Follow me:
Krakau Oost-Europa

7 x doen in Kazimierz: De leukste wijk van Krakau!

Wie zich in de Krakau beperkt tot het gezellige centrum alleen, heeft ongetwijfeld een leuke stedentrip, maar het mooiste heb je dan toch gemist! Mijn favoriete deel van Krakau is namelijk Kazimierz, de oude joodse wijk. Hier vind je nog prachtige oude synagoges, leuke restaurantjes waar je de lekkerste mezze eet en schilderachtige straatjes.

De wijk Kazimierz ligt op loopafstand van het centrum van Krakau. Vanaf het Rynek Glówny (het oude marktplein) loop je het beste de straat Sienna in, die aan de overkant van het Planty Park overgaat in de Starowislna. Als je deze straat volgt, kom je vanzelf bij Kazimierz uit.

Planty Krakau Kazimierz
Het Planty park loopt als een hoefijzer rondom het oude centrum van Krakau.

De wijk Kazimierz

De wijk Kazimierz is van oudsher de joodse wijk van Krakau. Ooit was het zelfs een aparte stad, die zelfs al in de 15e eeuw als een soort verplicht getto voor de joodse bevolking ingericht werd. Toen de stad Krakau groeide, werd Kazimierz een stadsdeel van Krakau, maar de joodse gemeenschap bleef hier wonen. Kazimierz bleef een joodse wijk, totdat in WOII de joden naar het getto Podgorze, aan de andere kant van de rivier Wisla, gedeporteerd werden. In de film Schindlers List wordt dit uitgebreid geportretteerd: kijk deze film dus zeker voordat je naar Krakau afreist!

Hoewel Kazimierz tegenwoordig niet meer door joden bewoond wordt, doet de wijk toch nog heel joods aan. Niet alleen vind je hier diverse synagoges, ook vind je er veel joodse restaurants.

Ik deelde al eerder een lijstje met 7 tips om het beste van Krakau te zien. Trek echter zeker een volle dag uit om de wijk Kazimierz te bezoeken want er is zoveel te zien en te doen. Ik heb dus gewoon nóg een lijstje met 7 tips gemaakt, nu speciaal voor de wijk Kazimierz.

Krakau Kazimierz
De High Synagogue

1. Bezoek de boekwinkel in de High Synagogue

Dit is mijn favoriete adresje in Kazimierz: niet omdat het zo’n mooie synagoge is, maar wel omdat er een prachtige boekhandel in gehuisvest is. Op de begane grond vind je deze boekwinkel waar je talloze boeken over Krakauk, WOII en over (prominente) Joden vindt. Zo ligt ook Het Achterhuis hier op één van de tafels, maar ook andere populaire boeken over de oorlog, zoals ‘De jongen in de gestreepte pyjama‘.
In het achterste gedeelte van de boekhandel vind je prachtige papierwaren, zoals mooie notitieboeken of kaarten. Ik vind het sfeertje in deze boekhandel echt geweldig en kan er bijna niet komen zonder iets aan te schaffen!

Krakau boekhandel
De boekhandel onder de High Synagogue

Naast de boekhandel kun je (tegen betaling van een paar euro) ook een bezoek brengen aan de bovenzaal van de synagoge. Daar kun je een fototentoonstelling over bepaalde joodse families in Krakau bekijken; niet bijzonder interessant als de namen je niets zeggen. Veel interessanter vond ik het om zo een blik te kunnen werpen achter de façade van de synagoge. De uitgesleten trappen vertellen zo hun eigen verhaal: hoeveel voetstappen zijn hier in de afgelopen eeuwen gezet? De synagoge is namelijk al heel oud; dit gebouw dateert uit het midden van de 16e eeuw!

2. Ga op zoek naar toffe streetart in Kazimierz

Als je goed om je heen kijkt, kun je echt waanzinnig mooie streetart in Kazimierz ontdekken. Op de hoek van Ul. Bozego Ciala en Ul. Beera Meiselsa vind je het kunstwerk ‘I’m happy again’, waarvan ik een tijdje gedacht had dat het een echte Banksy was. Helaas, hoewel het wel een beetje de stijl van Banksy is, is het werk van de artiest Kuba. Ere wie ere toekomt natuurlijk…!

Verder kun je aan de achterkant van de Oude Synagoge vanaf de Bartosza deze prachtige muurschildering op een huis zien: heel bijzonder.

Krakau Streetart

Ondanks dat ik al meerdere keren in Kazimierz geweest ben, heb ik nog lang niet alle street art ontdekt: het is echt een kwestie van rondlopen en goed om je heen kijken en dan kom je echt van alles tegen!

3. Lunchen met een zapiekanka op het Plac Nowy

Zonder een bezoekje aan het Plac Nowy voor een echte zapiekanka is je bezoek aan Kazimierz niet compleet! Midden in de wijk ligt dit pleintje, met op het midden van het plein een rond bouwwerk met rondomheen uitgifteloketten. Hier zitten kleine winkeltjes in gehuisvest die allemaal hetzelfde verkopen: zapiekanka. Een zapiekanka is een soort belegde pizzabaguette, waarbij je zelf een smaak uitkiest.

Het nadeel is dat je niet echt kunt zitten als je je zapiekanka eindelijk bemachtigd hebt én de rondscharrelende duiven maken het opeten ook niet makkelijk. Maar hé, de smaak van het warme broodje maakt alles goed!

4. Slenteren door de prachtige straatjes van Kazimierz

Neem ook zeker de tijd om uitgebreid door de schitterende straatjes van Kazimierz te dwalen, zonder plan en zonder doel. Je komt allerlei leuke winkeltjes en mooie doorkijkjes tegen. Zeker langs de straat Józefa vind je allerlei leuke adresjes. Wie de film Schindlers List gezien heeft (die deels in Kazimierz opgenomen is), zal de passage ter hoogte van de Jozefa 12 herkennen vanuit de film.

Breng ook zeker een bezoekje aan de Remuh Synagoge, één van de oudste synagoges van Krakau.

Kazimierz synagoge

5. Luisteren naar Klezmer muziek op Szeroka

Het pleinje Szeroka is een sfeervol pleintje in Kazimierz. Zeker op warme zomeravonden is het hier heel gezellig! Bij diverse restaurants aan Szeroka worden live Klezmers gespeeld: jiddische feest- en dansmuziek. Een van de populairste restaurants is Arial. Persoonlijk vind ik het adresje een tikkeltje te toeristisch, maar je kunt jezelf hier zeker wel onderdompelen in het joodse sfeertje.

Let op het pleintje Szeroka trouwens ook op het prachtige hekwerk rondom het groene plantsoentje: de Menorah (de zevenarmige kandelaar) is hier heel fraai in het hekwerk verwerkt.

6. Mezze eten bij Hamsa

Wat ik zelf een veel leuker adresje vind (weliswaar zonder Klezmers), is HAMSA – Hummus & Happiness, dat ook op Szeroka te vinden is. Wel even reserveren want het zit hier elke avond vol! Je kunt hier echt waanzinnig lekkere mezze bestellen. Om een of andere reden waan je jezelf echt even in Israël als je de drempel van HAMSA overstapt. Zeker een aanrader!

Hamsa Krakau Kazimierz

7. Steek de brug ‘Kladka Ojca Bernatca’ over

De wijk Kazimierz ligt vlakbij de Wisla, de grote rivier die dwars door Krakau stroomt. Vanaf Kazimierz kun je met een voetgangersbrug oversteken naar de wijk Podgorze, die overigens ook zeker een bezoek waard is. Maar neem ook de tijd om de ‘Kladka Ojca Bernatca’ voetgangersbrug goed te bekijken. Niet alleen deze brug volgehangen met liefdesslotjes, ook hangen er een paar bijzondere kunstwerken boven de brug.

De wijk Podgorze is de wijk die als getto diende voor de joden tijdens WOII. Hier vind je dan ook de voormalige fabriek van Oskar Schindler. Heb je genoeg tijd, breng dan zeker ook een bezoek aan Podgorze.

Krakau slotjesbrug Kazimierz
De slotjesbrug van Krakau leidt naar Podgórze.

Kortom, sla tijdens een stedentrip Krakau zeker een bezoekje aan Kazimierz niet over!Wij bezochten Krakau tijdens een roadtrip door Duitsland, Polen, Slowakije en Tsjechië: een route die ik je zeker aan kan raden!

Krakau Oost-Europa hotels
Krakau
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge