Follow me:
Krakau Wawel 2017 Stedentrips

Krakau: 7 tips om het allerbeste van de stad te zien!

De meeste toeristen die Krakau bezoeken (en dat zijn er heel wat!) denken bij deze stad al snel aan het oude marktplein Rynek Glówny met de imposante Lakenhallen en de vele gezellige terrasjes rondom. Toegeven, dit is ook het bruisend hart van de Poolse stad. De koetsjes rijden af en aan en overal hoor je het geklikklak van de paardenhoeven. Ook ‘s winters zitten de terrassen vol dankzij de terrasheaters en dat zorgt voor een levendige sfeer.

Maar wie het toeristische centrum achter zich laat en de wijken rondom verkent, zal een heel ander Krakau ontdekken. Niet de gepolijste, keurige gevels van de binnenstad, maar juist het rauwe randje dat je in Kazimierz en Podgorze vindt, is de moeite van het ontdekken waard. Daarom 7 tips om het allermooiste van Krakau niet te missen!

Stadsmuur Krakau

Een stukje oude stadsmuur in Krakau.

1. Ontdek de Joodse wijk Kazimierz

Kazimierz is de wijk waar eeuwenlang de Joodse gemeenschap van Krakau woonde. De Tweede Wereldoorlog maakte hier een abdrupt einde aan, maar de Joodse invloeden op de wijk zijn nog steeds overal zichtbaar. Niet alleen vanwege de zeven synagoges in de wijk, maar dit is ook de plek waar je uitstekende mezze, Israëlische hapjes, kunt eten. Sinds de opnames van de film Schindlers List in Kazimierz is de wijk een stuk toeristischer geworden. Toch hangt hier heel een fijn sfeertje!

 

Krakau Kazimierz

De Joodse wijk in Krakau

Onder de oude High Synagogue aan de Jozefa vind je nu een grote boekhandel. Neem een kijkje bij de enorme tafel met boeken over de Tweede Wereldoorlog. Boeken over Oskar Schindler, Anne Frank, de Joden in Krakau…dit is de plek waar je het vindt. Voor een habbekrats koop je hier mooie notitieboekjes met bijvoorbeeld het Hebreeuwse alfabet op de cover. Aanrader!

 

Krakau boekhandel

De boekhandel onder de High Synagogue

Heel bijzonder in de wijk Kazimierz is de prachtige street art die je overal in de wijk vindt, mits je goed om je heen kijkt. De beschilderde muur op het adres Bartosza 3 zie je niet snel over het hoofd, maar er is nog veel meer schilderkunst te ontdekken.

Krakau Streetart

Streetart in Kazimierz

Uit eten in Kazimierz

 • Midden in de wijk vind je het Plac Nowy, waar je voor nog geen twee euro een heerlijke zapiekanka koopt, een soort pizzabaguette. Een goedkopere lunch ga je niet vinden! Nadeel zijn de brutale duiven die proberen een kruimeltje mee te pakken en daarbij wel heel dichtbij komen.
 • Liever een zitplaats tijdens je lunch of diner? Dan vind je op hetzelfde plein Plac Nowy 1, een trendy restaurant met uitstekende menukaart.
 • Een heel populair adres (en mijn favoriete restaurant in Krakau!) in Kazimierz is Hamsa – Hummus & Happiness aan het Szerokaplein. Je kunt hier uitstekende mezze eten. Wel even reserveren!
 • Tegenover de High Synagogue eet je traditionele Poolse èn Joodse gerechten bij Qrudo. Aanrader!

Ik schreef uitgebreid over de wijk Kazimierz en wat je er allemaal kunt zien en doen in een blogartikel met ‘7 tips voor de wijk Kazimierz‘. 

Krakau Oost-Europa

Streetart in Kazimierz. Ik heb lang gedacht dat dit een echte Banksy was maar het blijkt om een look-a-like te gaan!

2. Kennismaken met Podgórze

Via de slotjesbrug van Krakau, ‘Kladka Ojca Bernatca’ (vergeet niet omhoog te kijken naar de zwevende beelden!) loop je zo naar de wijk Podgórze.

Krakau slotjesbrug

De slotjesbrug van Krakau leidt naar Podgórze.

Hier werd in 1941 het ghetto voor de Joden ingericht, wat echter door de Duitsers zó nauwkeurig geruimd is, dat er nauwelijks meer iets van terug te vinden is. Er is een herdenkingsplein, het Plac Bohaterów Getta, waar op de hoek in een voormalige apotheek een museum ingericht is. In een straat verder (Lwowska) vind je nog een klein stukje ghettomuur met een herdenkingsplaat er op (vergeet ook niet naar de overkant te kijken voor de fleurige streetart en de ‘urban jungle’!).

Vanaf hier loop je zo door de wijk naar de voormalige fabriek van Oskar Schindler, waar nu een museum is.

 

Krakau Podgorze ghetto muur

Een stukje ghettomuur in Podgórze

Hoewel er in die zin weinig bezienswaardigheden in Podgórze zijn, is het toch een aanrader om hier doorheen te lopen. Verfrissend is vooral de afwezigheid van de massa toeristen en je ziet hier dan ook een ongepolijst en rauwer stukje Krakau. Pas bij de Schindlerfabriek duiken de toeristen en bijbehorende toeristenkarretjes weer op.

 

Krakau ghetto

Het Plac Bohaterów Getta

 

3. Wandel rond het centrum door het Planty Park

Rondom het oude centrum van Krakau vind je het Planty Park als een groen hoefijzer. Het park is zo’n vier kilometer lang en is een populaire route voor hardlopers. Zelf heb ik hier ook ‘s ochtends vroeg een rondje gerend en ik moet zeggen dat het bijzonder mooi is. Het park begint en eindigt bij de Wawelheuvel en tijdens je wandeling of hardlooprondje passeer je allerlei oude gebouwen zoals de universiteit, de Barbican Tower, een chique theater en heel wat kerken. Zeker in de herfst is het Planty echt prachtig!

Het Bunkier Café is een prima plek om een tussenstop te houden tijdens je wandeling!

 

Planty Krakau

Het Planty park is prachtig in de herfst!

4. Bezoek het WOMAI

Het WOMAI centrum is nog niet zo lang geleden geopend en is een soort interactief museum. In de tentoonstelling “Into the darkness” ervaar je hoe het is om blind te zijn. De gidsen (die vaak zelf blind zijn) nemen je mee in hun leefwereld en wordt ondergedompeld in…duisternis. 

Daarnaast is er de tentoonstelling “Into the Light” dat een beetje aan het Amsterdamse NEMO doet denken. Interactieve wetenschap: heel interessant en zeker een aanrader, vooral op een regenachtige dag. Een leuke en leerzame ervaring voor niet alleen kinderen maar ook volwassenen. Je wordt door vriendelijke en enthousiaste gidsen begeleid (ook Engelssprekend).

WOMAI, Pawia 34, 31-154, Kraków 

Krakau Oost-Europa hotels

Krakau

5. Beklim de Wawelheuvel voor kasteel en kathedraal

Dit is het oudste stukje van Krakau. Op de Wawelheuvel werd een burcht gebouwd en vanuit daar groeide de stad. Omdat het kasteel en de kathedraal op de heuvel gebouwd zijn, zie je van onderaf niet veel meer dan de torens van de kathedraal en wat burchtmuren. Beklim daarom zeker de heuvel en breng wat tijd door. Je hoeft geen kaartje te kopen om de kathedraal te bezichtigen en ook het terrein rond het kasteel is vrij toegankelijk. Alleen voor toegang tot het kasteel zelf is een ticket nodig.

 

Krakau Wawel

Bovenop de Wawelheuvel

De Wawelheuvel is prachtig om rond te dwalen. Vanaf het grasveld op de heuvel heb je prachtig zicht op de verzameling oude gebouwen die allemaal tegen elkaar aan geplakt lijken te zijn. Ik vind zelf de binnenplaats van het kasteel echt heel mooi, met de bogen rondom. De kathedraal is een beetje rommelig van binnen, tegen het kitscherige aan. Maar omdat het toch gratis is zou ik zeker even binnenkijken!

 

Krakau Wawel

De fraaie binnenplaats van het kasteel op de Wawelheuvel.

Beneden langs de rivier vind je een vuurspuwende draak voor de Drakengrot, naar aanleiding van een mooie Poolse legende.

6. Ga goedkoop naar een concert of opera

Tijdens mijn trip stuitte ik bij toeval op een concert in de Filharmonia, de concertzaal van Krakau. Het Requiem van Mozart zou uitgevoerd worden op de avond dat ik er was; mijn favoriete muziekstuk! Voor omgerekend € 10,66 kocht ik een ticket en had werkelijk een fantastische avond!

Ook in het Operagebouw van Krakau zijn heel regelmatig mooie voorstellingen. Voor minder dan 10 euro kun je al een operavoorstelling bij wonen en de eerste rang kost meestal nog geen € 20,00. 

Omdat de prijzen in Krakau een stuk lager liggen dan bij ons, kun je dus heel voordelig naar een concert of opera. Leuk om mee te maken! Er zijn overigens ook vaak klassieke concerten in andere kerken. Zo bezocht ik ook ooit een concert in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Bekijk hiervoor de aanplakbiljetten bij de kerk. 

FIlharmonia oktober Krakau

Een prachtig concert in de Filharmonia in Krakau!

7. In en rond het oude centrum

Hoewel je na het bezoeken van Kazimierz of Podgórze het oude centrum waarschijnlijk een beetje te druk en te toeristisch vindt, is er ook daar genoeg te ontdekken. Grootste blikvanger in het centrum is natuurlijk de prachtige Lakenhal. In de gang onder de Lakenhal vind je allemaal kleine winkeltje waar je leuke souvenirs kunt kopen. 

Krakau Lakenhal

De Lakenhal, midden op het oude plein.

In de Jagiellonian Universiteit worden rondleidingen gegeven door het prachtige oude gebouw. Loop ook eens naar het mooie Plac Szczepanski en kijk of het National Museum Tenement Szolayski een interessante exhibitie heeft. Tijdens mijn bezoek was er een tentoonstelling met kunst, gemaakt door gevangenen in Auschwitz. Ontroerend mooi! Toegang is meestal gratis. Direct naast het museum vind je restaurant Tribeca, waar je echt de brownie moet proberen!

Chocola is sowieso een passie die ik met de Krakauers deel. Ik was dan ook vaste klant bij één van de vele chocolaterieën in het centrum, met name Karmello, vlakbij de Florianskipoort. De warme chocolade met mint is hier echt bizar lekker: alsof je een grote kop met gesmolten after-eight krijgt! Probeer ook één van de heerlijke macarons die Karmello verkoopt!

 

Karmello Krakau

Karmello is een ideaal adresje voor overheerlijke chocolademelk met een macaron!

Uit eten in het oude centrum van Krakau

Eten op het Rynek Glówny is wat duurder en je zit tussen de toeristen. Zoek het dus vooral in de straatjes er om heen.

 • La Grande Mamma op het Rynek Glówny is wel een prima Italiaans restaurant waar de pannacotta erg lekker is!
 • Voor een goede burger ga je naar de Moo Moo Burger & Steakhouse Club, dat een paar straten achter het plein ligt.
 • Niet zoveel tijd maar geen zin in McDonalds? Bij Bobby’s Burger eet je snel, goedkoop en het smaakt net even iets beter dan de doorsnee fastfood tent!
 • Als je vanaf het Rynek Glówny het straatje naast de Mariakerk inslaat, kom je op een ander plein, veel rustiger en erg mooi. Bij de Bierhalle Kraków kun je leuk eten!
Krakau Lakenhal

Ook onder de Lakenhal vind je restaurants met terrasjes.

En na het eten? Neem dan de tijd om door de straten van de oude stad te slenteren en geniet van al het moois dat te zien is! Wist je trouwens dat Polen veel van dit soort prachtige steden heeft? Poznan bijvoorbeeld, ook al zo’n pareltje!

 

 

Extra tip: Accommodatie in Krakau

Wij verbleven in Krakau in een fantastisch appartement in de Oude Stad aan ligt. Vanuit het Cracow Old Town Guesthouse loop je eenvoudig het oude centrum in, maar is ook de Joodse wijk, het station en het supermoderne shoppingcenter op loopafstand. ‘s Ochtends een rondje hardlopen voor of na het ontbijt? Om de hoek ligt het groene Planty-park.

Een ander heel fijn hotel waar ik een aantal keer verbleef in Krakau, is het fantastische Vienna House Andel’s Cracow: echt een topadresje op loopafstand van het centrum. Het ontbijt is overheerlijk en het is echt een heel prettig hotel. Je betaalt hier zo’n € 100,00 per kamer per nacht maar je verblijft dan wel in een uitstekend 4* hotel.

Wil je nog meer tips over Krakau?

Wij bezochten Krakau tijdens onze roadtrip door Oost-Europa. Want wist je dat op een paar uurtjes rijden van Krakau het prachtige Hoge Tatragebergte ligt?
Lees nu meer over onze roadtrip naar Oost-Europa.

Vanuit Krakau kun je eenvoudig het voormalige concentratiekamp Auschwitz & Birkenau bezoeken.
Lees nu meer over een bezoek aan Auschwitz en Birkenau.

Overnacht je liever in een hotel dan in een appartement? In dit blog geef ik ook tips over een heel fijn hotel in Krakau.
Lees nu meer over mijn favoriete hotels in Europa (waaronder een hotel in Krakau)

Slowakije Oost-Europa
Dit prachtige bloemenveld zagen we tijdens onze roadtrip door Oost-Europa, niet zo gek ver bij Krakau vandaan!

En natuurlijk heb ik naast Krakau nog veel meer steden bezocht. Misschien wil je wat lezen over een van deze steden?


Welke gadgets neem jij mee op reis (en welke blijven thuis)?

Previous Post Next Post

You may also like

13 Comments

 • Reply Wanda

  Helaas nog niet maar het is wel een stad die op mijn lijstje staat. Dit soort centrums trekken me altijd enorm aan, de combi van cultuur en oudheid.
  Wanda onlangs geplaatst…Het Drielandenpunt, de moeite waard of niet?My Profile

  30 oktober 2017 at 8:30 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Klopt Wanda! Je zou dan echt naar Krakau moeten, het is er prachtig!

   30 oktober 2017 at 8:57 pm
 • Reply Sam - singlereadytomingleblog

  Haha, ik heb echt vanop bijna exact deze plaats op de Wawelheuvel een foto! Mooie stad hé! Ik ben er in september geweest en we hadden echt prachtig weer. We gingen eigenlijk vooral omdat we heel graag Auschwitz eens wilden bezoeken, maar de stad zelf heeft mij ook echt verrast 🙂

  31 oktober 2017 at 4:20 pm
  • Reply Anne

   Ja, dit is ook wel het beste plekje om het te fotograferen, met dat mooie grasveld er voor! Wij willen inderdaad ook Auschwitz nog bezoeken dus dat staat waarschijnlijk voor komende zomer op de planning!

   1 november 2017 at 10:10 pm
 • Reply Mevrouw Marloes

  Heel mooie foto’s zeg! Die boekenwinkel ziet er ook echt heel gaaf uit! En die supergrote stoel, hahah, die is echt leuk. 😉
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Theevraag #1My Profile

  2 november 2017 at 3:28 pm
 • Reply Annemie en Cornelie

  Hallo Anne,
  We hebben vandaag 23 km gelopen en genoten van al je tips! We hebben zelfs twee keer gegeten bij Hamsa: heerlijk ontbijtbuffet en daarna lunch. In de tussentijd de Joodse wijk bekeken en naar Schindler’s fabriek gewandeld. Daar was echter geen ticket meer te krijgen, dus weer terug naar stad Krakau . Net terug uit Tytano, supertip! Het wordt binnenkort gesloopt en dan komen er hotels. Dat zou verboden moeten worden!
  Nogmaals dank, We blijven je volgen!

  20 oktober 2018 at 10:07 pm
  • Reply Anne

   Wat leuk om te horen! En 23 km is echt onwijs ver, respect hoor!! 😀

   Geniet van Krakau!!

   20 oktober 2018 at 11:15 pm
 • Reply Marijke

  Ben er inmiddels 2x geweest en verliefd op de stad. Het is prachtig en vooral overzichtelijk. Veilig en sfeervol. Ik ga er zeker binnenkort weer heen.

  12 januari 2019 at 11:22 am
  • Reply Anne

   Het is inderdaad een prachtige stad! Ben je alweer terug geweest?

   25 maart 2019 at 5:49 pm
 • Reply Yvonne

  Leuk blog Anne! Veel hiervan staat al op ons lijstje voor volgende week, maar die concerttip is ook wel heel leuk. Ik ga eens kijken of dat wat kan zijn om te doen, of er wat moois is in de week dat wij er zijn.

  15 oktober 2021 at 10:24 pm
 • Reply Sander

  Dank Anne, ben me aan het voorbereiden op mijn eigen trip naar Krakau en neem al je tips te harte. Nogmaals dank en blijf doorgaan.

  10 juli 2022 at 1:16 pm
  • Reply Anne

   Goed om te horen Sander! Veel plezier in Krakau!

   25 juli 2022 at 10:18 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge