Follow me:
Reisblogger

De Franse Opaalkust: Slapen in een omgekeerde boot

Het is alweer bijna vijftien jaar geleden dat ik een weekje in een stacaravan in Equihen-Plage aan de Franse Opaalkust verbleef. Een rustige camping met een schitterend uitzicht over het Kanaal, waar de grote zeetankers richting Antwerpen langzaam vooruit kropen.

We hebben een heerlijke week gehad dankzij het prachtige weer, de mooie omgeving, de verstilde dorpjes en het strand voor de deur. Maar ik heb me altijd voorgenomen: als ik nog eens terugga, slaap ik in de “Quilles en l’air”: chaletjes in de vorm van een omgekeerde boot, die zich ook op de camping bevinden. Toppunt van een idylle!

Equihen-Plage ligt aan de Franse Côte d’Opale, in de provincie Nord-Pas-de-Calais. Onder de rook van de grotere stad Boulogne, zo’n 45 km onder Calais. Tussen Boulogne en Calais bevinden zich de Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, een mooi stukje natuur! Achter de kust liggen talloze herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zoals bunkers en forten. Er zijn dan ook de nodige oorlogsmusea, zoals ‘Musée de la Seconde Guerre’ en ‘Musée du mur de l’Atlantique‘.

Cap Blanc-Nez (Foto via Unsplash.com)

Dagtrips in de omgeving van de Opaalkust

Uiteraard moet je de beide Cap’s bezoeken! Ze zijn niet eens bijster hoog, de witte Cap Blanc-Nez is ‘slechts’ 151 meter hoog. Toch heb je hier een prachtig uitzicht en bij goed weer kun je zelfs de Engelse kliffen aan de overzijde onderscheiden. Onze tip: neem een picknickkleed, een lunch en een goed boek mee en geniet van je rust! Onderweg passeer je ingeslapen Franse kustplaatsjes zoals Wimereux en Audresselles. Eerst kom je bij de donkere Cap Griz-Nez, maar persoonlijk vind ik de noordelijker gelegen Cap Blanc-Nez mooier. Neem wel een windjack mee want het kan hier flink waaien!

In deze omgeving vind je talloze oorlogsmusea die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In dit gebied liggen nog veel bunkers van de Atlantikwall en je kunt bijvoorbeeld het Musée du Mur de l’Atlantique bezoeken.

Ook ten zuiden van Boulogne-sur-Mer vind je prachtige krijtrotsen, in de buurt van Le Treport. De natuur is ook in dit stukje Opaalkust erg mooi.

Opaalkust
Foto: Iris via Unsplash.com

Uitstapje naar Dover (GB), Lille of Parijs

Vanuit Calais is een dagtripje naar Dover de moeite waard. Wanneer je in de ochtend de ferry naar Engeland neemt, heb je de hele dag de tijd om bijvoorbeeld het indrukwekkende Dover Castle te bezoeken, om dan ‘s avonds weer de boot terug te nemen. Dover Castle is vooral leuk om te bezoeken vanwege het uitgestrekte stelsel kazematten (gangen) onder het kasteel, waar nu een interessant museum in gevestigd is. Aanrader!

Dover CastleWil je vanuit de Opaalkust een dagje naar Parijs? Dan zit je nog zo’n 250 kilometer in de auto, maar het is wel te doen op een dag.

Het is ook mogelijk om een dagje naar Lille (Rijsel) te gaan, wat ook een erg mooie stad is. Wist je dat hier elk jaar in september een enorm uitgestrekte brocantemarkt is?

Eiffeltoren Parijs
Wil je vanuit de Opaalkust een dagje naar Parijs? Het is zo’n 2,5 uur rijden maar wel te doen!

Boulogne-sur-Mer

De stad Boulogne-sur-Mer, waar Equihen vlakbij ligt, heeft de grootste vissershaven van Frankrijk. Leuk weetje: men vermoedt dat Godfried van Bouillon afkomstig was uit Boulogne! Niet alleen is het centrum erg gezellig, ook het brede zandstrand voor het zeecentrum Nausicaa is heerlijk voor een dagje strand. Men doet hier aan strandzeilen; ik heb me er niet aan gewaagd maar het zag er wel leuk uit!

We noemden het net al, Nausicaa. Een enorm zeecentrum met haaien, roggen, zeeleeuwen, vissen. Voor kinderen erg leuk om te bezoeken, ze schijnen zelfs sommige vissen te mogen aanraken!

Boulogne-sur-mer (Foto: Pixabay)

Camping La Falaise in Equihen-Plage

De camping waarop voornoemde leuke boothuisjes te huur zijn, ligt op zo’n 150 meter van het strand. Op de camping is een volleybalnet, een pooltafel en een tafeltennistafel. Wie wil kan petanque spelen. Het naastgelegen strand beschikt in de zomermaanden over een strandwacht.

Ik vond het fantastisch om op deze camping te verblijven. Equihen-Plage is een heel rustig dorpje en het is heerlijk om ‘s avonds nog even een rondje over het strand te lopen. Vanaf de hogere punten op de camping heb je een fantastisch uitzicht over het Kanaal en zie je in de verte de enorme zeetankers langsvaren, op weg naar Antwerpen of Rotterdam.

Ook op het strand bij de camping kun je aan strandzeilen doen: in een soort skelter met een groot surfzeil er op rijd je dan over het strand. Misschien toch maar eens proberen als ik ooit die kant weer op ga!

Opaalkust Frankrijk
Equihen-Plage langs de Opaalkust

Equihen-Plage ligt op 375 km. vanaf Utrecht en is met een uurtje of vier rijden te bereiken. Ideaal dus als je er even uit wilt, niet te ver wil rijden maar toch een andere cultuur op wilt snuiven. De Opaalkust is dan echt even lekker weg!

Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Marcella

    Leuke tip Anne, ik heb de bezienswaardigheden die je noemt én de camping in onze wishlsit gezet!

    5 maart 2022 at 1:59 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge