Follow me:
Ouderkerkerplas 2018 eerste triathlon

Vooruitblik naar een nieuw triatlonseizoen!

Hoewel het nog hartje winter is, ben ik al een paar weken druk met de voorbereidingen voor het nieuwe triatlonseizoen. Ik sport een aantal keer per week en ben begonnen met een hardloopschema. Daarnaast heb ik mij de afgelopen tijd georiënteerd op welke triatlons ik dit jaar wil doen. Dit zijn mijn plannen voor de komende zomer!

Afgelopen jaar deed ik voor het eerst mee met een triatlon. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en dat maakte het ontzettend spannend. Ik deed mee met de sprintafstand, de kortste afstand binnen de triatlon. Dat betekent 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Ondanks dat ik niet echt veel getraind had, ging de triatlon mij verrassend makkelijk af. Het was echt een fantastische ervaring en zo verslavend dat ik dit jaar drie triatlons op het programma heb staan!

Triatlon Ouderkerkerplas
Na mijn eerste triatlon wist ik dat dit niet de laatste zou zijn!

Sprint Triatlons in 2019

Natuurlijk is het even afwachten of ik de komende maanden geen gekke blessures oploop. Maar als alles goed gaat, sta ik begin juni aan de start van de Haarlemmermeer Triatlon, waar ik weer met de sprintafstand mee wil doen. Een triatlon in mijn eigen woonplaats, in het gebied waar ik vaak hardloop. Een echte thuiswedstrijd dus! Het spannende van de Haarlemmermeer Triatlon is dat er een beklimming van de hoge Spottershill in het loopprogramma zit. Dat betekent dus extra trainen op trappenlopen! Voordeel is wel dat ik op de route kan trainen en dus weet wat ik kan verwachten.

Dat was vorig jaar tijdens de Ouderkerkerplas Triatlon wel anders! Ik had geen flauw idee hoe het parcours er uit zag en hoe het zou zijn. Maar ik vond de Ouderkerkerplas Triatlon zo leuk, dat ik hem dit jaar per se weer wil doen! Vooral de finish is heel gaaf, wanneer je de laatste paar honderd meter over een steiger loopt. Dat geeft echt extra vleugels en enorm veel motivatie om het laatste stuk echt alles te geven. Ook bij de Ouderkerkerplas doe ik waarschijnlijk weer met de sprintafstand mee, met als doel een snellere tijd dan vorig jaar.

Haarlemmermeerse Bos triathlon
Komende zomer staat er een triatlon in het Haarlemmermeerse Bos op de planning, in mijn woonplaats!

Uitdaging: een Olympische afstand!

Tenslotte wil ik in september in mijn oude woonplaats Apeldoorn meedoen met de Triatlon Apeldoorn. Als de Haarlemmermeer goed gaat en ik het trainen vol houd, wil ik proberen om in Apeldoorn met de Olympische afstand mee te doen. Dat is twee keer zo ver als de sprint! De Olympische afstand is 1000 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Vooral het hardlopen is nog een dingetje maar het lijkt me wel een geweldige uitdaging!

Het zwemmen is in het Boschbad van Apeldoorn, het zwembad waar ik als kind elke zomer ongeveer ‘woonde’: elke zonnige dag gingen we met vriendinnetjes zwemmen. Superleuk om daar na twintig jaar weer terug te komen! Het fietsen en hardlopen wordt wel pittig omdat het een heuvelachtig stukje Apeldoorn is. Maar dat wordt een mooie uitdaging!

Ouderkerkerplas triathlon 2018
Door de Ouderkerkerplas Triatlon van vorig jaar heb ik de smaak te pakken!

Trainen is begonnen

Omdat ik heel graag mijn tijd van vorig jaar wil verbeteren en dus in september een langere afstand wil doen, ben ik al een paar weken fanatiek aan het trainen.
Dankzij de nieuwe sportschool waar ik nu lid ben, kan ik volop zwemmen, hardlopen en fietsen. Daarnaast doe ik twee tot drie keer per week mee met een HIIT-training (High Intensity Interval Training). Dat betekent een half uur lang hele intensieve oefeningen, zoals squats, wall sits, kettlebell swings, battle ropes, pushups en andere akelige dingen. 🙂 Het is maar een half uur maar de verbranding is ontzettend hoog dus het is een hele effectieve training.

Zwemmen

Het zwemmen ging mij vorig jaar relatief goed af. Ik zwem weliswaar geen borstcrawl maar zwom ook niet helemaal achteraan. Al vrij snel haalde ik verschillende andere schoolzwemmers in en dat motiveerde enorm voor de rest van de triatlon.

In het 25-meterzwembad van Club Sportive zwem ik nu bijna elke zaterdagochtend 80 tot 100 baantjes. Een heerlijke start van het weekend, vooral de hete sauna die ik na afloop neem!

In mei hoop ik op een paar warme dagen waardoor het mogelijk is om te zwemmen in het Haarlemmermeerse Bos. In open water zwemmen is toch wel anders dan in een zwembad dus hopelijk kan ik daar ook nog op trainen.

Ouderkerkerplas triathlon 2018
Aan het zwemmen! (Ik draag de lichtblauwe zwembril)

Hardloopschema

Het lastigste onderdeel van de triatlon is voor mij het hardlopen. Ik vind hardlopen echt niet leuk dus moet mij er erg toe zetten om daar voor te trainen. Daarom heb ik besloten om dit jaar eens via een schema het hardlopen op te bouwen, in de hoop dat ik het daardoor wel leuk ga vinden. De eerste paar weken (waar ik nu nog in zit) gaat het helemaal nergens over en ben ik met een kwartiertje alweer klaar. Maar langzaam gaat dit opgebouwd worden en hopelijk maakt dat het hardlopen makkelijker en vooral leuker. En nieuwe schoenen helpen daar natuurlijk ook wel bij!

Tijdens de Ouderkerkerplastriatlon had ik het alleen tijdens het hardlopen behoorlijk zwaar en dat probeer ik nu te veranderen. Zeker als ik in Apeldoorn, waar het ook nog eens heuvelachtiger is, nog 10 kilometer moet rennen na 40 kilometer gefietst te hebben, is serieuze training wel nodig.

Ouderkerkerplas triatlon
Het hardlopen is niet mijn ding maar ik probeer het goed op te bouwen.

Een triatlon iets voor jou?

Ik kan het iedereen aanraden! Wat mij vorig jaar vooral opviel, was de relaxte sfeer tijdens de wedstrijd. Iedereen was gewoon met z’n eigen ding bezig. Dankzij de strenge regels rondom het fietsen (je mag namelijk niet achter een andere fietser ‘plakken’) moet je het echt op eigen kracht doen. Ik denk dat er bij de snelste triatleten in de wedstrijd ongetwijfeld fanatieker naar elkaar gekeken wordt maar op mijn niveau was het vooral ontspannen en relaxt.

Dat zorgt er voor dat het voor iedereen leuk is. Ook al ben je de laatste, dat maakt niet uit want het valt tijdens de wedstrijd niet op. Behalve natuurlijk op de uitslagenlijst na afloop maar dan ben je allang weer thuis! 🙂

Wil je meer lezen over het fietsonderdeel van de triatlon en wielrennen in het algemeen? Lees dan mijn blog ‘Fietsen: Het leukste onderdeel van de triatlon!’
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge