Het oosten van Tsjechië is nog niet zo bekend bij Nederlandse toeristen. Toch is er in deze regio Moravië-Silezië veel moois te ontdekken! Wij verbleven een paar dagen in Štramberk, een kleurrijk plaatsje in het heuvelachtige landschap.
De regio rondom Štramberk is zelfs zo buiten de gebaande paden, dat we tijdens ons verblijf geen andere Nederlandse toeristen tegenkwamen. De enige andere toeristen waren Slowaken en Tsjechen. Men spreekt nog niet goed Engels dus je moet je met handen en voeten (en soms wat Duits) zien te redden. Zelfs bij de plaatselijke Tourist Info in Štramberk had men moeite om Engels te spreken, wat ook wel weer zijn charme heeft!
Tip: Maak Štramberk onderdeel van een leuke rondreis door Tsjechië. Blogger Yvonnereistverder.nl schreef een uitgebreid artikel met een route voor een rondreis Tsjechië.
Štramberk
We verblijven in een hotel op het centrale plein van Štramberk. Direct vallen de schattige huisjes in pastelkleuren op, de hoge toren die boven het dorp uitsteekt en de geur van taaitaai… In Štramberk wordt namelijk de beroemde Štramberkse ore gemaakt: een soort wafeltje van deeg dat naar taaitaai smaakt. Omdat de bakkerij ook aan het dorpsplein zit, ruik je voortdurend deze zoete geur. De koekjes zijn ook te koop dus uiteraard proberen we ze uit!
’s Avonds lopen we naar het kasteel met de hoge Truba toren, een minuutje of tien lopen vanaf het plein. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de omliggende heuvels en Štramberk zelf. Als we weer terugwandelen naar het dorp, drinken we nog wat op een van de terrasjes op het plein.
Mijn enige doorn in het oog in veel plaatsen in Oost-Europa: de idyllische marktpleintjes worden vaak vol geparkeerd met auto’s. Zo jammer, want dat haalt veel van de charme van deze pleintjes weg! Zo ook in Štramberk, al doen we daar zelf ook aan mee omdat we onze auto voor de deur van ons hotel mogen parkeren…
Industrieel hart
Het oosten van Tsjechie vormde ooit het industriele hart van het land en zelfs van Europa. In de streek rondom Ostrava bevonden zich staalfabrieken, kolenmijnen en andere industriele bolwerken. Na de val van het communisme liep de afzet van deze producten terug, waardoor veel fabrieken en mijnen gesloten zijn.
In eerste instantie willen we heel graag de oude staalfabriek van Hlubina en de bijbehorende Bolt Tower bezoeken. Dit is echt een fantastisch museum waar je over het oude fabrieksterrein loopt. En vanaf de Bolt Tower moet je een prachtig uitzicht hebben over de omgeving.
Helaas zit het ons niet mee: als we arriveren, blijkt er die dag net een festival opgebouwd te worden. Dankzij de taalbarrière duurt het even voor we het snappen maar tenzij we artiest zijn, komen we het terrein niet op. Zelfs niet als ik scherm met mijn visitekaartjes en ’travel journalist from the Netherlands’…
Landek Park in Ostrava
Omdat we nu toch in de industriële mood zijn, besluiten we naar de oude kolenmijn Landek Park te gaan, die op tien minuutjes rijden van Hlubina ligt. Deze mijn is inmiddels gesloten; er is nu een museum waar rondleidingen gegeven worden.
Ook hier is het Engels gebrekkig. De rondleiding is in het Tsjechisch maar men weet voor ons na lang zoeken een gammel mp3-spelertje op te duiken met de Engelse vertaling. We krijgen allemaal een helm op en de rondleiding begint.
De tour wordt door oude mijnwerkers gegeven. Onze gids vertelde dus een kwartier lang in geuren en kleuren over zijn werk in de mijn (tenminste, dat vermoed ik want we verstonden er geen woord van!), terwijl onze mp3 al met twee minuutjes klaar was. Omdat je van het Tsjechisch echt niets maakt, gaat dat al snel vervelen. Toen we eenmaal onder de grond waren, was er meer te zien en kregen we toch wel wat mee van het harde leven dat de mijnwerkers hier leefden.
Het laatste deel van de rondleiding ging door een gebouwtje waar men meer vertelde over de reddingsdienst die bij mijnongelukken in actie kwam. Omdat ook hier de gids weer eindeloos vertelde en het niet meer zo heel interessant was, hebben we halverwege de tour verlaten.
We mochten wat over het terrein lopen en troffen toen de droogruimte voor de kleding aan. Het zag er uit alsof de mijnwerkers gisteren hun kleding ophingen en weggelopen zijn. Indrukwekkend!
Hiken in de Beskiden
De volgende dag besluiten we te gaan wandelen in de Beskiden, een mooi gebied ten zuiden van Štramberk. Met een stoeltjeslift kunnen we naar boven om vanaf daar te hiken. Opnieuw hebben we pech… Waar we ons verheugden op een rustige wandeling door de bergen, komen we op de top van de Pustevny (1018 m hoog) in een enorme heksenketel terecht. Wat blijkt…5 juli is in Tsjechie een feestdag. Op de top van de Pustevny is dus een enorme braderie ingericht en de mensenmassa is gigantisch!
In een lange stoet wandelaars lopen we en masse naar het beeld van de afgod Radegast. Het is druk en de thermometer gaat alweer richting de 30 graden dus we besluiten bij het beeld om terug te lopen naar Pustevny. We bewonderen de prachtige huisjes die hier staan en strijken dan op een terras neer. Vanwege de feestdag wordt hier traditionele livemuziek ten gehore gebracht dus dat geeft toch nog een positief slot aan deze trip.
Zwembad Libotin in Štramberk
Tijdens ons verblijf is het hartje zomer in Tsjechie. We zoeken dan ook beide middagen verkoeling in het zwembad Libotin, iets buiten Štramberk. De eerste keer is het even zoeken want het zwembad wordt niet zo goed aangegeven. Kijk dus eerst even op Google Maps waar het ligt!
Voor zo’n anderhalve euro hebben we een toegangskaartje. Voor een vergelijkbaar bedrag huur je een strandbedje. Het is een prima zwembad en het is in de warmte heerlijk vertoeven! Er is zelfs een restaurantje bij waar je prima versnaperingen kunt halen.
Wat is er nog meer te doen in Štramberk en omgeving?
Vanwege de hitte hebben wij dus twee middagen aan het zwembad doorgebracht. Het was echt te warm om stadjes te bezoeken of andere bezienswaardigheden aan te doen. Maar wat zou je vanuit Štramberk nog meer kunnen doen?
- Nový Jičín leek mij een leuke stad en deze ligt dichtbij;
- In het naastgelegen dorpje Kopřivnice kun je het Tatra Museum bezoeken, waar oude auto’s te zien zijn.
- In Štramberk kun je een bierbad nemen! Altijd al eens gedroomd van zwemmen in bier? Hier is je kans!
- Op deze website van Czech Tourism staat een duidelijk kaartje met alle hotspots en highlights
Overigens gebiedt de eerlijkheid mij wel te zeggen dat deze regio mooi is, maar niet zo spectaculair om er speciaal voor naar Tsjechie te rijden. De natuur is vergelijkbaar met veel gebieden in Duitsland en dat is toch wel wat korter rijden.
Wij verbleven in Štramberk tijdens onze roadtrip door Oost-Europa dus konden het zo mooi combineren met Krakau en Slowakije. Vanuit Štramberk zijn we doorgereden naar het klassieke kuuroord Mariënbad, wat de laatste tussenstop was voor we naar Nederland terugreisden.
Accommodatie in Štramberk
Wij verbleven in Stramberk Spa, dat zich midden in het plaatsje bevindt. Het hotel heeft een besloten terras waar je ’s avonds voor een leuke prijs uitstekend kunt eten. We wilden eigenlijk elke avond ergens anders eten maar zijn toch steeds op dit terrasje beland!
Bij je boeking kun je een parkeerplaats aanvragen waardoor je dus op het dorpsplein, voor de deur van het hotel kunt parkeren. De kamer is ietwat gedateerd maar verder hebben we een prima verblijf gehad. En de locatie is fantastisch!
Darina zegt
Wat een prachtige bestemming. Deze kant van Tsjechië ken ik eigenlijk niet.