Follow me:

Betoverende landschappen tijdens de herfst in Schotland

Gastblog door Jesper van der Pol (Liefde voor Reizen)

In het noorden van het Verenigd Koninkrijk vind je het mooie Schotland. Een land waar ik nog niet eerder was geweest en waar ik in eerste instantie niet snel naar toe wilde gaan. Gek eigenlijk, terwijl ik Ierland en Engeland helemaal te gek vind. Waarom dan niet naar Schotland? Na veel inlezen werd ik toch steeds enthousiaster over Schotland en in oktober 2018 besloot ik om tijdens de herfst richting Schotland te gaan.

Uiteindelijk was dit een van de mooiste reizen die ik tot nu toe heb gemaakt. In deze blog wil ik je graag overtuigen om ook een keer tijdens de herfst Schotland te gaan bezoeken, want het is echt magisch mooi!

Edinburgh

Samen met Martin vertrok ik richting Edinburgh. Deze stad stond trouwens wel in mijn top 3 van stedentrips. Edinburgh is een fantastische stad en heel goed te doen in bijvoorbeeld een stedentrip van 3 dagen. Verspreid door de stad vind je talloze oude (historische) gebouwen, waar Edinburgh Castle er eentje van is. Dit kasteel is het icoon van de stad, ligt prachtig op een heuvel en is zeker een bezoek waard. De buitenkant zelf is al prachtig. Toeristisch is het wel, maar mooie bezienswaardigheden trekken nou eenmaal veel bezoekers.

Edinburgh Schotland
Edinburgh Castle

Edinburgh is een stad waar je snel verliefd op wordt. Door de vele leuke restaurants en typisch Schotse pubs, is de gezelligheid snel te vinden. Als je in Edinburgh bent, bestel dan ook eens Haggis, een typisch Schots vleesgerecht. Altijd leuk om iets uit het land zelf te proberen, toch? Mij kun je er in ieder geval voor wakker maken.

Haggis Schotland
Haggis, een typisch Schots gerecht

Slapen in een pipowagen

Na Edinburgh was het voor ons tijd om aan onze roadtrip door Schotland te beginnen. Met een huurauto reden we naar onze eerste stop Rosehearty (Aberdeenshire), waar we uiteindelijk in een pipowagen sliepen. Wij keken hier erg naar uit, vooral omdat het erg afweek van ons vorige hotel en wij de luxe even achter ons moesten laten. Ook wel eens lekker. Wij hadden geen elektriciteit, een wc in de buitenlucht, een houtkachel om de wagen warm te stoken en toch was het een overnachting om nooit meer te vergeten. De cozy sfeer, het prachtige uitzicht over de oceaan en de indrukwekkende sterrenhemel maakten dit een onvergetelijk verblijf.

Schotland
Starry, starry night… Slapen in een pipowagen in Schotland.

Loch Ness

Na Rosehearty vervolgenden wij onze trip richting Loch Ness. Misschien wel een van de bekendste plekken van Schotland. We hadden nog weinig regen meegemaakt en dat terwijl wij in Schotland waren. Maar tijdens onze reis richting Loch Ness ging het wel te keer en ook tijdens ons verblijf bij Loch Ness hadden wij de weergoden even niet mee. Toch besloten we om lopend richting de Foyers Falls te gaan. En dat was zeker de moeite waard, kijk maar!

Foyer Falls Schotland
Foyer Falls

Isle of Skye

We lieten Loch Ness achter ons en gingen richting Isle of Skye. Een plek waar ik vooraf veel over gehoord had en dus erg nieuwsgierig naar was. Tijdens onze rit werden wij regelmatig verrast door de adembenemende landschappen. Duizenden kleuren passeerden ons, wat is de herfst in Schotland toch betoverend mooi. Af en toe heb ik gewoon het kippenvel op mijn armen, zo mooi. Vooral tijdens de stops die wij regelmatig maakten bij de vele meertjes, terwijl de mist over het water trekt. Ik bleef maar foto’s schieten. Liever teveel foto’s dan te weinig, dacht ik telkens.

Schotland
Wat is Schotland mooi!

The Old Man of Storr

Hoe dichterbij we bij Isle of Skye kwamen, hoe ruiger het landschap werd. We hadden van tevoren wel wat plekken opgeschreven, die we graag wilden zien. Zo stond The Storr (ook wel The Old Man of Storr genoemd) bij mij met stip op 1. Deze rotsachtige heuvel die gevormd is door een aardverschuiving zie je al van ver liggen. Wij besloten om The Storr niet alleen vanaf beneden te bewonderen, maar ook de uitdaging aan te gaan. Een pittige klim stond ons te wachten. Maar eenmaal boven, wisten wij weer waarvoor we het hadden gedaan. Helemaal buiten adem bereikten wij de top. Wauw, wat een uitzicht!!

Schotland Skye
Top of the Storr

Slapen in een pod

Na de beklimming van The Storr, reden wij verder naar ons verblijf. Ook deze keer weer een bijzondere overnachting. Wij sliepen namelijk in een pod met een grandioos uitzicht. Een pod is een soort tiny house, waarbij je van alle gemakken voorzien bent. Zo heb je een goed bed, prima douchevoorziening, klein keukenblokje, tafel met stoelen en een bank. In de ochtend werden wij omsingeld door wat schapen, heerlijk één met de natuur. Wij vonden het Cowshed Boutique Bunkhouse helemaal top, want meer heb je eigenlijk ook niet nodig.

Schotland
Het Cowshed Boutique Bunkhouse

Glenfinnan Viaduct

De volgende dag stond het Glenfinnan Viaduct, bekend van de Harry Potter films, op het programma. Ook deze rit was weer schitterend. Eenmaal aangekomen bij Glenfinnan Viaduct, snapten wij ook direct waarom dit het decor was van deze film. Wat een magisch mooie plek!

Ballachulish

Onze laatste stop was Ballachulish, een plaatsje wat niet heel bekend is, maar wat wij wel een fijne laatste stop vonden. Hier verbleven wij in het Ballachulish Hotel, een prachtig gebouw wat uit 1870 stamt en wat in mijn ogen typisch Schots is. De locatie, het eten en het uitzicht op het water en de brug beviel ons goed. Helaas was het hierna weer tijd om terug te gaan naar Edinburgh, waar we gelukkig nog wel 2 dagen verbleven.

Schotland
Het Ballachulish Hotel

Herfst in Schotland

Schotland heeft mij zeer verrast. De vele indrukwekkende landschappen, de vriendelijkheid van de Schotten, de mooie steden en de goede sfeer die overal hangt hebben ervoor gezorgd dat ik snel weer terug wil gaan. Het liefst zou ik dan weer tijdens de herfst gaan, want zo’n mooie herfst heb ik namelijk niet eerder meegemaakt. Ik raad het daarom dan ook iedereen aan om een keer in de herfst een roadtrip door Schotland te gaan maken.

Lees hier meer over onze roadtrip door Schotland

Bekijk ook deze reisfilm van Liefde voor Reizen over Schotland

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Evelyne

    Het is niet een bestemming die bovenaan mijn TravelBucketList staat, maar ik zou er wel even op reis kunnen gaan. En slapen in een pod, dat zou wellicht ook wel iets tof zijn voor mij. Op reis ben ik geen luxemens en heb ik alleen nood aan een bed en een douche 😉

    30 januari 2019 at 5:43 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge