Follow me:

Franse Opaalkust: Slapen in een omgekeerde boot

Het is alweer bijna vijftien jaar geleden dat ik een weekje in een stacaravan in Equihen-Plage verbleef. Een rustige camping met een schitterend uitzicht over het Kanaal, waar de grote zeetankers richting Antwerpen langzaam vooruit kropen. We hebben een heerlijke week gehad dankzij het prachtige weer, de mooie omgeving, de verstilde dorpjes en het strand voor de deur. Maar ik heb me altijd voorgenomen: als ik nog eens terugga, slaap ik in de boothuisjes, die zich ook op de camping bevonden. Toppunt van een idylle! 

Equihen-Plage ligt aan de Franse Côte d’Opale, in de provincie Nord-Pas-de-Calais. Onder de rook van de grotere stad Boulogne, zo’n 45 km onder Calais. Tussen Boulogne en Calais bevinden zich de Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, een mooi stukje natuur! Achter de kust liggen nog wat herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zoals bunkers en forten. Er zijn dan ook de nodige oorlogsmusea, zoals ‘Musée de la Seconde Guerre’ en ‘Musée du mur de l’Atlantique‘.

Dagtrips
Uiteraard moet je de beide Cap’s bezoeken! Ze zijn niet eens bijster hoog, de witte Cap Blanc-Nez is ‘slechts’ 151 meter hoog. Toch heb je hier een prachtig uitzicht en bij goed weer kun je zelfs de Engelse kliffen aan de overzijde onderscheiden. Onze tip: neem een picknickkleed, een lunch en een goed boek mee en geniet van je rust!

Onderweg passeer je ingeslapen Franse kustplaatsjes zoals Wimereux en Audresselles. Eerst kom je bij de donkere Cap Griz-Nez, maar persoonlijk vind ik de noordelijker gelegen Cap Blanc-Nez mooier. Neem wel een windjack mee want het waait hier ontzettend hard!Cap Griz Nez

Vanuit Calais is een dagtripje naar Dover de moeite waard. Wanneer je in de ochtend de ferry naar Engeland neemt, heb je de hele dag de tijd om bijvoorbeeld het indrukwekkende Dover Castle te bezoeken, om dan ‘s avonds weer de boot terug te nemen.

Boulogne-sur-Mer, waar Equihen tegenaan ligt, heeft de grootste vissershaven van Frankrijk. Leuk weetje: men vermoedt dat Godfried van Bouillon afkomstig was uit Boulogne! Niet alleen is het centrum erg gezellig, ook het brede zandstrand voor het zeecentrum Nausicaa is heerlijk voor een dagje strand. Men doet hier aan strandzeilen; ik heb me er niet aan gewaagd maar het zag er wel leuk uit!

We noemden het net al, Nausicaa. Een enorm zeecentrum met haaien, roggen, zeeleeuwen, vissen. Voor kinderen erg leuk om te bezoeken, ze schijnen zelfs sommige vissen te mogen aanraken! Bijzonder, hunwebsite is zelfs in het Nederlands!

Parijs is nog ver: hiervoor zit je nog zo’n 250 km in de auto. De middeleeuwse stad Amiens ligt op zo’n 120 km afstand.

EquihenCamping La Falaise Equihen-Plage
De camping waarop voornoemde leuke boothuisjes te huur zijn, ligt op zo’n 150 meter van het strand. In het voor- en naseizoen is de camping erg rustig, in het hoogseizoen kan ik er niet over oordelen. Op de camping is een volleybalnet, een pooltafel en een tafeltennistafel. Wie wil kan petanque spelen. Het naastgelegen strand beschikt in de zomermaanden over een strandwacht.

Equihen-Plage ligt op 375 km. vanaf Utrecht en is met een uurtje of vier rijden te bereiken. Ideaal dus als je er wel even uit wilt maar toch even een ander land en cultuur op wilt snuiven. De Opaalkust is dan echt even lekker weg van thuis!

 

Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge