Follow me:
Haute Provence Castellane

Entrevaux: Charmant vestingstadje in de Provence

Toen we vanuit Monaco terug naar Castellane een alternatieve route kozen, kwamen we er langs. Een oud stadje met een citadel die hoog boven de huisjes uittorende. Een kolkend riviertje er langs, fleurige bloemen in hanging baskets en allerlei gekleurde vlaggen langs de weg. Dat was onze eerste kennismaking met Entrevaux! 

Omdat we na een lange dag Monaco terug wilden naar de camping, lieten we Entrevaux die dag voor wat het was. Maar een paar dagen later gingen we toch het stadje eens verkennen. En dat bleek zeker de moeite waard!

Entrevaux

Entrevaux is écht een pareltje! Het is er niet druk maar wel héél erg mooi!

Via de oude brug over de Var lopen we het stadje binnen. Het is midden augustus, hoogseizoen dus, maar toch is het hier niet druk. De smalle straatjes lopen steil omhoog en bieden charmante doorkijkjes. Niets herinnert meer aan het bloedbad in 1536, toen de halve bevolking van Entrevaux werd afgeslacht door troepen van Keizer Karel V. Wel heeft Entrevaux echt haar middeleeuwse karakter behouden; je waant je echt even terug in de tijd!

Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption d’Entrevaux

Al slingerend komen we uiteindelijk bij het kerkje van Entrevaux aan, de Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption d’Entrevaux. Een hele mond vol voor zo’n klein kerkje maar wel zeker de moeite waard om even naar binnen te lopen. Buiten oogt het al heel idyllisch, met fleurige bloemen in stenen bloembakken.

In het kerkje valt ons oog direct op het schitterende blauwe plafond, waar gouden stippen een sterrendecor vormen. Een prachtige combinatie met de felrode pilaren achter het altaar. Verrassend mooi!

 

Citadelle d’Entrevaux

De mooiste bezienswaardigheid van Entrevaux is uiteraard de citadel, bovenop een steile rots. Deze ligt een stuk hoger dan het stadje dus op een warme zomerdag is het zweten geblazen! Ook tijdens ons bezoek breekt de zon vol door als we aan de beklimming van de citadelheuvel beginnen. Het pad slingert hoger en hoger en hijgend en puffend klimmen we gestaag door, tot we bij de oude vesting aangekomen zijn. Eerst even uitblazen voor we naar binnen gaan!

 

Entrevaux Citadel

Een flinke klim naar boven, zeker als het zonnetje schijnt!

 

De citadel is nog grotendeels intact en erg leuk om te bezoeken! Je dwaalt hier langs voormalige cellen en kamers en de afwezigheid van grote toeristenmassa’s maakt het extra mooi. Vergeet ook zeker niet te genieten van het waanzinnig mooie uitzicht dat je vanaf de citadel hebt! Het stadje Entrevaux ligt diep onder je, je ziet de Var slingeren en de omliggende bergen: prachtig!

 

Entrevaux uitzicht

Het uitzicht vanaf de citadel: Entrevaux ligt diep onder ons!

 

De citadel was nodig omdat Entrevaux ooit dicht bij de grens met Savoye lag, waardoor zij de nodige militaire aanvallen konden verwachten. De laatste keer dat de citadel gebruikt is, is tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen er krijgsgevangenen vastgezet werden. Geef toe, je kunt het als krijgsgevangene slechter treffen dan op dit idyllische plekje!
Entree citadel: € 3,00. Reken op zo’n 30 minuten wandelen naar de citadel en vergeet zeker niet om een fles water mee te nemen!

Restaurants

We wandelen terug naar het verstilde dorpje en zoeken een plekje in de schaduw op het kleine pleintje bij de brug. Er zijn diverse kleine restaurantjes zoals het charmante L ‘Ambassade. Ook aan de overkant van de brug (weliswaar langs de grote weg) zit een restaurant dat er leuk uitziet: ‘Du Pont Levis’. We hebben hier echter niets gegeten dus ik kan geen oordeel over de keuken vellen!

Een verfrissend drankje hebben we wèl verdiend na de pittige wandeltocht naar de citadel. We laten het ons dan ook goed smaken, terwijl we nog even genieten van de rust van Entrevaux!

 

Entrevaux

 

Entrevaux ligt in de Haute Provence. Wat kun je nog meer zien en doen in deze schitterende regio? 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Rebecca

  En zo zie je maar dat het vaak heel goed uitpakt wanneer je een alternatieve route neemt. Wat een mooi plekje dit!

  9 juni 2017 at 8:50 pm
 • Reply Ingrid

  Hebben al héél wat regio’s In Frankrijk gedaan maar de haute-Provence is er nog nooit van gekomen, je brengt me op ideeën!

  6 april 2018 at 7:52 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge