Follow me:
Oostkust Zweeds Lapland

Zweeds Lapland in het vroege najaar: verrassend mooi!

Begin september reisden we een week door Zweeds Lapland. Van het vlakke en zonnige kustgebied rond Skellefteå reden we steeds dieper de regio’s Vasterbotten en Norbotten in, tot aan het enorm uitgestrekte natuurgebied Vindelfjällen. Hier is de natuur ruig en bergachtig, met eindeloze outdoormogelijkheden. En onze weg terug bracht ons door het schitterende landschap van het Zweedse Lapland. 

Niet alleen genoten we van de prachtige natuur, maar ook van alle leuke en interessante dingen die Zweeds Lapland te bieden heeft. Zo verdiepten we ons uitgebreid in de bijzondere Sami-cultuur, die nog steeds in stand gehouden wordt in bijzondere lodges en bezoekerscentra.


Meer lezen over de Sami en waar in Zweeds Lapland je hen kunt ontmoeten? Ik schreef er dit uitgebreide blogartikel over.


Zweeds Lapland

In diverse plaatsen zagen we de typisch Zweedse ‘kerkdorpen’, waarvan Gammelstadt de grootste en indrukwekkendste was. We maakten een fijne wandeling op het schiereiland Bjuröklubb. We bezochten een kaasboerderij en een huskyfarm en beleefden een paar keer een typisch Zweedse ‘fika’: een gezellig koffiemomentje waarin we uitgebreid praatten over de Zweedse cultuur en gebruiken. En de laatste dag sloten af in een schitterend chalet, midden in het bos, vanaf waar we met de kano over verstilde meren peddelden en in een knusse sauna de intense week lieten bezinken.

Huskyfarm Zweeds Lapland Svedjekojan
Op bezoek bij een huskyfarm!

Sauna’s in Zweeds Lapland

Over sauna’s gesproken: voor saunaliefhebbers is Zweeds Lapland echt de perfecte bestemming! Elk hotel heeft wel een sauna waar je na een lange dag weer even tot rust kunt komen. De één is mooier dan de ander, maar de sauna-raft bij het Kraja-hotel spande wel de kroon! Met een groot vlot kun je naar het midden van het meer varen om daar van een relaxt sauna-uurtje te genieten!

Zweeds Lapland: Verrassend mooi!

Ik vond Zweeds Lapland ècht verrassend mooi. Natuurlijk heb je van te voren al een bepaald beeld van een land. Voor mij was dat vooral een land met heel veel bos en meren en eindeloze langgerekte autowegen. En ja, deels klopte dit ook wel, maar de bossen waren prachtig, zeker met hun herfstkleuren. De meren waren intens blauw door het zonnige weer en de één was nog mooier dan de ander. De wegen waren inderdaad lang en uitgestrekt maar er was genoeg te zien onderweg. We reden langs de typische Zweedse rode huisjes met witte kozijnen, die rechtstreeks uit een Astrid Lindgren-boek lijken te komen. En dan de voortdurende spanning of er misschien een groep rendieren of zelfs een eland langs de weg te zien is.

De mensen die we spraken waren ontzettend aardig en gastvrij. Toen we de kaart bestudeerden tijdens onze fatbike-tocht, schoot er direct een behulpzame Zweed toe om ons de weg te wijzen. De ontvangst in de hotels en lodges was ontzettend vriendelijk en geen moeite was teveel.

Zweeds Lapland reisjaar
Typisch Zweedse huizen

Zonsondergang en Noorderlicht

Ook de avonden in Zweeds Lapland zijn onvergetelijk. De eerste helft van onze reis was het zonnig en droog, met prachtige zonsondergangen. Vooral de tweede avond, toen we dankzij een tip van Svedjekojan Huskyfarm in het gebied rond onze accommodatie Pite Havsbad op zoek gingen naar elanden. We vonden zowaar een groep elanden in het bos, maar zeker zo mooi was deze schitterende gekleurde lucht.

Westkust Zweeds Lapland Buiten gebaande Paden
Zonsondergang in Zweden.

Omdat we zo noordelijk zaten, nam ook de kans om het Noorderlicht te zien toe. De vriendelijke medewerkers van Visit Skellefteå vertelden ons over een app die aangeeft hoeveel kans er is om het Noorderlicht te zien. Dus, elke avond checkten we de app en bij de minste kans reden we al naar donkere plekken in de hoop wat te zien.

Pas op de één-na-laatste avond was het raak! Of nou ja, raak…met het blote oog was het flikkerende licht nauwelijks te zien, maar op de camera (met 15 seconden sluitertijd!) was er toch echt groen licht te bespeuren!

Zweeds Lapland Noorderlicht
Eindelijk een beetje noorderlicht gespot in Zweden!

Vroege herfst

Begin september is het in Nederland eigenlijk nog het einde van de zomer. In Zweeds Lapland laten de prachtige herfstkleuren zich echter al volop zien! Zeker in het heuvelachtige Ammernäs waren de bomen al goudgeel gekleurd. Zo werden we per boot naar de Geunja Sami Ecolodge in het fraai gekleurde Vindelfjällen Nature Reserve gebracht. Een waanzinnig mooie bestemming voor wandelliefhebbers!

Ammarnäs
De Geunja Sami Ecolodge is prachtig gelegen aan het Tjultrask Lake.

Begin september is dus een uitstekende periode om Zweeds Lapland te bezoeken. Zeker voor wie het liefst in alle rust reist, zonder veel andere toeristen, is deze periode ideaal. Toegegeven, niet alles is meer open: zo waren sommige restaurants en musea (deels) gesloten. Ook is men deze periode erg druk met de elandenjacht, waardoor je sommige tours niet kunt boeken.

Natuurlijk kun je ook prima in de zomermaanden naar dit deel van Zweden reizen. Het is hier verrassend vaak mooi weer en het is zo uitgestrekt, dat je ook in het hoogseizoen niet struikelt over andere toeristen. De zomer is een prachtige periode om hier te hiken of andere outdooractiviteiten te doen.


Ik zette alvast een lijstje met toffe activiteiten in Zweeds Lapland in de zomer voor je op een rij!


Positief verrast

Zweeds Lapland heeft mij dus echt enorm positief verrast. Het was zo’n enorme omschakeling toen we na onze landing in Rotterdam in het drukke Nederlandse verkeer belandden. We zijn nu vooral benieuwd hoe Lapland er tijdens de wintermaanden uitziet, want dat moet ook heel erg bijzonder zijn.

Grödkallan Zweeds Lapland
Is Grödkallan het mooiste meertje van Zweden? Wij vinden van wel!

Voor de lange reis hoef je het niet te laten: Voigt Travel vliegt vanaf Rotterdam rechtstreeks op Skellefteå, dat de toegangspoort tot Zweeds Lapland is. De luchthaven van Skellefteå is zo klein dat je met vijf minuten je koffer hebt en je huurauto voor de deur van de luchthaven staat.

Voor ons staat Zweeds Lapland inmiddels heel hoog op de lijst van favoriete reisbestemmingen! Wat een fijn gebied is dit en we gaan ongetwijfeld nog eens terug!


Meer lezen over Zweeds Lapland? Lees dan één van mijn andere blogs over dit prachtige stukje Zweden!

 • Zweeds Lapland

We maakten deze reis naar Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel, in samenwerking met Swedish Lapland. Voigt Travel is gespecialiseerd in bijzondere reizen naar de uithoeken van Europa, met een groot aanbod aan reizen in Noord-Europa. De meningen en aanbevelingen in dit artikel zijn uiteraard volledig mijn eigen mening. 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Yanine

  Hey, wat een leuke reisinspratie geeft jouw blog, heb heel veel zin in reizen maar helaas eerst weer een hele tijd werken. Vrieg me af hoe jullie reizen en werken combineren want aan je artikelen te zien reizen jullie best veel!:)
  Yanine onlangs geplaatst…Laos: fotoverslag van een reis langs Luang Prabang, Vang Vieng en VientianeMy Profile

  17 september 2018 at 9:55 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel voor je compliment Yanine! Leuk om te horen dat je er inspiratie op kunt doen! 😉

   Tja, al mijn vakantiedagen gaan helemaal op aan reizen. Soms wel eens jammer want een weekje thuis zou ook best lekker zijn. Ik heb zo’n 30 vakantiedagen per jaar dus daarmee kun je best wel regelmatig reizen.

   17 september 2018 at 10:00 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge