fbpx
Follow me:
Fietsen op de Veluwe 2020

Fietsroute: 45 km door de Veluwse bossen rondom Apeldoorn

De Veluwe staat bekend om de mooie groene bossen, waar het heerlijk recreëren is. Je vindt er talloze fietspaden, waarbij je soms wel even op de trappers moet staan voor een steil klimmetje. Maar gelukkig word je op de top van de heuvel altijd weer beloond met een fijne afdaling! In dit blog schrijf ik over mijn favoriete fietsroute van de Veluwe: een prachtige ronde van ca. 45 kilometer die start en eindigt in Apeldoorn.

Een van de belangrijkste redenen waarom we volgend jaar naar de Veluwe verhuizen, is vanwege de prachtige natuur. Ik mis in het vlakke winderige westen echt de groene bossen van de omgeving Apeldoorn! Deze fietsroute brengt je vanaf Apeldoorn naar Uddel, Staverden, Elspeet, Vierhouten en via Gortel weer terug naar Apeldoorn. Fiets je mee?

Download hier de fietsroute als pdf om op je telefoon mee te nemen of uit te printen.

Fietsroute Veluwe

Apeldoorn – Uddel langs de Aardhuisweg

We starten in Apeldoorn bij Paleis Het Loo. Je kunt heel eenvoudig (en gratis) parkeren bij Bosloo, een parkeerplaats iets verderop langs de Amersfoortseweg. Heb je na je fietsrondje nog energie over, dan kun je in de Kroondomeinen bij Paleis Het Loo prachtige wandelingen maken.

Paleis Het Loo wandelen
De bossen bij Paleis Het Loo

Wij stappen echter op de fiets en slaan rechtsaf de Amersfoortseweg op. Het is gelijk klimmen geblazen want het fietspad loopt hier heel steil omhoog naar de Julianatoren! Iets voorbij het pretpark ben je op het hoogste punt aangekomen en daalt de weg gelukkig iets af. Even bijkomen van de klim!

Hierna stijgt en daalt de weg voortdurend. Je komt langs Het Aardhuis, een voormalig jachtchalet van koning Willem III, waar nu het bezoekerscentrum van de Kroondomeinen gevestigd is. Leuk om te bezoeken!

Iets voorbij het Aardhuis kun je rechtsaf slaan, de Aardhuisweg op. Aan de linkerkant van de weg ligt een prachtig fietspad, dat behoorlijk steil daalt. Een hele fijne afdaling die kilometers lang duurt! Halverwege kom je vanuit de bossen en zie je ineens links en rechts de uitgestrekte heidevelden liggen. Prachtig!

Even later rijd je het dorpje Uddel in. Persoonlijk heb ik niet zoveel met Uddel en vind ik het ook geen mooi dorp (zeker niet als je de nieuwe ‘vinexwijk’ aan de buitenrand ziet liggen) dus we fietsen snel door!

Fietsroute Aardhuisweg
De Aardhuisweg is ook ‘s ochtends vroeg een prachtige plek!

Van Uddel via Staverden naar Elspeet

In Uddel steken we rechtdoor de weg over, de Harderwijkerweg in. Hier fiets je snel het dorp weer uit, tussen de weilanden door. Vlak voordat de Harderwijkerweg een zandpad wordt, ga je linksaf de Oudedijk op. (Fiets je niet op een racefiets, dan kun je hier ook rechtdoor het zandpad op, waarmee je een stukje afsnijdt).

Aan het einde van de Oudedijk ga je rechtsaf de Uddelermeerweg op en fiets je over een prachtig weggetje dat door de bossen slingert. Volg de weg met een haakse bocht naar links en dan zie je even later aan je linkerhand het Landgoed Staverden. Bij het landgoed vind je een brasserie en een brouwerijcafé dus zeker een mooie plek om even te stoppen.

Fietsroute Veluwe Apeldoorn

Zou je hier linksaf slaan, dan vind je zo’n 750 meter verderop de oude, fotogenieke Kapel Staverden. Wij slaan echter rechtsaf en fietsen over het fietspad langs de Staverdenseweg naar Elspeet. Je fietst deze weg helemaal uit en slaat dan midden in Elspeet rechtsaf en direct weer linksaf bij de benzinepomp: de Vierhouterweg in.

Elspeet – Vierhouten

Nu rijden we op een prachtig weggetje dat tussen Elspeet en Vierhouten loopt. Wanneer je de wanstaltig gebouwde kerk aan je linkerhand voorbij bent is de omgeving hier erg mooi. Op rustige doordeweekse dagen kun je prima het fietspad op; op drukke weekenddagen geef ik er de voorkeur aan om op mijn racefiets op de weg te blijven. Er is hier niet zo gek veel autoverkeer terwijl het op het fietspad behoorlijk druk kan zijn.

Je fietst nu over een heel mooi heidegebied. Wanneer je op het fietspad fietst, buigt dit zich op een gegeven moment af van de weg en fiets je echt midden op de hei. Schitterend! Al veel te snel doemt het dorp Vierhouten op en rijden we het bos weer in.

In het typische vakantiedorp Vierhouten vind je verschillende leuke terrasjes waar het in de zomermaanden behoorlijk druk kan zijn. Je blijft in Vierhouten de weg gewoon volgen (houd wat rechts aan) en je rijdt zo van de Elspeterbosweg de Gortelseweg op.

Fietsroute Veluwe Vierhouten
Net buiten Vierhouten, richting Gortel.

Uitstapje vanaf de fietsroute: “Het verscholen dorp

In de bossen aan je linkerhand ligt Het Verscholen Dorp: een onderduikersplek in de Tweede Wereldoorlog. Hier zaten in de oorlog tientallen onderduikers verborgen in ondergrondse hutten. Bij toeval werd het dorp door de Duitsers ontdekt maar gelukkig konden de meesten nog op tijd ontkomen. Tegenwoordig kun je drie nagebouwde hutten bekijken zodat je een idee krijgt hoe het er uitzag.

Eerlijk gezegd weet ik niet zeker of het fietspad dat hier langs loopt verhard is; volgens mij wel dus in dat geval zou je ook met een racefiets hier langs kunnen rijden. Bij knooppunt 18 sla je dan rechtsaf en pak je verderop vanzelf onze fietsroute weer op.

Veluwe fietsroute
De bossen bij Het Verscholen Dorp.

Fietsroute vervolg: Vierhouten – Gortel

Wie het uitstapje naar Het Verscholen Dorp overslaat, volgt in Vierhouten de Gortelseweg, wat ook een prachtige route is. Je slingert nu door de mooie bossen tussen Vierhouten en Gortel, waar het voortdurend klimmen en afdalen is. Ook hier kan het op de fietspaden wel druk zijn dus ik kies er vaak voor om over de weg te fietsen.

Een stukje voor Gortel kom je uit het bos en ligt de Gortelse Heide voor je. Het is nu nog even doorfietsen naar mijn favoriete tussenstop: de ijswagen van Rozeboom! Een begrip in de hele omgeving want hier verkopen ze onvoorstelbaar lekker ijs, op een schitterende plek! Van mei tot begin september verkopen ze hier zes dagen in de week hun heerlijke ijs. Echt iets om tijdens het fietsen naar uit te kijken!

Gortel
Op deze hoek staat de ijswagen van Rozeboom.

Van Gortel terug naar Apeldoorn

Als ons ijsje op is, stappen we weer op de fiets voor het laatste stuk van de fietsroute. Bij de ijswagen van Rozeboom slaan we namelijk rechtsaf de Oranjeweg in. Je rijdt nu door het gehuchtje Gortel, wat eigenlijk alleen maar uit een paar huizen en een schooltje bestaat.

Bij de T-splitsing sla je linksaf, de Elburgerweg op. Dit is een heerlijke weg om te fietsen: lekker breed en door een mooie omgeving. Je rijdt de Elburgerweg helemaal uit tot je op de Zwolseweg uit komt, een wat drukkere weg tussen Apeldoorn en Vaassen. Ga je voor de makkelijke route, dan sla je hier rechtsaf en fiets je helemaal door tot je weer bij Paleis Het Loo uitkomt.

Fietsroute Veluwe Apeldoorn

Alternatief slot van de fietsroute

Vind je het niet zo leuk om langs de drukke weg te fietsen, dan is er ook nog een mooier alternatief. Als je vanaf de Elburgerweg op de Zwolseweg uitkomt, steek je deze recht over, de Nieuwe Molenweg op. Deze fiets je helemaal uit en aan het einde ga je rechtsaf, de Oude Zwolseweg op. Dit is een prachtig stukje! Je ziet aan je rechterhand een meertje liggen, wat bij de Wenumse Watermolen hoort. Vlak daarna kun je linksaf slaan, de Astaweg op.

Een klein stukje verderop ligt er een heel mooi fietspad dat van Apeldoorn naar Vaassen loopt. Hier sla je rechtsaf en je rijdt dit helemaal uit tot je op de Anklaarseweg in Apeldoorn uitkomt. Hier ga je ook rechtsaf. Bij de verkeerslichten steek je recht over, de Koningstraat in. Deze rijd je helemaal uit tot je bij Paleis Het Loo uitkomt. Daar kun je linksaf de Loseweg op. Vlak voor het verkeerslicht kun je rechtsaf het fietspad op en kom je na 350 meter weer bij de Naald en de Amersfoortseweg uit.

De Wenumse Watermolen (Foto: Beeldbank Apeldoorn Marketing)

Horeca langs deze fietsroute

Fiets je, net als wij, vooral voor je plezier en om van de mooie omgeving te genieten? En vind je het leuk om onderweg een tussenstop te maken op een leuk terras? Dan zit je met deze route wel goed want je komt langs behoorlijk wat cafés en restaurants. Dit is een lijstje van mijn favoriete adresjes mét terras:

Staverden Fietsroute
Staverden

Fietsroute Apeldoorn: Fiets je mee?

Zoals gezegd is dit één van mijn favoriete fietsroutes op de Veluwe. Het is een hele afwisselende route, met veel mooie natuur. Je komt relatief weinig verkeerslichten tegen dus je hoeft niet steeds op- en af te stappen. En zelfs op drukkere (feest)dagen kun je op deze route nog redelijk doorfietsen, omdat veel weggetjes zich er wel voor lenen om op de racefiets op de weg te fietsen in plaats van op het drukke fietspad.

Zwaarte fietsroute: Wij fietsen deze route onlangs zonder de extra uitstapjes, en hadden aan het einde ruim 46 kilometer op de teller staan, met ca. 175 hoogtemeters. De zwaarte van deze fietsroute valt dus wel mee en is voor een ongeoefende racefietser al eenvoudig te doen. Wil je deze route wel fietsen maar zoek je iets meer uitdaging? Stuur mij even een berichtje en ik kan je wel wat tips geven voor het langer maken van deze route!

Hier kun je de fietsroute in mijn Polar-account bekijken.

Polar fietsroute Apeldoorn
Route Polar
Zoals je ziet is de route allesbehalve vlak!

Download hier de fietsroute als pdf om op je telefoon mee te nemen of uit te printen.

Opstappunten en parkeerplekken voor deze fietsroute

Omdat deze fietsroute een ronderit is, waarbij je op dezelfde plek eindigt als dat je begonnen bent, kun je natuurlijk op verschillende plekken starten. In de dorpen Uddel, Staverden, Elspeet of Vierhouten kun je gratis parkeren dus is het vaak makkelijk om daar ergens de auto te parkeren.

Wil je het fietsen van deze fietsroute combineren met een overnachting? Dan kan ik deze hotels aanraden!

Apeldoorn: Hotel De Echoput
Apeldoorn: Zenzez Hotel & Lounge
Hoog Soeren: Boutique Hotel Hoog Soeren
Elspeet: Hotel Mennorode
Vierhouten: Hotel Restaurant De Vossenberg
Wenum: B&B Wenum Wiesel

Zenzez
Hotel Zenzez is niet alleen een heel fijn plekje om te overnachten, maar je kunt hier ook heerlijk high-teaen!

Heb ik jou al enthousiast kunnen maken voor deze fietsroute rondom Apeldoorn?

Veluwe
Wandelen Veluwe

Liever wandelen dan fietsen? Lees dan mijn nieuwe blog over mijn favoriete wandelingen op de Veluwe!

Previous Post Next Post

You may also like

13 Comments

 • Reply Sanne

  Deze route is inderdaad perfect, niet te lang maar toch veel mooie natuur en heerlijke horeca onderweg. Ga ik zeker onthouden als ik weer eens op de Veluwe ben!

  25 mei 2020 at 5:30 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Leuk! Ik vind het echt een fijne route om te fietsen dus kan hem zeker aanraden!

   12 juni 2020 at 3:01 pm
 • Reply Linda

  Wat een mooie route, ook qua afstand. Niet te lang, maar je bent wel echt even een fijn dagje weg. Ik heb vorig jaar ook eens in de omgeving van vierhouten gefietst, echt prachtig. Ik zou zo weer gaan en dan lijkt deze route mij wel wat!

  27 mei 2020 at 1:16 pm
 • Reply Anouk

  Wat is het toch heerlijk om met de fiets op pad te gaan in Nederland, dat mis ik wel zeg. Mooi beeld van die watermolen. Toch fijn dat het meeste klimwerk in het begin van de route zit, dan heb je dat al mooi gehad en kun je heerlijk van de afdaling genieten.
  Anouk onlangs geplaatst…Waarom ben ik in Costa Rica gaan wonen?My Profile

  27 mei 2020 at 7:50 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Klopt, het is aan het begin wel even heel pittig, maar gelukkig komt na de zware klim een heeeele lange afdaling, dat maakt het een stuk beter te doen. Ik vind het echt een fijne route!

   12 juni 2020 at 3:03 pm
 • Reply Aniek

  Deze ga ik onthouden! En dan maak ik ook zeker een tussenstop bij de ijswagen van Rozeboom!
  Aniek onlangs geplaatst…Wandelen door de bossen van Drenthe & overnachten in een CabinerMy Profile

  29 mei 2020 at 9:01 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Haha, zeker doen want het is echt een aanrader! Zowel de route als het ijs! 🙂

   12 juni 2020 at 3:03 pm
 • Reply Denise

  Voorlopig zal het er niet van komen om daar te gaan fietsen nu het OV nog niet voor uitjes gebruikt mag worden, maar ik vind andere delen van Nederland zeker mooi en ook die regio ja. Voorlopig fiets ik vooral in Den Haag en omgeving en dat is ook mooi.
  Denise onlangs geplaatst…Aan zee slapen in een strandhuisje in Wijk aan ZeeMy Profile

  29 mei 2020 at 10:23 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Ja, in Den Haag is het ongetwijfeld ook prachtig fietsen. Zelf vind ik het grote nadeel van het westen dat het er altijd veel meer waait dan op de Veluwe. Ben zelf helemaal geen liefhebber van fietsen met tegenwind en houd juist meer van klimmen en dalen in plaats van lange rechte stukken. 🙂

   12 juni 2020 at 3:04 pm
 • Reply Marcella

  Leuke fietsroute! Wij fietsten een paar jaar geleden een soortgelijke route van 50 kilometer, maar dan vanuit Garderen. Mijn blog is alleen minder nauwkeurig dan die van jou. Extra leuk dus!
  Marcella onlangs geplaatst…Koala’s spotten op Raymond IslandMy Profile

  13 juni 2020 at 12:07 pm
 • Reply Menno

  Ik woon aan de route (ja, ja!). Je geeft een alternatieve route aan het einde om de Zwolseweg te vermijden. Voordat je bij de Elburgerweg ten noorden van Apeldoorn de Zwolseweg kruist, kun je eerder rechtsaf slaan, de Greutelseweg op. Daar kom je een ongekend mooie stukje Nederland tegen: een beschermd dorpsgezicht. Als je het ziet, weet je waarom.

  12 september 2020 at 11:04 pm
  • Reply Anne

   Ah dank voor de tip! Ik heb al eens zitten kijken om daar inderdaad af te slaan, dus ga het de volgende keer zeker proberen!! En je woont dan ongetwijfeld op een prachtige plek!

   13 september 2020 at 9:55 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge