Follow me:
Vakantie in Nederland

Fotoblog: Herfstzon in het Speulder Bos

Iets voor achten in de morgen, op een koude zaterdagochtend in oktober. We staan op de hei naast de Aardhuisweg, tussen Apeldoorn en Uddel. Om ons heen is het stil, slechts heel af en toe passeert er een auto. Op dit punt hebben we schitterend uitzicht over de heide en de bossen rondom ons. De mist hangt laag en we wachten tot de zon er bovenuit komt. De camera’s staan klaar en zo af en toe schieten we al een plaatje. 

En dan horen we vanuit de bossen richting Garderen het geburl van een hert opklinken. Het dier zal ongetwijfeld ergens in de bossen rondlopen, maar het klinkt zo dichtbij, dat we onwillekeurig toch de bosrand afspeuren. Even is het stil en dan klinkt opnieuw het imponerende geluid. En vervolgens valt een ander hert hem bij, maar dat klinkt vanuit de Kroondomeinen die links van ons liggen. Wat is de Veluwe zo ‘s ochtends vroeg indrukwekkend mooi!

Het enige geluid dat we horen is het burlen van bronstige herten in de omliggende bossen. Wat indrukwekkend!

Het enige geluid dat we horen is het burlen van bronstige herten in de omliggende bossen. Wat indrukwekkend!

12096578_10153674806342002_7020839405607229602_n

Dansende bomen

Omdat de mist met de zon mee omhoog trekt, pakken we onze spullen in om naar het Speulder Bos te rijden. We treffen het direct: prachtig zonlicht dat door de bomen valt! Dankzij een aanpassing op mijn camera krijg ik mooiere, warmere kleuren op de foto’s!

Deze kleine, schattige paddenstoelen hebben een hele mooie glans, dat versterkt wordt door het zonlicht dat op de stronk valt. Als de zon achter een dikke boom verdwijnt, verslepen we de stronk een beetje, zodat we het perfecte licht houden.

Speulder Bos

paddenstoelen veluwe speulderbos

12118974_10153674806427002_7074965335054058361_n

Iets verderop zien we de ‘dansende bomen’. Zo genoemd omdat de rechte bomen in het verleden gekapt zijn en de grillige stammen overbleven. Dat levert nu een wat sprookjesachtig bos op, zeker met de prachtige zonnestralen er bij!

Dansende bomen speulderbos

Solse Gat in het Speulder Bos

We lopen een eindje door het Speulder Bos en komen dan bij het Solse Gat. Deze diepe kuil spreekt al honderden jaren tot de verbeelding van de mensen en heel bekend is de legende rondom deze mysterieuze plek. Er zou een klooster gestaan hebben waar een wild en losbandig leven geleid werd. Feesten werden aangericht, die leidden tot braspartijen en dronkenschap onder de monniken.

Tot er tijdens een kerstnacht een enorme storm over de Veluwe raasde, zodat de bewoners in hun huizen bleven. Rond middernacht klonk er een enorme donderslag, waarna de storm wegtrok. De volgende ochtend bleek dat het hele klooster tijdens de storm verdwenen was. Het verhaal gaat dat er tijdens onweer nog steeds het doffe geluid van de kloosterklokken te horen is…

Het Solse Gat: ligt hier een klooster verzonken?

Het Solse Gat: ligt hier een klooster verzonken?

Boshuis Drie

Na afloop van de wandeling in het Speulder Bos staat er heerlijke appeltaart voor ons klaar op het terras van Boshuis Drie. We pakken nog net een paar zonnestralen mee die door de toppen van de bomen schijnen. Wat een mooi plekje is dit! Ook binnen ziet het er erg gezellig uit en ik neem me dan ook voor om hier nog eens terug te komen om een hapje te eten!
Boshuis Drie, Sprielderweg 205, Ermelo. www.hetboshuis.nl  

Paddenstoelen solse gat speulderbos

Speulder Bos

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Wim

  Dag,
  Hoezo ‘fotoblog’ (mooie foto’s!!). Wat dacht je van de teksten die je erbij schreef? Mooi hoor!
  Wim

  6 oktober 2015 at 3:38 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel!! Ach ja, het zou eigenlijk alleen een fotoblog worden maar de ervaring was zo fantastisch dat ik het verhaal erbij dolgraag wilde delen! ?

   6 oktober 2015 at 5:05 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge