Follow me:

Wildpraat: Unieke ervaring om de Veluwe te ontdekken!

Wie een ‘wildbelevenis’ bij Wildpraat boekt, krijgt de kans om op een leuke en unieke manier de Veluwe te ontdekken. Met een boswachter maak je een wandeling door het bos, waarbij je natuurlijk hoopt om wilde zwijnen, reeën of herten te spotten. Onderweg vertelt de boswachter uitgebreid over alle facetten van de natuur op de Veluwe. Na het wandelen is het tijd voor ‘wildcooking’ en wordt er in de grote tent buiten een heerlijk diner met diverse wildgerechten voor je klaargemaakt.

Op een wat grauwe zaterdag in november parkeren we onze auto bij Landgoed Spelderholt, de thuisbasis van Wildpraat. Naast het landhuis staat de ‘wildhut’: een half-open tent, waar we verwelkomd worden met een drankje met wat lekkers erbij. Alles ademt hier de sfeer van het buitenleven uit en de drukte van het dichtbijgelegen Apeldoorn lijkt ineens heel ver weg. Het najaarsbos ruikt fris en we kunnen niet wachten om de bossen in te gaan.

Wildpraat Wildcooking Diner ervaring Veluwe

Langzaam druppelen ook de andere deelnemers binnen en als we compleet gaan vertrekken we, na een korte uitleg, voor de wildwandeling.

Wandelen met de boswachter

Wie wandelkilometers wil maken, kan beter voor een andere natuurexcursie kiezen. Maar vind je het leuk om meer over de Veluwse bossen en wat er leeft te leren? Dan zit je hier juist goed. Om de paar honderd meter stoppen we voor een uitgebreide uitleg. We zien een enorme mammoetboom (de hoogste van Nederland), ruiken aan de naalden van een Douglasspar en proberen de geur van wilde zwijnen op te pikken.

Onze groep wordt begeleid door Jacqueline Korte, die niet alleen natuurgids is maar ook als jager aan natuurbeheer doet. Je merkt aan alles dat ze ontzettend veel van de natuur af weet. Omdat we zelf regelmatig in het bos te vinden zijn en we vaker met wildexcursies mee gaan, is een deel van wat Jacqueline vertelt voor ons al bekend. Maar toch blijft het gaaf om te horen hoe ontzettend bijzonder de natuur in elkaar zit.

Herten bronst natuurexcursies
Het is niet de eerste keer dat we met een natuurexcursie de Veluwe ontdekken. Dit burlende hert zagen we tijdens een bronsttocht in Ede.

Het wild laat zich helaas dit keer niet zien, ondanks onze verwoede pogingen om herten of zwijnen te zien. Vooral voor de bezoekers die helemaal uit het westen komen is dit jammer. Wij zien immers tijdens fietstochtjes in het Kroondomein regelmatig wild dus wild spotten was voor ons niet het hoofddoel van deze excursie.

Als we weer richting het Spelderholt lopen, vertelt Jacqueline nog uitgebreid over de jacht en alle regels en voorschriften die daar aan verbonden zijn. Ook jagers gaan uiterst respectvol met de natuur om en het is interessant om daar meer over te horen.

Najaarsbos leuke ervaring Veluwe

Wildcooking

Het is al bijna donker als we de tent weer binnenlopen, die nu sfeervol verlicht is. Warmtelampen zorgen voor wat broodnodige verwarming en we zoeken een plekje uit op één van de lange picknickbanken. Als we een korte uitleg hebben gehad, mogen we daarna per tafel naar het schitterend opgemaakte buffet. Hier liggen voorgerechten zoals wildpaté, hertencarpaccio, aardappelsalade en andere heerlijke gerechten. We nemen van alles een klein beetje, maar er is zóveel keuze dat we aan het einde van het buffet een behoorlijk vol bord hebben. Maar o, wat smaakt het lekker, zeker met een heerlijke rode wijn er bij (of één van de Hert bieren)!

Wildpraat Wildcooking Diner ervaring Veluwe
De tent ziet er sfeervol verlicht uit.

Terwijl we ons door het volle bord werken, maakt de live cooking chef naast de tent op het vuur de warme gerechten klaar. Het ruikt al erg lekker maar de smaak is nog veel beter. Niet alleen omdat er uitstekend vlees gebruikt wordt, maar ook omdat het ontzettend goed klaargemaakt wordt. En zelfs het dessert na afloop krijgen we verbazingwekkend genoeg nog op.

Na de boswandeling smaakt het eten ongetwijfeld extra goed maar we kunnen toch wel stellen dat het eten bij Wildpraat echt fantastisch is!

Wildpraat Wildcooking Diner ervaring Veluwe

Wildpraat – Praktische tips

Eigenlijk vooral één praktische tip: boek zo snel mogelijk! Niet alleen omdat je deze toffe ervaring op de Veluwe niet wilt missen, maar ook omdat Wildpraat zó populair is (en wij snappen waarom!) dat de beschikbare data razendsnel vol zijn. Het Wildcooking Diner kost € 99,50 maar is inclusief de wandeling met de boswachter en ook de drankjes bij het diner zijn inbegrepen.

Ga je net als wij in het najaar met Wildpraat op stap, Zorg dan dat je je warm aankleedt. Het Wildcooking Diner is in een halfopen tent, die weliswaar verwarmd is. Is het buiten niet zo warm, dan doet het ook in de tent toch een beetje kil aan. Bovendien staan niet alle picknicktafels direct onder de warmtelampen en moet je ook een beetje geluk hebben met de plek waar je komt te zitten.

Wildpraat Wildcooking Diner ervaring Veluwe

Laat je hier overigens niet door tegenhouden om in het najaar te gaan. Hoewel Wildpraat een groot deel van het jaar de Wildcooking diners aanbiedt, zou het persoonlijk toch mijn voorkeur hebben om in de herfstperiode te gaan. Wild smaakt volgens mij gewoon lekkerder in de herfst dan in de zomer!

Het Wildcooking Diner duurt ongeveer vijf uur; om 15.00 uur is de ontvangst en tegen 20.00 uur is het diner afgelopen. Wil je blijven overnachten, dan kan dat op Landgoed Spelderholt.

Meer lezen over Wildpraat of wil je een Wildcooking Diner boeken? Ga dan naar www.wildpraat.nl.

Wildpraat Wildcooking Diner ervaring Veluwe

Meer lezen over de Veluwe

Wildpraat is één van onze favoriete natuurexcursies op de Veluwe, maar andere toffe excursies beschreef ik in dit blogartikel. En kom je speciaal voor Wildpraat naar de Veluwe en combineer je deze toffe ervaring graag met een lange wandeling, om te proberen zélf wild te spotten? Kijk dan eens op mijn blogartikel met favoriete wandelroutes op de Veluwe of lees het artikel over ‘5 mooie wandelroutes in Kroondomein Het Loo‘. Het Kroondomein is een gebied waar veel wild voorkomt dus de kans dat je hier iets tegen het lijf loopt is best groot.

Ga je in augustus naar de excursie van Wildpraat, maak dan zeker één van deze zeven heidewandelingen over de Veluwe.

Radio Kootwijk heidewandeling
Bezoek in augustus zeker één van de heidegebieden op de Veluwe.
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Heidi

  wauw zo prachtig.
  Heidi onlangs geplaatst…Dagje Ieper…My Profile

  1 mei 2023 at 10:04 am
 • Reply Chayenne

  Leuke blog! Ik wist niet dat dit kon. Jammer dat jullie geen wild hebben gezien deze keer. Dat zou ik ook wel echt jammer vinden als ik helemaal vanuit Zuid Limburg kom. Ik ben ooit eens gaan survivallen in de Ardennen en dat vond ik ook heel gaaf, dus dit is echt iets voor mij.
  Chayenne onlangs geplaatst…De 3 beste drones; ontdek IJsland van bovenMy Profile

  5 mei 2023 at 12:56 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge