Bij het verven van een huis komt meer kijken dan je denkt. Helemaal bij een jaren ’30 huis zitten er wel wat haken en ogen aan voordat je je houtwerk en muren mooi geschilderd hebt. In dit blog deel ik de tips die ik de afgelopen maanden bij het schilderwerk van ons klushuis geleerd heb!
Wanneer je, net als wij, een oud huis opknapt en daarbij veel gebruik maakt van oude materialen, is het schilderwerk een hele klus. Maar als je rekening met de volgende 10 tips houdt, dan komt je huis er prachtig uit te zien!
1. Kies de juiste verf
Heel belangrijk: voor buiten gebruik je verf op terpentinebasis en in huis op waterbasis! Waarom is dit zo belangrijk? Verf op terpentinebasis beschermt het houtwerk goed tegen vocht, wat vooral buiten heel belangrijk is. De verf op terpentinebasis mist echter een bepaalde stof, waardoor de verf bij gebrek aan zonlicht gaat verkleuren. Het zou jammer zijn als jouw prachtige witte kozijnen na een tijdje crème worden omdat je de verkeerde verf hebt gebruikt, dus controleer goed welke verf je hebt.
Overigens hebben wij er voor sommige raamkozijnen juist bewust voor gekozen om binnen met terpentinebasis-verf te schilderen, maar dat zijn wel kozijnen waar veel lichtval op komt en die daardoor dus niet zullen verkleuren. We kiezen dan voor terpentinebasis omdat we willen voorkomen dat door condensvorming het hout toch aangetast wordt.
Maar voor al het andere binnen-verfwerk: gebruik waterbasis!
2. Kit oude deuren en kozijnen eerst goed af
Als je oude deuren of kozijnen uit je kluswoning gaat hergebruiken (wat we zeker aanraden!), zijn deze vaak niet meer zo strak en egaal als hout in een nieuwbouwwoning. Zo zaten onze deuren vol met kieren, spijkergaatjes en andere plekjes.
Met houtvuller en met kit (wij gebruikten overschilderbare acrylaat kit) kun je de kieren en gaatjes opvullen voordat je met grondverf aan de slag gaat. Het effect is echt verbluffend: je deur ziet er gelijk een stuk strakker en mooier uit! Het is een geestdodend karweitje, maar sla het vooral niet over.
Wees trouwens wel voorzichtig met acrylaatkit: dit kun je niet meer wegschuren als het hard geworden is. Zorg dus dat je het strak afwerkt voordat je het laat drogen. Houtvuller is wat zachter, dat kun je wel schuren nadat het hard geworden is.
Vergeet natuurlijk ook niet om eerst het houtwerk te schuren voordat je gaat verven! Zeker op houtwerk dat vaak geraakt wordt (zoals trapleuningen) moet je echt goed schuren zodat de grondverf kan hechten.
3. Hoogglans of zijdeglans verf?
Als je gaat verven in een jaren ’30 huis, moet je de keuze maken of je met hoogglans of zijdeglans af gaat lakken. Wij hebben er voor gekozen om met hoogglans af te lakken, omdat dit echt bij een jaren ’30 huis past. Wil je je huis dus echt een authentieke look geven, dan kun je beter voor hoogglans kiezen.
Zelf moet ik ook eerlijk zeggen dat ik de hoogglans deuren ontzettend mooi vind staan in ons huis: heel stijlvol!
4. Pas op voor verkeerde zuinigheid!
Als je verf gaat kopen, wees dan niet te zuinig door alleen maar goedkope verf te kopen. Het lijkt een mooie besparing, maar uiteindelijk zul je goedkope muurverf bijvoorbeeld drie keer over moeten doen, waar wat duurdere verf in één keer dekt. Nog afgezien van de tijd die je dan extra kwijt bent, ben je uiteindelijk net zoveel geld kwijt.
Wij zijn heel tevreden met de Flexa Creations lijn, waarmee we onze slaapkamer geverfd hebben. De verf dekte in één keer en heeft een hele mooie glans. Flexa Strak op de Muur moesten we twee keer doen voor het dekkend was, maar is ook een fijne verf. Voor de witte muren hebben we Sigma verf gebruikt, en daar zijn we erg enthousiast over. Deze verf gaat uitstekend (verdund) in een verfspuitmachine maar kan ook met een roller aangebracht worden.
Wees ook niet te zuinig als het om materiaal gaat. Vooral bij hoogglanslak wil je niet overal losse haartjes in je verfwerk hebben zitten, omdat je goedkope kwast haren loslaat. Afplaktape moet goed plakken maar ook goed loslaten en geen stucwerk meetrekken.
5. Pas gestucte muren voorstrijken
Nog een gouden tip! Heb je de muren opnieuw laten stucen? Gebruik dan eerst een goed voorstrijkmiddel (bijvoorbeeld Sigmafix) om de muren voor te strijken. Het stucwerk zuigt anders namelijk de verf op en dat kan voor hele akelige vlekken zorgen.
Het kan ook goed gaan, maar ik heb op internet de nodige verhalen gelezen van mensen die vreselijk spijt hebben dat ze niet voorgestreken hebben.
In onze woonkamer is er een oude schoorsteen verwijderd. De roetaanslag van de schoorsteen kwam dwars door het stucwerk heen en ik was heel bezorgd dat dit zelfs door de verf heen zou komen. Gelukkig kun je ook hiervoor speciaal impregneermiddel kopen dat deze vlekken goed bedekt. Daarna kun je eenvoudig de muur sauzen of behangen.
6. Een muur verven: rollen of spuiten?
Tegenwoordig wordt muurverf steeds vaker met een verfspuitmachine aangebracht dan met een roller. Zeker professionele schilders zijn razend enthousiast over de verfspuitmachine. Ik heb zelfs begrepen dat ook houtwerk door hen met een verfspuit gedaan wordt, maar daar waagden wij ons nog maar niet aan.
Wij hebben wel onze witte muren met de verfspuitmachine gedaan en zijn ook heel enthousiast! We durfden het niet aan om ook de gekleurde muren te doen, omdat we bang waren dat we de machine niet goed schoon zouden krijgen en vervolgens alle witte muren een tintje blauw zouden houden.
Het nadeel van een verfspuitmachine is dat je er eentje aan moet schaffen of moet huren. Of, zoals wij de mazzel hadden, dat een vriend er eentje heeft staan! Ook moet je met een verfspuitmachine heel goed afplakken. Wel gaat het verven zelf veel sneller dan met een roller en is het ook minder belastend voor je lichaam.
Ga je plafonds èn muren spuiten en heeft de muur een andere kleur? Spuit dan eerst de muur en daarna pas het plafond. Een muur afplakken is (door de zwaartekracht) veel makkelijker dan een plafond afplakken.
7. Hoe verf je trappen en vloeren?
Wat ik zelf heel mooi vind, zijn oude vloeren die geverfd zijn! We hebben heel lang het plan gehad om onze slaapkamervloer (die bestaat uit oude houten vloerplanken van de benedenverdieping) wit te verven. Omdat ons bed ook al wit is, hebben we nu besloten om gewoon de houtkleur aan te houden, maar dit is voor mij wel een gevalletje ‘kill your darlings’!
Om een houten vloer te verven kun je het beste trapverf gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Sigma s2u Nova Traplak. Onze trap gaat waarschijnlijk geverfd worden dus daarvoor is deze traplak ideaal. Als deze lak droog is, is hij heel slijtvast en bovendien is de lak antislip. Wel zo prettig op de trap!
Zorg natuurlijk wel dat de traptreden en/of de houten vloer heel goed geschuurd zijn!
8. Welke kleur verf?
De kleur van je verf is misschien wel het leukste om uit te zoeken maar ook wel heel lastig! Ik ben tenminste maandenlang in de weer geweest met de bekende kleurstaaltjes van bouwmarkten.
De beste manier om de kleurstalen te bekijken, is in het huis zelf. Pas daar zie je echt de juiste lichtval, want die is namelijk heel bepalend voor je verf. Zo had ik in mijn vorige huis een mooie ijsblauwe kleur uitgezocht voor de slaapkamer, maar toen de verf eenmaal op de muur zat, leek het meer op babyblauw! Ik heb er jaren spijt van gehad (omdat ik eigenlijk te gemakzuchtig was om nóg een keer te verven)!
Een hele bekende verfkleur is Early Dew. Als ik op Instagram op de hashtag #earlydew zoek, zie ik honderden foto’s van muren in die kleur, maar allemaal met een andere tint. Dat heeft dus met de lichtval te maken.
Ik kreeg een goede tip van mijn zus: leg de kleurstaal eens op een wit A4-tje. Pas dan zie je hoe licht of donker de verf is en vaak valt de verf dan ineens een stuk donkerder uit dan het op de kleurstaal lijkt. Niet dat dat erg is, maar het is wel goed om je daarvan bewust te zijn.
9. Zoek het contrast!
Wat ik in ons huis heel gaaf vind, is het contrast tussen de fraaie deurlijsten (in hoogglans wit) en de gekleurde muren. Zoals je op bovenstaande foto ziet, valt de witte omlijsting nu een beetje weg tegen de witte muur. Deze muur wordt dus nog in een kleurtje geverfd zodat de lijst meer opvalt.
Onze slaapkamer is in de populaire kleur Denim Drift geverfd, en ik vind daardoor de oude jaren ’30 deuren zoveel mooier uitkomen!
In onze hal en op de overloop hebben we voor de Flexakleur Zandsteenbruin gekozen, wat ook voor een heel mooi contrast zorgt met het witte houtwerk.
Je hoeft overigens helemaal niet voor donkere kleuren te kiezen om het contrast te zien; zelfs op lichte kleuren komt het witte houtwerk heel mooi uit.
10. Wit, wit of wit verven?
Er zijn talloze tinten witte verf te krijgen. De meest gebruikte witte verf heeft als RAL-code 9010. Dit is wit, maar met heel iets een warme tint er in.
Echt wit is RAL-code 9016. Ik raad je echter af om dit op de muren te smeren want deze tint wit kan, met name ’s avonds, nogal ongezellig en hard-wit ogen. De tint 9010 is veel geschikter en doet veel warmer aan.
Voor het plafond kun je eventueel wel 9016 kiezen, al is er niets mis mee om ook het plafond in RAL 9010 te doen.
Natuurlijk zijn er sommige huizen of kamers waarin het wel loont om 9016 te gebruiken, maar over het algemeen is 9010 een mooiere tint om te gebruiken.
Aan de slag met het verven!
Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over verven, schuren, afplakken en andere dingen rondom het schilderen van je jaren ’30 huis, maar dan zou dit blog wel heel lang worden! Je vindt alle andere woonblogs over ons huis op deze pagina.
Ik hoop dat ik je wat handige tips mee heb kunnen geven over het schilderen van een oud huis! Heb je nog vragen, stuur mij dan gerust een berichtje via mijn contactpagina. Of kijk eens op het leuke Woonblog No34 van mijn zus: zij weet nog veel meer van schilderen en woonstyling af!
Dit artikel kan in samenwerking met een organisatie geschreven zijn en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit artikel volledig mijn eigen mening deel.
Gerdie zegt
Góed verhaal 🙂 !
Anne zegt
Dank! ? Zoveel geleerd de afgelopen weken!
tiny zegt
super tips ,ik kan er echt wat mee
Marloes zegt
Top stuk! Super leuk om te lezen. Mag ik wat vragen over het wit op je houtwerk, deuren en kozijnen. Over de muren geef je aan 9010 te gebruiken. Wat heb je op je kozijnen? Ook 9010 of 9016?
Anne zegt
Hallo Marloes, dank voor je berichtje! Wij hebben op de kozijnen ook 9010. De raamkozijnen hebben we met verf op terpentinebasis gedaan, daar valt 9010 overigens wel een stuk witter/helderder uit dan 9010 op waterbasis.
Groet,
Anne
Trudie zegt
Hi Anne,
Toch best lastig al die kleuren wit moet ik zeggen ?
De muren hebben we geverfd met 9010. Ik heb nu hoogglans waterbasis 9010 op de plinten maar dat valt toch wat geler uit.
Benieuwd naar welke lak jij gebruikt hebt op terpentinebasis.
Vincent zegt
Wij willen ook meer contrast aanbrengen in de verschillende kamers in ons huis. We beginnen bij de woonkamer en pakken daarna onze hal aan. We zijn nu bezig met het maken van een kleurplan. Hopelijk kan onze schilder ons nog goede tips geven!
Anita van Houten zegt
Hallo, mijn mam vraagt, welke kleur wil je op de keukenmuur, weer 9010 of een andere?
Ik weet het niet…vind het zo moeilijk. We hebben een mooi bijzonder oud huis dus denk dat ik voor aan andere kleur moet kiezen, wil bijvoorbeeld dat onze witte kozijnen met ramen met kleine ruitjes er beter uitspringen. De keuken is van wit hout met zwarte en roestvrij staal accenten in apparatuur. Een rode smeg waterkoker staat te pronk voor de vintage sfeer.
Heb je misschien een tip voor ons?
Manon zegt
Hi Anne, wat een fijne tips! Kan je vertellen wat voor impregneermiddel jullie hebben gebruikt voor de roetvlekken op het nieuwe stucwerk? Wij hebben hetzelfde probleem en ook bang dat het door het schilderwerk heen komt. Fijn als je kan reageren. Dankje!