Follow me:
Slowaaks Paradijs wandelen

Slowaaks Paradijs: Avontuurlijk hiken door Monastery Gorge!

Onze wandelroute voert over een vochtige rivierbodem. Via eindeloos lange ladders en met behulp van kettingen klimmen en klauteren we door de kloof naar boven. Watervallen kletteren naast ons terwijl we de ladders beklimmen. Hier geen weidse uitzichten maar een donkergroen bos om ons heen. Een avontuurlijke hike door de Monastery Gorge in het Nationaal Park Slowaaks Paradijs!

Het is twee dagen na onze uitdagende hike naar Teryho Chata, in het Hoge Tatragebergte. Al onze spieren zijn daar overbelast dus elke stap doet pijn. Daarom kiezen we voor deze kortere kloof in Slovensky Raj: de Kláštorisko-kloof. Letterlijk vertaald de ‘kloosterkloof’, omdat hij naar de ruïnes van een oud klooster leidt.

Vanuit ons hotel in Tatranská Lomnica is het een half uurtje rijden naar het dorpje Letanovce. We rijden door het eenvoudige dorpje en komen dan op een smalle weg richting het Nationaal Park Slovensky Raj: het Slowaaks Paradijs. Vlak voor een enorme kuil met modder zien we andere auto’s geparkeerd staan dus zetten we ook hier onze auto maar neer. Vanaf hier is het een kilometer lopen naar de start van de route.

Slowaaks Paradijs

De donkere bossen van het Slowaaks Paradijs (Slovensky Raj)

Langs het riviertje de Hornád

Vlak nadat we een oude Karthuizerbrug passeren, start onze route. We slaan bij het riviertje Hornád rechtsaf en volgen de blauwe route. De Hornád stroomt door een groot deel van het Slowaaks Paradijs en diverse kloven starten vanaf deze blauwe route. Zo heb je een stuk verderop de bekende Sucha Bela-kloof. Echter, ik las op internet verhalen over een half uur wachten voordat je een ladder op kunt, dus wij kozen liever voor deze relatief korte en onbekende Monastery Gorge.

Hornád Monastry Gorge

Het riviertje Hornád

Eigenlijk had ik verwacht dat de route langs het riviertje een eenvoudig wandelpad zou zijn. Niets was minder waar! Al snel doemden de eerste klauterpartijen op. Met behulp van stevig verankerde kettingen konden we ons optrekken om over de rotsen te klimmen en voorzichtig weer af te dalen. Af en toe moesten we over enorme ijzeren roosters boven de rivier een diepe inham oversteken. Naast ons kolkte het water van de Hornád. Af en toe kwamen we tegenliggers tegen want deze blauwe route is een wat drukkere route in het Slowaaks Paradijs.

Hornad Slovensky Raj Slowaaks Paradijs

Met ijzeren stepping stones boven het water…oppassen dat je niet uitglijdt!

Monastery Gorge – Kláštorisko Roklina

Na een uurtje klimmen en klauteren doemde dan toch de start van de Monastery Gorge (Kláštorisko Roklina) op. We verlieten de blauwe route en gingen over op de groene, die eenrichtingsverkeer is. De Monastery Gorge volgt eigenlijk helemaal een rivierbedding, waarbij je behoorlijk stijgt.

Slowaaks Paradijs Monastry Gorge

Deze rivierbedding is onze wandelroute!

Al snel zagen we de eerste lange ladder opdoemen. En dan niet eentje met tien treden…nee, eindeloos hoog reikte de ladder! Terwijl ik omhoog klom, kletterde een waterval naast mij naar beneden. Fascinerend mooi!

Monastry Gorge Slowaaks Paradijs

Klimmen op een lange ladder terwijl naast je een waterval naar beneden stort!

De tocht was relatief veilig: op alle lastige punten hingen stevige kettingen en ook bovenaan de ladders was het eenvoudig om je weer vast te grijpen. Toch voelde deze hike echt als ontzettend avontuurlijk! Elke stap was het zoeken waar je je voeten neer moest zetten zonder weg te glijden op de natte ondergrond. Soms liepen we door een stromend riviertje over glibberige stepping stones of houten bielzen, dan weer half buigend onder overhangende rotsen. Kortom, het was één groot avontuur en een waanzinnige ervaring!

Slowaaks Paradijs

Klimmen en klauteren door de kloof

Chata Kláštorisko

Na een uur klimmen en klauteren hadden we de top van de kloof bereikt! Over een uitgestrekte groene bergweide vol fleurige bloemetjes liepen we naar het Chata Kláštorisko voor een verfrissend drankje. Vanaf het terras van het chata hadden we een schitterend uitzicht over de uitgestreikte bergweide, de kloosterruïne, de donkere bossen van het Slowaaks Paradijs en, heel in de verte, de grijze puntige toppen van het Hoge Tatragebergte. Wat een ontzettend fijne plek was dit!

Slowaaks Paradijs Chata Klastoriska

Een prachtige plek bij Chata Klastorisko. Hier zie je de ruïnes van een oud klooster.

Vanaf het Chata Kláštorisko namen we de rode route terug. We hadden namelijk die middag een massage besproken in de wellness van ons hotel, dus moesten een beetje om de tijd denken. De rode route was dan de kortste weg terug naar de auto.

Over een brede zandweg slingerde de route naar beneden. We hoorden vogels fluiten, de zon scheen, vlinders vlogen om ons heen en we hoorden alleen maar de geluiden van de natuur. Wat een mooi stukje Slowakije!
Halverwege de afdaling veranderde het pad in een heel smal en heel steil afdalend pad. Hier was het elke stap weer opletten en met onze spierpijn van de vorige wandeltocht nog in de benen, een flinke uitdaging. Het tempo ging dan ook behoorlijk naar beneden! Ook hier hingen op lastige punten weer de bekende kettingen om ons te helpen en zo kwamen we klimmend en klauterend weer bij de Hornád uit.

Slowaaks Paradijs

Wat een avontuur!

Wandelen in het Slowaaks Paradijs

Wandelen in de Hoge Tatra’s is prachtig, maar een hike in het Slowaaks Paradijs is minstens zo gaaf! Wat een avontuur was dit en niet te vergelijken met andere hikes die ik ooit gedaan heb.

Op deze kaart kun je alle kloven en wandelroutes in het Slowaaks Paradijs vinden. Ik vond onze route ontzettend goed aangegeven. Het is alleen wel handig om van te voren te weten welke route je wilt lopen omdat alles in het Slowaaks staat.

Slowaaks Paradijs wandelen

Dankzij deze duidelijke bordjes staan de wandelroutes keurig aangegeven.

De hike door de Monastery Gorge was echt prachtig, maar wat aan de korte kant. Wil je echt een hele uitdagende hike waar je een dag mee zoet bent, dan zou ik liever voor de Velky Sokol-kloof kiezen. Deze is een stuk langer dan de Monastery Gorge. Wij kozen juist bewust voor een kortere route omdat we al een lange hike achter de rug hadden. Bovendien moesten we om 16 uur terug zijn in ons hotel voor een geboekte wellness-behandeling.

Onze hike duurde ongeveer 3,5 uur. Op mijn overzicht van mijn Polar sporthorloge kun je de technische details van onze wandeling vinden.

Zorg in ieder geval dat je goede wandelschoenen aan doet en een makkelijke rugzak. Je hebt vaak beide handen nodig om te klauteren dus is het niet handig om een schoudertas of handtas mee te nemen.

Wij bezochten het Slowaaks Paradijs tijdens onze roadtrip door Polen, Slowakije en Tsjechië. Bekijk hier de travel movie van onze reis!
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Darina

  Wat een prachtig hike avontuur en zo’n mooie natuur en foto’s!
  Darina onlangs geplaatst…Instagram Photo Diary Augustus 2018My Profile

  31 augustus 2018 at 7:54 am
  • Reply Anne

   Thanks!! Was echt waanzinnig leuk inderdaad!

   1 september 2018 at 1:08 pm
 • Reply Aline

  Vandaag precies deze tocht gelopen met onze twee meiden van 5 en bijna 7 jaar. Wat een avontuur! Natuurlijk wel spannend en onze jongste was ook zeker de jongste die we gezien hebben, maar ze deed het super. We hebben erg genoten. Bedankt voor de tip. 🙂

  28 juli 2020 at 10:05 pm
  • Reply Anne

   Ah geweldig om te horen! Het is inderdaad een hele toffe en avontuurlijke tocht!! En wat een stoere dochters heb je!!

   28 juli 2020 at 10:25 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge