Follow me:

De Loenermark: Winterwandeling langs de schaapskooi

De Loenermark: een onbekend stukje natuur tussen Apeldoorn en Arnhem. De route brengt mij door het bos en over de hei en komt langs de schaapskooi van Loenen. Het is een korte, maar heel afwisselende wandeling. Er ligt geen sneeuw, maar juist het grijze, verstilde winterbos heeft iets heel moois.

Bomen staan als doodse karkassen op de heide en ik vind het prachtig om foto’s te maken van de bruin-vertakte bomen. De natuur lijkt echt geduldig te wachten op de eerste signalen van het voorjaar!

Loenermark wandelroute

Wie mijn jaaroverzicht over 2020 heeft gelezen, weet dat ik in 2021 probeer om 500 wandelkilometers te maken. Ik pak dus gelijk het eerste weekend mijn kans om de eerste paar kilometers af te strepen!

Twee weken geleden wandelde ik nog bij Planken Wambuis: ook een mooi gebied maar op een zondagochtend behoorlijk druk met wandelaars en MTB-ers. Ik besluit vandaag dus om in de Loenermark te wandelen: een gebied waar ik twee of drie keer met de racefiets doorheen kwam op weg naar de Posbank, maar wat ik verder niet zo goed ken. De Loenermark ligt naast het bekende Nationaal Park Veluwezoom en wordt door de A50 gescheiden van het Deelerwoud.

Loenermark

IVN-wandelroute Loenermark

Omdat ik niet zo gek veel tijd heb, besluit ik om de 6 kilometer lange wandelroute Loenermark van IVN Apeldoorn te lopen. De route is goed gemarkeerd met blauwe paaltjes, maar je kunt de routebeschrijving van IVN er naast houden. Daarin lees je namelijk heel veel interessante weetjes over het natuurgebied waar je loopt.

Dikke boom Loenen
In de routebeschrijving lees je veel over de bomen en planten op de route.

Hoewel de route maar 6 kilometer lang is, brengt hij je toch door een heel afwisselend landschap. Het eerste stuk gaat door het bos, maar na een tijdje loop je de open heide van de Loenermark op. Vervolgens komt er weer een stukje bos en dan bereik je de schaapskooien van Loenen. De oude schaapskooi is vervangen voor een grotere schaapskooi en beide schaapskooien liggen aan een groot grasveld.

Wandelroute Loenermark
De route is goed gemarkeerd met blauwe paaltjes.

De schaapskooien van Loenen

De schaapskooi in de Loenermark is niet heel oud: pas in 1956 is de ‘oude’ schaapskooi gebouwd. Omdat deze schaapskooi te klein werd, is in 2014 een grotere schaapskooi geopend. De oude kooi is blijven staan en wordt nu gebruikt als opslagruimte.

In de herfst en de winter overnachten de schapen in de schaapskooi. ‘s Ochtends rond 9.00 uur (niet in de lammerperiode) gaat de herder met de kudde richting de heide en komt aan het einde van de middag weer terug.

Schaapskooi Loenen
De oude schaapskooi

Ik heb echter pech: omdat het voorjaar van 2020 zo droog was, zijn de schapen een paar maanden ‘uit logeren’ zodat de heide weer kan herstellen. De schaapskooien zijn dus verlaten, maar vormen desondanks een mooi plaatje. De uitgestalde picknickbanken en fietsenstalling zijn wel een signaal dat het hier in de zomermaanden behoorlijk druk kan zijn!

Vanaf de schaapskooi loop ik het bos weer in en na een paar kilometer ben ik bij het eindpunt van de route.

Winter Loenermark
Ook in de winter is er genoeg moois te zien in het bos!

Wandelen in de Loenermark

Er zijn diverse wandelroutes in de Loenermark. Vanaf de schaapskooi starten diverse wandelingen van het Geldersch Landschap & Kasteelen. Er is bijvoorbeeld een 13,5 km lange wandeling (gemarkeerd met gele pijlen op zwerfkeien) die ik gelijk op mijn lijstje noteer, voor als ik wat meer tijd heb.

Het wandelen in de Loenermark is mij namelijk prima bevallen. Op zondagochtend kan het vrij druk zijn in de Veluwse bossen, maar hier in de Loenermark is het relatief rustig. Natuurlijk kom ik wel de nodige MTB-ers tegen want er lopen verschillende routes door dit gebied, maar het is verder heerlijk stil in het bos.

Loenermark wandelen

Wild heb ik niet gezien, maar daarvoor was ik denk ik ook net te laat. Wel zag ik aan het einde van mijn route een volledig omgewoeld stuk grasland in de verte liggen, dus ik denk dat het daar rond de schemering een uitstekende plek is om wilde zwijnen, herten of reeën te spotten. Nog iets voor op het lijstje!

Gelukkig wonen we vanaf februari in Apeldoorn, op nauwelijks 15 kilometer van de Loenermark af, dus ik zal hier ongetwijfeld vaker te vinden zijn!

Heide Loenen

Wandelroute Loenermark – Praktisch

Wil je een wat kortere wandeling, dan is deze IVN-wandelroute Loenermark heel geschikt!

Start- en eindpunt: Parkeerplaats Het Dichte Gat (tegenover Ereveld Loenen), Groenendaalseweg 60-64

Afstand: 6 kilometer

Markering: Blauwe paaltjes

Ondergrond: Rul zand (hoge wandelschoenen zijn aan te raden)

Loenermark wandelroute

Hoe zwaar is de route? Gezien de lengte (6 km) is de route niet zo zwaar. Wel is het een glooiend gebied dus af en toe moet je wat stijgen en dalen. Ook loop je sommige stukken door rul zand wat het lopen lastiger maakt, maar de wandelroute is prima te doen.

Wat kun je spotten? Edelherten, damherten, reeën, wilde zwijnen en natuurlijk de schaapskudde! Verder zijn er 10 (!) dassenburchten en leeft de boommarter in dit gebied.

Horeca onderweg: Deze wandelroute komt geen horecagelegenheden tegen. Wel vind je overal bankjes langs de route (vaak met schitterend uitzicht) waar je kunt pauzeren.

Loenermark

Andere wandelroutes op de Veluwe

Ik schreef al eens een blog met mijn favoriete wandelroutes op de Veluwe en in omgeving Arnhem.

De onderstaande wandelingen kan ik je zeker aanraden!

Bronstroute Veluwezoom
De Loenermark ligt vlakbij Nationaal Park Veluwezoom (foto)
Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Kirsten

  Wauw, ik vind deze periode vaak het minst mooi buiten (tenzij het vriest of sneeuwt), maar dit gebied ziet er echt nog zo mooi uit. Lijkt me een mooie wandeling!

  4 januari 2021 at 11:44 am
  • Reply Anne

   Ik ben ook vooral een fan van de andere drie seizoenen, maar op een of andere manier vind ik zo’n leeg en stil bos ook wel wat hebben. Was een mooie route inderdaad, aanrader!

   6 januari 2021 at 10:18 am
 • Reply Yvonne

  Jammer dat de schapen er niet waren, maar verder een hele mooie wandeling denk ik. Mooi dat jij zo kan genieten van het grijze winterlandschap. Ik heb daar zelf wel meer moeite mee.. ik hou te veel van kleur en zon denk ik. 🙂

  8 januari 2021 at 3:22 pm
 • Reply Ann

  WoW Anne, wat een sfeervolle foto’s heb je gemaakt! Ik was al op de Veluwe, maar dit stukje ken ik niet!

  9 januari 2021 at 1:33 am
 • Reply Linda

  Wij hebben hier in de herfst gewandeld, wij deden niet de blauwe route, maar volgde de net iets langere witte zwerfkeien route. Zo mooi! Ik kom graag nog eens terug 🙂 De schapen waren er bij ons ook helaas niet

  9 januari 2021 at 5:32 pm
 • Reply Kirsten

  Leuk! Ik ben binnenkort weer op de Veluwe en hoop de Loenermark ook mee te pakken, dus leuk om over te lezen. 🙂

  17 april 2021 at 12:33 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge