Follow me:
Reisfotografie

Rond de Hoge Duvel: 13 km wandelen in Kroondomein Het Loo

Als ik op de Aardhuisweg bijna bij de parkeerplaats ben, zie ik aan mijn linkerhand een roedel edelherten op de heide lopen. Even twijfel ik of ik die kant op zal wandelen in de hoop mooie foto’s te kunnen maken. Maar dan besluit ik om toch bij mijn plan te blijven: het wandelen van de 13 kilometer lange route ‘Rond de Hoge Duvel’. Deze loopt juist aan de rechterkant van de Aardhuisweg en de groep herten kan dus rustig blijven grazen!

Een paar weken geleden was ik al van plan om de korte versie van ‘Rond de Hoge Duvel’ te lopen: een 7 kilometer lange route. Echter, de zonsopgang was toen zo magisch mooi, dat we een uur lang op de heide bleven staan om foto’s te maken en de wandeling toen maar aan ons voorbij lieten gaan.

Hoge Duvel

Vandaag begin ik rond 8 uur aan mijn wandeling, terwijl de zon al rond 5.15 uur op gaat. Geen zonsopgang vandaag maar lekker wandelen! De Hoge Duvel is een heuvel in het Kroondomein, waar je tegenwoordig nog de jachtopzienerswoning ‘Hooge Duvel’ vindt. De heuvel is zo’n 83 meter hoog en er doen allerlei oude Veluwse legendes de ronde over de Hoge Duvel.

Rond de Hoge Duvel

Langs De Vosselt naar de Hoog Soerense Heide

Vanaf de parkeerplaats loop je het eerste stuk langs de linkerkant van heidegebied De Vosselt. Een schitterend stukje natuur, vooral als je hier net met zonsopgang komt. Op deze heide loopt regelmatig wild; de vorige keer ontmoetten we een nieuwsgierig wild zwijn. Aan mijn linkerhand zie ik een enorme verzameling vingerhoedskruid staan, prachtig (zie foto boven)!


De Vosselt Zonsopgang
De Vosselt bij zonsopgang

Je loopt helemaal langs De Vosselt op totdat je het bos inloopt. Iets verderop krijg je de splitsing al tussen de 7 en de 13 kilometer.

Let op: loop je de korte route? Sla dan hier wel eventjes rechtsaf om naar het uitkijkpunt over de Hoog Soerense Heide te lopen; dit is zeker de moeite waard!


Hoog Soerense Heide
De Hoog Soerense Heide

De lange route gaat hier rechtsaf en even later bereik je de Hoog Soerense Heide. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over dit uitgestrekte heidegebied. Er wordt gezegd dat hier wel regelmatig edelherten te zien zijn dus pak zeker je verrekijker er bij!

Er staat hier een mooi bankje; wel tussen twee eikenbomen dus pas op in de maand juni vanwege de eikenprocessierups!

Rond de Hoge Duvel

Naar de Hoge Duvel

Vanaf hier slingert de wandelroute door de bossen en kun je volop genieten van de stilte; je hoort alleen het fluiten van de vogels! De route is genoemd naar de Hoge Duvel. Eerlijk gezegd heb ik niet echt gemerkt of ik die bewuste heuvel opgelopen ben; de route stijgt en daalt af en toe maar ik ben niet specifiek de top van de Hoge Duvel tegengekomen. Ik wandel nu door een stukje van het Kroondomein Het Loo waar ik ook al een paar keer gefietst heb; zo leer ik het gebied langzaamaan een beetje kennen! Op de fiets kom ik regelmatig groepen wilde zwijnen tegen, maar deze zaterdagochtend is het stil in het bos.


Kroondomein Het Loo
Op deze zaterdagochtend lijk ik de enige wandelaar te zijn.

Totdat de stilte verstoord wordt door het kwaken van talloze kikkers. Ik blijk een heel mooi bosvennetje te naderen en dat is duidelijk hoorbaar. Ook hier staat een bankje dus dit is een mooie plek voor een tussenstop.

Rond de Hoge Duvel

Weer terug naar de Vosselt

Echt heel erg afwisselend is de route ‘Rond de Hoge Duvel’ niet. De route gaat, afgezien van de eerste twee kilometer, alleen maar door het bos. Het bos verandert wel steeds, het ene moment loop je tussen een groen bos vol varens, het andere moment door een donker sparrenbos. In juni vind je overal langs de route het fleurige vingerhoedskruid: prachtig! Maar zoek je echt een wandeling die steeds door een ander landschap voert, dan zou je bijvoorbeeld beter voor het Boswachterspad Kootwijk (18 km) kunnen kiezen.

Wandelen Kroondomein Het Loo

Desondanks is dit een hele mooie route. Zelf vond ik vooral de rust in dit gebied heel prettig; afgezien van een enkele mountainbiker ben ik niemand tegengekomen. Er is geen geluid van autowegen hoorbaar (alleen dichtbij de parkeerplaats hoor je de auto’s op de Aardhuisweg) en dat zorgt er voor dat het heerlijk stil is in het bos.

In dit gedeelte van het Kroondomein Het Loo is de kans groot dat je herten of zwijnen tegenkomt; vooral als je net na zonsopgang of vlak voor zonsondergang hier wandelt kun je dieren spotten.


Vingerhoedskruid
Bloeiend vingerhoedskruid

‘Rond de Hoge Duvel’ – Praktische informatie

De wandelroute ‘Rond de Hoge Duvel’ ligt in natuurgebied Kroondomein Het Loo. Ooit was dit het landgoed van de Oranjes, waar vooral Koningin Wilhelmina duidelijk haar stempel op drukte. Nog steeds vind je overal in het Kroondomein herinneringen aan deze koningin en haar echtgenoot, Prins Hendrik.

De wandelroute ‘Rond de Hoge Duvel’ begint en eindigt op de parkeerplaats aan de Aardhuisweg. Vanuit Apeldoorn gezien vind je de parkeerplaats aan je rechterhand als je nét na de heide het bos weer inrijdt.

Rond de Hoge Duvel

De lange route is 13 kilometer, de korte 7 kilometer. De route is gemarkeerd met bruine paaltjes. Je vindt steeds een paaltje net vóór een afslag en net er na. Zie je bij een kruising/afslag geen paaltje, dan loop je gewoon rechtdoor Heel af en toe (bij belangrijke knooppunten) zit er een zilveren plaatje op het paaltje met de routeaanduiding. Ik vond het zelf overigens wel prettig om ook de wandelkaart bij de hand te houden.

Rond de Hoge Duvel

Let op: dit deel van het Kroondomein Het Loo is van 15 september tot 25 december afgesloten voor publiek. In die periode zorgen de jachtopzieners er voor dat de wildstand weer in balans gebracht wordt (en gaat ook onze koning af en toe mee op jacht).

Er is geen horeca onderweg; je vindt bankjes na 2,5 en na 6,5 kilometer lopen op de lange route. Wil je na afloop ergens wat drinken? Ik kan je Hotel Hoog Soeren aanraden, waar de appeltaart heerlijk smaakt en waar je fijn op het terras kunt zitten!


Hoog Soerense Heide
De Hoog Soerense Heide

Na de wandeling ‘Rond de Hoge Duvel’ op zoek naar andere mooie wandelroutes? In dit blog schrijf ik over mijn favoriete routes op de Veluwe!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge