Op Tweede Pinksterdag besloten we weer eens een rondje op de racefiets te maken. Omdat we al zo vaak in de omgeving van Hoofddorp fietsen, wilden we graag eens een ander landschap zien en besloten we voor een knooppuntenroute te gaan. We kozen voor de fietsroute De Ronde Venen: een prachtige route door het Groene Hart van Nederland. De route brengt je op prachtige plekken en je ziet heel wat water tijdens deze tocht.
De fietsroute Groene Venen is een rondje dus je kunt starten en eindigen waar je wilt. Wij kiezen voor Uithoorn, maar kom je uit het oosten of zuiden van het land, dan kun je natuurlijk ook bijvoorbeeld in Vinkeveen of Abcoude starten.
De Stelling van Amsterdam
De fietsroute De Ronde Venen gaat voor een groot deel door het gebied van de Stelling van Amsterdam, dus regelmatig passeren we oude forten. Soms zie je ze goed liggen, andere keren moet je het echt weten want ze vallen soms weg in het groene landschap.
Even wat geschiedenis: de Stelling van Amsterdam was een ingenieus plan om de stad Amsterdam te beschermen tegen vijandelijke invallen. In staat van oorlog kon men grote delen van het land onder water zetten, waardoor de hoofdstad en omliggende omgeving (met weilanden en graansilo’s, zodat men niet hoefde te verhongeren) onbereikbaar zou zijn. Ook legde men binnen de stelling twee vliegkampen aan, waaronder Schiphol.
Toen de Stelling van Amsterdam gereed was, was men inmiddels ingehaald door de nieuwste ontwikkelingen: met de komst van gevechtsvliegtuigen was de stelling eigenlijk onbruikbaar. Wel had de Stelling van Amsterdam een afschrikwekkende werking in de Eerste Wereldoorlog en dit is een van de redenen waarom Duitsland ons land toen niet binnengevallen is. Maar na 1918 was de Stelling van Amsterdam nutteloos geworden. Veel van de oude forten zijn gelukkig nog bewaard gebleven en zijn goed zichtbaar in het vlakke landschap.
Fietsroute De Ronde Venen: We gaan van start!
Het startpunt was Uithoorn, wat maar een half uurtje rijden is vanuit Hoofddorp. Aan de Schoolstraat is een grote parkeerplaats waar we konden parkeren (check tijdens winkelopeningstijden goed of je hier wel gratis kunt parkeren). Vanaf hier fietsen we heel eenvoudig naar het eerste knooppunt om de route te starten.
We fietsen Uithoorn uit en rijden over een mooi weggetje langs de Amstel. De rivier (en wij dus ook) slingert door het groene landschap en het fietst heel ontspannen. Bij knooppunt 29 steken we de Amstel over naar Nessersluis met het pontje: zorg dus dat je kleingeld bij je hebt (€ 0,70 voor een overtocht met fiets)!
De Oude Waver en Botshol
We fietsen een stukje door en komen dan bij het volgende riviertje: de Oude Waver. Een prachtig stukje om te fietsen, wat een mooi landschap! De route is hier een beetje onhandig: we moeten eerst met een ophaalbruggetje oversteken naar knooppunt 01 en vervolgens een stukje verderop weer terug bij knooppunt 02 oversteken naar knooppunt 49. Wij treffen het op deze Pinksterdag niet want beide keren is de brug opgehesen voor passerende bootjes dus we staan bij allebei de bruggen een tijd te wachten. Niet ideaal en dit kan makkelijk omzeild worden door gewoon aan de rechterkant van de Oude Waver te blijven en rechtstreeks naar knooppunt 49 te fietsen.
Vanaf knooppunt 49 vervolgen we onze tocht langs de Oude Waver en komen dan bij Botshol. Dit is een mooi natuurgebied van 200 hectare groot. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken maar dat slaan we vandaag maar even over! Ook is het mogelijk om vanaf het fietspad naar Fort Botshol te lopen, een van de forten van de Stelling van Amsterdam. Op onze fietsschoenen is dat niet zo makkelijk dus wij fietsen maar gewoon door!
Fietsen onder de rook van Amsterdam
Een stuk verderop steken we de Oude Waver over en komen met wat geslinger op het weggetje langs de Waver. In de verte zien we Amsterdam liggen maar zo ver fietsen we niet door want we slaan even later af naar rechts, langs het riviertje Holendrecht. Ik wist niet dat er een rivier zo heette, maar ken alleen het knooppunt. Weer wat geleerd vandaag! Iets verderop wordt het tijd dat we niet alleen de beenspieren gebruiken maar ook onze armspieren. Er ligt een klein veerpontje met handbediening dus we trekken onszelf naar de overkant. Daar fietsen we weer verder, richting Abcoude.
In Abcoude komt het minst leuke stuk van de fietsroute: we moeten dwars door het plaatsje. Het oude centrum is overigens prachtig en zeker een aanrader voor een tussenstop. Ook bij Abcoude vind je een oud fort dat te bezoeken is.
Wij fietsen Abcoude al snel weer uit en rijden weer langs een ander riviertje: de Gein. Een schitterend fietspad: echt genieten om hier te rijden! Het groene landschap waar het blauwe water van de Gein in contrasteert: erg mooi!
Al veel te snel komt er een eind aan dit deel: we moeten met fiets en al een steil bruggetje over lopen. Goed vasthouden want met de glibberige fietsschoenen is een vervelende val zo gemaakt. Gelukkig komen we heelhuids aan de overkant en vervolgen we onze weg.
Van forten, kanalen en oude plaatsjes
We fietsen nu dwars door het groene landschap tot we bij Fort Nigtevecht het Amsterdam-Rijnkanaal uit komen. Bij Fort Nigtevecht kun je een tussenstop houden voor koffie en appeltaart! Wij slaan het nog even over en fietsen het fietspad langs het kanaal op.
Vind je dit een mooie omgeving? Probeer dan ook eens de fietsroute ‘Rondje Weesp & Vreeland’ van De Nederlandse Toerist uit. Deze route komt namelijk ook langs Fort Nigtevecht en ziet er zo mooi uit dat we hem gelijk op ons lijstje gezet hebben!
Het Amsterdam-Rijnkanaal: Een kaarsrecht, kunstmatig aangelegd blauw lint door de groene omgeving. Maar evengoed leuk om hier een stukje langs te fietsen. We hebben nu ook nog eens de wind in de rug dus kunnen hier echt even snelheid maken. Bij de Indijkweg slaan we rechtsaf.
We fietsen helemaal rechtdoor tot we op de Rijksstraatweg uitkomen, die ons in Baambrugge brengt. Wat een prachtig dorpje is dit! Het leuke van zo’n fietstocht is dat je op verrassend mooie plekken komt en Baambrugge is daar een van!
Voor we het weten zijn we Baambrugge alweer uit en fietsen we richting de A2. We rijden onder de snelweg door en komen dan op een heel mooi fietspad langs de A2. Dankzij de enorme geluidsschermen hoor je helemaal niets van het autoverkeer en rijden we door een mooi groen stuk natuur. Even later slaan we rechtsaf, het fietspad naast de Provincialeweg van Hilversum naar Vinkeveen op.
Een bordje gemist bij Vinkeveen!
En daar gaat het mis… We missen een knooppuntbordje en daarmee een belangrijke afslag. Dat is het nadeel van een knooppuntenroute op de racefiets fietsen: je hebt eigenlijk teveel vaart om op tijd de bordjes te ontdekken. Ik heb later nog even op Google Streetview gekeken en het bordje hangt er inderdaad echt, maar we hebben het gewoon niet gezien. Daardoor missen we een lus van zo’n vier kilometer via Demmerik, en fietsen wij rechtstreeks langs de N201 naar Vinkeveen. Ook niet verkeerd want ik vind dit, ondanks het drukke autoverkeer, altijd een prachtig stukje. Vinkeveen zie je heel mooi liggen aan de rand van de Vinkeveense Plassen. Gelukkig kunnen we hier makkelijk de route weer oppakken: we zijn alleen wat sneller thuis! 🙂
Omdat vandaag voor het eerst de horeca weer open is sinds de lockdown voor COVID-19, besluiten we om in Vinkeveen op een terras wat te drinken. Voor het eerst sinds maanden dat we weer op een terrasje kunnen zitten! We bestellen een overheerlijke punt appeltaart en wat frisdrank en genieten van het zonnetje. Daarmee komen we het laatste stuk van de route wel door!
De laatste kilometers van fietsroute De Ronde Venen
Na Vinkeveen rijden we door het groene landschap naar Waverveen en slingeren dan door de buitenwijken van Mijdrecht. Een leuk weetje: mijn roots liggen hier want mijn opa en oma kwamen oorspronkelijk uit Mijdrecht en Uithoorn!
Even later bereiken we moe maar voldaan Uithoorn en hebben we 43 kilometer op de teller staan. Niet bijzonder veel voor een rondje op de racefiets maar het was een ontzettend mooie route, die we ongetwijfeld snel nog eens zullen fietsen!
Ook in Uithoorn heb je verschillende leuke terrasjes aan de Amstel, dus het is zeker een aanrader om na afloop van je fietstocht hier nog wat te drinken.
Fietsroute De Ronde Venen – Praktisch
Zoals aangegeven kun je deze fietsroute op verschillende plekken starten. Plaatsen waar je makkelijk kunt parkeren zijn Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen en Uithoorn.
Als we een knooppuntenroute fietsen, dan plak ik altijd een briefje met de knooppuntennummers op mijn bidon. Zo hoef ik niet steeds in mijn zak te zoeken naar het briefje met nummers. Ideaal!
Er zit heel wat horeca langs deze route dus een koffiestop houden is geen probleem! Abcoude en Baambrugge zijn idyllische oude stadjes met een gezellig centrum. In Vinkeveen vind je veel jachthavens waar je op een terras wat kunt drinken met uitzicht over het water. En ook bij diverse oude forten van de Stelling van Amsterdam vind je een café of restaurant.
De totale fietsroute is 47 kilometer lang. Omdat wij een afslag misten, kwamen wij op 43 kilometer uit. Op mijn Polaraccount kun je het overzicht van onze fietsroute zien.
De knooppuntnummers van fietsroute De Ronde Venen zijn (bij start in Uithoorn):
31 – 28 – 29 – 39 – 01 – 02 (je kunt ook 01 en 02 overslaan en gelijk naar 49) – 49 – 50 – 70 – 69 – 71 – 28 – 27 – 26 – 83 – 30 – 17 – 18 – 37 – 59 – 38 – 44 – 54 – 57 – 52 – 51 – 31.
Alle informatie over deze fietsroute vind je op de website van Fietsnetwerk.
Giovanna Jansen zegt
Wat een prachtig rondje! Die ga ik even onthouden. En wat een goede tip om de knooppunten op een briefje op je bidon te doen! En los briefje in mijn achterzak vind ik altijd zo’n gedoe, maar dit lijkt mij echt handig.
Anne zegt
Leuk, ik kan de ronde zeker aanraden! Het briefje op de bidon werkt voor mij heel goed. Wel goed vastplakken want anders ben je halverwege je route kwijt. ?
Fred zegt
Ik heb een klein fietstasje op mijn stang. Daarin mijn mobieltje en portemonneetje. Erop onder een plastic dekje de knooppunten. Superhandig.
Anne zegt
Dat is inderdaad ook een handige tip Fred!