Follow me:
Marienbad

Mariënbad: Chique kuuroord in de Tsjechische heuvels

De officiële naam van het kleine kuurstadje is Marianske Lazne; het stadje ligt immers in Tsjechië, op een steenworp afstand van de Duitse grens. Ooit was Mariënbad een beroemd kuuroord, waar veel bekende Duitsers en Oostenrijkers kwamen. Ook Chopin, Goethe, de Britse koning Edward I en de Oostenrijkse keizer Franz Joseph brachten tijd door in Mariënbad. Tegenwoordig is er nog steeds een glimp op te vangen van de pracht en praal van het oude Mariënbad. 

Mariënbad ligt in het Boheemse Woud, in de buurt van de grotere kuurstad Karlsbad (Karlovy Vary). Alles in Mariënbad speelt zich af rondom de kuurbaden. Grote blikvanger van het stadje is de schitterende Colonnade: de chique zuilengalerij met de grote fontein er voor. Dit is de Zingende Fontein: op elk oneven uur èn om 10 uur ‘s avonds wordt er een klank- en lichtspel uitgevoerd.

Tip! Blogger Yvonne van der Laan heeft een prachtige rondreis door Tsjechië samengesteld! Ideaal om deze te combineren met je bezoek aan Marienbad. 

Zingende Fontein Mariënbad

De Zingende Fontein van Mariënbad

‘Zien en gezien worden’

Vanuit de Colonnade loopt er een uitgestrekt park naar beneden, met her en der kleinere fonteinen en vijvers, standbeelden en overal bankjes. Het is hier echt ‘zien en gezien’ worden en men flaneert er hier lustig op los! Een leuk souvenirtje om mee naar huis te nemen is een doosje ‘Marianske Lazne wafels’: grote knapperige wafels met een afbeelding van Mariënbad er op.

Rondom het park staan de talloze hotels, in de fraaie bouwstijl die verraadt dat dit ooit een luxueus oord was. Nog steeds hebben nagenoeg alle hotels wel een spa of wellness.

Mariënbad

Fraaie huizen en hotels geven Mariënbad echt allure!

Hiken rond Mariënbad

Mariënbad is een leuk stadje om rond te lopen, maar we willen toch graag ook wat van de omgeving zien. We besluiten dus om een ochtend te wandelen.

Vanuit Mariënbad lopen we de blauwe route die vanuit het stadje noordelijk loopt (pas op, niet verwarren met de noordwestelijke blauwe route richting Lazné Kynzvart!). De eerste helft van de route lopen we vooral door het bos. We passeren een klein stuwmeertje en lopen even later langs een veld prachtige fleurige bloemen. We vervolgen dan ons pad naar het Smrad’och Nature Reserve, een klein stukje bos waar zwavelbronnen omhoog borrelen. Het stinkt behoorlijk naar zwavel en wordt ook wel ‘Stinky NR’ genoemd. Vanaf houten platforms kijken we naar het borrelende water.

Mariënbad wandelen

Stuwmeertje tijdens onze wandeling

Van blauw naar rood

Even later gaan we vanaf de blauwe route over op de rode. Het is hier even heel goed opletten! Vlak na het Smrad’och NR krijg je een open driehoekig veldje aan je rechterhand. Wanneer je op je looproute voor het eerst een rood teken ziet, kijk dan goed over het driehoekige veldje naar rechts en je zult daar ook een rood route-teken op de boom zien. Je ziet dit echt snel over het hoofd, en voor je het weet zit je op de rode route richting Kladska, wat een stuk verder lopen is!

We lopen nu eerst door een stukje moeilijk begaanbaar bos, tot we op een asfaltweggetje uitkomen. Dit weggetje loopt eerst door het bos maar slingert daarna door de velden naar Mariënbad terug. Het is prachtig weer en we genieten enorm van de stilte en rust in dit stukje Tsjechië. Vlak voor Mariënbad duiken we het bos weer in en lopen we via de Königsweg terug naar het kuuroord.

Mariënbad wandelen hiking

Prachtige wandelroute!

Let op! Vanuit het stadje starten er diverse wandelroutes, al is het erg puzzelen om een geschikte route te vinden. We willen eigenlijk een kilometer of 10 lopen, maar ook bij de lokale informatiedienst kunnen ze ons niet echt helpen. Ze duwen ons deze map (pagina 2) onder onze neus en we moeten zelf maar wat uitzoeken. 

Wij namen de blauwe route noord-noordoostelijk van Mariënbad. Daarvoor liepen we door het straatje links van Grandhotel Pacifik, waarna we in een parkje terechtkwamen. Hier loop je gewoon rechtdoor en goed opletten, dan zul je vanzelf een keer de blauwe markering tegenkomen. 

De hele wandeling is goed gemarkeerd met blauwe of rode strepen. 

Karlsbad

We gaan ook een dagje naar Karlsbad (Karlovy Vary), dat op een klein uurtje rijden ligt. Alleen al de route er naar toe is prachtig! Karlsbad is een stuk groter dan Mariënbad en ook veel drukker. Hier zijn nog diverse collonades met daarin opborrelend bronwater. Uiteraard nemen we even een slokje maar ik vind het niet lekker…

Karlsbad Mariënbad

Karlsbad is groter dan Mariënbad.

Het is een leuk stadje om doorheen te slenteren. Overal zijn gezellige terrasjes en kleine winkeltjes, die echter fors aan de prijs zijn. Ook worden overal porseleinen bekers verkocht waarmee je het bronwater op kunt vangen om te drinken. De hele stad straalt allure uit, hoewel we het er beiden over eens zijn dat Mariënbad veel mooier is. Karlsbad is net te groot en te druk dus na een uurtje rondlopen hebben we het wel weer gezien.

Karlsbad

Bekertjes waarmee je het bronwater kunt drinken.

Vestingstadje Loket

We vervolgen onze route naar het kleine vestingstadje Loket, dat in een bocht van de rivier de Ohre (Eger in het Duits) ligt. Een totaal ander stadje dan de beide kuuroorden, maar zeker de moeite waard. De burcht torent hoog boven de smalle, middeleeuwse straatjes uit.

Loket Mariënbad

Loket

Wat erg jammer is, is dat het oude marktplein is omgetoverd tot één grote parkeerplaats. Het plein is echt prachtig, met mooie geveltjes, een grote fontein en terrasjes rondom. En dus heel veel auto’s, wat de hele aanblik van het stadje naar beneden haalt. Dit viel ons al eerder ergens in Tsjechië op; ze missen overduidelijk nog wat commercieel toeristisch inzicht!

Vlak onder het kasteel vind je een leuk terrasje bij restaurant Staroslovanská kuchyně. Hier eet je traditionele maaltijden en drink je huis-gebrouwd bier. En je hebt een prachtig uitzicht over de oude huisjes van het stadje!

Gratis parkeren in Loket doe je het beste op de ruime parkeerplaats naast tankstation EuroOil, vanaf waar je in een paar minuten over de brug het centrum in loopt. 

Drink pils in Pilsen!

Op een uurtje rijden van Mariënbad ligt het stadje Pilsen, bekend van het Pilsen bier. De brouwerij Pilsner Urquell is zeker een bezoek waard! Natuurlijk verschilt het weinig van rondleidingen door andere brouwerijen, maar het wordt toch wel erg leuk gedaan. Zeker de bierproeverij (‘productconfrontatie’, zoals mijn oud-collega’s van Heineken het noemden!) is uniek! Neem wel een warm truitje of jasje mee want de rondleiding gaat deels door de oude gewelven waar vroeger het bier koud werd gehouden!

Pilsner Urquell brouwerij

De brouwerij van Pilsner Urquell.

Pilsen zelf stelt niet gek veel voor, maar is toch wel een mooi stadje. Het heeft een erg groot plein, waar vooral de gevel van het oude raadhuis blikvanger is. Midden op het plein staat de Sint-Bartholomeüskathedraal, waar de kerktoren van te beklimmen is.

Pilsen

Pilsen

Overnachten in Mariënbad

Wij sliepen in het Olympia Spa Hotel in Mariënbad. Het hotel ligt op vijf minuutjes loopafstand van het park, de Colonnade en de Zingende Fontein. Het hotel heeft een zwembad en een wellness met een Finse sauna en een stoombad.

Elke avond is er een diner in buffetvorm. Er zijn weliswaar twee restaurants maar die schijnen qua eten exact hetzelfde te zijn. Het ontbijtbuffet is heel uitgebreid.

We hebben zelf maar één van de drie avonden in het hotel gegeten. Het was prachtig weer en er is geen mogelijkheid om buiten te zitten in het hotel. Bovendien was het buffet prima maar ook niet dusdanig goed dat we er geen genoeg van kregen. Ook vonden wij het spa/wellness-gedeelte ontzettend ‘klinisch’. De uitstraling was die van een ziekenhuis en het had weinig sfeer. Het zwembad was heel erg klein en behoorlijk druk.

Waar de gemiddelde leeftijd van de toeristen in Mariënbad al behoorlijk hoog lag, leek dat in het Olympia Spa Hotel nog een graadje erger. Het overgrote deel van de hotelgasten was ouder dan 70 jaar en dat zorgt toch voor een bepaalde sfeer in het hotel.

Colonnade Mariënbad

De Colonnade van Mariënbad

Is Mariënbad de moeite waard?

Het is zeker de moeite waard om naar Mariënbad te gaan, als je toch in de buurt bent. Wij vonden het een ideale tussenstop op onze roadtrip vanuit het oosten van Tsjechië, of als je vanuit een ander deel van Oost-Europa terugrijdt. Het is echt een chique plaats, misschien een beetje op het truttige af. Maar tegelijk straalt Mariënbad ook echt wel allure en grandeur uit en dat is leuk om mee te maken!

De omgeving van Mariënbad is mooi en groen. Niet heel spectaculair en het is een landschap dat je ook overal in Duitsland ziet. Maar de eindeloze bossen en glooiende heuvels hebben wel iets rustgevends. In combinatie met dit chique kuuroord een uitstekende vakantiebestemming!

Mariënbad ligt op 775 kilometer afstand van Utrecht en op 180 km afstand van Praag. 

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Wanda

  Leuk om deze plekken weer eens terug te zien! Wij zijn jaren geleden een week op vakantie geweest in die regio en toen inderdaad ook in Karlsbad, Marienbad en Loket geweest. Dat bronwater vind ik ook niet om te drinken en die parkeerplaats bij Loket herken ik ook zeker wel, echt jammer dat ze dat zo hebben gedaan.
  Wanda onlangs geplaatst…Wandelen naar uitzichtpunt Vier BragaMy Profile

  30 juli 2018 at 10:30 am
 • Reply Darina

  Prachtig gebied. Ik ben er vroeger wel geweest. Heel jammer van die parkeerplaats, daar hebben ze de plank echt mee misgeslagen.
  Darina onlangs geplaatst…Een weekend in Parijs | Dag 1My Profile

  30 juli 2018 at 2:29 pm
 • Reply Bronts G.W.

  Hotel + kuren. Informatie.

  27 juli 2019 at 4:02 pm
 • Reply Peet

  We hebben de blauw/rode route gelopen in Marienbad. Dank voor je goeie aanwijzing bij de wisseling, dat was anders fout gegaan. Mooie wandeling van uiteindelijk 16 km met een ideale lunchstop in golfhotel Eagle. Weer terug gegaan voor diner op prachtig terras.

  13 augustus 2021 at 12:53 pm
  • Reply Anne

   Wat leuk om te horen! Klinkt als een prachtige vakantiedag!

   13 augustus 2021 at 9:58 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge