Follow me:
Olmenhorst

Haarlemmermeer: Een tocht door mijn eigen gemeente!

In 2016 verhuisde ik van de Veluwe naar de gemeente Haarlemmermeer. Een heel groot verschil: van de rust en de uitgestrekte bossen rond Apeldoorn naar de drukke, hectische Randstad. Na 3,5 jaar werd het toch wel eens tijd om Haarlemmermeer wat beter te gaan leren kennen. Ook hier zijn namelijk heel veel mooie plekjes en interessant cultureel erfgoed te ontdekken!

Dankzij een leuke samenwerking met Gemeente Haarlemmermeer kreeg ik de kans om eens wat uitgebreider in Haarlemmermeer rond te kijken. Ik deelde namelijk in een fotoserie drie weken lang elke (werk)dag een foto uit de gemeente.

Haarlemmermeer
Uitzicht op Schiphol vanaf Hoofddorp.

Het ontstaan van de Haarlemmermeerpolder

Ooit was het Haarlemmermeer een groot meer, dat voor de poorten van Amsterdam lag. Omdat regelmatig een overstroming naar de stad dreigde, besloot men om het Haarlemmermeer droog te leggen. Met behulp van drie gemalen en diverse molens werd na jarenlange noeste arbeid het meer uiteindelijk in 1852 drooggelegd. De drooggevallen grond werd door rijke stedelingen opgekocht, die het op hun beurt weer aan boeren verpachtten. De eerste dorpen in de Haarlemmermeer waren Kruisdorp (het huidige Hoofddorp) en Venneperdorp (nu Nieuw-Vennep). Later werden er steeds meer dorpen gebouwd.

Rondom de Haarlemmermeerpolder ligt de 60 kilometer lange Ringvaart. Dankzij diverse gemalen houdt men de polder droog.


Dit zijn de mooiste plekken die ik ontdekte in Haarlemmermeer.

Kunstfort Vijfhuizen

Kunstfort Vijfhuizen is niet helemaal een ‘ontdekking’ te noemen want ik kwam al eerder bij dit fijne adresje. In één van de oude forten, die ooit gebouwd waren voor de Stelling van Amsterdam, is nu namelijk een uitstekend restaurant gevestigd.

Kunstfort Vijfhuizen
Het Kunstfort Vijfhuizen

Een hele leuke plek om te lunchen en ik kan de quesedilla met stip aanraden!

Daarnaast zie je overal kunstwerken hangen en liggen. In de vroege zomer groeien er talloze klaprozen rond het Kunstfort dus dat maakt het extra mooi!

Kunstfort Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen
www.kunstfort.nl

Haarlemmermeer klaprozen
Klaprozen bij Kunstfort Vijfhuizen

Haarlemmermeermuseum De Cruquius

Wanneer je op ontdekkingstocht door de gemeente Haarlemmermeer gaat, moet je ook echt een bezoek brengen aan Gemaal De Cruquius. Dit was één van de drie gemalen die het voormalige Haarlemmermeer leegpompte. Het Haarlemmermeer dreigde namelijk steeds vaker voor overstromingen in de stedelijke gebieden te zorgen en dus besloot men dit gebied droog te leggen. De drie gemalen pompten het meer leeg en daar ontstond de drooglegging Haarlemmermeer.

Op een zonnige middag bezoek ik het gemaal, dat inmiddels een museum is. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het museum zelf wat minder interessant vond. Er lagen veel onderdelen en beschrijvingen van de machines wat ik als niet-techneut niet zo bijster interessant vond. Ik was vooral benieuwd naar hoe de drooglegging nu in haar werk was gegaan.

Het is aan te raden om mee te doen met een ‘living history’ rondleiding door vrijwilligers, verkleed in ouderwetse kleding. Zij vertellen meer over de drooglegging en alles wat er bij kwam kijken. Wat erg leuk is, is dat het gemaal even in werking wordt gesteld tijdens de rondleiding. De enorme pompen die meters diep de grond in gingen…heel imposant!

Ondanks dat het museum zelf niet het meest boeiende was, kan ik toch een bezoek aan De Cruquius aanraden. Het is zo’n bijzonder stukje geschiedenis en bovendien schijnt dit de grootste stoommachine ter wereld te zijn.

Wat trouwens erg leuk is: vroeger las ik de boeken van Dik Trom, die zich afspelen in de omgeving Hoofddorp (de auteur woonde in Hoofddorp). In die boeken werd ook het gemaal wel eens genoemd dus leuk om dit nu in het echt te zien!

Na afloop kun je wat eten of drinken bij Theehuis Cruquius, dat net naast het gemaal gevestigd is en wat een erg mooi terras heeft!

Haarlemmermeermuseum De Cruquius, Cruquiusdijk 27, Cruquius
https://www.haarlemmermeermuseum.nl/

Cruquius Haarlemmermeer
Het gemaal De Cruquius

Spaarnwoude en Haarlemmerliede

Sinds kort horen ook de plaatsen Spaarnwoude en Haarlemmerliede bij de gemeente Haarlemmermeer. Hoog tijd om daar eens rond te kijken!

Eerst maakte ik een tussenstop bij Halfweg, waar de gigantische zilveren silo’s van Sugarcity van ver af al te zien zijn. Dit is het terrein van de voormalige CSM Suikerfabriek, wat nu her-ontwikkeld wordt tot evenemententerrein en kantoorlocaties. Ook de oude pakhuizen van Halfweg zijn fotogeniek; helaas regende het net toen ik er was dus een mooie foto kon ik er niet van maken!

Iets noordelijker vind je de prachtige omgeving rondom Spaarnwoude. Je vindt hier natuurgebiedjes, zoals het vogelgebied Spaarnwoudeplas met de vogelkijkhut De Smient. Een oase van rust!

Vogelkijkhut De Smient
De vogelkijkhut De Smient

Iets verderop staat het fraaie kerkje van Stompe Toren, ook een heel fotogeniek plekje!

Stompe Toren
Stompe Toren

Landgoed De Olmenhorst

Aan de andere kant van Haarlemmermeer ligt het mooie landgoed De Olmenhorst. Ook een plek die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Haarlemmermeer!

Olmenhorst is vooral bekend van de boomgaarden met appels en peren. Daarnaast is het landgoed een populaire plek voor feesten en bruiloften. Het is een heel uitgestrekt terrein met allerlei kleine winkeltjes. Ook is er een grote landgoedwinkel ‘De Fruitloods’, waar je niet alleen producten van De Olmenhorst kunt kopen, maar waar je ook heerlijk kunt lunchen of een drankje kunt drinken. En niet te vergeten de high-tea die je hier kunt boeken! Je zit dan aan mooi versierde tafels in de gezellige kas.

Ik had niet zo heel veel tijd toen ik Landgoed De Olmenhorst bezocht, maar ik kom ongetwijfeld nog eens terug om het landgoed uitgebreider te bekijken!

Je kunt trouwens een appelboom op De Olmenhorst adopteren, waar je in het najaar dan zelf je appels mag plukken! Ook kun je meedoen met de jaarlijkse zelfpluk, waarbij je je eigen appels en peren van de boom haalt.

Landgoed De Olmenhorst, Lisserweg 481, Lisserbroek
www.olmenhorst.nl

Olmenhorst Haarlemmermeer
Appels bij De Olmenhorst

De Ringvaart van de Haarlemmermeer polder

Rondom de hele Haarlemmermeerpolder ligt een Ringvaart, die ca. 60 kilometer lang is. Aan de binnenzijde van de Ringvaart ligt de Ringvaartdijk, die door allerlei leuke plaatsjes en langs gezellige terrasjes leidt.

Het ‘rondje Ringvaart’ is ook een leuke route om op de racefiets te doen. Natuurlijk is de omgeving een tikkeltje eenzijdig, want je fietst voortdurend langs het water van de Ringvaart, maar toch is er onderweg van alles te zien.

Er staan mooie oude molens langs de Ringvaart, je ziet volop bootjes varen en aan het einde fiets ik altijd langs het voornoemde Kunstfort Vijfhuizen. En als je geluk hebt, vliegen de inkomende vliegtuigen vlak over je heen tijdens het landen: een gaaf gezicht!

Ringvaart Haarlemmermeer
De Ringvaart bij Buitenkaag.

Het Haarlemmermeerse Bos en Groene Weelde

Vlakbij Hoofddorp ligt een uitgestrekt natuurgebied: het Haarlemmermeerse Bos en, daar aan vast, de Groene Weelde. Het ziet er nogal aangelegd uit dus het is niet mijn favoriete plek om te wandelen, maar ik vind het wel heerlijk om hier te sporten.

Ik heb een heel fijn hardlooprondje gevonden van ca. 5 kilometer lang dus ik train hier vaak voor mijn triatlons. Sterker nog, in juni dit jaar deed ik mee aan de HLMRMEER Triatlon, die in het Haarlemmermeerse Bos plaatsvond. Eigenlijk zou hier ook de beklimming van de Big Spottershill in zitten: een hele lange trap omhoog naar een uitzichtpunt. Vanwege de hitte tijdens de triatlon werd deze echter uit het parcours gehaald.

Triatlon fietsen Haarlemmermeer
Tijdens de Tri HLMRMEER

Er is ook een meertje in het Haarlemmermeerse Bos waar ik vaak ga zwemmen. Op warme dagen of als we zin hebben om in open water te zwemmen, is het een ideale plek om een frisse duik te nemen.

En, last but not least, vind je hier de gezellige hotspot ‘Papa’s Beach House’: een leuk restaurant met een heel mooi terras aan de rand van het meertje. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier niet zo vaak kom, wat eigenlijk jammer is want het is een hele leuke plek om te lunchen of wat te drinken.

Spottershill
Big Spottershill in Groene Weelde

Hoofddorp

Mijn woonplaats Hoofddorp is de grootste plaats in de gemeente Haarlemmermeer. Het is niet de meest sfeervolle stad: Haarlem is bijvoorbeeld veel mooier en gezelliger. Wat ik wel een voordeel van Hoofddorp vind, is dat het een hele prettige plaats is om te wonen. De voorzieningen zijn uitstekend, Hoofddorp heeft een groot winkelcentrum, de infrastructuur is goed, er is veel groen en er zijn veel fietspaden. Maar wil je echt leuk uit eten of een avondje uit, dan wijken we al snel uit naar Haarlem.

Wel heeft Hoofddorp een paar leuke restaurants waar je prima op het terras kunt zitten. Zo noemde ik al Papa’s Beach House, maar ook restaurant Lieveling is mooi gelegen aan de Toolenburger Plas.

Wat ik één van de mooiste plekken in Hoofddorp vind, is de Bijbelse Tuin achter de Joannes de Doperkerk. In deze tuin vind je allemaal planten, struiken en bomen die je in de Bijbel tegenkomt en ook staan er prachtige beelden, vaak van de kunstenaar Karel Gomes. Ik schreef al eens een artikel over de beeldentuin in Hoofddorp.

Hoofddorp Haarlemmermeer
Beeld uit de Bijbelse Tuin.

Een bezoek aan Haarlemmermeer

Haarlemmermeer is misschien niet direct een gemeente die bovenaan je bucketlist staat. Toch is er genoeg moois te ontdekken in deze regio. Dat merkte ik ook toen ik aan het rondtouren was in de gemeente: ik kwam vaak langs mooie plekjes die echt een fotootje waard waren.

Abbenes Haarlemmermeer
Tijdens mijn rondrit door Haarlemmermeer kwam ik dit prachtige doorkijkje tegen in Abbenes.

Ook luchthaven Schiphol ligt in Haarlemmermeer. Ben je toevallig te vroeg voor je vlucht omdat je extra rekening hield met filetijd, breng dan zeker eens een bezoekje aan één van de mooie plekken in Haarlemmermeer!

Hoofddorp
Calatravabrug tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Darina

    Een heel mooi gebied dat ik eigenlijk helemaal niet ken. Gaat op mijn lijstje 🙂
    Darina onlangs geplaatst…Terugblik | 3 Zomerse dagen in Parijs #3My Profile

    5 augustus 2019 at 8:46 am
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge