Follow me:
Mangerton Ierland

Vijf ideeën voor originele vakanties die helemaal anders zijn

Hoewel iedereen een eigen manier van reizen heeft, gaan veel Nederlanders toch met de auto of het vliegtuig op vakantie. Je reist naar een bestemming en blijft dan op één plek of je reist wat rond met een (huur)auto. Maar wil je nu eens heel iets anders dan anders? Dan geef ik je in dit blog tips voor originele vakanties buiten de gebaande paden. Een andere manier van reizen, een andere wijze van vervoer…wie weet levert het je een onvergetelijke reis op!

Er zijn zoveel originele manieren van vakantie vieren dat je vast zelf ook wat unieke reizen kunt bedenken. Maar deze vijf ideeën helpen je misschien om originele vakanties te bedenken!

Originele vakanties

Een vaarvakantie (en misschien zelfs een eigen jacht kopen?)

Iets wat mij echt leuk lijkt, is een vakantie op een jacht. Het liefst natuurlijk op een zonnige bestemming, maar ook in Nederland kun je een leuke vaarvakantie beleven. In Friesland bijvoorbeeld kun je echt een fijne reis maken, waarbij je je slaapplek gewoon bij de hand hebt: op de boot.

Er zijn ook diverse vakantieparken met een haven in de buurt zodat je ook daar aan kunt leggen. Je vaart met een jacht zo van haven naar haven en kunt op zo’n manier heel ontspannen van het reizen genieten. Zwemkleding mee en op een zonnige dag neem je zo een duik vanaf de boot!

Bevalt de vaarvakantie echt goed, dan is zelf een jacht kopen ook een overweging. Je vindt boten en jachten in allerlei grootte en in verschillende prijsklassen. Het voordeel van een eigen jacht is dat je ook in een zonnig weekend lekker het water op kunt. Ook kun je je eigen spullen in de boot laten liggen en hoef je dus niet elke keer alles mee te slepen. Een jacht kopen is natuurlijk wel een grote en bijzondere aankoop dus laat je uiteraard heel goed informeren over de do’s en don’ts. Check ook of je een vaarbewijs nodig hebt voor de boot die je huurt of koopt.

Ilhas Desertas
Een vaarvakantie lijkt mij best wel heel fijn, zeker met mooi weer er bij!

Met een huifkar door Ierland

Ierland is één van mijn favoriete vakantielanden omdat het er zo mooi is, de bevolking zo vriendelijk, je er uitstekend kunt eten en het gewoon een fijn vakantieland is. Het tempo lijkt er wat lager te liggen en met een huifkartocht door Ierland ga je helemaal mee in deze relaxte setting.

De huifkar wordt door een paard getrokken en brengt je door het groene Ierse landschap. Vaak zijn er speciale overnachtingsadressen, waar je ‘s avonds je paard en wagen kunt ‘parkeren’. In de huifkar zijn slaapplekken en een keukentje dus je hebt ook hier je bed alvast bij je.

Er worden bijvoorbeeld in de regio Wicklow huifkartochten aangeboden en deze streek leent zich absoluut voor zo’n originele vakantie. Het rondreizen met een huifkar is ongetwijfeld heel rustgevend en levert vast een onvergetelijke vakantie op. Ik schreef dit blog over ‘Dublin en de Wicklow Mountains’.

Glendalough
De streek Wicklow in Ierland is zeker de moeite waard om per huifkar te ontdekken.

Maak een mooie treinreis

Dit is misschien niet de meest originele vakantie in dit lijstje want treinvakanties zijn natuurlijk al best wel bekend. Een treinreis als vakantie lijkt wel steeds populairder te worden maar toch vonden we het een leuke optie voor als je een bijzondere vakantie zoekt.

Zo is treinen naar de Alpenlanden heel populair, waaronder de prachtige (maar toch wel dure) Glacier Express in Zwitserland. In Zweden heb je de Arctic Circle (ook wel de Polar Express genoemd), die door het prachtige landschap van Zweeds Lapland en Noorwegen rijdt.

Bij mij staat de treinroute ‘Oriënt Express’ hoog op de wishlist: je reist met de trein van Amsterdam naar Istanbul en stopt onderweg in Wenen, Bratislava, Boedapest, Boekarest en Sofia. Dat lijkt mij prachtig!

originele vakantie
Een treinreis voert je soms over dit soort prachtige viaducten. Dit is Glenfinnan, in Schotland.

Lange afstandswandelingen

Door heel Europa vind je prachtige lange afstandswandelingen. Ook hiervoor zou ik denk ik naar Ierland gaan want daar liggen diverse wandelroutes die ik graag zou doen. De meest bekende is de 214 km lange Kerry Way, die door het schitterende landschap van het graafschap Kerry leidt. Ook de Beara Way lijkt mij erg mooi om te lopen, maar dit schiereiland heb ik al een paar keer met de fiets bezocht. De Dingle Way (179 km), de Sheep’s Head Way (93 km) en de Wicklow Way (130 km) lijken mij ook stuk voor stuk de moeite waard!

Een vriendinnetje van mij wandelt momenteel de GR5, die van Hoek van Holland naar Nice loopt. Ook een prachtige route en als ik haar enthousiaste verhalen hoor, is deze wandelroute ook zeker de moeite waard!

Een lange afstandswandeling is ook een leuke manier van vakantie vieren en lijkt mij echt leuk om eens te doen.

Originele vakanties
Ooit liep ik al eens (in de stromende regen) een klein stukje van de Kerry Way.

Een ezeltocht als vakantie

Op verschillende plekken in binnen- en buitenland kun je een meerdaagse trektocht met een ezel doen. Nu staan ezels er om bekend dat het nogal eigenwijze dieren zijn maar ik vind ze ook wel erg geestig. Ik vermoed dus dat het toch wel een hele bijzondere en onvergetelijke vakantie oplevert!

Ik had hele leuke ezeltochten van Altratoscana gezien, in de buurt van Volterra. Hier kun je mooie meerdaagse ezeltochten door het prachtige Toscaanse landschap maken. Let op: ezels kunnen maar zo’n 40 kilo op hun rug dragen. Het is dus geen rijvakantie (wel als je met kinderen reist die af en toe op de rug van de ezel uitrusten) maar je wandelt met de ezels van plek naar plek. Een bijzondere manier van reizen!

Originele vakantie
Toscane
DitisAnne
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Linda

  Een vakantie met de trein heb ik wel eens gedaan en vond ik erg leuk! Een lange wandeling wil ik ook heel graag eens proberen, eerst gewoon eens met 1 nachtje om te kijken of het iets voor ons is. Die met de ezels vind ik een beetje zielig klinken alleen en zou ik zelf nooit kiezen

  6 juni 2022 at 12:17 pm
 • Reply Janet

  Een tocht met ezels zou ik niet snel kiezen, laat staan een meerdaagse tocht. Ik wil nog heel graag eens een lange afstandswandeling maken, dat lijkt me heel tof. Echter het meezeulen van je eigen spullen staat me erg tegen. 😉

  9 juni 2022 at 9:55 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik heb ooit een lange dag gewandeld met backpack, dat was wel intensief inderdaad. Maar het lijkt me wel een leuke uitdaging!

   14 juni 2022 at 11:37 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge