Follow me:
Ierland Donegal

Fotoblog: Zes dagen roadtrippen door het Ierse Donegal

Zes dagen lang reden we in onze huurauto over de smalle, kronkelige weggetjes van Ierland. We bezochten kliffen, kastelen, eilanden en musea en tussendoor genoten we van de schitterende natuur van het graafschap Donegal. Het noordwesten van Ierland is een stuk minder toeristisch dan het bekende zuiden maar doet in schoonheid niet voor de andere regio’s onder! Wat hebben we deze zes dagen allemaal gedaan?

Het is fantastisch om een blog over Ierland bij te houden! Ditisierland.nl is het grootste Nederlandstalige blog over Ierland en er is genoeg over Ierland te schrijven. Om nog meer inspiratie op te doen en om nieuw fotomateriaal te krijgen, reisden we afgelopen week naar Donegal.

Dag 1: Amsterdam – Donegal Town

We landen halverwege de ochtend en gaan direct naar de autoverhuur om onze auto op te halen. Het blijkt een stoere blauwe Seat Ibiza te zijn; daarmee houden we het wel uit! Voor vandaag staan er aardig wat autokilometers op het programma want we steken Ierland over naar de westkust. Halverwege houden we een lunchstop in de Old Buttermarket van Enniskillen, waar nu leuke craft shops in gevestigd zijn. Op een doordeweekse dag is het hier wat stil, maar het is een leuk uitstapje voor in de zomer!

Vanaf hier zijn we al snel in Donegal Town: de hoofdstad en de toegangspoort tot het graafschap Donegal. Het is een wat drukker stadje, met leuke winkeltjes en mooie bezienswaardigheden. Voordat we gaan eten, rijden we de prachtige Lough Eske Scenic Drive, met schitterend uitzicht op Lough Eske en de paarse, bloeiende rododendrons om het meer. Aanrader!

 

Ierland Donegal Lough Eske

Lough Eske Scenic Drive

Dag 2: Donegal Town – Dungloe

Al snel laten we het drukkere Donegal Town achter ons en rijden het platteland op. De eerste tussenstop is op St. Johns Point: een vuurtoren aan het einde van een heel langgerekt schiereiland. Vanaf dit punt heb je echt een 360 graden uitzicht over de baai en de heuvels van Sligo, waaronder de karakteristieke Ben Bulben. Wat een mooi plekje! Ook het weer zit mee: op kleine buitjes na is het vaak prachtig weer en schijnt zelfs de zon uitbundig.

Ierland Donegal

St. Johns Point

 

We doen wat inkopen in Killybegs en rijden dan door naar de kliffen van Slieve League. Dit zijn de hoogste kliffen van Europa en het is dan ook een spectaculair gezicht! Gelijk een mooi moment om even de benen te strekken tijdens de lange wandeling omhoog. Het regent boven maar gelukkig trekken de buien weg en breekt even later het zonnetje weer door.

 

Ierland Donegal Slieve League

De kliffen van Slieve League

 

Vlakbij de kliffen ligt het Glen Folk Museum in Glencolmcille. Men weet al van onze komst en we krijgen dan ook een korte rondleiding door dit schitterende museum. We kunnen drie cottages bezoeken die zijn ingericht met oude voorwerpen en attributen, geschonken door de dorpsbewoners, die zich sterk verbonden voelen met het museum. Prachtig om te horen hoe dit museum zo de oude Ierse cultuur vast weet te houden voor nieuwe generaties. Breng dus zeker een bezoek aan dit levendige stukje geschiedenis!

 

Glencolmcille Ierland Donegal

Glencolmcille Folk Museum, een aanrader!

 

Vanaf hier rijden we via de Glengesh Pass naar ons B&B in Dungloe. ‘s Avonds een hapje eten en daarna natuurlijk naar een muzieksessie in de lokale pub!

Dag 3: Tory Island

Vandaag staat er een eiland op het programma: Tory Island om precies te zijn. We ontmoeten de laatste koning van Ierland; Tory Island heeft namelijk haar eigen koning! Hij staat ons op de kade al op te wachten en alle ferry-passagiers krijgen een hand. Hij is erg enthousiast als we vertellen dat we voor een Nederlandse website schrijven en vindt het erg belangrijk dat ‘zijn’ eiland in de spotlights komt.

Vanaf de boot wandelen we de doorgaande weg af naar het westen. Hier bewonderen we de prachtige ruige kliffen en spotten we zowaar nog een groep dobberende puffins op het water! Deze kleine papegaaiduikers staan al zo’n acht jaar op mijn verlanglijstje om te spotten, dus ik ben blij! 🙂

 

Ierland Donegal Tory Island

Prachtige kliffen op Tory Island!

 

 

Het is vandaag schitterend weer op het eiland dus we genieten echt van het zonnetje tijdens onze wandeling. Ondanks de zon is de zee echter wel behoorlijk ruig dus de overtocht is nogal wild. Een waarschuwing dus voor eilandbezoekers: wees je er van bewust dat deze ferry nogal snel uit de route wordt genomen bij storm. Je zou dus wel eens onverwachts een nachtje op het eiland door kunnen brengen!

‘s Avonds gaan we een hapje eten in Leo’s Taverne, het restaurant dat ooit gerund werd door de vader van de beroemde zangeres Enya. Een leuk sfeertje!

Dag 4: De ruige noordkust

Vandaag zijn we echt aan het roadtrippen. We rijden over smalle weggetjes langs de ruige noordkust van Donegal, die vooral uit schiereilanden bestaat. We zien prachtige stranden, ruige kliffen en typisch Ierse dorpjes aan ons voorbijtrekken. Ondanks dat het niet echt zonnig is, komt er toch af en toe een stukje blauwe lucht voorbij.

 

Donegal Ierland

Roadtrippen langs de noordkust van Donegal

 

Bij Fanad Head brengen we een bezoek aan de mooie vuurtoren die hier op de rotsen gebouwd is; een fotogeniek plekje! Via een lange wenteltrap komen we helemaal bovenin de vuurtoren, waar de lamp zich bevindt.

 

Fanad Head vuurtoren Donegal Ierland

De vuurtoren van Fanad Head

 

Langs de kust rijden we door naar Ramelton, waar we een B&B geboekt hebben.

Dag 5: Glenveagh National Park

Vandaag verlaten we de kust en rijden we het binnenland in. Hier ligt het uitgestrekte Glenveagh National Park, met het prachtige Glenveagh Castle als publiekstrekker. Kleine busjes brengen ons van het bezoekerscentrum naar het kasteel, waar we een speciale rondleiding krijgen van één van de hosts. We horen zo het een en ander over de vroegere eigenaren van het kasteel en bekijken diverse mooie kamers.

 

Donegal Ierland Glenveagh kasteel

Uitzicht vanaf Glenveagh Castle

 

Het is jammer dat het vandaag erg bewolkt is. De wolken hangen zo laag dat het grote meer iets mystieks heeft, maar daarom laten we de wandeling naar het uitzichtpunt maar voor wat het is. Wel wandelen we door de schitterend aangelegde tuinen en hebben we een lunchstop in de mooie tearoom van het kasteel.

Daarna nemen we de R251, die ons dwars door het park naar Dunlewy brengt. Daar staat een ruïne van een oude kerk die erg fotogeniek is! Maar alleen al de route er naar toe is de moeite waard!

 

Glenveagh R251 Ierland Donegal

De R251 gaat dwars door Glenveagh National Park

 

Ierland Donegal Dunlewy

De ruïne van Dunlewy Church

 

In de loop van de middag rijden we via Letterkenny naar het Noord-Ierse Derry. ‘s Middags bezoeken we nog de Bogside, de wijk waar enkele tientallen jaren geleden veel problemen waren rondom The Troubles. Wie het nummer ‘Bloody Sunday’ van U2 kent: dit gaat over de onlusten tussen Ierse republikeinen en het Engelse leger.

Het verraste mij dat er tegenwoordig in deze wijk nog steeds veel verwijzingen zijn naar deze onrust. Graffiti met de letters ‘IRA’, oproepflyers voor demonstraties en natuurlijk de tragische, maar toch ontzettend mooie murals, die over de Troubles gaan. Indrukwekkend!

We bezoeken het kleine, maar interessante ‘Free Derry Museum’, dat midden in de Bogside ligt. Dit handelt helemaal over de spanningen rondom Bloody Sunday en is zeker een aanrader om te bezoeken!

 

 

Een van de murals in Derry. Indrukwekkend!

 

Dag 6: Derry – Dublin – Amsterdam

De laatste dag gaan we nog kort even Derry in om de oude stadsmuur te bekijken. Deze loopt helemaal rondom het oude stadscentrum en is zeker de moeite waard om helemaal rond te lopen. Wij slaan dat dit keer over omdat het begint te regenen en zoeken onze toevlucht in één van de vele overdekte winkelcentra van Derry.

Daarna begint de lange terugrit naar Dublin. Onderweg stoppen we nog even bij een erg leuke pub in Monaghan en eten we vlakbij Dublin nog een ijsje bij Malahide Castle. En dan is het tijd om de auto in te leveren en vliegen we ‘s avonds terug naar Nederland. Een prachtige inspiratiereis naar Ierland zit er weer op!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Linda

  Ierland staat hoog op onze wish list voor als onze puberdochter niet meer met ons mee wil op vakantie…. En na het zien van deze waanzinnige foto’s helemaal! Dank voor het delen, Ierland is een plekje opgeschoven naar boven…. 😉

  10 juni 2017 at 10:42 pm
  • Reply Anne

   Leuk! Ierland is echt de moeite waard hoor!!

   11 juni 2017 at 6:55 pm
 • Reply Daphne | Travelshot.nl

  Wat een prachtige omgeving en mooie foto’s heb je gemaakt ! Inderdaad fijne inspiratie en ik zou zelf ook graag eens rond reizen in deze omgeving 🙂
  Daphne | Travelshot.nl onlangs geplaatst…Reactie op Aftellen: de Spaanse Costa ! door DaphneMy Profile

  16 juni 2017 at 11:31 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! Is echt een aanrader inderdaad! 😀

   20 juni 2017 at 8:28 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge