Follow me:
Amsterdamse Waterleidingduinen

Hardlopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Als ik halverwege mijn hardlooprondje de ‘Savanne’ bereik, lijkt het alsof ik op een Afrikaanse steppe beland ben. Een lichtglooiend landschap met her en der kleine boompjes en droge grassen. Zo af en toe zie ik een schichtig hert wegschieten. Het lijkt Zuid-Afrika maar in werkelijkheid is het niets minder dan de Amsterdamse Waterleidingduinen, vlakbij Zandvoort!

De afgelopen maanden heb ik het hardlopen een beetje opgebouwd, met behulp van mijn Polar sporthorloge. Begonnen met een rondje van drie kilometer rond de Toolenburgseplas, daarna naar de vijf kilometer in het Haarlemmermeersebos. En dan nu voor het eerst richting de acht kilometer in de Waterleidingduinen!

 

Amsterdamse Waterleidingduinen

Hardlopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een schitterend natuurgebied tussen Zandvoort en Vogelenzang. Hier vindt de waterzuivering voor een deel van Nederland plaats, maar daarnaast is het een fantastisch wandelgebied. Er is bosgebied maar ook open grasland, vijvers en dan de prachtige ‘savanne’.

Vanaf de ingang Panneland vertrekken er diverse wandelroutes door het gebied. Ik kies voor de groene route die, volgens het routebord, 7,8 km moet zijn. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat, het is toch weer een paar kilometer verder èn het is vandaag ontzettend warm en zonnig!

 

Groene route

De groene en gele route gaan het eerste stukje samen op. Goed opletten want de eerste afslag naar links (direct na het grote grasveld) zie je snel over het hoofd, zo weet ik nog van een vorige keer!

Als ik even later vanuit het koelere bos het open veld op ren, begint het serieus warm te worden! De lucht is strakblauw, waardoor de natuur nog mooier uitkomt! Tijdens het rennen is het goed opletten naar de gekleurde paaltjes want ik wil niet verdwalen! Bij de splitsing tussen de gele en groene route is er hèèl even de verleiding om toch de kortere gele route te nemen, maar dapper sla ik toch maar het pad van het groene paaltje in.

 

Amsterdamse Waterleidingduinen groene route

Buizerd

Dit deel van de Waterleidingduinen is ontzettend rustig, ik kom niemand meer tegen. Het is hier echt heel mooi en al rennend geniet ik van de natuur om mij heen! Als ik ongeveer op de helft ben, kom ik bordjes tegen die waarschuwen voor een agressieve buizerd tijdens het broedseizoen. Omdat ik geen zin heb om nu om te lopen, ren ik toch maar gewoon door in de hoop dat de buizerd zich niet laat zien. En gelukkig, er is niets aan de hand! Achteraf blijkt het broedseizoen ook voorbij te zijn dus waarschijnlijk is er ook geen risico meer.

Het laatste stuk is gelukkig weer door het bos, wat toch iets koeler is dan het open veld. De laatste kilometers vallen nog wel zwaar, vooral ook door de warmte. Mijn Polar geeft 7,5 kilometer aan als ik weer bij de parkeerplaats van Panneland ben; mijn Samsung-hardloopapp 9,2. Hoeveel ik dus precies gelopen heb, blijft nog even in het midden maar het is zeker een mooie route! Ook voor niet-hardlopers is het een ontzettend mooie route om te wandelen, aanrader! Als je maar uitkijkt voor de buizerd! 😉

 

 

Panneland is een klein, schattig pannenkoekhuisje met een grote parkeerplaats vlakbij Vogelenzang. Parkeren is niet goedkoop: € 2,00 per auto. Toegang tot de Waterleidingduinen is € 1,50; een jaarkaart is € 10,00 dus die heb je er al snel uit! Je kunt ook een parkeerjaarkaart kopen, die is € 35,00. Direct na de ingang vind je een groot routebord van het hele gebied. 

De groene route gaat afwisselend over betonpaadjes, bospaden en af en toe door mul zand. 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Kreanimo

  Wat mooi.
  Inderdaad net de savanne.

  22 juni 2017 at 10:22 pm
  • Reply Anne

   Ja, vind ik ook! Waan me altijd even in Afrika als ik daar loop! 🙂

   28 juni 2017 at 1:57 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge