Follow me:
Saalbach hotels

Wintersport: Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang

Het skigebied Saalbach-Hinterglemm is één van de bekendste gebieden van Oostenrijk. En niet geheel onbegrijpelijk want dit is een heel leuk gebied om te skiën! De pistes lopen immers door tot aan de dorpen en dat zien we graag! Graag nemen we dit skigebied mee in onze wintersportserie! Aflevering 4: Skicircus Saalbach-Hinterglemm-Leogang! 

Saalbach-Hinterglemm is een skigebied in het Salzburgerland, waar je nog veel meer mooie skigebieden vindt. Lees bijvoorbeeld maar het blog van ‘Vaders op Reis’ over Flachau en je krijgt gelijk reiskriebels! Maar Saalbach zelf vind ik ook heerlijk skiën dus ik vertel je in dit blog meer over dit skigebied.

De beide dorpen Saalbach en Hinterglemm zijn perfect gestationeerd tussen de diverse pistes. Dat maakt het skigebied heel knus en overzichtelijk, je krijgt altijd weer snel één van de dorpen in het oog. Er was al een verbinding met Leogang, dat aan de andere kant van de berg ligt, en sinds een tijdje is er ook een verbinding met Fieberbrunn. Dat is leuk nieuws!

Met deze verbinding komt het aantal kilometers van Saalbach op 270 km., waarvan verreweg het meeste rood en blauw is. Er zijn een paar zwarte pistes maar heel spannend zijn die niet.

Tochten skiën

Het leuke van dit skigebied is de mogelijkheid om rond te skiën. Ik stond het liefst als eerste bij de Schattberglift; daarmee kon je namelijk als eerste (of bijna-eerste, als we laat waren) de prachtige, 7 kilometer lange afdaling naar Schönleiten maken. Fantastisch om deze op een zonnige dag te doen: halverwege de afdaling kom je vanuit het bos op een weidse, brede blauwe piste uit, waar het een enorme kick geeft om als eerste een spoor te zetten op de bully-ribbels!

Bij Schönleiten pakken we de gondel omhoog, waarna we via de Kohlmeispiste naar Saalbach skiën. Even door het dorp lopen naar de Bernkogellift en natuurlijk eerst even de hele Bernkogelafdaling maken want die is best leuk, als het niet te druk is! Vanaf de Bernkogel ski je naar de prachtige zonovergoten pistes op de zuidhellingen bij Hinterglemm.

Bij de Zwölferkogel weer omhoog en dan ski je zo het rondje af! Een leuke dag gegarandeerd!

Kohlmaisbahn_Saalbach-Hinterglemm

Berghutten

Saalbach is ruim voorzien in leuke berghutten! Mijn grote favoriet is de Roßwaldhütte; wat een pareltje! Vooral de Gröstl is hier absoluut aan te bevelen! En het uitzicht!! Ook de Breitfußalm, halverwege de Zwölferkogel, is één van onze lievelingstentjes. Lunchen met prachtig uitzicht deden we graag bij de Ellmaualm.

Wat we ook vaak deden, was aan het eind van de middag neerstrijken op de Panorama-alm, op de Kohlmaïskopf. Het is hier ‘s middags oergezellig dus helemaal geen straf om in het zonnetje te zitten! Als de liften gesloten waren, skieden we met topsnelheid over nagenoeg verlaten pistes naar beneden, genieten!!

Onder aan de Kohlmaïs vind je Bauers Schi-alm: the place to be voor après-ski-liefhebbers! Een grote feesttent vol feestvierders!

Saalbach en Hinterglemm

Saalbach is het mondainere dorp, vergeleken bij familiedorp Hinterglemm, Het dorp heeft een leuk autovrij winkelstraatje; het stelt niet heel veel voor maar geeft toch een leuk sfeertje! Overdag is het een hele drukte in Saalbach omdat veel skiërs de oversteek van Kohlmais/Bernkogel naar de Schattberg lopend doen en daarvoor het dorp door moeten lopen.

Hinterglemm is overdag wat rustiger; hier vind je meer de familiehotels en (sinds de laatste paar jaar) de luxere accommodaties. Ook in Hinterglemm wordt aan après-ski gedaan (tegenwoordig nog meer dan in Saalbach): hiervoor moet je bij de Goass-stall zijn!

Hinterglemm

Hinterglemm

Rodelen

Wil je wel eens een andere wintersportvorm beoefenen als skiën en ben je niet bang uitgevallen? Dan moet je zeker de mooie verlichte rodelbaan op de Reiteralm proberen! Gebruik van de lift zit bij je skipas inbegrepen dus je kunt net zo vaak als je wilt! Wel moet je een sleetje huren een klein bedrag.

Zorg wel voor goed schoeisel want de enige manier van remmen en bijsturen is met behulp van je schoenen!

Saalbach Praktisch

Saalbach ligt op ca. 1000 km. van Utrecht. Vanaf Kufstein, het grensplaatsje van Oostenrijk, is het nog 90 km. binnendoor naar Saalbach wat de nodige tijd kost. Overigens is deze route het rijden meer dan waard; je passeert het imposante Wilde Kaiser-gebergte en wat is het daar mooi!

Het is ook mogelijk om met de trein te reizen. In het verleden namen we vaak op donderdagnacht al de nachttrein naar Salzburg; hiermee voorkom je dat je in een trein vol feestende, nachtbrakende wintersportgangers zit (tenzij je natuurlijk zelf wilt feesten en nachtbraken!). Je komt op vrijdagochtend in Salzburg aan, waar je dan de hele dag door kunt brengen. Dit is echt een hele leuke stad!

Vervolgens pak je op zaterdag de eerste trein naar Zell am See, vanaf daar een taxibusje naar Saalbach en om een uur of 11 sta je fris, uitgerust en wel op de piste!

Kortom

Bij het schrijven van dit blog begint echt mijn skiliefde te kriebelen!! Saalbach-Hinterglemm heeft nu eenmaal ooit mijn hart gestolen en dit skigebied staat bovenaan mijn lijst met favoriete skigebieden!

Toegegeven, het gebied is erg commercieel met veel Nederlandse skiërs en dat tijdens mijn laatste vakantie Guus Meeuwis over de piste schalde kon ik ook niet echt waarderen. Maar het is wel een skigebied met de Oostenrijkse charme, met goede, snelle liften en leuke afdalingen. Je vindt hier niet zo snel de enorme brede Franse pistes maar de knusse bospaden maken veel goed!

Skicircus Saalbach-Hinterglemm is aflevering 4 in de serie Wintersportgebieden. Kijk hier voor de eerder beoordeelde gebieden!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge