Follow me:
Me-time boek

Boekreview: ‘De afstand tussen jou en mij en de kersenboom’

It’s not easy. You can’t do anything without eyes. It’s not fair. Why did Stargardt mist have to happen to me?

Mafalda is 9 jaar en woont met haar ouders en haar kat Ottimo Turcaret in een dorpje in Italië. Ze heeft vrienden op school en houdt van voetballen. Dingen die heel gewoon zijn voor een 9-jarig meisje. Maar bij Mafalda is de oogziekte van Stargardt geconstateerd. Mafalda noemt het ‘de mist in haar ogen’ en ze weet nu al dat ze binnenkort helemaal blind zal zijn.

Het boek ‘De afstand tussen jou en mij en de kersenboom’ vertelt in eenvoudige zinnen hoe Mafalda het snel afnemende zicht in haar ogen ervaart. Ze houdt de voortgang van de ziekte bij in het aantal meters afstand dat ze nodig heeft om de grote kersenboom bij school te zien. Van zeventig meter naar zestig, vijftig, veertig….tot het uiteindelijk helemaal donker wordt en ze alleen nog maar de geur van de bloesem op kan snuiven.

Kersenboom

‘Dingen die ik belangrijk vind (en die ik niet meer zal kunnen doen)’

Je krijgt ook een inkijkje in het dagelijkse leven van dit dappere meisje. Van de vriendschappen die ze verliest, nieuwe vriendschappen die ze sluit, een skikamp met school, verjaardagen en nog veel meer dingen die elke negenjarige overkomen. Je leest hoe niet alleen Mafalda, maar ook haar familie en vrienden moeten dealen met deze ziekte.

Mafalda geeft een inkijkje in haar gedachtewereld, waar ze fantasierijke plannen maakt om, als het allemaal te lastig wordt, naar de grote kersenboom te verhuizen. Ook houdt ze in het geheim een lijst bij met ‘Dingen die ik belangrijk vind (en die ik niet meer zal kunnen doen)’. Op de lijst staan dingen als ‘voetballen met de jongens’ en ”s avonds de sterren in de lucht tellen’. Maar ook ‘zien hoe mijn gezicht er uitziet als ik volwassen ben’.

“So, I’m really going to end up in the dark?”

The doctor hesitates. “I’m sorry,” is all she says.

My glasses steam up.

Some kind of news should only be given if you have a cat on hand to hug.

De afstand tussen mij en de kersenboom
De cover van de Engelstalige uitgave van het boek.

De auteur: Paola Peretti

Het bijzondere van ‘De afstand tussen jou en mij en de kersenboom’ is dat het deels autobiografisch is. Bij de auteur, Paola Peretti, werd vijftien jaar geleden de ziekte van Stargardt ontdekt. Zoals ze zelf zegt: “Ik zal blind worden. Dat is de koude, harde waarheid”.

‘De afstand tussen jou en mij en de kersenboom’ is Paola’s debuutroman. We zijn erg benieuwd naar haar volgende boek, waar zij nu al aan werkt!

Wat ik vond van ‘De afstand tussen jou en mij en de kersenboom’

Ik heb zelf het boek in het Engels gelezen: ‘The Distance Between Me and the Cherry Tree”. Vaak vind ik met dit soort eenvoudige, intieme verhalen de Nederlandse vertaling wat van de emotie van het boek afdoen. Hoewel het boek origineel in het Italiaans geschreven is, leek mij de Engelse vertaling toch prettiger lezen. Ik kan dus niet oordelen over de Nederlandse versie van het boek.

Het boek is echt een pareltje en zeker een aanrader om te lezen! Het is een dun boekje, het taalgebruik is heel eenvoudig maar treffend en je hebt het in een mum van tijd uit. Je raakt betrokken bij het leven van Mafalda en ik had echt moeite om het boekje tussendoor weg te leggen. Uiteraard is het ook een ontroerend verhaal: als je leest hoe het steeds donkerder wordt voor Mafalda. De woordkeuze door de auteur is echt fenomenaal.

De Engelse auteur Jacqueline Wilson heeft het perfect samengevat op de sticker op de voorzijde van het boek: “A simply told, bitter-sweet story, with a powerful poetic message”.

“Darkness is not a room with no doors or windows.

Darkness is a monster that eats your black olives and your dreams.”

De afstand tussen jou en mij en de kersenboom‘ is voor € 15,00 te koop bij Bol.com. De Engelstalige uitgave ‘The Distance Between Me and the Cherry Tree‘ is voor € 9,99 te koop.

Vond je dit een mooi boek? Dan kan ik je ook het boek ‘De ongelooflijke reis‘ van Sheila Burnford aanbevelen!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Darina

  Wat heftig zeg, maar het lijkt me een mooi boek om te lezen.
  Darina onlangs geplaatst…Klein Frankrijk in Amsterdam |11 Franse adressen om te genieten van het Frankrijkgevoel!My Profile

  6 mei 2019 at 9:06 am
  • Reply Anne

   Ja, het is zo fijn geschreven dat het helemaal geen tranentrekker is. Gewoon een heel mooi boekje dat heel eenvoudig weg leest!

   24 mei 2019 at 11:08 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge