Follow me:
Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen: Struinen langs vossen en herten

Vanochtend maakte ik een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het had vannacht gevroren en dat zorgde voor een prachtig ijslaagje op de natuur. De route die ik nam leidt ook langs de plek waar je soms vossen kunt spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wandel je mee?

Om de route te kunnen volgen, is eigenlijk Google Maps nodig en een goede internetverbinding. Het is namelijk lastig om uit te leggen waar je links en rechts moet want alles in de Waterleidingduinen lijkt op elkaar! Voor deze route moet je dus navigeren met gps, maar dat maakt het wel leuker omdat je nu zelf je pad kunt kiezen! Lekker struinen door de duinen dus!

Ik heb de route ook als PDF verwerkt, met heel veel kaartjes er bij. Hopelijk kun je zo de prachtige route vinden die ik vanmorgen liep! Klik hier om de route te downloaden.

Fotoblog Amsterdamse Waterleidingduinen

Zoals eigenlijk elke zaterdag, was het ook vanochtend erg druk in de Waterleidingduinen. Het beste is dus om in de weekenden echt vroeg te gaan.

Fotoblog Amsterdamse Waterleidingduinen

9 km wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ik begin mijn wandeling bij Pannenland in Vogelenzang. Hier is een ruime parkeerplaats beschikbaar hoewel deze in het weekend toch al snel vol is. Vanaf de parkeerplaats loop je de Waterleidingduinen in. Loop over het klinkerpad als maar rechtdoor, tot je op een splitsing komt, bij één van de kanalen van het gebied.

Hier ga je even linksaf en dan weer rechts het zandpad in; je loopt nu tussen twee kanalen door. In Maps staat dit pad met een gestippeld groen lijntje aangegeven en het pad loopt langs een smal kanaaltje. Aan het einde maak je even een kronkeltje naar rechts en dan sla je linksaf, waarbij je het volgende kanaal volgt. Let goed op: hier heb ik onlangs een ijsvogeltje gespot!

AWD

Vossen spotten in de Waterleidingduinen

Aan het einde van dit kanaal, sla je even linksaf op de verharde weg en dan zie je gelijk aan je rechterhand een voetbruggetje; steek dit over en vervolg je weg weer langs het kanaal. Aan het einde van dit kanaal, sla je rechtsaf en dan zie je aan je linkerhand een huisje staan.

Op deze plek (de kruising van de Strandweg en Duizendmeterweg) zou de kans relatief groot zijn om een vos te spotten, omdat deze plek bij meerdere vossenholen in de buurt ligt. Houd wel echt afstand van de dieren want hun rust wordt al danig verstoord door de massa’s fotografen die in grote aantallen op de vossen af komen. Zo origineel zijn de vossenfoto’s uit de Waterleidingduinen dus niet meer…

Wandelroute Waterleidingduinen

Overigens kun je ook in het blog van Jenny hele goede tips lezen (en prachtige foto’s bekijken!) over vossen fotograferen in de Waterleidingduinen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Langs het Barnaarkanaal

Ik steek de Strandweg over en vervolg mijn weg over een klinkerpad dat parallel loopt aan het Barnaartkanaal. Je volgt dit pad voor 1,5 kilometer. Toen ik hier vanochtend liep, zag ik deze imposante boom liggen, pal achter een klein bevroren vennetje: een fotogeniek plaatje! Mocht je de boom en het vennetje herkennen: een paar meter verderop sla je rechtsaf!

Barnaartkanaal Amsterdamse Waterleidingduinen

Aan je linkerhand zie je het Middenmeer liggen. Je volgt een klein stukje het pad aan de linkerkant van het smalle kanaal, tot je een schuin pad omhoog af ziet buigen en je tegen de achterkant van een (groen) markeringspaaltje aankijkt. Neem dit schuine pad omhoog.

Je volgt het pad een eindje en gebruik dan de gps-functie in Maps om richting het Vliegermonument te navigeren. Dat is het leuke van de Amsterdamse Waterleidingduinen: je hoeft niet per se over de paden te lopen maar je mag ook je eigen pad kiezen!

Amsterdamse Waterleidingduinen
Bij het Vliegermonument kreeg ik net een hoosbui over mij heen!

Het Vliegermonument is opgericht ter herinnering aan een Engelse Halifax bommenwerper, die op 13 april 1945 met zes bemanningsleden aan boord neergestort is.

Herten

Weer terug naar Pannenland

Bij het Vliegermonument sla je rechtsaf (als je met je gezicht naar het monument staat, linksaf). Dit pad volg je een stukje tot je wat verderop een heel mooi bospad naar links ziet. Ik vond het er zo mooi bij liggen, dat ik dit pad wel in moest slaan! 🙂

Officieel schijnt dit het Koolaspad te heten, maar er staan geen straatbordjes in de AWD dus dat is alleen maar ter info! Je loopt het pad uit tot je weer tussen twee kanalen door loopt en de witte jachthut ‘Schuil en Rust’ ziet. Net daarvoor sla je rechtsaf, zodat je weer langs een volgend kanaal loopt. Dit blijf je volgen tot je een kruising met de verharde Strandweg uit komt. Je kunt nu kiezen: of je gaat rechtdoor de verharde Duinpanweg op, waarna je iets verderop linksaf slaat (ook een verhard pad) dat weer bij Pannenland uit komt.

Damherten

Je kunt er ook voor kiezen (wat ik heb gedaan) om op de kruising met de Strandweg heel even linksaf te slaan en daarna rechtsaf een zandpad in. Dit pad volg je een stukje. Als je een soort splitsing krijgt ga je linksaf en je houdt dan rechts aan, zoals je ziet op onderstaand kaartje.

Kaartje

Ik heb dit pad een stukje rechtdoor gevolgd en daarna mijn gps weer aangezet om dwars door de rulle zandduinen terug te navigeren naar Pannenland.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Deze bomen zitten wel heel wonderlijk om elkaar verstrengeld!

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ik geef toe dat dit een wat vage routebeschrijving is, maar in de AWD is het nu eenmaal lastig uitleggen hoe je moet lopen, zeker wanneer je niet alleen maar op de gebaande paden wilt lopen. Het voordeel van ‘struinen’ is dat je ook meer kans hebt om ineens een hert tegen te komen. Zo stuitte ik vandaag ook ineens op een hele groep herten, die ik gemist zou hebben als ik op het pad gebleven was.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Misschien helpt het je om mijn wandelroute op mijn Polar-account te zien: daar kun je het kaartje bekijken. Let niet op mijn gemiddelde snelheid want als ik met een fotocamera op pad ben, gaat het niet zo vlot! 😉

Startpunt: Boshut ‘t Pannenland, Vogelenzangseduinweg 4, Vogelenzang
Afstand: ca. 9 km

Je kunt de wandelroute hier in PDF downloaden.

Ik schreef ook al een blog over een wandelsafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nog wat foto’s van mijn wandeltocht

Ik heb vanochtend aardig wat foto’s gemaakt want het was echt prachtig in de natuur! De onderstaande foto’s zijn allemaal langs bovenstaande wandelroute gemaakt.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen
Prachtig, dat ijs op de takken!
Amsterdamse Waterleidingduinen
Oog in oog met een damhert
Amsterdamse Waterleidingduinen
Het was windstil dus het water weerspiegelde perfect de omgeving!
Amsterdamse Waterleidingduinen
Nog beter te zien op deze foto!
Damhert
Damherten Waterleidingduinen
En nog meer damherten

Ben jij al eens in de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest?

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Loes

  Mooie beschrijving en mooie foto’s.
  Ga zeker eens een wandeling proberen.
  Als ik er ben loop ik altijd maar wat en geniet met volle teugen.
  Groetjes Loes

  10 januari 2021 at 12:04 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge