Follow me:
2022 Heide

Wandelen op de Veluwe: mijn favoriete wandelroutes

Wandelen op de Veluwe is een van mijn favoriete outdooractiviteiten! De natuur is daar ontzettend mooi en er zijn zoveel plekken waar je rustig kunt wandelen! Omdat ik bijna mijn hele leven in Apeldoorn woonde, heb ik al heel wat wandelkilometers op de Veluwe er op zitten. Ik deel in dit blog mijn favoriete wandelingen met je!

Een ideale uitvalsbasis om de Veluwe te ontdekken is Apeldoorn. Aan de rand van de stad, of in de dorpen er omheen, vind je tal van leuke accommodaties. Apeldoorn ligt heel centraal ten opzichte van de Veluwe en je kunt vanuit hier allemaal mooie gebieden makkelijk bereiken.


Het Leesten Apeldoorn

Koninklijk wandelen bij Paleis Het Loo

De eerste wandelroute is dan ook gelijk in Apeldoorn zelf. In het uitgestrekte paleispark dat bij Paleis Het Loo ligt, kun je heerlijk wandelen. Mijn favoriete plek in het paleispark is de Hoge Veldvijver met het bijbehorende theepaviljoen. Vooral in het voorjaar (als de rododendrons bloeien) of in de herfst is het hier prachtig!


Paleispark Het Loo
Het boothuisje in het Paleispark

Er liggen diverse wandelroutes door het park. Zelf parkeer ik graag bij Bosloo; hier kun je namelijk gratis parkeren. Vanaf Bosloo kun je de paarse wandelroute volgen naar de Hoge Veldvijver. Je komt dan langs allemaal ‘koninklijke’ bezienswaardigheden zoals theehuisjes, een dierenkerkhof, boothuizen en een kegelbaan.

Veldvijver Paleispark Het Loo
De Hoge Veldvijver

Kies je er voor om vanaf Bosloo naar de westelijke helft van het park te gaan, dan is alles wat minder gecultiveerd. Je loopt dan over bospaden door rustige natuur en wie weet kun je nog wel een ree spotten. Ik schreef al eens een blogartikel over ‘wild spotten in het Paleispark‘.


Koningsweg Paleis Het Loo
De Koningsweg in Paleispark Het Loo

Wandelen bij ‘t Leesten

Nog een route vlakbij Apeldoorn. Dit gebied leent zich vooral voor de wat kortere wandelingen, zoals deze leuke wandeling ‘Leesten en Bakenberg’ van IVN.

Je kunt echter ook prima op eigen gelegenheid een rondje lopen; op de heide is het heel overzichtelijk en je stippelt makkelijk een rondje uit. Met een beetje geluk kom je nog een schaapskudde tegen!


Het Leesten 2020 Wandelen
Wandelen op de paarse heide van Het Leesten.

Bij terugkomst kun je wat eten of drinken bij het Bospaviljoen ‘t Leesten. Deze vervangt de oude kiosk, waar ik weliswaar mooie jeugdherinneringen aan heb, maar het nieuwe paviljoen ziet er toch wel veel mooier uit! Vanaf het zonnige terras heb je een leuk uitzicht over de speelweide.


Wandelen Veluwe
Uitzicht vanaf het Bospaviljoen ‘t Leesten.

De Heideroute bij Radio Kootwijk

Dit is echt een hele mooie wandelroute op de Veluwe, enorm afwisselend en door prachtige natuur! Niet zo ver bij Apeldoorn vandaan ligt Radio Kootwijk: een hele bijzondere plek. Het oude zendstation (dat ook wel ‘de kathedraal’ wordt genoemd) is van een grote afstand al te zien.


Radio Kootwijk heidewandeling

De 12 kilometer lange Heideroute brengt je over de paarse heide van Radio Kootwijk en is dan ook bij voorkeur een route die je wandelt als de heide gaat bloeien. Uiteraard kom je langs het zendstation van Radio Kootwijk en dwaal je daarna over de uitgestrekte Kootwijkse heide. Even later duik je het bos weer in en kom je langs de schaapskooi van Hoog Buurlo.

Een schitterende route en neem zeker een fotocamera mee!

Lees hier alles over de Heideroute in het blog dat ik er eerder over schreef!


Wandelen in de bossen bij Boshuis Drie

Bij Boshuis Drie in de buurt van Speuld kun je prachtig wandelen in het Speulderbos. Je parkeert heel eenvoudig bij het Boshuis en kunt vanaf daar langs de grillige ‘dansende bomen’ naar het Solse Gat lopen. Hier is nog een prachtige en hele bekende legende over, dus luister goed of je iets van kerkklokken hoort luiden! 🙂


Vakantie in Nederland

Vanaf hier kun je het mooie Klompenpad Speuldepad lopen: een 16 kilometer lange wandeling door de Veluwse bossen. Aanrader!

En de appeltaart of pannenkoeken van Boshuis Drie zijn absoluut een fijne beloning na afloop van je wandeling. Dit is echt een heel idyllisch plekje!

Bekijk hier het fotoblog van mijn herfstfotoshoot bij Boshuis Drie!


Wandelen op de Posbank

Dit is toch wel een van de mooiste stukken natuur van de Veluwe! Vanaf de top van de Posbank heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving en je kunt in de verte zelfs Duitsland zien liggen!

Ook de Posbank is met grote heidevelden bedekt en is vooral in de late zomer en het vroege najaar op haar mooist. De paarse heide is dan echt prachtig!


Posbank natuurexcursies
De paarse heuvels bij de Posbank

Je vindt diverse wandelroutes op de Posbank. Wil je een mooie route maar heb je niet zo gek veel tijd? Dan is deze 4 kilometer lange paarse-paaltjes-route die start bij het Posbankpaviljoen een aanrader! Je bent een uurtje onderweg maar je krijgt wel een mooi beeld van de schitterende natuur op de Posbank.


Natuurexcursies tips

Ga je tussen half september en half oktober wandelen, dan kan ik je absoluut de Bronstroute Veluwezoom van Natuurmonumenten aanraden, waar ik een uitgebreid blog over schreef. Deze 8,5 kilometer lange wandeling brengt je om de Rhederheide, waar roedels herten leven. Ook kwamen wij de imposante Schotse Hooglanders tegen.

Na afloop kun je wat eten of drinken bij het Posbankpaviljoen; het enige (grote!) nadeel is dat hier altijd een ware wespenplaag heerst en je soms niet eens een colaatje kunt drinken zonder dat er zeven of acht wespen om je heen zoemen.


Bronstroute Veluwezoom
Uitzicht vanaf de Bronstroute Veluwezoom

Wandelen bij het Deelerwoud

Half maart maakte ik een mooie wandeling in het Deelerwoud. Dit is al van oudsher mijn favoriete gebied om te wandelen op de Veluwe, omdat het er vaak niet zo druk is. Vroeger lag de ingang een stuk verderop, tussen Deelen en Hoenderloo in. Tegenwoordig bereik je het Deelerwoud via de ingang in de bocht tegenover het Museum Vliegbasis Deelen.

Je kunt hier verschillende wandelroutes lopen; wij liepen de 6,5 kilometer lange route ‘Deelerheide’ (rode paaltjes), maar je kunt ook voor de 8,5 kilometer lange wandelroute ‘Hartenhulberg’ kiezen. Beide routes brengen je door het schitterende gebied. Kijk goed om je heen of je de Schotse Hooglanders ziet, want die zitten er genoeg in dit gebied. Ook stak er tijdens onze wandeling een hele groep herten vlak voor onze neus over: een buitenkansje! Het ging zo snel dat ik niet eens de tijd had om mijn camera te pakken!


Deelerwoud
Schotse Hooglanders in het Deelerwoud

Wandelen bij Planken Wambuis

Tussen Arnhem en Ede ligt het natuurgebied Planken Wambuis. Hier kun je deze prachtige acht kilometer lange wandelroute Planken Wambuis lopen. In Planken Wambuis is volop wild te spotten, zoals edelherten, reeën, wilde zwijnen, Spaanse runderen, New Foundlandpony’s en natuurlijk vossen, dassen en andere dieren.
De route brengt je door bosgebieden en over de uitgestrekte Oud-Reemsterheide en is echt een aanrader om te lopen!


Planken Wambuis wandelroute
Statige lanen in Planken Wambuis

Korte wandeling over de Loenermark

De Loenermark is een mooi en rustig natuurgebied dat naast Nationaal Park Veluwezoom en het Deelerwoud ligt. Zoek je een korte wandelroute? De 6 kilometer lange route Loenermark is dan een aanrader. Ondanks dat de route niet zo lang is, is de omgeving wel heel afwisselend. Je loopt over de heide en door het bos. Bovendien breng je een bezoekje aan de schaapskooi van Loenen! Zeker een aanrader!


Schaapskooi Loenen
De oude schaapskooi van Loenen.

Wandelen bij Het Verscholen Dorp bij Vierhouten

Wil je een mooie lange wandelroute combineren met een stukje geschiedenis? Loop dan deze 13 kilometer lange wandelroute die je langs het Verscholen Dorp brengt. Je kunt een gpx-bestand downloaden, maar ook aan de hand van het kaartje kun je de route goed lopen.

Het Verscholen Dorp is een voormalig onderduikerskamp diep in het bos, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen (joodse) onderduikers woonden. In 1944 werd het dorp bij toeval door de Duitsers ontdekt, maar van de 86 onderduikers konden er gelukkig 78 ontsnappen. De huidige hutten die je nu bij het Verscholen Dorp ziet zijn niet meer origineel, maar replica’s van de vroegere onderduikershutten.

Ook de omgeving van Vierhouten is erg mooi en afwisselend, met bos en heide. En wanneer je weer terug bent bij de parkeerplaats, kun je iets verderop een ijsje eten bij de ijskar van Rozeboom: aanrader!


Veluwe wandelen
De bossen bij Het Verscholen Dorp.

Boswachterspad Kootwijk: 18,5 km rond Kootwijk

Het Boswachterspad Kootwijk vond ik in het lijstje met ‘rustigste wandelingen in Nederland’ van het tijdschrift Seasons. En inderdaad, tijdens deze wandeling kom je weinig mensen tegen. Het is een prachtige wandelroute door een heel afwisselend landschap! Begin met zonsopgang te wandelen, want dan heb je misschien net zo’n mooie lichtval over het Kootwijkerveen als wij hadden!

Je kunt de route nog met 2 km uitbreiden door naar de uitkijktoren van het Kootwijkerzand te lopen.

Al met al een prachtige route, die goed gemarkeerd is dankzij de oranje bordjes van Staatsbosbeheer! Lees hier mijn uitgebreide blog over het Boswachterspad Kootwijk.


Boswachterspad Kootwijk
Het Kootwijkerveen

Wandelen over het Kootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is een uniek natuurgebied: dit is de grootste aaneengesloten zandverstuiving van West-Europa. In deze wandelroute loop je een tocht van ca. 8 kilometer over het Kootwijkerzand. Een bijzondere ervaring om midden over de zandverstuiving te lopen!

De route begint bij de uitkijktoren Zandloper voor een prachtig uitzicht over het Kootwijkerzand. Daarna loop je een hele mooie route die de zandverstuiving elke keer weer vanuit een ander perspectief laat zien.

Je vindt in dit blogartikel een uitgebreide beschrijving van mijn wandelroute over het Kootwijkerzand.

Kootwijkerzand wandelen
Het Kootwijkerzand

Heb ik jou al enthousiast kunnen maken voor wandelen op de Veluwe?

Ik gaf met Kerst dit leuke boekje met 22 wandelroutes op de Veluwe als cadeautje aan Jeroen. We zijn er nog niet aan toegekomen om een van de wandelroutes te lopen, maar zijn het wel van plan!

Overweeg ook eens om mee te gaan met een van de toffe natuurexcursies op de Veluwe. Er zijn allerlei interessante natuurtochten waarbij je met een gids op pad gaat en je heel veel leert tijdens de wandeling!

Accommodaties op de Veluwe

Zoek je nog een fijne accommodatie op de Veluwe? Ik kan Van der Valk hotel De Cantharel absoluut aanraden. Het hotel ligt op een mooie plek en vanuit hier zijn alle genoemde wandelroutes makkelijk te bereiken!

Overnacht je liever in een knus chaletje op de Veluwe? Wij verhuren zelf een hele fijne accommodatie op Droompark De Hooge Veluwe, pal tegenover de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Neem even contact met mij op via het contactformulier als je hier interesse in hebt! Natuurlijk krijgen mijn bloglezers wat korting op de prijs! 😉

Of kies voor één van de mooie accommodaties in de natuur die Daphne beschrijft in haar blog over overnachten op de Veluwe!


NP De Hoge Veluwe

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen?
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge