Follow me:
Assel Kootwijk fietspad

Fietsroute bij Apeldoorn: Langs Hoog Soeren en Radio Kootwijk (31,5 km)

Rondom Apeldoorn kun je ontzettend fijn fietsen in de Veluwse bossen. Er zijn prachtige fietspaden aangelegd en je kunt alle kanten op. Deze mooie fietsroute begint in Apeldoorn en brengt je door het bos naar Hoog Soeren en Radio Kootwijk. Geniet van de stilte in het bos en van de prachtige natuur die je onderweg ziet!

Omdat deze fietsroute bij Apeldoorn helemaal over verharde paden gaat, kun je deze route ook met een racefiets fietsen. Sowieso zitten er de nodige Veluwse heuvels in de route dus een fiets met versnellingen of een e-bike is geen overbodige luxe!

Je kunt hier de routebeschrijving downloaden.

Fietsroute bij Apeldoorn
Een fiets met versnellingen is voor deze route geen overbodige luxe!

Sterker nog, de eerste paar kilometer van deze route zijn gelijk de zwaarste! De route start en eindigt bij Paleis Het Loo en we gaan gelijk de bult op naar Hoog Soeren.

Vanaf de Naald (kruispunt Amersfoortseweg/Zwolseweg/Loolaan/Jachtlaan) fietsen we de Jachtlaan in. Overigens kun je ook prima parkeren langs de Jachtlaan want hier zijn genoeg parkeerplekken langs de weg.

Van Apeldoorn naar Hoog Soeren

Bij de eerste verkeerslichten sla je rechtsaf, de Soerenseweg in. Zet je fiets maar in een lage versnelling want vanaf hier is het zo’n vier kilometer klimmen: helemaal door het bos tot aan het dorpje Hoog Soeren.

Het eerste huis aan je rechterhand dat je in Hoog Soeren ziet, is het voormalige dorpsschooltje uit 1916: nog herkenbaar aan de prachtige hoge ramen aan de voorkant.

Hoog Soeren zelf is een prachtig klein dorpje. Je komt langs het leuke Hotel Hoog Soeren: overigens een prachtige plek om te overnachten, zo aan de bosrand! Ook kun je hier terecht voor de lekkerste pannenkoeken bij het folkloristisch ingerichte Pannenkoekenhuis Berg & Dal.

Breng zeker ook een bezoekje aan de oude kapel in Hoog Soeren, een fotogeniek gebouw (en een populaire trouwlocatie).

Fietsroute bij Apeldoorn Hoog Soeren

Over de Asselsche Heide naar Halte Assel

In Hoog Soeren blijf je de weg gewoon volgen (die overgaat in de Pomphulweg), met de bocht mee naar links en dan net na het wildrooster het fietspad op (hoewel ik op de racefiets vaak voor de weg kies, zeker op een drukke weekenddag). Je wordt nu beloond voor de zware klim, want je daalt nu heerlijk af terwijl links en rechts van het pad de Asselsche Heide zich uitstrekt.

Op de Asselsche Heide lopen edelherten, reeën en wilde zwijnen, al zijn de dieren door het hoge gras vaak moeilijk te spotten. Je komt langs twee uitzichtpunten, vanaf waar je de uitgestrekte heide prachtig kunt overzien. Een schitterende plek, die echter heel lastig in een mooie foto te vangen is.

Fietsroute bij Apeldoorn Asselsche Heide

Na zo’n vier kilometer kom je bij Halte Assel: een grappig eettentje naast het spoor. Ooit was dit een stationnetje waar koning Willem III af en toe gebruik van maakte als hij naar zijn jachtslot ging (het tegenwoordige Aardhuis). Nu is het een zelfbedieningsrestaurant waar je ‘s zomers leuk kunt zitten.

Halte Assel Apeldoorn

Richting het Kootwijkerveen

Bij Halte Assel sla je rechtsaf het fietspad op en je volgt dit langs de mooie oude boerderij waar je nu huifkartochten kunt boeken. Even later maakt het fietspad een scherpe bocht naar links en je fietst nu over een schitterend fietspad met kronkelige oude bomen aan de rechterkant. Een prachtig stukje van deze route!

Fietsroute bij Apeldoorn

Even later kom je op een kruispunt met een picknickbank. Onze route slaat hier linksaf, maar zou je hier rechtdoor gaan over het onverharde pad, dan kom je zo’n 500 meter verderop bij het fraaie heidevennetje Kootwijkerveen uit. Leuk om even een detour te doen of om een stukje te wandelen.

Boswachterspad Kootwijk
In deze omgeving kun je ook prachtig wandelen! Tijdens de 18,5 km lange wandelroute Boswachterspad Kootwijk passeer je ook het Kootwijkerveen (foto).

Naar Radio Kootwijk

Onze route gaat hier dus linksaf. Een slingerend fietspad tussen de bomen door: hoe Veluws wil je het hebben? Je volgt dit fietspad en na verloop van tijd steek je de snelweg A1 over. Als je naar rechts kijkt zie je ecoduct ‘Kootwijkerzand’ liggen. Dankzij dit ecoduct èn een tunnel onder het spoor door, kunnen dieren veilig oversteken.

Zelf passeren we het spoor iets verderop via een bewaakte spoorovergang. Even later eindigt het fietspad op een zandweg met aan de linkerkant een verhard fietspad; hier slaan we rechtsaf.

Vlak voor het wildrooster gaan we linksaf, het verharde fietspad op. Ook dit is een prachtig pad door de bossen: heerlijk om hier te fietsen!

Als je het bos uitkomt, zie je in de verte het markante gebouw van Radio Kootwijk al liggen. Een heel bizar gebouw zo midden op de heide! Natuurlijk fietsen we door naar het gebouw om het van dichtbij te bekijken. Radio Kootwijk is een voormalig zendgebouw waar de zendapparatuur geplaatst was voor het zenden via de lange golf naar Nederlands-Indië. Hier lees je meer over de bijzondere geschiedenis van Radio Kootwijk.

Radio Kootwijk Fietsroute Apeldoorn

Van Radio Kootwijk terug naar Halte Assel

Als je het gebouw genoeg bewonderd hebt, is het tijd om verder te gaan. Neem de weg die aan de voorkant van het zendgebouw begint (Radioweg) en fiets deze af. De Radioweg komt uit op de Turfbergweg; sla hier linksaf. Je komt nu door het kleine dorpje Radio Kootwijk en even later fiets je weer over de heide. Bij het kruispunt met de Alverschotenseweg kun je er voor kiezen om even rechtsaf te slaan voor een bezoekje aan de schaapskooi van Hoog Buurlo.

Onze route slaat echter linksaf, de Alverschotenseweg op. Al na een paar meter heb je rechts bij een wildscherm mooi zicht op een bosweide, waar tegen zonsondergang vaak herten en wilde zwijnen te zien zijn.

Je fietst nu door tot je bij de spoorwegovergang komt en je aan de overkant Halte Assel weer ziet liggen. We steken het spoor echter niet over, maar slaan net voor het spoor rechtsaf, het verharde fietspad in.

Fietsroute Apeldoorn Hoog Soeren

Terug naar Apeldoorn

Dit is een heel mooi glooiend fietspad dat langs het spoor loopt. Echter, omdat het spoor een stuk lager ligt, zie je hier niet zoveel van en zelfs het geraas van een voorbijgaande trein hoor je niet zo goed.

Volg dit fietspad tot je bij een spoorwegovergang met ANWB-paddenstoel komt, hier sla je linksaf en steek je het spoor over. Nu krijg je de steilste klim van vandaag: dit is een flinke bult die je op moet! En het ergste is dat, als je denkt dat je er bent, er nog een tweede hobbel opdoemt. Maar daarna daal je gelukkig weer een eind af.

Je fietst nu door tot je weer een ABNW-paddenstoel ziet en je links een verhard fietspad in kunt slaan. Ook nu heb je je fietsversnellingen weer hard nodig want dit fietspad stijgt en daalt ook voortdurend. Desondanks is het een prachtig pad dwars door het bos!

Apeldoorn Hoog Soeren fietsroute

Aan je rechterhand zie je op een gegeven moment het HAPS-dorp liggen; een nagebouwd prehistorisch dorp dat voor educatieve doeleinden wordt gebruikt (maar waar je zelf ook kunt overnachten).

Tip: Zoek je een wat avontuurlijker weg terug en is je fiets daarvoor geschikt? Dan kun je er ook voor kiezen om al wat eerder linksaf te slaan op één van de onverharde bospaden die je ziet liggen; zolang je steeds maar rechtdoor gaat kom je vanzelf op de Soerenseweg uit en pak je de route hier weer op.

Het verharde fietspad komt weer uit op de Soerenseweg, waar ongetwijfeld de zweetdruppels van de steile klim op de heenweg nog liggen. Je slaat nu echter rechtsaf dus is het lekker afdalen. Je steekt de J.C. Wilslaan over en daalt nog verder af tot je weer bij de verkeerslichten van de Jachtlaan komt. Hier sla je linksaf en even later ben je weer bij Paleis Het Loo aangekomen.

Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

Fietsrondje bij Apeldoorn: Praktisch

De route zoals in dit blog aangegeven is 31,5 kilometer lang en gaat helemaal over verharde paden. De route is niet gemarkeerd.

Je kunt hier de routebeschrijving downloaden.

Omdat het een rondje is, kun je natuurlijk ook ergens anders starten met de route. Kom je vanaf de A1 of vanaf de N304 (Otterlo/Ede), dan is het makkelijker om bij het kruispunt Turfbergweg/Alverschotenseweg/Hoog Buurloseweg op te stappen; hier is een ruime parkeerplaats. Als het fietspad in de laatste alinea op de Soerenseweg uitkomt, sla je dan niet rechtsaf maar juist linksaf zodat je even later in Hoog Soeren komt en de route vanaf daar verder kunt vervolgen.

Tussenstop onderweg? Je komt langs of in de buurt van deze horeca:

Fietstocht Nationaal Park De Hoge Veluwe

Fietsen en wandelen in de buurt van Apeldoorn

Wil je nog meer lezen over mooie wandelroutes en fietsroutes bij Apeldoorn? Ik heb er al diverse blogs over geschreven.

 • Het Boswachterspad Kootwijk is een fantastische wandeling van 18,5 km die deze fietsroute regelmatig kruist; een aanrader!
 • Bij Radio Kootwijk kun je de 12,5 km lange Heideroute lopen: vooral mooi in augustus/september (maar natuurlijk ook in de andere maanden)
 • Nog een heidewandeling: de 6 km lange route Het Leesten en Bakenberg is ook echt de moeite waard
 • Je fietstocht combineren met een wandeling? Breng een bezoek aan Paleispark Het Loo, waar je ook prachtig kunt wandelen!
 • Ik schreef eerder al een blog over deze 45 km lange fietsroute door de bossen: ook zeker een aanrader! Deze route brengt je naar Uddel, Staverden, Elspeet, Vierhouten en Gortel en is echt prachtig!
Het Leesten 2020 Wandelen
Wandelen op de paarse heide van Het Leesten.
Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Kirsten

  Wat een mooie foto’s. Ik vind de omgeving van Apeldoorn en Hoog Soeren echt prachtig. Zin om snel weer eens terug te gaan!

  8 maart 2021 at 3:31 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! De natuur is hier inderdaad schitterend en ik kan echt niet wachten tot het lente wordt en alles mooi groen uitloopt!

   15 maart 2021 at 11:57 am
 • Reply Heidi

  Wat mooie is het daar.
  Heidi onlangs geplaatst…Lente Avonturen #1My Profile

  8 april 2021 at 10:29 pm
 • Reply Janet

  Ik ben opgegroeid met vakanties naar Hoog Soeren en het was altijd top! De omgeving is er zo mooi en echt ideaal om te fietsen en te wandelen.

  15 april 2021 at 9:52 pm
 • Reply Maaike

  Wat een gave route! Ik vind Radio Kootwijk zo’n markant gebouw. Dus leuk om daar niet alleen een keertje langs te wandelen, maar ook te fietsen!

  16 april 2021 at 5:26 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge