Ammarnäs is een klein dorpje dat diep in het binnenland van Zweeds Lapland ligt. Het is een fantastische plek voor outdoorliefhebbers, want je zit hier echt midden in de prachtige Zweedse natuur. Rondom Ammarnäs ligt het enorm uitgestrekte natuurreservaat Vindelfjallen, dat één van de grootste natuurreservaten van Europa is. Het landschap is bergachtig, met bossen, meren, diepe valleien en mooie watervallen. In dit gebied leven nog Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Tijdens onze rondreis door Zweeds Lapland verbleven we een nacht in Ammarnäs en kwamen ontzettend tijd tekort!
Als we van Arvidsjaur naar Ammarnäs rijden, valt er wat druilerige regen. Erg jammer omdat de natuur, waar we doorheen rijden, ontzettend mooi is, zeker met de gouden herfstkleuren die hier begin september al zichtbaar zijn. Maar na de prachtig zonnige dagen die achter ons liggen, proberen we niet te klagen over het weer.
Sami
De twee uur durende rit onderbreken we regelmatig door ergens te stoppen. We passeren wild stromende rivieren, die ontzettend fotogeniek zijn. Ook bezoeken we de uit 1892 daterende watermolens van Benstampen, iets buiten Sorsele. Saillant detail: deze watermolen schijnt gebruikt te zijn voor het vermalen van botten. Ook komen we langs de fraaie oude Gillesnuole Kapell, een oude kapel met bijbehorende huisjes van de Sami-bevolking. En over de Sami-bevolking zullen we heel wat horen in Ammarnäs!
De Sami is de oorspronkelijke bevolking van Zweeds Lapland. Het is van oorsprong nomadisch volk, met een eigen taal en cultuur. Tegenwoordig zijn het de Sami die voor de rendieren in Zweden zorgen. Elk najaar brengen ze de rendieren vanuit de hoger gelegen gebieden naar de vlakkere kustgebieden om daar te overwinteren. In het voorjaar komen ze weer terug naar de bergen. Trekroutes die al eeuwen oud zijn en ook diep geworteld zijn in de Sami-cultuur. Tijdens ons verblijf maken we ook kennis met de Sami zelf, een inspirerende ervaring!
Ammarnäs Wärdshus
Het is rond de middag als we het dorpje Ammarnäs binnenrijden. We zijn nu echt in het ruige hart van Zweeds Lapland! Verwacht geen grote plaats met winkels en talloze restaurants: het is een klein dorpje in the middle of nowhere. Iets verderop eindigt de weg aan de oever van het Tjultrask Meer; daarna is er niets anders dan ruige wildernis: bergen, meren, leegte…
Ammarnäs is vooral populair bij wandelaars in de zomermaanden juli en augustus. En dat is jammer want juist in september is het een prachtig seizoen. Toegegeven, wij troffen het die dag niet echt met het weer, maar de voorafgaande dagen was het schitterend zonnig weer. En juist omdat de herfst in Zweeds Lapland iets eerder komt dan bij ons, kun je hier al vroeg van de fantastische herfsttinten genieten.
We verblijven in het Ammarnäs Wärdshus, een mooie lodge in het dorp. Vanuit het restaurant van de lodge heb je een schitterend uitzicht over Ammarnäs en de omgeving. Ik begreep dat dit ooit een hostel was, maar tegenwoordig zijn er eenvoudige, maar mooie kamers te vinden. Verwacht geen 5*-luxe maar dat wil je in deze omgeving ook helemaal niet!
Vooral de locatie van deze accommodatie is perfect, want vanuit hier kun je allerlei activiteiten in de buurt van Ammarnäs ondernemen.
Hiken in Vindelfjallen
Het natuurreservaat Vindelfjallen leent zich bij uitstek voor het maken van mooie wandeltochten. Echte hikers lopen natuurlijk (een deel van) de Kungsleden Trail: een wandelroute van 425 km lang, waarvan een deel door Vindelfjallen loopt.
Omdat wij niet zo gek veel tijd hebben en het weer ook niet echt meezit, besluiten we voor de Gajsatje Trail te gaan. Deze start vanaf de parkeerplaats van Tjultrask Lake en is ca. 4 kilometer lang. Het pad leidt recht omhoog en geeft, bij goed weer, een prachtig uitzicht vanaf de 1008 meter hoge top. We lopen in een druilerige regen en het is erg mistig dus van uitzicht is er bij ons geen sprake. Jammer, want dit moet een magisch mooi gebied zijn! Om eerlijk te zijn weet ik niet eens of we de top gehaald hebben want bovenin werd het steeds mistiger en zijn we op een gegeven moment maar omgekeerd.
Doorweekt en tot aan onze tenen verkleumd komen we weer terug in het Wärdshus, waar de sauna in de kelder heet opgestookt wordt. Een uurtje later zijn we weer helemaal opgewarmd: een fantastische uitvinding, zo’n sauna!
Geunja Sami Ecolodge
Het is nog vroeg in de ochtend als we op de parkeerplaats bij het Tjultrask Lake door Mikael opgehaald worden voor een bezoek aan de Geunja Sami Ecolodge. We worden enthousiast begroet door de twee prachtige honden van Mikael. Even later stappen we in de boot voor een boottochtje van 7 kilometer. De lodge is namelijk niet met de auto te bereiken en dus gaan we per boot. De regen van de vorige dag is gelukkig gestopt en her en der is een plukje blauwe lucht te zien.
Na een klein half uurtje bereiken we de lodge. Mikael geeft ons een uitgebreide rondleiding langs alle gebouwen, die hij eigenhandig gemaakt heeft, volledig in de traditie van zijn Sami-familie. Het is heel bijzonder om te zien hoe Mikael op deze manier de historie van de Sami levend houdt, maar wel op een manier die volledig aansluiting vindt op de huidige tijd. Het is namelijk mogelijk om enkele dagen in de lodge te verblijven, waarbij er geen internet, geen electriciteit of stromend water is. Wat je wel krijgt? Rust, ruimte, ontspanning, een verblijf in een schitterende lodge, vers water uit een bron, georganiseerde activiteiten in de Sami-traditie en prachtige inspirerende verhalen van Mikael! De paar uur die we in de lodge doorbrengen vliegen namelijk voorbij, zoveel heeft hij ons te vertellen!
Ik schrijf binnenkort nog een uitgebreider blog over ons bezoek aan dit magische plekje dus stay tuned!
Wat is er nog meer te doen in Ammarnäs?
Helaas hebben wij maar één dag in Ammarnäs en komen dus ontzettend tijd tekort. Zo wilden we graag nog de beroemde Potato Hill in het dorp bezoeken: een aardappelakker die op een heuvel ligt omdat halverwege de 19e eeuw een Zweedse boer ontdekte dat de aardappelen daar minder snel bevroren. Ook is er een oude Sami-kerk midden in Ammarnäs die we graag nog bezocht hadden.
In Ammarnäs leeft de Samivrouw Margareta Grahn, die allerhande kunstwerken maakt van natuurlijke producten. Als we nog een dagje langer in Ammarnäs konden doorbrengen, hadden we zeker haar werkplaats bezocht!
Ga je naar Ammarnäs en wil je met een gids op stap? Sowieso is Mikael van de Geunja Sami Ecolodge aan te bevelen. Er staan heel veel leuke en interessante tours op zijn website! Ook vanuit het Naturum Centre Ammarnäs worden er wel tochten gemaakt.
In de omgeving van Ammarnäs is het vliegvissen heel populair. Niet helemaal mijn ding, maar wil je dit eens proberen, dan is dit de ideale omgeving er voor!
Ammarnäsgården Restaurant
Ondanks dat Ammarnäs zo klein en afgelegen is, kun je toch prima eten in het dorp. We dineren bij het Ammarnäsgården Restaurant, midden in het dorp. De enorme ramen in het restaurant zorgen er voor dat je tijdens het eten een fraai uitzicht hebt over de omgeving.
De moose burger (hamburger van elandvlees) smaakt erg goed, ware het niet dat het net jachtseizoen is en ik die middag een geschoten eland op een trailer zag liggen. Beetje dubbel gevoel dus! 🙂 Laat je daar echter niet door tegenhouden want het eten is hier prima!
Kortom, ons verblijf in Ammarnäs was echt veel te kort. We hopen echt in de toekomst eens wat langer naar dit prachtige dorpje in de natuur te kunnen, om dan meer van de omgeving en van het Vindelfjallen natuurreservaat te zien!
Darina zegt
Geweldig! Wat ontzettend mooi landschap. Een hele mooie vakantiebestemming.
Sheila zegt
Oh wow wat prachtig!!! Ik ben nog nooit in Scandinavië geweest, maar het staat op mijn lijst. Momenteel reis ik door Nieuw Zeeland en hier is zo veel te zien wat je ook in een Scandinavisch land kan vinden. Dus ik weet zeker dat het me aan zal spreken. Mooie foto’s.
Anne zegt
Ah Nieuw-Zeeland zal inderdaad ook wel heel mooi zijn!! Hoe lang blijf je daar?
Irma zegt
Een bezoekje aan margareta is zeker de moeite waard. Ze kan prachtig vertellen ❤️En mooie echt zelfgemaakte sieraden gekocht. Ze legt je graag uit hoe ze dat doet … op de manier die haar voorouders het ook al heel lang deden.