Follow me:
Boswachterspad Kootwijk Veluwe

Het Boswachterspad Kootwijk: Afwisselende wandelroute op de Veluwe

Het Boswachterspad Kootwijk is een wandelroute van 18,5 kilometer door de Veluwse bossen. Een prachtige en afwisselende wandelroute die je langs vennetjes, zandverstuivingen en door uitgestrekte bosgebieden brengt. Op een zonnige februaridag wandelde ik met een vriendin samen deze route en we waren heel enthousiast!

In het lijstje met 10 rustigste wandelroutes in een recente editie van het tijdschrift Seasons, werd ook het Boswachterspad Kootwijk genoemd. Dat zorgde er voor dat deze wandelroute op mijn wandel-verlanglijstje terecht kwam, want ik houd wel van rustige wandelroutes.

Wandelroute Veluwe

Een mooie zonsopgang bij het Kootwijkerveen

We besluiten om vroeg te gaan lopen in de hoop dat we nog wat herten of zwijnen kunnen spotten. Bovendien is een mooie zonsopgang het ook wel waard om vroeg uit bed te komen.

Rond half 8 parkeren we op de ruime parkeerplaats Grevenhout en beginnen daar met de wandelroute. De route is duidelijk gemarkeerd met oranje bordjes dus we hoeven alleen maar de pijlen te volgen.

Even later zien we het glinsterende water van het Kootwijkerveen en worden daar getrakteerd op een fantastisch doorkijkje! Flarden mist hangen nog boven het water maar de zon, die net op is, schijnt er dapper overheen en dat zorgt voor een schitterend plaatje. We maken de nodige foto’s want dit is magisch!

Boswachterspad Kootwijk
Prachtig ochtendlicht bij het Kootwijkerveen

Richting Kootwijk

Het Boswachterspad Kootwijk is echt ontzettend afwisselend. Het ene moment lopen we door een sparrenbos en even later steken we weer een kleine zandverstuiving over. Na anderhalf uur lopen komen we langs zo’n aanlokkelijk bankje (met uitzicht over de uitgestrekte zandvlakte), dat we besluiten om hier even te pauzeren. In het winterzonnetje is het prima vol te houden, maar met stil zitten halen we het eindpunt niet, dus na wat gegeten en gedronken te hebben vervolgen we ons pad.

Boswachterspad Kootwijk
Mooi uitzicht tijdens een tussenstop.

We lopen nu langs het dorpje Kootwijk en zien her en der wat huizen langs de bosrand liggen. Hier komen we ook wat meer mensen tegen die vanuit Kootwijk een stukje wandelen. Maar druk is het er niet te noemen.

Zo af en toe steken we prachtige verharde fietspaden over, die ik gelijk noteer: dit gebied is fantastisch om met de racefiets te verkennen.

Boswachterspad Veluwe

De uitkijktoren gemist

Op het wandelblog Frankwandelt.nl had ik ook wat over het Boswachterspad Kootwijk gelezen en hij schreef over een uitstapje naar de uitkijktoren van het Kootwijkerzand. Omdat we in de veronderstelling waren dat deze uitkijktoren wel aangegeven zou zijn, hebben we verder niet opgelet hoe we hier kwamen, dus helaas hebben we deze helemaal gemist. Net voorbij Kootwijk hadden we even de route moeten verlaten en hadden we voor een fantastisch uitzicht naar de uitkijktoren kunnen lopen. Hoewel dat wel voor twee extra wandelkilometers zou zorgen, hadden we dat er graag voor over. Een goede reden om deze mooie route nog eens te lopen.

Boswachterspad Kootwijk
Het Boswachterspad Kootwijk willen we best nog eens lopen!

Voor we het weten zijn we alweer in de buurt van de auto en hebben we de 18,5 kilometer al op de teller staan. ‘Omdat het er zo rustig is, kun je hier herten of wilde zwijnen tegen het lijf lopen.’ schreef Seasons over deze route. Dat is ons helaas niet gelukt, maar desondanks hebben we echt genoten van het Boswachterspad Kootwijk. Het is er inderdaad heel rustig en het is er ontzettend mooi!

Bossen Veluwe

Boswachterspad Kootwijk: Praktisch

Het Boswachterspad Kootwijk loopt rond het dorpje Kootwijk en langs het Kootwijkerzand.

Lengte: 18,5 km

Moeilijkheidsgraad: Vanwege de lengte en het af en toe (licht) stijgen en dalen is dit een wat zwaardere wandeling.

Gemarkeerd: Ja, met oranje bordjes. Op twee of drie plekken stond er geen bordje bij een kruising, maar dan moet je het pad rechtdoor volgen en kom je vanzelf weer bordjes tegen.

Link naar route: Website Staatsbosbeheer

Ondergrond: Zandgrond / bospaden

Horeca onderweg: We zijn onderweg geen horeca tegengekomen. Je komt wel dicht langs Kootwijk waar wel wat horecagelegenheden zijn (Gasterij ‘t Hilletje is een aanrader). Op diverse plekken langs de route vind je bankjes.

Boswachterspad Kootwijk
De route is goed gemarkeerd met oranje bordjes.
Het Boswachterspad Kootwijk komt zeker in mijn blog met favoriete wandelroutes op de Veluwe!


Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Diana

  Wauw wat heb je toch een prachtige wandeling gemaakt – mist en zon is de perfecte combinatie.
  Diana onlangs geplaatst…Wandelen in Winterswijk | de mooiste wandelgebiedenMy Profile

  1 maart 2021 at 11:36 am
  • Reply Anne

   Ja, het was echt schitterend! We hadden ook wel een beetje geluk met die mist en zon 😉

   3 maart 2021 at 3:48 pm
 • Reply Yvonne

  Wat een mooie wandeling zeg! En ik had het al gezegd, maar superstoer dat je al voor zonsopkomst op pad bent gegaan. Ik zou dat ook vaker moeten doen, maar ben te erg aan mijn bed gehecht, haha.

  1 maart 2021 at 6:09 pm
  • Reply Anne

   Haha, ik ben ook niet zo’n ochtendmens hoor. Zeker als ik alleen ga wandelen heb ik er heel veel moeite mee om uit bed te komen. Maar nu had ik met een vriendinnetje afgesproken en dat is een mooie stok achter de deur! En als er uiteindelijk dit soort mooie momenten uitrollen ben ik ook wel weer heel blij dat ik gegaan ben!

   3 maart 2021 at 3:49 pm
 • Reply Linda

  Wauw, wat een fantastische foto’s! die mist en zon is een geweldige combi en maakt zo’n wandeling extra mooi. Ik wil deze wandeling ook wel eens maken, het ziet er heel mooi uit. Ben nog nooit bij Kootwijk geweest, wel het plan eens gehad toen we in de buurt waren, maar het ging helaas niet door

  5 maart 2021 at 9:35 pm
  • Reply Anne

   Dank je! Vind deze route echt een aanrader en ga hem zeker nog een keer lopen!

   15 maart 2021 at 11:58 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge