Follow me:

Hiken op het Zweedse schiereiland Bjuröklubb

Het schiereiland Bjuröklubb, vlakbij Skellefteå in Zweeds Lapland, is een prachtig ongerept stukje natuur. We maakten hier een mooie hike door de natuur, ontmoetten een zeemeermin en genoten van het uitzicht vanaf de oude vuurtoren. De wandelroute is zo’n 6,5 kilometer lang, maar wel afwisselend en door een fraai landschap.

Alleen al de autoroute van Skellefteå naar Bjuröklubb is de moeite waard. We verlaten zo snel mogelijk de grote weg E4, om via kleine landweggetjes richting Bjuröklubb te rijden. We passeren kleine gehuchtjes met romantische namen als ‘Uttersjobacken’, ‘Lappviken’ en ‘Uttersjon’. We zien de typisch Zweedse rode huizen, met kabbelende beekjes en ruisende bossen. Dit is onze eerste dag van onze reis door Zweeds Lapland met Voigt Travel en we genieten nu al enorm van de rust die dit deel van Zweden uitstraalt.

Bjuröklubb_2
Klaar voor de hike op Bjuröklubb!

Naar het startpunt van de wandelroute

Na een half uurtje komen we in de buurt van Bjuröklubb. Van de Tourist Info in Skelleftea had ik al wat aanwijzingen gehad over de wandelroute. We volgen de doorgaande weg richting Bjuröklubb en slaan dan bij het bord ‘Grundskatan’ rechtsaf. Op de hoek staat een enorme groep brievenbussen bij elkaar dus blijkbaar wonen hier toch wel mensen.

Even later slaan we linksaf, een onverhard pad op, om bij de kale landtong Grundskatan aan te komen. Net voordat de bebossing ophoudt, kunnen we de auto parkeren bij het begin van de wandelroute.

Let op: Hier staat een houten bordje met de tekst ‘3.2 Strandleden’. Dit is de start van de route.

Bjuröklubb hike
We parkeren bij het bordje dat het startpunt van de wandelroute markeert.

Naar de zeemeermin

We trekken onze wandelschoenen aan en beginnen aan de route. Een oranje stip is als markering aangebracht. Verdwalen lukt haast niet want de stip is heel frequent aangebracht op bomen en stenen.
Al snel horen we het ruisen van de zee dichterbij komen en lopen we vlak langs de kust. Soms lopen we door het bos, even later komen we weer op open vlaktes met enorme rotsen: een heel apart maar ontzettend mooi landschap. De foto’s spreken wel voor zich!

Bjuröklubb
Enorme rotsblokken tijdens onze wandelroute op Bjuröklubb.
Bjuröklubb
Een prachtig meertje, net achter de kustlijn, tijdens onze wandeling op het schiereiland Bjuröklubb.

Na een half uurtje lopen bereiken we de stenen zeemeermin, die vanaf een rots uitkijkt over de oceaan. Een mooi fotomomentje en gelijk een plek om te pauzeren want dit is halverwege de route.

Zeemeermin Bjuroklubb
De zeemeermin, halverwege onze wandelroute.

Paddenstoelen

Aan de rand van het bos, achter de zeemeermin, staat de routewijzer die ons de weg terug naar de auto wijst. De terugweg gaat door het bos, waar we echt talloze paddenstoelen spotten. Allerlei soorten en maten, een mooi gezicht!

Het loopt tegen vijf uur en het zonnetje begint al iets te dalen: we zitten hier immers behoorlijk noordelijk in Zweden. Het bos krijgt een prachtige gouden gloed en we genieten dan ook enorm van deze wandeling. We kunnen ons bijna niet voorstellen dat we vanochtend nog op het hectische Rotterdam Airport waren…

Bjuröklubb hike
We zien echt talloze paddenstoelen tijdens onze wandeling!

Het schiereiland Bjuröklubb

Als we de auto weer hebben bereikt, besluiten we nog een rondje over het schiereiland te rijden. Het is hier immers zo mooi! Door de groene bossen rijden we helemaal naar het noordelijkste puntje van Bjuröklubb. Vlak voor het bord ‘Einde openbare weg’ (“Här slutar allmän väg“, dat klinkt toch veel leuker?!) kunnen we parkeren en lopen we de laatste meters naar de vuurtoren.

Bjuröklubb vuurtoren
Bij de vuurtoren van Bjuröklubb

Het is hier helemaal verlaten. We volgen de wandelpaden omhoog naar de vuurtoren zelf en genieten van het prachtige 360 graden panorama dat we hier hebben. De vuurtoren van Bjuröklubb zou een van de beste plekken in de regio zijn om het noorderlicht te spotten en dat begrijpen we heel goed! Vanaf hier kun je echt een eind kijken!

Bjuröklubb
Vanaf de vuurtoren kun je een heel eind kijken: begrijpelijk dat dit een goede plek is om het noorderlicht te spotten!

Zweeds Lapland in september

Het café Fyren dat bij de vuurtoren ligt, is al gesloten: het zomerseizoen is hier begin september al voorbij en men maakt zich al voorzichtig op voor de lange winter die er aan komt. Toch is Zweeds Lapland echt prachtig in september!

Een tikkeltje gaar van de lange en drukke dag rijden we weer terug naar
Skellefteå. Het is al etenstijd en als we door de gehuchtjes rijden, zien we gezinnen gegroepeerd op de picknickbanken in het zonnetje eten. De rode huizen glanzen in de zon en het ziet er allemaal ontzettend vredig en ontspannen uit. Tafereeltjes die rechtstreeks uit de Astrid Lindgrenboeken lijken te komen.

Zweeds Lapland reisjaar
Typisch Zweedse huisjes langs spiegelgladde meren.

Ik denk dat het tijdens onze tocht naar Bjuröklubb was dat ik besloot dat ik Zweeds Lapland echt een waanzinnig fijne bestemming vind! En in de volgende dagen, tijdens onze reis door Zweeds Lapland, wordt dat alleen maar bevestigd. Een aanrader dus!


Icoon blogtip

Meer lezen over Zweeds Lapland in de zomer? Ik schreef een blogartikel met 10 tips voor toffe activiteiten!


Oostkust Zweeds Lapland
Elanden in Zweeds Lapland

Meer lezen over Skellefteå en de rest van de oostkust van Zweeds Lapland?

We maakten deze reis naar Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel, in samenwerking met Swedish Lapland. Voigt Travel is gespecialiseerd in bijzondere reizen naar de uithoeken van Europa, met een groot aanbod aan reizen in Noord-Europa. De meningen en aanbevelingen in dit artikel zijn echter volledig mijn eigen mening.  
Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

 • Reply Darina

  Wat een prachtig landschap! Het lijkt me geweldig om hier te wandelen.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #15 (+recept!)My Profile

  10 mei 2019 at 7:18 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik vond het echt heerlijk! Was onze eerste dag Zweden maar gelijk verliefd op het land!

   15 mei 2019 at 10:10 am
 • Reply maaike

  Ziet er tof uit. Hiken is altijd goed!

  13 mei 2019 at 2:51 pm
  • Reply Anne

   Thanks! Hiken is inderdaad een leuke manier om een land te ontdekken!

   15 mei 2019 at 10:10 am
 • Reply Manon

  Wat lijkt mij Zweden een prachtig land om naar toe te gaan!

  14 mei 2019 at 4:40 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik werd echt enorm positief verrast door Zweden, vooral om de relaxtheid en de onwijs vriendelijke mensen. Aanrader!

   15 mei 2019 at 10:11 am
 • Reply Leen - Blog van drie

  Wauw prachtige natuur ! Lijkt mij heel leuk om naar toe te gaan. Liefs Leen

  14 mei 2019 at 5:27 pm
  • Reply Anne

   Thanks! Het is zeker een superleuk land om te bezoeken!

   15 mei 2019 at 10:14 am
 • Reply Marcella Molenaar

  Wauw, het schiereiland Bjuröklubb ziet er goed joh! Ik ben in 2017 in Midden-Zweden geweest, de regio Dalarna. Mooi gebied, ik wil graag nog eens op pad in het uiterste noorden!
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Fietsen in KopenhagenMy Profile

  8 juni 2019 at 5:12 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Ik vond Zweden echt zo’n fijn land om te reizen dat ik er wel meer van wil zien! In juli ga ik sowieso naar Stockholm en een dag naar een sportwedstrijd in Gavle, maar dat is geloof ik juist een omgeving waar echt helemaal niets te beleven is! 🙂

   12 juni 2019 at 2:12 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge