Follow me:
Kroondomein Het Loo

Wandelen in Kroondomein Het Loo: 5 mooie wandelroutes

In het uitgestrekte natuurgebied Kroondomein Het Loo kun je prachtig wandelen. De groene bossen worden afgewisseld met uitgestrekte heidevelden waar je kilometersver kunt kijken. En zelfs de bossen zelf zijn elk moment weer anders: de ene keer loop je langs eeuwenoude eiken, dan weer langs aangeplante dennenbomen of mooie dubbele rijen beuken. En wild spotten is in Kroondomein Het Loo ook niet moeilijk, dus neem je verrekijker mee!

Even wat droge informatie: Het Kroondomein Het Loo is het grootste landgoed van Nederland, hoewel het niet echt als een landgoed voelt. De 10.000 hectare natuur wordt namelijk op allerlei plekken doorsneden door autowegen en her en der liggen dorpjes omringd met akkerlanden. Ooit was het Kroondomein van de Oranjes, maar koningin Wilhelmina schonk het gebied al in 1959 aan de Nederlandse Staat, echter met enkele voorwaarden daarbij vermeld.

Ook het Paleispark, dat bij Paleis Het Loo ligt, hoort bij Kroondomein Het Loo. De rest van het Kroondomein wordt wel de ‘Koninklijke Houtvesterij’ genoemd.


Kroondomein Het Loo is een fantastisch gebied om te wandelen of te fietsen. Omdat het zo uitgestrekt is, is het vaak heerlijk rustig in het bos. Ik kom er dan ook graag en in dit blog deel ik vijf hele mooie wandelroutes in Kroondomein Het Loo met je.


Wieselse Bosch Kroondomein Het Loo

13 km wandelen Rondom de Hoge Duvel

Over deze mooie wandeling schreef ik al eens een blog. Deze 13 kilometer lange wandeling brengt je door de bossen rondom de heuvel Hoge Duvel, vlakbij het dorpje Uddel. Het eerste stuk loop je nog langs prachtige heidestukken, waaronder de Hoog Soerenseheide. Pak bij het uitzichtpunt zeker je verrekijker er bij want op dit stuk heide zijn vaak edelherten te spotten.

De wandeling Rondom de Hoge Duvel is misschien niet de meest afwisselende wandelroute: een groot deel van de route gaat namelijk door het bos en na de twee heidevelden aan het begin kom je verder alleen nog maar bosgebied tegen. Desondanks is het een fijne wandelroute, ook omdat dit een hele rustige hoek van het Kroondomein is. Toen ik hier wandelde kwam ik tijdens de hele wandeling één ander groepje wandelaars tegen.

De route Rondom de Hoge Duvel is zo’n 13 kilometer lang en wordt gemarkeerd met houten paaltjes (vlak voor en direct na elke afslag staat een paaltje). Je kunt ook de korte versie lopen: die is maar 7 kilometer. Maak dan wel even een uitstapje naar het uitzichtpunt over de Hoog Soerenseheide.


Wandelen Kroondomein Het Loo

7 km-route Stuifduinen

Niet zover bij de vorige wandelroute vandaan, ligt deze 7 kilometer lange route Stuifduinen. Deze route is iets afwisselender dan de vorige, omdat deze voor een groot deel over / langs de hei voert. Het eerste stukje gaat nog door het bos, dat er in de zomermaanden ook heerlijk zomergroen uit ziet!


Route Stuifduinen Kroondomein

Ook in dit gebied loopt het nodige wild; het was tijdens deze wandeling dat ik deze hinde met drinkend kalf spotte. Let dus goed op als je loopt of je tussen de bomen door wat ziet bewegen.


Wild Kroondomein Veluwe

De route is ook gemarkeerd met paaltjes en makkelijk te volgen.

6 km Asselsche Heide vanuit Hoog Soeren

Nog een prachtige wandeling, maar deze is niet gemarkeerd. Je vindt deze route op mijn Komoot dus als je de app downloadt, gidst Komoot je als een navigatiesysteem langs de route.

Je begint bij de mooie witte Kapel in Hoog Soeren, waar je kunt parkeren. Vanaf daar loop je eerst een heel mooi weggetje af, tussen de oude boerderijen door, totdat je het dorp echt achter je laat en het bos in loopt.

Halverwege de route kom je langs twee uitzichtpunten bij de Asselsche Heide. Omdat je hier wat hoger staat, heb je een waanzinnig uitzicht over de heide. Neem ook hier je verrekijker er zeker bij: dankzij mijn Stern ontdekte ik ineens een paar reeën die dichtbij stonden. En ook dit grote roedel hindes was fantastisch om te observeren met een verrekijker!


Kroondomein Het Loo

Vanaf de Asselsche Heide loop je door het bos weer terug naar Hoog Soeren. Het laatste stukje loop je over de weg terug naar de parkeerplaats. In Hoog Soeren vind je allemaal leuke adresjes om nog wat te eten of te drinken, bijvoorbeeld bij Brasserie Het Jachthuis, dat naast de parkeerplaats ligt.


Kroondomein Het Loo
Reeën op de Asselsche Heide

10 km: Wandelen in het Wieselse Bosch

Nog een mooi stukje om te wandelen: het Wieselse Bosch. Onderdeel van Kroondomein Het Loo maar niet zo heel bekend nog bij wandelaars, zo lijkt het. Als ik hier wandel kom ik namelijk maar weinig andere wandelaars tegen, maar wel veel fietsers en mountainbikers. En zelf fiets ik ook graag in deze hoek van het Kroondomein want het is hier zo mooi!

Het IVN Apeldoorn heeft een mooie route gedeeld, die ik in dit blogartikel aan je laat zien. Halverwege de route kom je langs een prachtig uitzichtpunt, vanaf waar je kilometersver over de bossen heen kunt kijken. Een heel mooi plekje!

Wieselse Bosch Kroondomein Het Loo

Wandel je deze route tegen zonsondergang, dan is de kans groot dat je wel ergens wat wilde zwijnen tegen het lijf loopt. Ik kwam ze zelf tegen in de buurt van het voornoemde uitzichtpunt en omdat er aardig wat jonge biggen bij waren, hielden we eerbiedig afstand!

De 10 kilometer lange wandelroute is leuk om te lopen en zeker een aanrader!


Wieselse Bosch Kroondomein Het Loo
Koningseik in het Wieselse Bosch

3 km: Even de benen strekken in het Aardhuispark

Tja, 3 kilometer route is meer een rondje om even de benen te strekken, maar dat lukt dan ook wel heel aardig in het Aardhuispark. Het Aardhuispark is een klein, afgesloten gebiedje in het Kroondomein en hier leven damherten en edelherten. Omdat het zo’n klein gebiedje is kun je de herten vaak goed zien. Het heeft dan ook wat meer weg van een klein wildpark dan dat je echt wild spot.

De wandelroute is echt leuk om te doen. Eerst kom je langs de grote weide, waar meestal de herten te vinden zijn. Even later kom je zelfs bij een grote wildkansel die uitzicht biedt op de voederplaats. Daarna gaat de route verder door het bos, waarbij je onder andere deze schitterende koninklijke laan passeert. Ik blijf hier altijd maar foto’s van maken, het is zo mooi!


Aardhuispark
Prachtig wandelen in het Aardhuispark

Grote trekpleister bij het Aardhuispark is voor mij het schitterende Aardhuis zelf: een verbouwd jachtchalet van Koning Willem III. Hier vind je nu een fijn restaurant in waar wij heel regelmatig te vinden zijn. (Tip: ze hebben hier een heerlijke rode wijn: de Negroamaro!) Niets leuker dan hier lekker te lunchen en daarna nog even het rondje te wandelen. In dit blogartikel lees je nog veel meer over het Aardhuispark en het Aardhuis.

Let op: om de wandelroute te mogen lopen is er wel een toegangsticket van € 2,00 nodig. Een automaat staat aan het begin van de route.

Aardhuis Aardhuispark Kroondomein Het Loo

Praktische tips over wandelen in Kroondomein Het Loo

Hoewel er elk jaar weer flink commotie over is, zal het dit jaar niet anders zijn: het grootste deel van Kroondomein Het Loo gaat tussen half september en eind december drie maanden dicht. In die tijd wordt de wildstand weer op peil gebracht en met enorme bosbouwmachines aan bosbeheer gedaan. Er zijn nog wel wat gebiedjes in het Kroondomein geopend maar het overgrote deel is helaas gesloten.

Op deze wandelkaart van de Houtvesterij heb je een mooi overzicht van het gebied en kun je nog andere wandelroutes vinden. Ook zie je op deze kaart welke gebieden er wél in de herfst open zijn. En ik noemde het eerder: de bossen zijn alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Ook kom je regelmatig bordjes tegen die de rustgebieden voor wild markeren: deze rustgebieden zijn (uiteraard) niet toegankelijk dus betreed ze niet.

Omdat veel wandelpaden in het Kroondomein uit mul zand bestaan, zijn hoge wandelschoenen geen overbodige luxe.

Heb je na je wandeling vragen over Kroondomein Het Loo? Breng dan eens een bezoekje aan het bezoekerscentrum, dat je ook in het Aardhuis vindt. Hier staan vrijwilligers voor je klaar om al je vragen over dit prachtige stukje natuur te beantwoorden.


Kroondomein Het Loo

Iets eten of drinken na afloop van je wandeling?
Leuke horecaplekken in (de buurt van) Kroondomein Het Loo zijn:

 • Restaurant Het Jachthuis, Hoog Soeren 55 in Hoog Soeren
 • Restaurant No. 15, Hoog Soeren 15 in Hoog Soeren (in Hotel Hoog Soeren)
 • Eet & Drink Lokaal No. 15 in Het Aardhuis (Aardhuis 2, Hoog Soeren)
 • Halte Assel, Assel 2, Hoog Soeren (een soort luxe snackbar)
 • Van der Valk Hotel De Cantharel, Van Golsteinlaan 20, Ugchelen
 • De Bon Vivant, Loolaan 42, Apeldoorn

Eet en drink lokaal No. 15
Eet & Drink Lokaal No. 15

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Marko

  Wat een mooi overzicht zo! Het aaantal wandelmogelijkheden in het Kroondomein is zo groot, dat je snel keuzestress hebt, dus dit is erg handig. Ik heb zelf een keer vanuit Hoog Soeren gewandeld en dat was echt erg mooi. Dus ik denk dat ik de volgende keer je Komoot-track erbi ga pakken.

  21 februari 2022 at 10:49 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge