Follow me:

De Amsterdamse Waterleidingduinen: Op wandelsafari in Nederland!

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig duingebied in de buurt van Noordwijk en Zandvoort. Hoewel het gebied eigenlijk bedoeld is voor de winning van drinkwater voor Amsterdam, is het daarnaast een schitterend natuurgebied. Je kunt hier zoveel dieren spotten dat het ontzettend leuk is om op een mini wandelsafari te gaan. Neem je verrekijker en fotocamera maar mee!

Ik schreef ooit al eens een blog over ‘Hardlopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen’, want ook daar leent het gebied zich goed voor. Ik vind het een heel fijn gebied voor hardlopen omdat het er niet zo druk is en je echt in de vrije natuur loopt. Maar ook vind ik het erg leuk om hier gewoon te wandelen en om te fotograferen.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen vanaf Panneland

Er zijn verschillende ingangen om de Amsterdamse Waterleidingduinen te betreden. Zelf ga ik altijd naar Panneland, de ingang bij Vogelenzang. Je kunt ook de ingang Oase bij Vogelenzang nemen of bij De Zilk of Zandvoort.

Vanuit Panneland starten diverse wandelroutes. Als je je echter een beetje in de kaart verdiept, kun je ook prima op eigen gelegenheid rondlopen zonder een vaste route aan te houden. Overal in het park staan paddenstoelen die je de weg naar de dichtstbijzijnde ingang wijzen. Houd er wel rekening mee dat paden niet altijd even recht lopen als je denkt: ik dacht tijdens mijn laatste wandeling rechtdoor van Panneland richting het strand te lopen, maar bleek uiteindelijk juist heel erg links aan te houden.

Ook kun je de wandelroute lopen die ik zelf heb samengesteld en uitgebreid heb beschreven in dit blogartikel. Deze route leidt je namelijk ook langs de plek waar je vaak vossen kunt spotten.

Heel belangrijk: trek voldoende tijd uit, zeker als je gaat om foto’s te maken. Ik heb pas vier uur over een wandelingetje van 10 kilometer gedaan, gewoon omdat er zoveel te zien is!

Amsterdamse Waterleidingduinen

Een wandelsafari: wat is er dan te zien?

Kijk heel goed om je heen tijdens je wandeling! Het leuke van dit gebied is dat je je niet aan de officiële paden hoeft te houden! Je mag dus gewoon dwars door de natuur banjeren, al spreekt het uiteraard voor zich dat je de dieren en hun leefruimte respecteert!

Een dier dat je ongetwijfeld tegen gaat komen tijdens je wandelsafari, is het damhert. Er zijn ontzettend veel herten in dit gebied en ze zijn zo tam, dat ze ook niet zomaar voor je op de vlucht slaan. Een mooie kans om een toffe foto van een hert te maken! Ook is er in het park een plek waar je tamme vossen kunt spotten.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Verder zijn er nog heel wat andere dieren te zien, zoals reigers, zwanen en andere watervogels. Libellen en vlinders fladderen voortdurend om je heen. En kijk ook goed omhoog want wie weet zie je een roofvogel vliegen.

Tijdens je wandelsafari is het heel belangrijk dat je goed om je heen kijkt. Niet alle dieren zie je direct en soms heb je ook een toevalstreffer nodig.

Zwanenfamilie AWD

Wat neem je mee op je wandelsafari?

Omdat je niet altijd op de paden blijft, is het verstandig om goede, hoge schoenen aan te doen. Sommige wandelpaden zijn ook van rul zand dus met lage schoenen krijg je ongetwijfeld een schep duinzand in je schoenen.

Vergeet natuurlijk je fotocamera niet! Zelf zet ik direct bij het begin van mijn wandeling al mijn grotere zoomlens op de camera. Als je in de verte een mooi dier ziet, moet je geen tijd verdoen met het wisselen van lenzen! Daarnaast heb ik altijd mijn telefoon bij de hand voor het geval ik een fotootje van dichtbij moet maken. Ik neem ook een statief of kleine tripod mee. Vaak draai ik ook direct mijn camera op het statief zodat ik hem gelijk kan gebruiken als ik iets moois zie. Omdat het vaak om bewegende dieren zijn, moet je snel kunnen afdrukken!

AWD

Ik stop ook altijd een verrekijker in mijn rugzak. Zo heb ik pas minutenlang naar een paaltje gestaard, dat er echt uit zag als een kleine uil. Ik wilde niet te dichtbij komen om, als het daadwerkelijk een uil was, hem niet te verstoren. Maar tegelijk twijfelde ik ook een beetje. Gelukkig had ik mijn verrekijker in de tas, en toen ik die er bij pakte, zag ik dat het gewoon een gek gepositioneerde boomstam was!

In het park zijn geen horecavoorzieningen dus neem zelf een flesje water en eventueel een snack mee. En als ik wat langer ga wandelen, stop ik meestal ook een kleine plaid of iets anders, waar ik op kan zitten, in mijn tas. En op een zonnige dag kun je ook wel zonnebrandcrème en een zonnebril gebruiken!

Amsterdamse Waterleidingduinen wandelsafari

Wat zijn mooie plekken in de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Zelf vind ik het gebied waar je met de blauwe wandelroute naar toe gaat, erg mooi. Dit doet mij nog het meest denken aan een Zuid-Afrikaanse savanne.

Maar zoek je iets meer afwisseling, dan is het ook een aanrader om vanuit Panneland richting de zee te lopen. Je komt dan langs de vele kanalen en waterbekkens, waar heel veel watervogels te zien zijn. En ook kun je hier misschien zo’n mooi plaatje van een drinkend hert maken!

Amsterdamse Waterleidingduinen

Wil je graag de tamme vossen op de foto zetten, ga dan naar de plek waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg. Op die plek kun je ze vaak wel zien, al ben je meestal niet de enige met fotocamera die hier rondhangt. Probeer alleen niet via de Strandweg te lopen; dit is een wat drukkere wandelroute waar andere wandelaars de schuwere dieren al verjaagd hebben.

Wandelsafari AWD

In mijn Polar-account kun je de wandelroute zien die ik onlangs gelopen heb en waarbij ik de foto’s en video uit dit artikel heb gemaakt.

De do’s en don’ts van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Dit gebied is echt ontzettend leuk om te verkennen, maar houd wel rekening met de volgende dingen:

Do’s

Zoals al aangegeven mag je in de AWD gewoon van de wandelpaden af. Hoe leuk is het om lekker door het open veld te struinen!

Heb je een mooie foto gemaakt? Je kunt deze uploaden op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen en wie weet wordt het de foto van de maand! Ook is er een besloten Facebookgroep waar mensen hun mooie plaatjes delen. Overigens is het ook handig om voordat je vertrekt vast wat inspiratie op te doen op deze website of Facebookpagina. Je kunt dan van tevoren een beetje bedenken wat voor een foto’s je wilt en kunt maken.

Nog een aanrader: ga eens met een natuurgids op stap! Deze kan je op dingen wijzen die je zelf nooit ontdekt zou hebben. Je kunt je via de website aanmelden.

wandelsafari AWD
Don’ts

Hoe verleidelijk de blauwe meertjes in de Waterleidingduinen er ‘s zomers ook uitzien: het is echt verboden om hier te zwemmen! Ook mag je geen tent opzetten of open vuur maken.

De vossen, herten en reeën lijken heel tam, maar toch is het niet de bedoeling dat ze gevoerd worden. Ik weet dat er veel fotografen zijn die de vossen kattenbrokjes geven in ruil voor de perfecte foto, maar dit is echt niet oké! Niet doen dus!

Ook is het niet toegestaan om met een drone in het gebied te vliegen.

wandelsafari Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen – Praktisch

Vergeet niet om bij aankomst een toegangskaartje te kopen. Een dagticket kost € 1,50. Ga je vaker naar dit gebied, dan kun je ook overwegen om voor € 10,00 een jaarkaart te kopen; die heb je er al snel uit.
Kom je met de auto, dan betaal je ook € 2,00 aan parkeerkosten (in ieder geval bij Panneland). Een jaarparkeerkaart kost € 35,00.

Er zijn heel veel wandelroutes die je kunt lopen; vanuit Panneland is de Roots-wandelroute een hele afwisselende en mooie route!

Zoals aangegeven is er geen horeca in het gebied. Wel is er een heel leuk en schattig pannenkoekenhuisje met een fijn terras bij de parkeerplaats: Boshut ‘t Panneland. Het kan hier in de weekenden erg druk zijn!

Wandelsafari Amsterdamse Waterleidingduinen

Video van mijn wandelsafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Tijdens mijn laatste wandeling heb ik deze video gemaakt!


Heb ik jou al enthousiast kunnen maken voor een wandelsafari in de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Kelly

  Ik was er een aantal jaar geleden om vossen te fotograferen, maar heb ze helaas niet gezien. Beetje zuur want het is namelijk 2 uur rijden voor mij…oeps. Desondanks toch genoten want het is er heel mooi. Ik heb toen ook gegeten bij dat pannenkoekenhuisje.

  11 juni 2020 at 8:07 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ai, dat is jammer inderdaad! Aan de andere kant zijn de vossen hier wel zo tam, dat voor mij de ‘kick’ van een toffe foto er wel een beetje vanaf is: vind het leuker om een originele foto te hebben ipv tussen de groepen fotografen te zitten. 🙂
   Het is er inderdaad prachtig dus hopelijk heb je alsnog een leuke dag gehad!

   12 juni 2020 at 3:00 pm
 • Reply Anouk

  Je hebt me zeker enthousiast kunnen maken! Ik zie altijd de mooiste foto’s voorbij komen van dit gebied. Prachtig dat je zo dieren kunt zien, wel jammer dat er nog altijd mensen zijn die de dieren voeren. Mooie video erbij. Bewegend beeld geeft weer iets extra.
  Anouk onlangs geplaatst…Peninsula Osa: ga de wildernis in en bezoek bijv. CorcovadoMy Profile

  12 juni 2020 at 5:04 pm
 • Reply Denise

  Ohhhh, mooi! Die babyzwaantjes, die kikker en dat hert. Ik wandel ook heel graag en vaak in de duinen, maar dan in Zuid-Holland. Naar de Amsterdamse Waterleidingduinen wil ik ook een keer! Vroeger kwam ik meer in die omgeving.
  Denise onlangs geplaatst…Interview met reisexpert Laura van de VakantieDiscounter: Hoe moet het met de vakantie?My Profile

  13 juni 2020 at 10:56 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge