Follow me:

#Boektober: Mijn favoriete boeken!

Deze week doe ik op Instagram mee met de challenge #Boektober. Elke dag plaats ik een foto, waarbij maandag de aftrap gegeven werd met ‘Mijn favoriete boek(en)!’. Omdat mijn favoriete boeken zó mooi zijn, zou het jammer zijn als ik ze alleen maar met mijn Instagram-volgers zou delen dus daarom vandaag een blog over ‘Mijn favoriete boeken!’

Ik heb er maar vijf uitgezocht maar uiteraard is mijn lijst favoriete boeken véél langer! Sterker nog, ik zou wekenlang lijstjes met vijf favoriete boeken kunnen plaatsen! Omdat ik het ook moeilijk vind om van deze vijf een rangschikking te maken, bespreek ik ze gewoon in willekeurige volgorde!

favoriete boeken

Lady Dona – Daphne du Maurier

Dit is een boek van de Britse schrijfster Daphne du Maurier. Ze heeft een schrijfstijl die je moet liggen maar ik vind de meeste van haar boeken fantastisch! Lady Dona staat bij mij op nummer 1: dit boek gaat over een verveelde jonge vrouw, Dona, die het Londense uitgaansleven ontvlucht en naar het landhuis aan de kust vertrekt. Daar dwaalt ze rusteloos over haar landgoed, tot ze in een afgelegen kreek een schip ziet liggen, dat bemand wordt door een brutale Franse piraat. Dona stort zich vol overgave in dit avontuur en gaat zelfs, verkleed als scheepsjongen, mee op één van de rooftochten.

“…somewhere there is a Dona of tomorrow, a Dona of the future, of ten years away, to whom all of this will be a thing to cherish, a thing to remember. Much will be forgotten then, perhaps, the sound of the tide on the mud flats, the dark sky, the dark water, the shiver of the trees behinds us and the shadows they cast before them, and the smell of the young bracken and the moss. Even the things we said will be forgotten, the touch of hands, the warmth, the loveliness, but never the peace that we have given to each other, never the stillness and the silence.”

Een fascinerend boek! Prik door het ouderwetse taalgebruik heen en geniet van dit ouderwets romantische verhaal!
Andere boeken van Du Maurier die je echt zou moeten lezen zijn ‘Jamaica Inn’ en ‘Rebecca’!

Lady Dona is lastig te verkrijgen. Je kunt het beste op Marktplaats of op rommelmarkten zoeken. 

Danseres zonder benen – Clara Asscher-Pinkhof

Er zijn veel prachtige boeken over de oorlogstijd en al haar verschrikkingen geschreven. Maar de boeken van Clara Asscher-Pinkhof steken daar wat mij betreft met kop en schouders bovenuit! Asscher heeft zó’n prachtige, ontroerende schrijfstijl; ze weet met weinig woorden heel veel duidelijk te maken!

In dit autobiografische boek beschrijft ze haar huwelijk met Avraham Asscher, een jonge, ernstige rabbijn, die al vroeg overlijdt. In een droom ziet ze een danseres, zittend in een wolk van thule, die haar benen verbergt. Clara beseft dat zij die danseres is: met het overlijden van Avraham wordt haar het liefste afgenomen wat ze heeft maar toch leeft ze verder, als een danseres zonder benen.

Vlak na Avrahams dood breekt de oorlog uit en wordt ook Clara uiteindelijk door de Duitsers naar één van de kampen weggevoerd. Daarnaast staat ze voortdurend angsten uit om haar kinderen, waarvan enkelen de oorlog ook niet overleven. Uiteindelijk wordt Clara in Palestina met één van haar dochters herenigd.

Boek 1

Wil je meer lezen over Danseres zonder benen? Ik schreef deze recensie over dit fantastische boek!

‘Danseres zonder benen’ is voor 15,00 euro te koop bij Bol.com.

De Fascinerende Vrouw – John en Stasi Eldredge

Er liggen talloze zelfhulpboeken in de boekhandel die uitgebreid ingaan op de verschillen tussen man en vrouw. Een van de bekendste is misschien wel het boek ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ van John Gray. Grappig om te lezen, herkenbaar ook, maar het leidt alleen maar tot een nóg fanatieker zelfopknappingsplan en de bijbehorende teleurstelling die onherroepelijk volgt.

John en Stasi leggen op hele aansprekende en pakkende wijze uit wat voor vrouwen het belangrijkste in het leven is: mooi gevonden worden. Zeg tegen een vrouw dat ze mooi is, en je zult haar zien stralen. Natuurlijk voelt een vrouw zich ook gevleid als haar verteld wordt dat ze intelligent is, dat ze een sterke vrouw is en wat voor een complimenten we nog meer krijgen. Maar niets doet onze ogen zó oplichten dan wanneer ons verteld wordt dat we mooi zijn.

Maar in het leven van alledag gaat het heel anders. We willen fascinerend zijn, we willen geliefd zijn. Maar hoeveel vrouwen vinden zichzelf fascinerend, weten zichzelf geliefd? Nagenoeg elke vrouw is ooit in haar leven gekwetst in haar verlangen om mooi te zijn. “Vrouwen zijn moe. We zijn uitgeput. Maar niet door een leven vol avontuur.(…) De meeste vrouwen hebben niet het gevoel dat ze een hoofdrol spelen in een groot verhaal. Helemaal niet. We worstelen met de vraag of het wel iets uitmaakt dat we er zijn.” Dit zal ongetwijfeld niet voor alle vrouwen in gelijke mate opgaan, maar vrouwen, wees eens eerlijk, herken je hier niet iets van? En zo is het hele boek één stuk herkenning. Dit boek gaat over jou!

De Fascinerende Vrouw is voor 17,90 euro te koop bij Bol.com.

De Schelpenzoekers – Rosamunde Pilcher

Rosamunde Pilcher is één van mijn favoriete schrijfsters. Ze heeft een beetje dezelfde stijl als Maeve Binchy: beiden hebben de gave om een pakkend en boeiend boek te schrijven over hele gewone levens. Zo ook Penelope Keeling: in De Schelpenzoekers leren we haar volwassenen kinderen kennen, waarvan er twee van de drie overduidelijk azen op het (inmiddels zeer waardevolle) schilderij ‘De Schelpenzoekers’ van Penelopes vader. Penelope houdt van haar kinderen zoals ze zijn maar geeft niet toe aan de emotionele druk die de kinderen op haar uitoefenen.
De familierelaties, en de nuchtere wijze waarop Penelope daarmee omspringt, zijn intrigerend om te lezen en je wilt dolgraag weten hoe het afloopt!

Een ander prachtig boek van Rosamunde Pilcher is ‘De Thuisreis’: een enorme pil maar mooie boeken kunnen nooit dik genoeg zijn!

favoriete boeken

De Schelpenzoekers is niet meer nieuw verkrijgbaar. Je kunt het beste zoeken op Marktplaats, daar wordt hij wel vaak aangeboden.

Het verlangen – Anita Shreve

Dit is ook een boek met een wat ouderwetse schrijfstijl. Het speelt zich af rond 1900 aan de oostkust van de Verenigde Staten. Niet alleen het verhaal is meeslepend (de 15-jarige Olivia wordt verliefd op de veertigjarige John Haskell, goede vriend van haar vader, met alle dramatische gevolgen van dien), de beschrijving van het landschap door Shreve is zó levensecht en zo vol kleur en sfeer dat je je helemaal in dit boek kunt verliezen!
Vlakbij Fortunes Rocks, waar Olivia’s vader een zomerhuis heeft, ligt Ely Falls, waar de weeffabrieken staan. In dit boek komt zijdelings het barre leven van het arbeidersvolk aan de orde en geeft zo een heel boeiend inkijkje in de industrie-cultuur van begin 20e eeuw.

Het Verlangen is alleen als e-book bij Bol.com verkrijgbaar. Misschien kun je nog een hardcopy exemplaar op Marktplaats of op rommelmarkten vinden. 

Wat zijn jouw vijf favoriete boeken? 

Wil je zien wat ik nog meer tijdens de #Boektober Instagram challenge plaats? Volg mij dan op Instagram!

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Sax and the Pretty

  Mooie boeken, ik kende ze nog niet, maar leuk om eens iets nieuws in een andere genre te ontdekken! Zelf zou ik meer willen lezen dan ik daadwerkelijk doe. Heb net “Het meisje in de trein” uitgelezen, dat was ok! x

  14 oktober 2015 at 12:14 pm
 • Reply Naomi in Wonderland

  Wat een mooie boeken! Ik denk niet dat ze allemaal mijn ding zijn, maar wel een leuke lijst. Ik lees graag boeken van Cheryl Strayed, verder vond ik Paper Towns (lekker cliché) ook geweldig. Mijn favoriete verhaal allertijden is toch nog steeds The Great Gatsby!

  16 oktober 2015 at 12:30 pm
  • Reply Anne

   Nee, kan me voorstellen dat niet iedereen deze genres leest!

   Paper Towns staat nog op mijn verlanglijstje, ben erg benieuwd naar het boek!

   18 oktober 2015 at 11:38 am
 • Reply Kim

  Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van deze boeken gehoord, maar Lady Dona heb ik even op mijn to-do-lijstje geplaatst! Klinkt weer eens wat anders dan ‘normaal’, ben benieuwd 😀
  Kim onlangs geplaatst…6 Oefeningen om je voor te bereiden op wintersport (snowboarders)My Profile

  12 januari 2016 at 3:27 pm
  • Reply Anne

   Tja, ik vind het écht een fantastisch boek! Ik ben heel benieuwd of je het wat vindt! 😉

   12 januari 2016 at 3:50 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge