Follow me:
Les Cascades Refuge Du Lac de Gers

Het Grand Massif: 265 km piste in de Franse Alpen

We zijn net terug van een heerlijke week skiën in het Grand Massif: een groot skigebied in Frankrijk. Het Grand Massif ligt in de Haute Savoie, heeft 265 km piste en het skigebied is onderverdeeld in vijf dorpen. Flaine is het bekendste, maar niet het sfeervolste dorp. Wij verbleven in het familiedorp Les Carroz. Is het Grand Massif de moeite waard?

Voordat we gingen was het nog even spannend: ligt er wel genoeg sneeuw? Waar Oostenrijk de afgelopen weken gebukt ging onder veel te veel sneeuw, kon Frankrijk juist wel een sneeuwbui gebruiken. Zeker in het Grand Massif waren er nogal wat pistes gesloten. Gelukkig kwam de sneeuw net op tijd en hebben we heerlijk geskied op prachtige pistes.

Grand Massif piste
Januari is nog geen hoogseizoen zodat het lekker rustig is op de pistes!

Flaine

Het Grand Massif bestaat dus uit vijf dorpen. Flaine is het grootste en het bekendste, maar hier vind je wel de verschrikkelijk lelijke betonflats die het dorpje enorm ontsieren. Er is ook geen enkele moeite gedaan om de flats wat op te fleuren en het voelt of je naar een ‘Sovjetgevangenis’ uit de jaren ’70 kijkt… Flaine heeft wel de meeste pistes van het gebied, maar persoonlijk vond ik het skiën hier wat minder leuk. De pistes liggen allemaal naast elkaar in een grote kom, waardoor je niet echt het gevoel hebt dat je steeds een andere piste skiet. Het uitzicht blijft vaak hetzelfde en het enige voordeel is dat de pistes van Flaine wat hoger en zonniger liggen.

Leuk weetje: vanaf het hoogste punt in Flaine kun je de Mont Blanc zien liggen!

Grand Massif Mont Blanc
De hoge punt in het midden is de Mont Blanc!

Les Carroz

Wij verbleven zelf in Les Carroz: een oergezellig dorpje met nagenoeg alleen maar laagbouw. De pistes lopen hier grotendeels door de bossen zodat je ook op dagen met minder zicht hier lekker kunt skiën. Qua apresski en gezelligheid is het stukken minder. Of beter gezegd: eigenlijk niet. Op de berg is een restaurant maar aan het einde van de middag is het terras leeg en is er geen muziek te horen. Langs één van de blauwe afdalingen liggen er twee kleine hutjes naast elkaar, maar hier zit je (in ieder geval in januari) niet in de zon en echt sfeervol zijn ze ‘s middags ook niet.

Het centrum van Les Carroz is daarentegen wel erg leuk! Je vindt hier prima restaurants en volop leuke winkels en sportzaken.

Uitzicht over Les Carroz

Morillon, Samoëns en Sixt

Morillon vonden wij zelf ook erg leuk. Hier zijn de pistes lang en gevarieerd, met prima pistes voor beginners. Echte moeilijke pistes hebben ze hier niet maar we hebben ons desondanks prima vermaakt.

Samoëns ligt nog iets verderop en is ook een leuk gebiedje. Op de laatste dag skieden we de zwarte Aigle Noir, maar vanwege de 30 centimeter verse sneeuw op de piste, was deze niet zo bijster moeilijk (wel erg leuk!).

Sixt is het kleine dorpje dat ook nog bij het Grand Massif hoort en eigenlijk alleen door skiërs bereikt wordt via de 14 km lange piste Les Cascades (waarover zometeen meer). Er zijn nog een paar kleine pistes in Sixt maar qua gebied stelt dit verder niets voor.

Grand Massif Sixt
De 14 km lange afdaling ‘Les Cascades’ brengt je uiteindelijk via prachtige uitzichten naar Sixt.

Voordelen van het Grand Massif

Het Grand Massif is een redelijk groot gebied (265 km aaneengesloten pistes). Omdat de meeste hellingen in de schaduw liggen, is de sneeuw op de piste vaak goed. Ook liggen heel veel pistes tussen de bomen dus op mistige dagen heb je hier nog relatief goed zicht.

Het skigebied ligt vlakbij Genéve en is daarom goed aan te rijden vanuit Nederland. Het voordeel is ook dat de snelweg je ongeveer tot onderaan de berg brengt en je alleen nog maar naar boven hoeft te rijden. Wil je een lang weekend naar het Grand Massif? Dan kun je zelfs met het vliegtuig naar Genéve.

Grand Massif
In het Grand Massif ski je veel tussen de bomen zodat je minder last hebt van mist.

Zelf vond ik het skigebied vooral heel geschikt voor beginners en licht-gevorderden. Wel moet ik daarbij vermelden dat sommige zwarte pistes tijdens onze skiweek nog dicht waren, of dankzij het verse pak sneeuw eenvoudig te skiën waren. Wel kent het Grand Massif relatief lange afdalingen dus met één lift kun je best wel lang skiën. Wat ik ook een voordeel vind is dat je heel makkelijk tussen de verschillende dorpen kunt skiën. Vanaf de top in Samoëns kun je, zonder tussenkomende liften, in één keer doorskiën naar Morillon en naar Les Carroz. Dat betekent minder stressen om een laatste lift te halen.

Nadelen van het Grand Massif

Wij bezochten het Grand Massif in januari. Op dat moment kwam de zon nauwelijks boven de berg uit en lagen, zeker in de kleinere dorpen, heel veel pistes in de schaduw. Natuurlijk goed voor de sneeuwkwaliteit, maar ik houd er erg van om in een zonnetje te skiën.

Het viel mij op dat veel zwarte pistes niet geprepareerd werden. De stap tussen een mooi geprepareerde rode piste en een ongeprepareerde zwarte piste is voor veel (licht)gevorderde skiërs net te groot. Een goed geprepareerde zwarte piste miste ik dus een beetje, maar ik heb ook niet alle zwarte afdalingen gezien en sommige waren ook gesloten.

De stoeltjesliften in het Grand Massif zijn niet voorzien van een windkap en sommige liften zijn ook erg traag. Aangezien je in januari vaak in de schaduw in de lift zit, is warme kleding dus een aanrader, zeker als het waait. Wie de moderne stoeltjesliften uit Oostenrijk gewend is, met hun windbubbels en verwarmde zitting, zal dus even moeten wennen aan de ouderwetse liften. De gondels zijn over het algemeen snel en goed. Wij hebben tijdens onze skiweek geen sleepliften gebruikt.

Ik noemde al het gebrek aan après-ski; dit zou in Flaine iets meer aanwezig zijn, maar dat is dan weer een enorm sfeerloos dorp, waar je eigenlijk echt niet wilt overnachten. Wat mij vooral tegenviel waren de forse prijzen in de bergrestaurants. Een glas frisdrank is al snel € 4,00 tot zelfs € 5,00. Chocomel met slagroom tussen de € 4,50 en € 6,00. Een bord spaghetti was vaak minimaal € 15,00. En wie een plank met lokale ham en kaas wil bestellen, kan meer dan € 20,00 neertellen. Forse prijzen voor een lunch op de piste. Het eten was dan wel van uitstekende kwaliteit, maar houd hier wel rekening mee als je naar het Grand Massif gaat.

Grand Massif Aigle Noir
Deze zwarte piste was vooral leuk om te doen vanwege het dikke pak verse sneeuw dat op de piste lag!

Piste ‘Les Cascades’

Vanaf Flaine gaat er een piste van 14 kilometer naar het kleine dorpje Sixt. De piste is niet altijd open want er moet genoeg sneeuw liggen. Ook liggen er nogal wat steile rotsen boven de piste dus het lawinegevaar is hier relatief groot. Wij hadden geluk: op een zonnige woensdag was de piste open en besloten we om deze te skiën.
Hier kun je een uitgebreid verslag lezen van onze afdaling!

De piste ‘Les Cascades’ is een blauwe afdaling en dat is vooral bovenin te merken. Je moet behoorlijk vaak ‘prikken’ om vooruit te komen. Ook waren er tijdens onze afdaling veel groepen beginners die in een pizzapunt naar beneden schoven. Onderaan is de piste echter behoorlijk smal en ijzig en eigenlijk geen blauw meer te noemen.

Het allerleukste aan deze piste is het uitstapje naar ‘Refugé du Lac de Gers’. Langs de piste hangt een bord met telefoon, je belt naar de hut en vertelt met hoeveel personen je bent. Even later komt er een sneeuwscooter aan om je op te halen. Aan een touw achter de scooter zwier je dan door een prachtig landschap, tot je bij een hele mooie Alpenhut komt.

Refuge du Lac de Gers
Refuge du Lac de Gers…een waanzinnig mooi plekje!

Hier eet je op een zonnig terras met waanzinnig uitzicht echt de allerlekkerste cheesecake die ik ooit gehad heb! Wat een bijzonder plekje!

Refuge du Lac de Gers
De lekkerste cheesecake eet je bij Refuge du Lac de Gers, op een zonnig terras!

Wintersport met een zwart randje

Tijdens onze week in het Grand Massif gebeurde er iets waardoor onze skiweek toch een zwart randje kreeg. Op de eerste dag van onze vakantie kwamen er twee pisteurs bij Morillon om het leven, toen ze met explosieven een lawine op wilden wekken. De explosieven gingen te vroeg af en ze hebben het niet overleefd.

Op vrijdag werden de mannen begraven en werden om half 3 alle liften twee minuten lang stilgezet. We stonden naast stoeltjeslift Gron, waar het doodstil werd. Naast ons stonden diverse lesgroepen stil, de lift draaide niet meer en de liftmedewerkers waren zichtbaar erg aangeslagen…een indrukwekkend moment.
Alleen een skileraar, nota bene van skischool ESF, die het nodig vond om de stilte te gebruiken om op luide toon aanwijzingen aan zijn leerlingen te geven, verstoorde de stilte.

Voor mij een dubbel gevoel bij onze skiweek: deze mannen kwamen om omdat ze het gebied voor ons veilig wilden maken. Natuurlijk is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor het gebied en is de wintersportbranche een industrie die geld in het laatje brengt, maar toch… Zeker als je beseft dat de meeste medewerkers van het skigebied de mannen ongetwijfeld gekend hebben, maar tijdens de begrafenis gewoon aan het werk moesten omdat het skigebied draaiend gehouden moest worden. Tragisch…

Accommodatie: ‘Chalets de Jouvence’

Wil je graag naar het Grand Massif? Ik kan je onze accommodatie aanbevelen! We verbleven in de CGH Residence ‘Chalets de Jouvence’, een appartementengebouw in Les Carroz. Vanaf hier gaat er een rollend tapijt naar de gondel dus je hoeft nauwelijks te lopen! En aan het einde van de dag ski je het skihok bijna binnen!

Het appartement dat wij boekten was echt ruim, zeker voor Franse begrippen. Het was prettig in gebruik, met genoeg opbergruimte en een gezellige woonkamer met prachtig uitzicht!

De accommodatie heeft een mooie wellness en een uitgebreide fitnessruimte. Wel zijn de watertemperaturen van zowel het (grote) zwembad als de jacuzzi niet zo hoog. Rondom het zwembad, dat er sfeervol uitziet, staan ligstoelen maar ook deze ruimte is nogal fris, dus wij vonden het te koud om daar met een boek of tijdschrift te relaxen. De sauna is wel lekker warm en ook het stoombad is prima. Al met al een hele fijne accommodatie om te verblijven!

Grand massif

Uit eten in Les Carroz

We zijn een paar keer uit eten geweest in Les Carroz. Er zijn genoeg restaurants, in alle soorten en maten dus meer dan voldoende keuze!

Lekker een pizzaatje eten? Je zit hier niet zo gek ver bij de Italiaanse grens vandaan dus geen schande om in Frankrijk aan de pizza te gaan. Midden op het dorpsplein van Les Carroz vind je l’Agora waar je echt uitstekende pizza’s op je bord krijgt.
l’Agora, Place de l’Ambiance, Les Carroz

Wie liever voor een simpele hap gaat: je vindt de Grizzly Pub ook op het dorpsplein. We hebben hier maar liefst twee keer gegeten want het is een leuke plek om te eten! De Chicken Burger is een aanrader, hoewel ook de Steak Haché lekker is. Verwacht hier geen haute cuisine maar gewoon gezellig bar food.
Grizzly Pub, 1 Place de l’Ambiance, Les Carroz

Grizzly Pub Grand Massif
In de Grizzly Pub kun je in deze leuke Mini eten!

Het leukste restaurant in Les Carroz vonden wij Le Refuge 1110 m, een knus restaurant waar je waanzinnig lekker kunt eten! Wel op tijd reserveren want het restaurant is niet zo groot en zit altijd vol. ‘Le Refuge 1110 m’ staat ook op nr. 1 op TripAdvisor en dat verbaast ons niets! We hebben hier de kaasfondue genomen en dit is een aanrader!
‘Le Refuge 1110 m’, 97 Route du Serveray, Les Carroz

Grand Massif
Voorgerecht in ‘Le Refuge 1110 m’
Wil je liever in Oostenrijk skiën?
Lees dan mijn review over de mooiste pistes van Ski Arlberg eens!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Darina

  Mooie foto’s. In het gebied rondom Samoens ben ik wel eens in de zomer geweest. Heftig wat er is gebeurd toen jullie er waren.
  Darina onlangs geplaatst…Beauty Review | Le Rouje de Paris – de lipsticklijn van Parisienne Jeanne DamasMy Profile

  21 januari 2019 at 8:03 am
  • Reply Anne

   Ik wil in de zomer ook graag eens die kant op, vind de natuur daar echt schitterend!

   8 augustus 2019 at 10:16 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge