Follow me:

New York: Tips voor een goede voorbereiding

New York is een van de leukste steden die ik ooit bezocht heb. De toffe sfeer zorgde er voor dat ik na mijn eerste bezoek heel graag terug wilde gaan. Dit jaar november is het zo ver en ga ik opnieuw naar New York! Ditmaal met vriendinnen en, hoewel het voor mij de tweede keer is, stop ik opnieuw veel tijd in de voorbereiding. Zo moet ik een ESTA verklaring regelen, een goede planning maken en uitstapjes misschien van tevoren boeken.

Een stedentrip naar New York is hectisch. Je wilt immers zoveel mogelijk zien in de paar dagen dat je er bent. Een geslaagde stedentrip staat of valt dan ook met een goede voorbereiding. Want zonder ESTA verklaring kom je de Verenigde Staten niet binnen en uiteraard wil je ook graag geld pinnen als je daar bent. Maar lukt dat wel met jouw bankpas? Dit is hoe ik mij voorbereid op een stedentrip New York!

Zorg voor een goede planning

New York is groot! Alleen in Manhattan kun je je al dagenlang vermaken, laat staan dat je ook nog naar Brooklyn of Harlem gaat. Je moet dus keuzes maken wat je wel of niet wilt zien. En dit kun je beter van tevoren doen dan dat je ter plekke doelloos rondloopt.

Natuurlijk is je gemaakte planning geen wet van Meden en Perzen en kun je ter plekke gerust wat van je planning afwijken. Maar het is wel prettig om wat structuur in je reis aan te brengen zodat je je niet druk hoeft te maken over ‘waar zullen we nu eens naartoe gaan’.

De meeste vluchten vanuit Nederland landen halverwege de middag in New York. Zorg er echter voor dat je op die eerste dag niet teveel meer inplant: door het tijdsverschil ben je waarschijnlijk behoorlijk brak en wil je echt geen lang programma meer afwerken.

New York
Staat Brooklyn Bridge ook op jouw planning?

Zorg voor ESTA verklaring en geldig paspoort

Het reizen met de juiste reispapieren is heel belangrijk voor de Verenigde Staten. Wanneer je geland bent, duurt het nog wel even voor je door de douane bent want men neemt daar uitgebreid de tijd voor. Er wordt een foto genomen en je vingerafdrukken worden opgenomen. Ook kan er gevraagd worden wat je precies in Amerika gaat doen en of je een retourticket kunt laten zien.

Uiteraard moet je een geldig paspoort hebben (een ID-kaart is daar niet geldig). Zorg er voor dat je paspoort ook na je stedentrip nog even geldig is. Stel dat er iets gebeurt waardoor je langer in de Verenigde Staten moet blijven, dan is het fijn als je je niet druk hoeft te maken over een verlopen paspoort.

Ook is een ESTA verklaring vereist. Een ESTA verklaring is een soort reistoestemming om de Verenigde Staten binnen te reizen.
Bij het aanvragen van de ESTA verklaring wordt er een aantal vragen gesteld die je moet beantwoorden. Let daarbij ook op dat je paspoort aan de paspoortvereisten van het ESTA voldoet!

New York
Reis je naar de Verenigde Staten? Zorg dat je een ESTA verklaring hebt, anders kom je niet door de douane!

Staat je bankpas op wereldwijd?

Toen Jeroen en ik twee jaar geleden op JFK landden, hadden we gelijk een probleem. Onze pinpas deed het niet! Omdat we dollars nodig hadden om überhaupt van de luchthaven af te komen, liepen we van pinautomaat naar pinautomaat. Tot we er achter kwamen dat onze bankpassen niet op wereldwijd stonden, maar we alleen in Europa konden pinnen.

Een telefoontje naar de bank loste het probleem uiteindelijk op, maar het heeft ons best veel tijd en gedoe gekost. Dit is eenvoudig van tevoren te regelen, soms zelfs via internetbankieren.

New York
Metropolitan Museum

Koffer of alleen handbagage

Bedenk van tevoren of je alleen met handbagage reist of ook een koffer meeneemt. Wij nemen in november bewust een extra koffer mee. Heen zal die waarschijnlijk bijna leeg zijn maar we gaan in New York ook shoppen. Bij Century 21 en Macy’s kun je vaak kleding van bekende merken met heel veel korting kopen. Zo kocht ik in 2016 mooie Levi’s voor nog geen € 30,00 per stuk, evenals een paar truien van Tommy Hilfiger.

Neem je een koffer mee met een slot er op, zorg er dan voor dat het een TSA-slot is. Als de douane je bagage niet helemaal vertrouwt, kunnen ze een TSA-slot namelijk met een loper openen, in plaats van het slopen van je koffer.

New York

Blogs, reisgidsen en Google Maps

In het begin noemde ik al het maken van een goede planning. Om echt goed voorbereid te zijn, las ik talloze reisblogs. Ik maakte zelfs een lijstje met tips van andere bloggers waar ik veel aan had.
Er zijn ook veel reisgidsen over New York in omloop. Wij gebruikten het gidsje van ‘Time to MoMo’, wat ik een fijne gids vond. We hebben hier veel leuke adresjes uit gehaald.

Ook bereidde ik mijn reis voor met Google Maps en StreetView. Ik bestudeerde de plattegrond van Maps minutieus, zodat ik precies wist hoe de straten liepen, hoe ver bezienswaardigheden uit elkaar liggen en wat er in welke wijk te doen is.

New York
Uitzicht vanaf het Empire State Building

Uitstapjes van tevoren regelen

Wat ga je precies doen in New York en moet je daar van tevoren al iets voor regelen? Als je bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld van binnen wilt bezoeken, moet je van tevoren tickets kopen die soms al snel uitverkocht zijn.

Ook is het handig om van tevoren uit te zoeken of je gebruik gaat maken van een citypas. Je hebt de New York CityPASS, waarmee je zes attracties in negen dagen kunt bezoeken, zoals de Top of the Rock, het Empire State Building, een boottocht naar het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, diverse musea en andere bezienswaardigheden. Uit een lijstje mag je zes dingen kiezen.

Daarnaast is er een New York Pass, waarmee je veel meer bezienswaardigheden kunt bezoeken, maar die veel duurder is wanneer je hem voor meerdere dagen koopt. En om nu 100 bezienswaardigheden in één dag te stoppen…? Kortom, ga hier thuis alvast rustig voor zitten om je er in te verdiepen.

New York

Evenement bijwonen?

Bedenk ook van tevoren of je tijdens je stedentrip New York een concert of sportwedstrijd bij wilt wonen. Als je ruim van tevoren kaartjes koopt, ben je ongetwijfeld goedkoper uit dan wanneer je ter plekke nog iets zoekt.

Ik maakte gebruik van de website Stubhub.com om goedkope tickets voor een basketbalwedstrijd te vinden. Daardoor hebben we een ontzettend leuke avond in het stadion van de Brooklyn Nets doorgebracht! In dit artikel lees je alles over het bijwonen van een wedstrijd van de Brooklyn Nets.

Bereid je voor op een lange vlucht

New York is zo’n acht uur vliegen, wat betekent dat je acht uur op dezelfde stoel zit. Er zijn een aantal dingen waarmee je je vlucht veraangenaamt.

Trek makkelijke en comfortabele kleding aan. Een strakke jeans staat misschien leuk maar is na 8 uur vliegen een kwelling. Een broek van soepele en ademende stof is veel prettiger. Ook is het handig om qua bovenkleding met laagjes te werken. Je weet namelijk niet hoe warm of koud je het tijdens de vlucht hebt. Dan is het prettig als je verschillende lagen draagt, zodat je makkelijk iets uittrekt als het te warm of benauwd is.

Bedenk ook van tevoren hoe je jezelf die acht uur gaat vermaken. In het vliegtuig is wel een schermpje met entertainment (films, games, tv, muziek), maar kun je acht uur achter elkaar films kijken? Ik niet, dus ik neem vaak ook wat tijdschriften en/of boeken mee.
Wil je graag de muziek van het entertainmentsysteem luisteren? Dan kan het zijn dat je een speciale plug nodig hebt om je oordopjes te kunnen gebruiken. Ik zorg er liever voor dat ik mijn eigen muziek bij me heb.

Last but not least, neem een lege fles mee die je na de bagagecontrole kunt vullen met water. De lucht in het vliegtuig is vaak heel droog en het is belangrijk dat je veel drinkt, ook om een jetlag tegen te gaan.

Top of Rock New York
In 2019 staat New York alweer geboekt!

Extra tip: Kijk leuke films en series over New York!

Wil je nog wat extra voorpret? Kijk dan voorafgaand aan je stedentrip alvast wat films en series die zich in New York afspelen. Een lijstje:

 • Gossip Girl (daarmee zie je echt alle hoeken van Manhattan!)
 • You’ve Got Mail
 • Suits
 • You
 • Breakfast at Tiffany’s
 • Manhattan (Woody Allen)
 • When Harry Met Sally
 • Sex and the City
 • Girls

De belangrijkste tips nog even op een rij

Dat waren heel wat tips om je stedentrip New York voor te bereiden. Echter, het belangrijkste is dat je van tevoren:
– zorgt dat je een geldig paspoort hebt
– een ESTA verklaring regelt
– je bankpas omzet op wereldwijd
– je nadenkt of je een koffer meeneemt of alleen handbagage

Wanneer je eenmaal in New York geland bent, ga je ongetwijfeld een hele toffe tijd tegemoet!

Heb jij nog tips om je voor te bereiden op een stedentrip New York?

Meer lezen over New York? Lees dan een van mijn andere blogs!


Wil je dit artikel op Pinterest bewaren om later nog eens te lezen? Gebruik dan onderstaande afbeelding!

Dit artikel bevat gesponsorde links.
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Darina

  Handige tips! New York staat ook op mijn wensenlijstje dus dan komt dit artikel straks goed van pas!
  Darina onlangs geplaatst…Explosie van kleur op de bloemenmarkt van NiceMy Profile

  17 februari 2019 at 10:55 am
 • Reply Jessica J.

  Oh nee! Mijn vriend en ik hebben onze bankkaart inderdaad tijdig laten deblokkeren voor gebruik in Amerika, maar hebben ons voor de gelegenheid toch een kredietkaart aangeschaft. Wel zo handig daar. (En nu hier, nu m’n bankkaart het niet meer doet en ik op vervanging wacht, oeps!) Handige tips, Anne!
  Jessica J. onlangs geplaatst…MSL #23 • Vurige geesten en bevroren tenenMy Profile

  21 maart 2019 at 12:39 pm
 • Reply Kramer

  Altijd leuk om te lezen!

  22 april 2020 at 4:00 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge