Follow me:
Huurauto Argentinië

Zelf je reis naar Argentinië regelen: Kostenplaatje en praktische tips

Als het even kan probeer ik onze reizen zonder tussenkomst van een reisbureau te regelen. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om zelf een reisroute uit te stippelen en accommodaties te zoeken. Onze reis door Argentinie en Chili, vorig jaar oktober, hebben we dan ook helemaal zelf geregeld. En dat kun jij ook! In dit blog vertel ik je over de praktische zaken van het zelf regelen van jouw reis door Argentinie en met welke kosten je ongeveer moet rekenen.

Het was een van de mooiste reizen die ik ooit maakte: onze rondreis door Argentinië en Chili. Het was zo afwisselend: van de drukke stad Buenos Aires naar het authentieke noordwesten van Argentinië. Om even later in een stoffig woestijnstadje in Chili te verblijven, vanuit waar we een paar toffe dagtochten maakten naar de Atacamawoestijn.

Argentinië

Vervoer naar en in Argentinie

Het vervoer is een belangrijke pijler in het zelf regelen van je reis naar Argentinië. Niet alleen heb je een vliegticket naar Zuid-Amerika nodig, maar ook zijn de afstanden in Argentinië zo groot, dat je je vervoer in dit land zorgvuldig moet regelen.

Vlucht naar Buenos Aires

Je reis begint natuurlijk met het boeken van een vliegticket! Je kunt heel eenvoudig vanaf Amsterdam op Buenos Aires vliegen en de kosten vallen ook alles mee. Als je goed zoekt kun je zelfs retourtickets voor minder dan € 700 vinden, al komt daar natuurlijk nog wel ruimbagage bovenop.

Houd er rekening mee dat je aankomt op de internationale luchthaven van Buenos Aires: Ezeiza. Er is namelijk nog een luchthaven waar vooral binnenlandse vluchten of vluchten binnen Zuid-Amerika vertrekken: dit is de Jorge Newbery Airport. Deze ligt in Buenos Aires zelf, dicht bij het centrum.

Wil je na aankomst in Buenos Aires direct doorvliegen naar het westen? Zorg voor ruim voldoende overstaptijd. Sowieso heb je heel wat tijd nodig om tussen de twee luchthavens te reizen want je moet door de drukke stad. Ook kan jou overkomen wat wij hebben meegemaakt: tijdens onze aankomst onweerde het in Buenos Aires en dan gaan de bagagemedewerkers onder geen beding het platform op. Ooit is er namelijk iemand op de luchthaven omgekomen door de bliksem en sindsdien worden de karren met koffers niet meer opgehaald wanneer het onweert. Wij hebben dus bij aankomst zo’n drie tot vier uur moeten wachten tot onze bagage arriveerde en zoals je begrijpt was de chaos daar compleet…

Zorg er dus voor dat jouw vlucht naar het westen een dag later gaat dan dat je vlucht uit Nederland arriveert, dan heb je wat meer speling.

Buenos Aires
Buenos Aires
Binnenlandse vluchten

Het makkelijkst reis je in Argentinie met binnenlandse vluchten. De nationale aanbieder hier van is Aerolineas Argentinas, maar deze is wel wat duurder. En zelfs hier is een tijdig vertrekkende vlucht niet gegarandeerd: onze vlucht werd helaas ook gecanceld vanwege een flinke regenbui.

Er zijn diverse andere goedkopere luchtvaartmaatschappijen, zoals Austral en LATAM. Ook is JetSMART een goedkope aanbieder, waarmee je soms al voor een paar tientjes naar de andere kant van het land vliegt.

Als er een ding is wat ik bij een volgende reis naar Argentinie anders zou doen, dan zou ik veel meer bufferdagen inbouwen. Nu vertrokken we vanwege onze gecancelde vlucht anderhalve dag later, waardoor we behoorlijk door moesten rijden om te voorkomen dat ons hele reisschema in het water zou vallen. Een volgende keer zou ik dus misschien meer op de bonnefooi reizen zodat je geen stress hebt als er een keer een vlucht uit valt.

Houd er bij het boeken rekening mee dat je als inwoner van Argentinie minder betaalt voor binnenlandse vluchten. Zet de taal van de boekingswebsite dus altijd op Engels o.i.d., zelfs als je het Spaans uitstekend begrijpt. Anders loop je de kans dat je het lokale tarief betaalt en later bij moet betalen.

Voor drie binnenlandse vluchten (Buenos Aires – Salta, Salta – Iguazu en Iguazu – Buenos Aires) betaalden wij ongeveer € 400,00 p.p.

Vicunas Argentinië Salta
Lange afstandsbussen

Heb je tijd genoeg en wil je geld besparen, dan kun je ook heel prettig met lange afstandsbussen reizen binnen Argentinie. Wij namen zo’n bus van Salta naar San Pedro de Atacama in Chili en terug, en dit beviel echt ontzettend goed!
Deze bussen zijn heel luxe, zeker als je ook nog eens de duurdere stoelen neemt. Je kunt vaak kiezen uit ‘semi-cama’ of ‘cama’: deze laatste luxere klasse heeft nog meer beenruimte.

Wij reisden ‘s nachts naar San Pedro en dit was eigenlijk heel goed te doen. Echt veel hebben we natuurlijk niet geslapen want het blijft een bus, maar toch was het een stuk comfortabeler dan bijvoorbeeld een nachtvlucht.

Wij reisden met Andesmar, wat ik persoonlijk een erg prettigs busmaatschappij vond. Ik kon hier drie maanden van tevoren mijn tickets al boeken via de website. Alternatieven zijn Gemini, Pullman of Frontera del Norte.

Argentinië
De bus van Salta naar Chili
Huurauto

In Salta hebben we een aantal dagen met een huurauto rondgereden. Wij boekten deze auto via Rentalcars, wat echt wel een goedkope optie was. Voor een dag of zes autohuur betaalden we ongeveer € 250,00.

Probeer als het even kan een wat grotere en robuustere auto te boeken. Wij visten helaas net achter het net: we konden voor weinig geld een stoere jeepachtige Ford huren, maar omdat we een paar dagen wachtten met boeken, was deze ineens uitverkocht. We hebben dus in een kleine Nissan Micra rondgereden, wat niet altijd even ideaal was. Op de hobbelige zandwegen was een grotere en comfortabelere auto wel prettig geweest. Zie je dus voor weinig geld een wat grotere auto, boek zo snel mogelijk!

Argentinië
Onze huurauto op de hobbelige Ruta 40.

Check ook vooraf de voorwaarden van je verhuurder goed. Er zijn een paar verhuurmaatschappijen die niet willen dat je over bepaalde wegen rijdt, zoals bijvoorbeeld de bekende Ruta 40 tussen Cafayate en Cachi. Erg jammer, want dit is een schitterende route die je liever niet wilt missen! Onze verhuurder was daar juist erg relaxt over en wees deze weg juist aan als een mooie bezienswaardigheid. 🙂

Argentinië
We hadden best graag zo’n mooie bolide gehuurd!

Je route in Argentinie bepalen

Nu komt het leukste: het uitstippelen van de route die je wilt afleggen! Wij hebben zelf heel bewust voor het noordwesten van Argentinië gekozen in plaats van het bekende Patagonië. Een oud-collegaatje, die een tijd in Argentinië gewoond heeft, raadde mij de omgeving van Salta aan omdat dit een stuk minder toeristisch en nog veel authentieker is dan Patagonie. Ook later las ik veel reisblogs over Argentinië en ook daaruit bleek dat het in Patagonië een stuk drukker en duurder is.

Naast het noordwesten van Argentinië wilden we natuurlijk ook graag de imposante watervallen van Iguazu zien. Dit is een van de grootste watervallen ter wereld dus ook deze werden in onze route opgenomen. Tenslotte besloten we om ook een paar dagen naar Chili te gaan, om vanuit San Pedro de Atacama de omliggende woestijn te ontdekken.San Pedro de Atacama
Woestijnlandschap bij San Pedro de Atacama.

Wij hebben de route Buenos Aires – Salta – San Pedro de Atacama – Iguazu – Buenos Aires in zo’n 2,5 week gedaan en dat was eigenlijk net te weinig tijd. Zeker omdat we anderhalve dag later in Salta arriveerden, moesten we onze roadtrip rond Salta wat versneld doen, wat echt jammer was. Ook kwamen we in de schitterende regio rondom Tilcara echt tijd tekort. Ik zou voor deze route dus liever 3 tot 4 weken uittrekken zodat je overal genoeg tijd hebt.

Tilcara Salinas Grandes

Accommodatie in Argentinië

Wij hebben zelf van tevoren alle accommodaties vastgelegd. Aan de ene kant was dat fijn, omdat we daardoor echt in hele mooie accommodaties overnachtten. Aan de andere kant nam het veel flexibiliteit weg, die je juist in Zuid-Amerika hard nodig hebt!

Via Booking.com kun je heel makkelijk accommodaties boeken. In de dorpjes in het noordwesten van Argentinie vind je geen grote hotels maar vooral kleinschalige accommodaties in lemen hutjes: heel idyllisch!

De accommodaties zijn niet duur en als je op een budget reist, kun je helemaal al goedkoop uit zijn. Wij hebben steeds voor een relatief dure accommodatie gekozen omdat deze voor Nederlandse begrippen nog steeds goedkoop zijn en we daardoor wel op de allermooiste plekjes verbleven! Maar wil je graag goedkoop reizen, dan kun je soms voor een paar tientjes al in hele mooie accommodaties verblijven.

Tilcara accommodatie
Onze prachtige accommodatie in Tilcara!

Houd er ook rekening mee dat je als niet-Argentijn geen btw hoeft te betalen over je overnachtingen. Om aan te tonen dat je geen Argentijn bent, moet je de accommodatie betalen met een niet-Argentijnse creditcard. Dit scheelt dan al snel zo’n 20% op de prijs.

Uitstapjes en tours

Door het lezen van reisblogs kun je vaak al veel ideeen op doen voor leuke uitstapjes tijdens je reis. Zo vond ik online wat verhalen over de tocht naar de ‘berg met 14 kleuren’ en werd daardoor getriggerd. Uiteraard hebben wij dit uitstapje gedaan en je leest er alles over in dit blogartikel over Humahuaca.

Vanuit Salta worden er heel veel mooie tours georganiseerd, die leuk zijn om te doen, zeker wanneer je geen huurauto hebt. Wij hadden wel een auto dus hebben alles op eigen gelegenheid gedaan, maar het maken van tours is zeker een goed alternatief.

Salinas Grandes

In San Pedro de Atacama (Chili) hebben wij geen auto gehuurd en daar zijn we twee dagen met Cosmo Andino op stap geweest. Dat beviel echt ontzettend goed! Ook Cosmo Andino is een wat duurdere tourorganisator, maar de kwaliteit van hun tours is zo goed en de professionaliteit van hun gidsen is zo hoog, dat dit het extra geld meer dan waard is. Ook hier geldt echter: reis je met een lager budget, dan kun je ook goedkopere tours boeken. Wij hebben de tours met Cosmo Andino van tevoren al geboekt om te voorkomen dat er geen plek was.


Wat ik zelf de leukste manier van uitstapjes plannen vind, is om in Nederland alvast heel uitgebreid Google Maps te bestuderen. Als je inzoomt op het gebied waar je naar toe gaat, kun je vaak allerlei bezienswaardigheden zelf vinden, ook de minder bekende. Gebruik StreetView om te kijken hoe iets er uit ziet en of het de moeite waard is.

Altiplano Trek Lunch

Overige praktische zaken

Voor Argentinie en Chili heb je geen visum nodig. Bij Iguazu staken wij nog even de grens over naar Brazilie, om de watervallen ook aan de Braziliaanse kant te bekijken. Dit ging ook heel soepel: de bus stopt netjes bij de grens waar je langs de paspoortcontrole gaat.

In Argentinië heb je een wereldstekker nodig: ze hebben hier afwijkende stopcontacten.

Zorg dat je een stapeltje Amerikaanse dollars meeneemt naar Argentinie. Pinnen is hier extreem duur (je bent zo een aantal euro extra kwijt), dus het beste pin je op Schiphol een paar honderd dollars. In Buenos Aires kun je deze omwisselen voor Argentijnse pesos. In mijn blog over Buenos Aires geef ik je een veilig adresje waar wij een uitstekende wisselkoers kregen. Je kunt ook niet overal in Argentinië met creditcard of pinpas betalen dus het is sowieso handig om extra dollars bij je te hebben.

Gebruik je je creditcard wel, bijvoorbeeld om accommodaties te betalen zodat je korting krijgt? Check dan regelmatig de rekening van je creditcard. Tijdens onze reis werden er ineens forse bedragen van mijn kaart afgeschreven; we vermoeden dat tijdens de betaling van ons hotel in Salta mijn kaart geskimd is. Gelukkig werd het door mijn VISA-dienst direct opgelost maar vervelend is het wel.Bergpas Ruta 52 Argentinië

Hoeveel kost een reis naar Argentinië?

In dit blogartikel heb ik her en der al wat bedragen genoemd maar ik zet hier alles nog even op een rijtje. Zoals aangegeven hebben wij gekozen voor wat luxere accommodaties, maar die zijn natuurlijk ook iets duurder. Ook hebben wij voor een wat duurdere en betere touroperator in San Pedro gekozen, en waren onze binnenlandse vluchten via Aerolineas Argentinas, die ook wat prijziger is. Ook hadden we niet de goedkoopste vlucht van Amsterdam naar Buenos Aires, dus je kunt goedkoper vliegen als je wat flexibeler bent. En tot slot hebben we af en toe (niet elke avond) in wat betere restaurants gegeten, maar dat zou ook wel goedkoper gekund hebben.

Ik zal dus zowel onze gemaakte kosten als de opties voor een lager budget op een rij zetten!
De prijzen zijn per persoon, gebaseerd op een reis van 18 dagen.

Houd de valutakoers in Argentinië in de gaten

Sommige kosten, zoals de bustickets en ook wel de accommodaties, zijn erg afhankelijk van de wisselende valutawaarde in Argentinië. Zo boekte ik het busticket Salta – San Pedro de Atacama voor € 50,00 p.p.. Twee weken later kon ik het retourticket boeken; op dat moment werd het wat onrustig in Argentinië door de komende verkiezingen en kelderde de pesos ineens. Daardoor kostte ons retourticket nog maar € 32,00 p.p.

Wij hebben ook wat hotels, die we via Booking.com geboekt hadden, op dat moment gecanceld en opnieuw geboekt, waarmee we ook zo’n € 100,00 goedkoper uit waren.

Ruta 40 Cafayate Cachi

Argentinië is het waard!

Voor zo’n € 2000,00 kun je dus al een complete reis naar Argentinië en Chili hebben. Eventueel kun je er nog voor kiezen om Chili over te slaan; San Pedro de Atacama is zo toeristisch dat het ook wat duurder is. Hiermee kun je dus makkelijk wat geld besparen.

Ik kan je Argentinië echt aanraden: het is dit geld echt dubbel en dwars waard! Heb je nog vragen over de praktische zaken rond een reis naar Argentinië? Stuur mij gerust een berichtje!


Andere blogs over Argentinië en Chili:

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Janet

  De prijs vind ik op zich wel naar verwachting. Ik zou graag een dergelijke reis willen maken en zou het geld er zeker voor over hebben. 100 procent! 🙂

  9 juni 2020 at 9:28 pm
 • Reply Aniek

  Ik vind het ook leuk zelf een reisroute uit te stippelen! Een deel van de voorpret van een reis is toch ook uitzoeken waar je naartoe wilt gaan? De kosten vallen me trouwens heel erg mee!
  Aniek onlangs geplaatst…Fietsen tussen de flamingo’s in de Lagune van GialovaMy Profile

  12 juni 2020 at 2:13 pm
 • Reply Yvonne

  Het lijkt me echt een fantastische reis, maar voor ons als gezin gewoon niet te betalen. Zeker in de zomervakantie, als de vluchten nog een tikje duurder zijn. Ik geniet gewoon mee van jouw verslagen en foto’s.. kan ik er toch een beetje naartoe reizen.

  13 juni 2020 at 9:41 am
 • Reply Sanne

  Wat een handige tips. Ik had het voornemen om dit najaar naar Patagonie te gaan, maar dit deel ziet er ook zeker mooi uit! Ik was al het e.a. aan het uitzoeken, maar had nog niks geboekt. Nu denk ik gelukkig maar!

  13 juni 2020 at 11:57 am
  • Reply Anne

   Leuk! Als ik eerlijk ben ben ik heel blij dat we Patagonië niet gedaan hebben en juist voor het authentiekere noordwesten gekozen hebben. De foto’s die ik van Patagonië zie vind ik erg op de Dolomieten lijken, plus ik heb bij veel andere bloggers gelezen dat het daar toch wel een stuk toeristischer en ook duurder is. Ben ontzettend blij met onze keuze dus! En idd maar goed dat je nog niets geboekt hebt!

   13 juni 2020 at 12:02 pm
 • Reply Marcella

  Ik vind de reis goedkoper dan ik verwacht had. Ik vind 18 dagen aan de korte kant, maar goed om te weten dat er niet onwijs veel bij komt als we wel wat langer gaan. Keurig ook, 67 euro per nacht per accommodatie (2 personen). Vind ik een heel redelijke prijs, vooral omdat je aangaf dat jullie de wat duurdere accommodaties kozen. Ik ga je blog bewaren 🙂
  Marcella onlangs geplaatst…Happylist juni 2020 – Veel fietsen & een weekend naar de VeluweMy Profile

  3 juli 2020 at 10:02 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge