Follow me:
Barra apps

Barra: Een van de mooiste Hebriden-eilanden van Schotland

Het Schotse Hebrideneiland Barra is een prachtig eiland, ver buiten de bewoonde wereld van het Schotse vasteland. Het is niet voor niets dat Barra één van de mooiste eilanden van Schotland genoemd wordt. Je vindt hier gouden stranden, ruige heuvels en altijd de blauwe Atlantische Oceaan in de buurt. Op Barra ben je echt weg van de drukte en kun je enorm genieten van de rust en ruimte die dit eiland biedt.

Barra is één van de zuidelijkste eilanden van de Outer Hebrides: de buitenste eilandengroep van de Schotse Hebrides. Vanaf het vasteland bereik je het eiland via een vijf uur durende boottocht vanuit de kustplaats Oban. Het eerste deel van de overtocht vaar je nog langs de Inner Hebriden, maar het tweede deel zie je alleen maar water om je heen. Tot in de verte het eilandje Barra opduikt. Overigens kun je ook met het vliegtuig naar Barra, maar dat zou ik niet zo snel aanraden. Ik leg je later in dit blogartikel uit waarom niet!

De boot meert aan in Castlebay, de grootste plaats van het eiland. Het kasteel Kisimul in de baai (vandaar natuurlijk de naam Castlebay) geeft het plaatsje een fraai aanzicht en het doet gelijk heel sfeervol aan. Het eiland is niet groot, slechts zo’n 12 bij 8 kilometer. Het is er heerlijk rustig, met weinig bebouwing en prachtige natuur.

Castlebay Barra Schotland

Wat kun je allemaal doen op het eiland Barra?

Fietsen op Barra

Zorg dat je zo snel mogelijk een fiets huurt op het eiland. Barra leent zich er namelijk uitstekend voor om per fiets te ontdekken! Je hebt wel een fiets met versnellingen nodig want echt vlak is het eiland niet. Maar dat maakt het juist leuk!

Je kunt de rondweg op Barra helemaal rondfietsen, de A888. Ik kan het aanraden om met de klok mee te fietsen. Bij het gehuchtje Northbay sla je linksaf om naar het bijzondere Barra Airport te fietsen, wat zeker de moeite waard is. Je kunt zelfs nog verder doorfietsen naar de veerboot naar Eriskay.

Je fietst weer terug naar de A888 om je tocht te vervolgen naar Castlebay. In totaal is dit tochtje zo’n 25-30 kilometer dus je kunt rustig aan doen. Neem eten en drinken mee zodat je kunt picknicken op één van de prachtige plekken langs de route.

Fietsen Barra Schotland

Fietsen naar Vatersay

Via een brug is het eilandje Vatersay met Barra verbonden. Ook dit is een leuk tochtje vanuit Castlebay, al heb je hier je fietsversnellingen wel echt nodig! Ik kwam bordjes met 11% stijgingspercentage tegen…

Vatersay fietsen

Op Vatersay vind je schitterende uitgestrekte stranden met wit zand, prachtig! Schapen lopen op of langs de weg en verkeer kom je hier niet veel tegen. Het Traigh a Bhaigh strand vind ik zelf echt heel mooi en heb hier heerlijk een uurtje in het zonnetje gezeten om van dit mooie stukje Schotland te genieten.

Vatersay

De Heaval beklimmen

De Heaval de hoogste heuvel van het eiland. Tijdens mijn bezoek aan Barra heb ik deze beklimming overgeslagen omdat ik maar een dag op het eiland had (veel te kort!), en de top van de Heaval de hele dag in de wolken zat. Jammer, want ik had graag van het uitzicht willen genieten!

Het schijnt een korte, maar pittige klim te zijn naar de top van de Heaval. Op ongeveer 2/3 van de klim kom je langs een standbeeld van Maria met Jezus, eerbiedig ‘Our Lady of the Sea’ genoemd. De bevolking van Barra is overwegend katholiek en zo werd in 1954 dit beeld geplaatst. Vanaf de top van de Heaval heb je een prachtig uitzicht over Castlebay, Barra en de Atlantische Oceaan. Zoek echter wel een mooie, zonnige dag uit want de Heaval zit regelmatig in de mist.

Vind je de beklimming zwaar? Denk dan met medelijden aan de deelnemers van de jaarlijkse Heaval Race, die de heuvel rennend beklimmen!

Heaval Barra
De scheve punt van de Heaval.

Griezelen bij Barra Airport

Ik noemde het al in mijn inleiding: het luchthaventje van Barra. De vliegtuigen landen hier (hou je vast) gewoon op het strand. Tijdens vloed kan er dus niet geland worden en het vluchtschema is afhankelijk van het tij. Het uitgestrekte strand is dus gewoon een landingsbaan.

Desondanks is het echt leuk om even bij Barra Airport te kijken. Elke dag landt er een vliegtuig vanuit Glasgow en het is ongetwijfeld een spectaculair gezicht om een vliegtuig op het strand te zien landen! Je kunt op deze website checken hoe laat er een vliegtuig wordt verwacht.

In dit filmpje kun je een landing op Barra Airport bekijken. Zoals je begrijpt reis ik liever per boot! 🙂

Wandelen op Barra

Ik heb de fout gemaakt om maar één dag op Barra door te brengen, waar ik natuurlijk veel te kort aan kwam. Ik zou namelijk graag hier langer rondgekeken hebben en een mooie wandeltocht gemaakt hebben. Op de website van Barra staan diverse prachtige wandelroutes vermeld, dus wandelen lijkt me hier zeker de moeite waard.

Zorg wel voor goed schoeisel want op sommige plekken kan het wat drassig zijn op het eiland.

Barra Schotland

Kajakken

Barra leent zich er echt voor om lekker buiten te zijn. Naast wandelen en fietsen kun je ook bijvoorbeeld gaan kajakken. Met zeekajaks ga je het water op om de schitterende kust van Barra te ontdekken vanaf het water. Met een beetje geluk kom je nog zeehonden of dolfijnen tegen tijdens je tocht!

Barra Schotland Outer Hebriden

De Hebridean Way wandelen of fietsen

Ik zou graag nog eens een langeafstandswandeling doen, en de Hebridean Way lijkt mij fantastisch! Deze 250 kilometer lange wandelroute begint in Vatersay en gaat via Barra naar Uist, Harris en Lewis. In totaal doe je wel tien verschillende eilanden aan, waarbij je gebruik maakt van twee veerdiensten van CalMac Ferries. Omdat de eilanden niet zo groot zijn, ben je voortdurend bij de zee in de buurt en dat geeft ongetwijfeld een extra bijzondere dimensie aan je wandeltocht. Kortom, deze tocht gaat zeker op mijn wishlist!

Wie liever fietst, kan ook de Hebridean Way fietsend doen. Op Barra is er een fietsverhuur die je hiermee kan helpen. Houd er wel rekening mee dat het flink kan waaien op de eilanden dus dat is trappen geblazen!

Hebridean Way Barra

Barra bezoeken: Praktische tips

Zoals ik al aangaf kun je per boot of per vliegtuig naar Barra reizen. CalMac Ferries vertrekt vanuit Oban, een leuk havenplaatsje op het vasteland van Schotland. De overtocht duurt zo’n vijf uur, maar er is een restaurant aan boord waar je een hapje kunt eten of wat kunt drinken. Ik moet zeggen dat ik de overtocht heel relaxt vond; je had echt het gevoel dat je ver buiten de gebaande paden ging!

Je kunt overwegen om, net als ik in 2013 deed, een eilandentour te maken. Ik koos indertijd voor Hopscotch 15: Barra, South-Uist, North-Uist en Skye. Bij dit ticket zitten de overtochten Oban – Barra, Barra – South-Uist, North-Uist – Skye en Skye – Mallaig inbegrepen.

Outer Hebriden Schotland

Je kunt dus ook per vliegtuig naar Barra reizen. Dit zal ongetwijfeld een spectaculaire tocht zijn; in een klein vliegtuigje vlieg je over de Schotse Hooglanden en de Atlantische Oceaan naar Barra, om daar te landen op het strand. Ik moet nog even moed bij elkaar rapen maar wie weet durf ik het een keer aan!

Omdat Barra het makkelijk op de fiets te verkennen is, is het handig om voor je verblijf een fiets te regelen. Dit kan bij Barra Bike Hire. Ook als je de Hebridean Way wilt fietsen kunnen zij je aan een fiets-dropoff hiervoor helpen.

Wil je ‘s avonds wat drinken, dan kun je terecht in Castlebay Bar. Als je, net als ik, het geluk hebt op een livemuziek-avond te komen word je door de eilandbewoners vriendelijk welkom geheten, waarbij je, zelfs als je het Engels uitstekend beheerst, de hele avond moeite moet doen om het scherpe Schotse accent te verstaan!

Mijn favoriete adresje voor een tussenstop overdag was de Hebridean Toffee Factory, een mooi plekje met een heerlijk terrasje er bij!

Barra Schotland

Accommodaties op Barra

Er zijn diverse B&B’s op Barra waar je kunt overnachten. Indertijd verbleef ik in B&B Endeavour, maar dat is inmiddels een logies-only accommodatie geworden, zonder een heerlijk Schotse ontbijt er bij. Je kunt dus beter voor B&B Bayview kiezen, die voor hetzelfde tarief wél een ontbijtje leveren, maar dat niet op loopafstand van de haven ligt. Iets prijziger is B&B Tigh na Mara, maar dan zit je wel heel centraal in Castlebay.

Iets verderop (net naast Endeavour) zit het Dunard Hostel voor wie liever in een hostel verblijft. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Castlebay.

Liever in een hotel overnachten? Het Castlebay Hotel heeft ook een mooie ligging, midden in Castlebay, tegenover de haven, met een fantastisch uitzicht over de baai.

CalMac Ferries Barra

Voorpret: Lees de ‘Rhanna Omnibus’

Wil je vast voorpret voor je reis naar Barra? Lees dan eens de ‘Rhanna Omnibus’ van Christine Marion Fraser: een familiesaga die zich afspeelt op een Schots eiland. Het eiland Rhanna dat beschreven wordt heeft zoveel van Barra weg dat je dankzij dit boek al helemaal in het Hebridensfeertje komt.

Schotland Outer Hebriden

Meer lezen over reizen in Schotland? Lees dan één van mijn andere blogs over backpacken in Schotland.

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Aniek

  Wat een goede tip om hier te gaan fietsen. Ik houd wel van de rauwe landschappen hier, lijkt me prachtig om hier een fietstocht te maken. Kanoën trouwens ook.
  Aniek onlangs geplaatst…Wandelen in Zuidwest Drenthe: wandelroute Oude DiepMy Profile

  16 april 2021 at 2:21 pm
 • Reply Marcella

  Leuk, eiland hoppen in Schotland zou ik ook nog wel eens willen doen! Traigh a Bhaigh strand ziet er trouwens tropisch uit, wat een niet-typisch Schots plaatje!
  Marcella onlangs geplaatst…Flashback Q1: ‘Het is druk en echt wennen, maar vooral heel gezellig!’My Profile

  17 april 2021 at 8:08 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge