Follow me:
Slowakije roadtrips in Europa

Terugblik op een prachtige roadtrip door Oost-Europa!

We zijn nog maar net een paar uur terug van onze rondreis door Oost-Europa. Veertien dagen lang reisden we met de auto door landen als Duitsland, Polen, Slowakije en Tsjechië. We maakten een paar fantastische wandeltochten, bezochten een oude kolenmijn, namen tijd om te relaxen aan het zwembad en sloten onze reis af met een paar dagen in een chique kuuroord. 

De eerste dag reden we naar Dresden, waar we ‘s middags de stad bekeken. Een hele bijzondere stad, omdat een groot deel van het centrum in februari 1945 gebombardeerd werd. De stad is grotendeels opnieuw opgebouwd, met de volledig vernieuwde Frauenkirche als hoogtepunt van de wederopbouw. Het is heel vreemd om een nieuwe kerk (geopend in 2004) in de vorm van een oude kathedraal te zien. Dresden is verder een erg leuke stad met gezellige terrasjes en mooie gebouwen.

Polen en Slowakije

De volgende dag reden we door naar Krakau. Ik kende deze stad al goed omdat ik er al een paar keer eerder ben geweest. Maar het was erg leuk om samen door de stad te slenteren en toch weer nieuwe dingen te ontdekken! Ook gingen we een dag naar Auschwitz, dat niet zo ver bij Krakau vandaan ligt. Na afloop bezochten we ook nog de oude fabriek van Oscar Schindler.

Krakau Oost-Europa

Mooie streetart in Krakau!

Na Krakau reden we naar het zuiden, naar Slowakije. Op de grens met Polen ligt het Hoge Tatragebergte, waar we een aantal dagen doorbrachten. De eerste twee nachten sliepen we in een eenvoudige berghut, vanuit waar we een enorm intensieve, maar hele mooie hike maakten naar een hoger gelegen hut.

Tatragebergte Teryho Chata Oost-Europa

Prachtige hike gemaakt in Slowakije!

Daarna sliepen we nog twee nachten in een enorm luxe hotel, en maakten we nog een wandeling door het avontuurlijke Slovensky Raj. Met behulp van ladders en kettingen klommen we door een kloof omhoog, echt een fantastische ervaring!

Klatoriska Gorge Oost-Europa

Kettingen en ladders in Klatoriska Gorge in het Slowaaks Paradijs!

Tsjechië

Na Slowakije reden we naar het oosten van Tsjechië, waar we in het leuke stadje Stramberk verbleven. Hier hadden we twee dagen op rij pech met onze uitjes. De eerste dag wilden we naar de oude staalfabriek Dolni Vitkovice in Ostrava, maar toen we aankwamen bleek er net een festival te zijn zodat de fabriek dicht was. We zijn in plaats daarvan naar Landek Park gegaan, een uitgebreid museum over de kolenmijnen in deze regio. De volgende dag wilden we wandelen bij Pustevny. We namen de stoeltjeslift omhoog en kwamen boven in een enorme drukte terecht, met talloze kraampjes en echt heel veel mensen. Toen bleek dat het deze dag een nationale feestdag was in Tsjechië, zodat ongeveer half Tsjechië hier op deze berg zat… 🙂
Gelukkig was het beide dagen ontzettend warm, dus de middagen konden we relaxen aan het zwembad van Stramberk.

Stramberk Oost-Europa

Stramberk

Vanuit Stramberk reden we naar onze laatste stop: Mariënbad, een luxe Tsjechisch kuuroord vlakbij de Duitse grens. Onderweg stopten we nog bij de brouwerij van Pilsner Urquell voor een leuke rondleiding. Mariënbad is een prachtige plaats, waar de geneeskrachtige bronnen al heel wat groten der aarde aangetrokken hebben. Zo verbleven keizer Franz Joseph, koning Edward van Engeland en componisten als Wagner, Chopin en Dvorak al in deze stad.

De oude colonnade staat er nog steeds en het stadje leent zich echt om te flaneren en op terrasjes te zitten. De eerste dag in Mariënbad hebben we een leuke wandelroute gevolgd. De volgende dag bezochten we het vlakbij gelegen kuuroord Karlsbad (wat veel op Mariënbad lijkt, maar dan veel groter en massaler) en het kleine vestingstadje Loket.

Marienbad Zingende Fontein Oost-Europa

De oude Colonnade en de ‘Zingende Fontein’ in Marienbad

Algemene indruk van Oost-Europa

Hoewel Oost-Europa vaak bekend staat als grauw en grijs, is niets minder waar! Veel steden in het voormalige oostblok hebben juist hele fleurige, gezellige stadspleinen. Ook de typische Oost-Europese flatgebouwen hebben vaak een vrolijk kleurtje gekregen. In Slowakije werden we vooral verrast door de prachtige natuur. Het Tatragebergte is echt een ontzettend mooie omgeving waar je zoveel kunt doen! Eigenlijk zouden we hier het liefst nog wat langer zijn gebleven.

Slowakije Oost-Europa

Slowakije is zo mooi!

In Tsjechië hebben we het bekende Reuzengebergte, waar veel Nederlanders naartoe gaan, overgeslagen en juist voor de minder toeristische gebieden gekozen. In de regio van Stramberk zagen we eigenlijk alleen maar Tsjechische vakantiegangers, terwijl dit gebied echt leuk is om te bezoeken! Qua landschap maakte Tsjechië bij ons niet zo’n indruk: veel korenvelden, veel industrie en grote stukken zijn vlak tot lichtglooiend. Voor de imposante bergtoppen zul je dus toch naar het toeristische Reuzengebergte moeten. De omgeving van Stramberk was wel erg mooi, met groene heuvels en enorm veel bossen! Ook Mariënbad lag in een mooie streek, al verschilt het niet zo gek veel van veel Duitse regio’s.

Stramberk Oost-Europa Pustevny

De omgeving van Stramberk

Accommodaties in Oost-Europa

Omdat de hotelprijzen in Oost-Europa gemiddeld een stuk lager liggen dan in andere delen van Europa, verbleven we tijdens onze reis in redelijk luxe accommodaties. In Krakau hadden we een prachtig appartement, praktisch gelegen tussen het oude centrum en de levendige wijk Kazimierz. In Slowakije sliepen we eerst twee nachten in de sfeervolle berghut Chata Bilikova en daarna nog twee nachten in het enorm luxe Grandhotel Praha. Dat laatste was echt fantastisch: er was een grote spa en wellness bij het hotel en vanuit het buitenbad keek je prachtig over het Slowaakse landschap uit! En dat voor een uiterst redelijke prijs (ca. € 110,00 per kamer per nacht)!

Chata Bilikova Slowakije Oost-Europa

De sfeervolle berghut Chata Bilikova

Hotel Stramberk was een hotel in klassieke stijl, dat aan het knusse dorpspleintje lag. Erg leuk dus om ‘s avonds nog even een rondje over het plein te wandelen of om nog een drankje te doen op een van de terrassen. Bovendien had het hotel zelf ook een heel gezellig besloten terras, waar we elke avond gegeten hebben. We aten hier voor een habbekrats de heerlijkste maaltijden: nog een van de voordelen van Oost-Europa!

In Mariënbad verbleven we in het Spa Olympia Hotel, ook weer op loopafstand van het schitterende park en de Colonnade. Ook hier was een spa en een wellness, maar wel minder mooi en groot als in Slowakije. Desondanks hebben we ons hier ook prima vermaakt!

Marienbad Oost-Europa

Marienbad

Oost-Europa Praktisch

Onze rondreis duurde 15 dagen:

Dag 1: Heenreis – naar Dresden
Dag 2: Dresden – Krakau (Polen)
Dag 3: Krakau
Dag 4: Krakau
Dag 5: Krakau – Hrebienok (Slowakije)
Dag 6: Hrebienok
Dag 7: Hrebienok – Tatranska Lomnica (Slowakije)
Dag 8: Tatranska Lominca
Dag 9: Tatranska Lominca – Stramberk (Tsjechië)
Dag 10: Stramberk
Dag 11: Stramberk
Dag 12: Stramberk – Mariënbad (Tsjechië)
Dag 13: Mariënbad
Dag 14: Mariënbad
Dag 15: Terugreis

Als ik opnieuw zou boeken, zouden we nog een nacht langer in Tatranska Lomnica blijven en een nacht korter in Mariënbad.

Krakau Oost-Europa

Krakau

In Polen betaal je met zloty’s, in Slowakije met euro’s en in Tsjechië met kronen. De prijzen liggen relatief laag: zo lunchten we in Slowakije een paar keer voor nog geen 7 euro voor twee personen! Ook de hotels zijn relatief goedkoop: het enorm luxe Grandhotel Praha in Tatranska Lomnica kostte maar 110,00 voor twee personen per nacht!

Het klimaat in deze landen is wel vergelijkbaar met Nederland. Tijdens onze reis hadden we nagenoeg elke dag mooi weer, met twee dagen rond de 30 graden toen we in Tsjechië waren. De rest van de week was het tussen de 20 en 25 graden, wat een uitstekende temperatuur is om dingen te doen en om te wandelen!

Kortom, Oost-Europa is ons prima bevallen en we kijken dan ook terug op een fantastische roadtrip!


Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Darina

  Een prachtige roadtrip! Krakau staat nog op mijn lijstje om te bezoeken. Lijkt mij een hele bijzondere stad.
  Darina onlangs geplaatst…10 Dingen waar ik heel erg naar uit kijk | Zomer editieMy Profile

  11 juli 2018 at 6:59 am
  • Reply Anne

   Ja, Krakau is echt heel erg de moeite waard. Zo’n hippe en leuke stad!

   13 juli 2018 at 11:01 am
 • Reply Truusje - De Sandwichformule

  Klinkt als een heerlijke en gevarieerde reis. Ik ga in september op roadtrip richting Oost-Europa. Hebben we vorig jaar ook gedaan, maar er is daar zoveel te zien dat we dit jaar opnieuw gaan. Binnenkort maar eens een globale planning maken. Leuk om over jouw reis te lezen!
  Truusje – De Sandwichformule onlangs geplaatst…Kip Parmezaan uit de ovenMy Profile

  11 juli 2018 at 9:14 am
  • Reply Anne

   Super, lekker vooruitzicht Truusje! Gaat ongetwijfeld weer een mooie trip worden!

   13 juli 2018 at 11:01 am
 • Reply Wanda

  Jullie hebben echt een hele mooie reis gemaakt en veel dingen gezien! Leuk dat je nu ook een goede vergelijking tussen de verschillende Oostbloklanden kunt maken. We zijn zelf meerdere keren in Tsjechië geweest en qua natuur vond ik het inderdaad niet zo bijzonder. Zelfs het Reuzengebergte had het niet echt voor ons, daarentegen zijn er inderdaad een hoop mooie stadjes waar het heerlijk vertoeven is. Slovenië lijkt me ook erg mooi en wil ik zeker nog eens naar toe.
  Wanda onlangs geplaatst…De mooiste autoroute in de Vogezen: Route des CrêtesMy Profile

  11 juli 2018 at 7:53 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ja, Slovenie staat ook nog op mijn lijstje. Maar ja, het lijstje is zo lang dat dit nog wel even zal duren… 🙂

   16 juli 2018 at 3:10 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge