Follow me:
Husky Farm

Svedjekojan Husky Farm: Huskytochten in Zweeds Lapland!

Een bezoek aan Zweeds Lapland is natuurlijk niet compleet zonder een ontmoeting met husky’s. Ondanks dat wij in de vroege herfst door Lapland reisden, stond er toch een bezoek aan een husky farm op ons programma. We bezochten Svedjekojan Husky Farm en dat was een van de hoogtepunten van onze reis!

Het kostte even wat moeite om een bezoek aan een husky farm te regelen. Eerst had ik contact met een farm die door een Frans stel gerund werd. We zouden in eerste instantie (voor een flink bedrag) met husky’s gaan wandelen. Toen kreeg ik een e-mail dat de wandeling niet door kon gaan maar dat we wel de farm mochten bezoeken. Tegen betaling van omgerekend € 30, dus dat ‘vriendelijke’ aanbod sloegen we maar af. Gelukkig benaderde ik daarna Svedjekojan Husky Farm en dat was een gouden zet! Twee e-mails verder was het geregeld: we mochten op bezoek komen bij Svedjekojan!

Omdat het zo warm is, is het maken van een tocht met de kar niet mogelijk. De husky’s hebben namelijk zoveel energie dat ze ondanks de warmte gewoon door blijven rennen en zo oververhit kunnen raken. Daarom houden we het vandaag op een bezoek aan de farm alleen.

Norrfjarden
De prachtige omgeving van Svedjekojan Husky Farm.

De bewoners van Svedjekojan Husky Farm

Svedjekojan Husky Farm ligt bij het gehuchtje Norrfjarden, iets boven Piteå. Een mooie omgeving, waar we over het Zweedse platteland rijden, langs de typisch Zweedse rode huizen. Een bordje aan de weg met een husky-slede vertelt ons dat we op de juiste plek zijn beland: bij de husky farm!

Wanneer we de auto parkeren, zwelt het enthousiaste geblaf van de honden aan. Al snel komt Caisa, de eigenaresse van de husky farm, ons al tegemoet, samen met een Nederlandse jongen, wiens vriendin hier stage loopt. Ook zijn er nog twee Nederlandse meisjes die ook stage lopen. We beginnen met een rondleiding over de farm, want de honden gaan bijna uit hun dak van enthousiasme.

Svedjekojan Husky Farm
Dit bordje aan de weg vertelt ons dat we op de goede plek zijn aangekomen.

Caisa neemt uitgebreid de tijd om ons kennis te laten maken met de honden. En zo merken we al heel snel dat deze bijzondere dieren een heel gaaf karakter hebben: enorm aanhankelijk en extreem veel energie! De honden Sky en Detroit mogen uit hun hok en rennen als een dwaas over het grasveld tussen de hokken, aangespoord door het luide geblaf van de andere husky’s. De honden zijn zo enthousiast dat we zelfs goed uit moeten kijken om niet omver gelopen te worden! Intussen vertelt Caisa ons allerlei weetjes over de afzonderlijke honden en we merken hoe enorm gepassioneerd zij over de dieren is! Bij Svedjekojan Husky Farm zijn de husky’s overduidelijk geen nummer maar worden ze met heel veel liefde en passie verzorgd.

Svedjekojan Husky Farm
We moeten echt opzij stappen om niet omver gelopen te worden door de enthousiaste honden!

Fotomodel

Ik val echt als een blok voor deze prachtige dieren. Ze zijn zo vriendelijk en energiek tegelijk. En één blik in de prachtige ogen en ik smelt weg! Het blijkt in de praktijk wel lastig om de honden goed te fotograferen want ze staan nauwelijks stil! Ook zijn ze niet zo gewend aan camera’s dus worden ze soms wat onrustig van dat grote zwarte ding voor hun neus.

Totdat we bij het hok van een wat kleinere, witte husky komen. Deze dame blijkt een geboren fotomodel! Ze blijft keurig zitten poseren en houdt koket haar kopje scheef als ik af wil drukken. Wat een beauty!

Svedjekojan Husky Farm
Fotomodel!

De honden van Svedjekojan Husky Farm
Op Svedjekojan Husky Farm werkt men met de Alaskan Husky, een ras dat uiterst geschikt is als sledehond. Momenteel zijn er ca. 65 honden op de farm.

Daarnaast gebruikt men bij Svedjekojan ook honden voor de elandenjacht. Heel bizar: een hond kan een eland ruiken op kilometers afstand. Als de hond de eland opgespoord heeft, zal hij al blaffend bij de (geïntimideerde) eland blijven tot zijn baasje op komt draven.

Een echte Zweedse ‘fika’!

Na de uitgebreide rondleiding brengt Caisa ons naar de traditionele houten hut die op de farm staat. Hier gaan we een echte Zweedse fika beleven: een gezellig koffiemoment (of thee-momentje) met lekkernijen er bij! Terwijl Caisa en de Nederlandse meisjes druk in de weer zijn om alles klaar te zetten, staren we uit het raam naar de waanzinnig mooie omgeving. Achter de farm ligt een prachtig meertje, waarvan het blauwe water een mooi contrast is met het groene gras, de talloze paarse bloemetjes en de blauwe lucht. Het moet hier in de winter ook prachtig zijn!

We mogen een fotoboek bekijken van Svedjekojan Husky Farm in de winter en van de sledetochten die gemaakt worden. We zien de foto’s waar het plezier van af spat: van enthousiaste husky’s in de sneeuw en prachtige landschappen in een besneeuwd Zweden. En op dat moment nemen we ons voor: we komen zeker nog eens in de winter terug naar Lapland!

Even later worden we verwend met heerlijke zelfgemaakte lingonberrycake en thee. Caisa vertelt uitgebreid over het leven op de husky farm, over de elandenjacht en over Zweden in het algemeen en vraagt ook uitgebreid naar ons leven in Nederland. Het contrast kan haast niet groter zijn: het drukke gebied rond Schiphol waar wij wonen versus de rust op deze afgelegen plek. En stiekem zijn we best wel een beetje jaloers!

We hebben zo echt een enorm gezellige middag en weten nu pas echt hoe gaaf een echte Zweedse ‘fika’ is!

Fika Svedjekojan Husky Farm
Tijd voor een echte Zweedse fika!

Jonge husky’s

Nadat we twee uur hebben zitten kletsen tijdens de fika, laat Caisa ons de rest van de boerderij zien. Er is een hele oude schuur, die omgebouwd is tot een gezellige bar. Ze laat de sledes en karren zien zodat we een idee krijgen hoe dat er uit ziet. En dan wordt er een hok geopend waar jonge husky-puppy’s in zitten. En dat is echt schattigheid in het kwadraat! De jonge stuiterballetjes buitelen over elkaar en over ons heen en rennen net zolang rond de oudere husky’s tot ze met een grauw weggejaagd worden. Het is echt een fantastisch gezicht en we krijgen er geen genoeg van!

We zien ook de oude hond Boss, die net een paar dagen ziek was maar zich nu voorzichtig weer buiten vertoont. Heel triest: een paar dagen nadat we terug zijn uit Zweden horen we dat Boss een tumor heeft en dat ze hem moeten laten inslapen.

Svedjekojan Husky Farm
Ik houd enorm van de typisch Zweedse rode gebouwen, die je ook bij Svedjekojan ziet.

Huskytochten bij Svedjekojan Husky Farm

De honden zijn zo schattig dat we bijna vergeten dat ze gewoon onderdeel zijn van een bedrijf. Elk jaar verzorgt Caisa diverse sledetochten met de husky’s, waarbij de tochten vaak gecombineerd worden met een diner in de traditionele houten hut.

Uit wat Caisa vertelt, merken we dat dit een huskyfarm is waar het welzijn van de dieren heel hoog in het vaandel staat. Caisa vertelt over andere farms, waar men de honden niet eens bij naam kent en het veel massaler is. Bij Svedjekojan kun je er op vertrouwen dat de dieren het goed hebben en een uitstekende verzorging krijgen.

Ga je in de winter naar Zweeds Lapland? Je kunt via de website van Svedjekojan een sledetocht met husky’s boeken, eventueel in combinatie met een lunch. Het is ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring waar wij graag nog eens voor terugkomen naar dit prachtige land!

Svedjekojan

Svedjekojan Husky Farm, Tranuträsk 70, 945 91 Norrfjärden, Zweden
www.svedjekojan.se

Volg zeker ook het Instagramaccount van Svedjekojan voor prachtige fotootjes van de honden en de farm!


Meer lezen over onze reis door Zweeds Lapland?

We maakten deze reis naar Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel, in samenwerking met Swedish Lapland. Voigt Travel is gespecialiseerd in bijzondere reizen naar de uithoeken van Europa, met een groot aanbod aan reizen in Noord-Europa. De meningen en aanbevelingen in dit artikel zijn echter volledig mijn eigen mening.

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Darina

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat dit een onvergetelijke ervaring was. Wat een prachtig landschap. Zo’n reis wil ook zeker eens gaan doen.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #24My Profile

  6 september 2019 at 1:07 pm
 • Reply Kim

  Wauw! Wat is dit gaaf zeg. Het lijkt me geweldig om eens een tocht met husky’s te maken in de winter. Ik kan me voorstellen dat je helemaal smelt bij het zien van die puppy’s 🙂
  Kim onlangs geplaatst…Ontdek… Singapore: Cultuur snuiven in Little India en Kampong Glam!My Profile

  13 september 2019 at 10:07 am
 • Reply Michelle

  Jammer dat jullie niet met een kar op pad konden, maar dit klinkt ook super leuk! Ik ben zelf een keer in de winter met een slee op pad geweest en vond dat echt waanzinnig.

  13 september 2019 at 3:54 pm
 • Reply Marcella Molenaar

  Wij hebben in Finland kennis gemaakt met 84 honden op een farm. De eigenaresse bleef maar vertellen over alle wetenswaardigheden van de mooie dieren. Sommige honden konden 100 kilometer per dag rennen, anders maar liefst 35 km per uur en dat 20 kilometer lang. Jeetje! Fascinerend hoor. Wij hebben daar trouwens ook vanalles gehad met lingonberry 🙂
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Jungfrauregio – Wandelen bij WengenMy Profile

  4 oktober 2019 at 9:00 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge