Follow me:

Het Moco Museum: Hip museum voor Banksy-fans

In een prachtige oude villa op het Museumplein in Amsterdam, vind je het Moco Museum. Hoewel de buitenkant doet vermoeden dat je hier klassieke 17e eeuwse kunst kunt bekijken, is de werkelijkheid heel anders. Hippe streetart en controversiele werken, met vooral veel kunst van de Britse Banksy.

Ooit dacht ik in Krakau een echte Banksy gespot te hebben. Hoewel het om een imitatie-exemplaar bleek te gaan, wakkerde het bij mij toch het enthousiasme over deze kunstenaar aan. Ik vind zijn streetart echt waanzinnig mooi!

Krakau Oost-Europa
Deze muurschildering in Krakau blijkt een imitatie te zijn!

Heel veel Banksy’s in het Moco Museum

In het Moco Museum in Amsterdam kunnen Banksy-fans hun hart ophalen. In dit museum hangen namelijk heel veel grote en kleine werken van de Britse kunstenaar.

Het leuke van het museum is, dat er dankzij de audiotour een uitgebreide uitleg is bij de kunstwerken. In het geval van Banksy is het verhaal er achter soms bijna net zo bijzonder als het kunstwerk zelf! Er zijn heel wat acties van deze artiest die ik echt geniaal vind, zoals het stiekem ophangen van een zelfgemaakt kunststuk in bekende musea, zoals het Metropolitan en het MOMA in New York.

Er zitten echt prachtige werken tussen, waaronder natuurlijk het bekendste ‘Girl with balloon’, wat nog steeds een van mijn favorieten is!

Ook buiten staan nog diverse kunstwerken, waarvan ook een deel van Banksy.

Banksy Girl Balloon Moco
Girl with Balloon, een van de bekendste kunstwerken van Banksy

Wie is Banksy eigenlijk?

Sinds Banksy’s actie met het schilderij en de ingebouwde papierversnipperaar vorig jaar, zijn er nog maar weinig mensen die niet van Banksy gehoord hebben. Feitelijk is Banksy een pseudoniem voor een Britse kunstenaar, waarbij het nog niet 100% zeker is wie daadwerkelijk Banksy is. Men vermoedt dat het Robin Gunningham is, maar het blijft giswerk.

Banksy het Moco Museum

Banksy ageert vooral tegen het kapitalisme en tegen oorlog. De politiemacht wordt in veel van Banksy’s werken belachelijk gemaakt en ook het thema ‘vrijheid’ komt veel aan de orde.

Banksy haalt regelmatig het nieuws door allerlei stunts, zoals het maken van controversiële kunstwerken op bijzondere plekken, zoals in een dierentuin of op de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden.

Banksy Het Moco Museum

Andere kunstwerken in het Moco Museum

De collectie van het Moco Museum bestaat niet enkel uit werken van Banksy. Toen ik er was, was er net een expositie van Icy & Sot, twee broers uit Iran. Hun werk lijkt wel wat op dat van Banksy, met oorlog en vrijheid als belangrijk thema.

Ook hangt er kunst van Andy Warhol, Hirst en Dali en andere kunstenaars, hoewel ik daar persoonlijk wat minder mee heb.

Kijk voor je bezoek even op de website van het Moco Museum welke exposities je kunt verwachten. Overigens zie ik dat de Banksy collectie waarschijnlijk ook niet standaard in het museum te zien is: er staat nu vermeld dat het tot september 2019 verlengd is.

Icy & Sot
Een intrigerend kunstwerk van Icy & Sot, twee Iraanse broers die tegenwoordig in de Verenigde Staten wonen.

Het Moco Museum: Praktische informatie

Het Moco Museum is een particulier museum en je kunt hier dan ook niet met je Museumkaart terecht. Koop je je tickets vooraf online, dan krijg je korting. Een online ticket kost € 13,50. Koop je een ticket ter plekke, dan ben je een euro extra kwijt.

Het museum is dagelijks geopend van 9 tot 19 uur. In de zomermaanden kun je er zelfs ook in de avonduren terecht.

Ik heb gehoord dat het er erg druk kan zijn. Zelf ben ik op een doordeweekse dag in oktober geweest en toen was het goed te doen. Ik was er iets na negen uur en het was zelfs relatief rustig. Kortom, bezoek het weekend niet op een zaterdag in het hoogseizoen, maar zoek een doordeweekse dag uit.

Omdat het museum in een oude villa gevestigd is, is het niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook zijn koffers en trolleys niet toegestaan. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je bezoek!

Het Moco Museum
De fraaie oude villa waar het Moco Museum in gevestigd is.

Een dagje Amsterdam

Het Moco Museum is ideaal als onderdeel van je dagje Amsterdam. Het museum zit namelijk op het Museumplein, naast het Van Gogh Museum en op een steenworp afstand van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum.

Op een kleine tien minuten lopen afstand vind je De Pijp, een van de gezelligste wijken van Amsterdam, vol leuke winkeltjes en hippe eettentjes.

Misschien heb je iets aan mijn lijstje met favoriete adresjes in Amsterdam!

Amsterdam november
Een dagje Amsterdam is altijd leuk!!
Ben jij al in het Moco Museum geweest?
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Darina

  Klinkt als een interessante tentoonstelling. En wat een mooi gebouw!
  Darina onlangs geplaatst…Mijn favoriete kledingstuk op dit moment: de jasMy Profile

  27 april 2019 at 9:54 am
 • Reply Mevrouw Marloes

  Nee, ben er nog niet geweest. Ik wil heel graag die Roy Lichtensteininstallatie zien. Hij is een van mijn favoriete kunstenaars. Deze zomer ga ik ‘t museum zeker bezoeken!

  Liefs,
  Marloes
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Foto op schoolplaatMy Profile

  4 mei 2019 at 12:15 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge