Follow me:
New York Reistag

New York Dag 3: Een vol programma!

Het is vrijdagochtend: tijd om New York in te gaan voor dag drie van onze stedentrip! We zijn nog een beetje brakkig van de extreem lange dag die we donderdag hadden. Maar natuurlijk houdt ons dat niet tegen om weer met een vol programma van start te gaan! Het belooft een prachtige dag te worden met een stralende zon en een helder blauwe lucht! 

Vandaag reizen we wel op een hele bijzondere manier naar Manhattan: per gondel! Ons hotel is maar één metrohalte verwijderd van Roosevelt Island en vanaf daar gaat er een gondel over East River naar Manhattan. Ontzettend gaaf want vanuit de gondel heb je een prachtig uitzicht over East River en alle wolkenkrabbers van New York! En de gondel is nog gratis ook, mits je een New York Metro Pass hebt.

De gondel over East River

De gondel over East River

 

Met de gondel reis je op hele bijzondere wijze naar Manhattan!

Met de gondel reis je op hele bijzondere wijze naar Manhattan!

Grand Central Terminal en Empire State Building

Aan de overkant aangekomen, nemen we de metro naar Grand Central Terminal om een blik te werpen in de gigantische hal van dit station. Ook gluren we nog even naar binnen bij de beroemde Oysterbar, die nog wel eens als filmdecor gebruikt wordt. Ook in de film ‘The Girl on the Train’ komt dit restaurant voor, leuk!
Vanaf het station wandelen we via Fifth Avenue naar het Empire State Building. Waar we op woensdag vanaf de Top of the Rock de skyline van een nachtelijk New York zagen, gaan we vandaag voor de overdag-view! Hoewel ook dat verbluffend mooi is, zijn we het er toch over eens dat het uitzicht woensdag mooier was! Bovendien kost het behoorlijk veel tijd om eenmaal op de top van het Empire terecht te komen. Maar ach, dit is toch een beetje een must-do als je voor het eerst in New York bent!

Uitzicht vanaf het Empire State Building.

Uitzicht vanaf het Empire State Building.

Achter het Empire State Building zitten wat leuke winkels, waar we wat cadeautjes voor het thuisfront kopen. Je moet hier wel geduld hebben…het is er waanzinnig druk maar de caissières lopen er geen stap harder om!

Flatiron Building en Chinatown

Vanaf hier besluiten we om te wandelen naar het Flatiron Building. Het is een stukje lopen maar wel door een heel mooi gedeelte van New York. Overal zien we leuke winkels en eettentjes en tijdens een volgend bezoek zullen we hier vast meer tijd voor uittrekken! Het Flatiron Building is heel bijzonder: gebouwd in de vorm van een strijkijzer. Aan de voorkant is het heel smal maar het gebouw loopt breed uit naar achteren. Mooi om te zien!

flatiron-voorzijde

 

We nemen de metro naar Chinatown! Daar komen we ineens in een hele andere wereld terecht. Ik was wel bekend met het fenomeen Chinatown in Londen, maar dat is toch heel wat anders dan Chinatown in New York! Waar je in Londen vooral toeristen tegenkomt in de restaurants, zijn het hier vooral locals. Er hangt een hele penetrante visgeur op straat, veroorzaakt door de vele kraampjes met gedroogde vis die voor de winkels uitgestald zijn. En zelfs komen we nog een heuse vismarkt tegen!
Het is een fleurige wijk om doorheen te lopen; let vooral ook op de prachtige oude huizen met de beroemde brandtrappen aan de voorzijde. Heel karakteristiek voor New York!

 

De karakteristieke brandtrappen van dit oude gedeelte van New York.

De karakteristieke brandtrappen van dit oude gedeelte van New York.

 

Dankzij deze kraampjes hangt er een vreselijk penetrante geur in Chinatown!

Dankzij deze kraampjes hangt er een vreselijk penetrante geur in Chinatown!

Een healthy lunch en Brooklyn Bridge!

Vlakbij lunchen we bij The Butchers Daughter, een hele healthy lunch maar onverwacht lekker! Ook het interieur van dit vegetarische/biologische restaurant is de moeite waard om even te bekijken, erg gaaf! The Butchers Daughter ligt net buiten Chinatown aan Kenmare Street. Loop je Kenmare Street verder uit naar het oosten, dan kom je in een hele gezellige wijk terecht met leuke winkels en een fijn sfeertje!

Helaas hebben we niet zoveel tijd want we willen naar Brooklyn Bridge. We nemen de metro naar Brooklyn en lopen dan terug naar Manhattan over de beroemde brug. En dat is echt heel bijzonder! Niet alleen is de brug al heel gaaf om te zien, maar ook het fenomenale panorama dat je vanaf de brug hebt! Je wordt niet meer gehinderd door wolkenkrabbers en hoge gebouwen die je het zicht ontnemen, dus aan alle kanten heb je een fantastisch uitzicht! We kunnen zelfs het Vrijheidsbeeld in de haven zien liggen!
Nadeel is dat het op vrijdagmiddag rond een uur of vier ontzettend druk is op de brug. We lopen in een enorme stroom toeristen naar de overkant en dat maakt het wel een tikje massaal.

 

brooklyn-bridge-2

brooklyn-bridge

Borrelen op een dakterras en luxe uit eten!

Ondanks het prachtige weer, koelt het aan het einde van de middag snel af. We strijken neer op het dakterras van rooftopbar 230 Fifth en hebben een ontzettend mooi uitzicht op het Empire State Building. Helaas zit het terras net niet aan de kant waar de zon ondergaat, want daar kleurt de lucht opnieuw weer in prachtige kleuren. Maar de verlichte skyline om ons heen maakt dat zeker goed! Het terras is behoorlijk groot en menig New Yorker komt hier een vrijdagmiddagborrel halen! Leuk om mee te maken!

 

Het uitzicht vanaf rooftopbar 230 Fifth!

Het uitzicht vanaf rooftopbar 230 Fifth!

 

Vanaf hier pakken we de metro naar restaurant JoJo. We reserveerden dit al van tevoren omdat goede restaurants in New York al snel vol zitten. JoJo is een restaurant van de beroemde kok Jean-Georges Vongerichten, naar verluidt zelfs het eerste restaurant dat hij in New York opende. Het eten is waanzinnig lekker en de bovenverdieping, waar wij zaten, doet ook erg knus en gezellig aan.

 

JoJo (Foto: Restaurant JoJo NY)

JoJo (Foto: Restaurant JoJo NY)

Ondanks dat we heerlijk gegeten hebben, weet ik niet of ik stedentrippers dit restaurant zou adviseren. Na een hele drukke dag in de stad, waren we eigenlijk te moe om echt in de stemming te zijn voor lekker uitgebreid tafelen. Bovendien zijn de hoofdgerechten op de kaart niet extreem duur geprijsd (ca. 30 USD voor een hoofdgerecht), maar door alles wat er nog bij komt aan bijgerechten, water op tafel, fooi etc., loopt de prijs toch al snel op.
Kortom, heb je genoeg tijd om rustig te eten, dan is JoJo een heerlijk plekje. Als je echter een drukke stedentrip afwerkt, kun je beter voor een ander restaurant gaan!

JoJo ligt vlakbij de halte van de gondel, dus we gaan, geheel in stijl, weer via deze hoge kabelbaan terug. Zo kunnen we nog even genieten van de skyline-bij-nacht…een mooie afsluiter van een prachtige dag!

Meer lezen over New York? Hier vind je alle andere blogs over deze prachtige wereldstad!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Anne - Simple Thoughts

  Wat prachtig allemaal, Anne! Ik heb al wat dingetjes genoteerd voor als ik eindelijk een keer naar New York ga. Cupcakes uit de muur staan er zeker bij. Hahaha zo leuk!

  6 november 2016 at 1:46 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! Er is zoveel te zien en te doen dat je tijd tekort gaat komen!

   6 november 2016 at 3:48 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge