kun je daar nog wat inspiratie uithalen om met de kaasproeverij in Amsterdam te combineren?
Cindy zegt
Dit moet ik echt een keer proberen! Ziet er veel lekkerder uit dan kaasfondue.
Anne zegt
Zeker de moeite waard!
Heidi zegt
Wat heerlijk dat kaars.