Follow me:

Roadtrip over de Veluwe: De mooiste wegen langs een decor van bos en hei!

In deze roadtrip over de Veluwe neem ik je mee over de mooiste weggetjes die je op de Veluwe vindt. Ik vond namelijk wel andere bloggers die een roadtrip over de Veluwe delen, maar deze gaan meestal over de drukke doorgaande wegen (saai!). In deze route gaat het juist vooral om de mooiste wegen op de Veluwe, want dat is immers het leukste met roadtrippen: de landelijke weggetjes waar je overheen rijdt? En dan is er onderweg ook nog eens van alles te zien! Een combinatie van prachtige natuur met geschiedenis, cultuur en fijne hotspots!

De route van mijn roadtrip over de Veluwe vind je hier. De route is 75 km lang en onderweg is er zoveel te zien dat je gerust een volle dag voor deze roadtrip uit kunt trekken. Zeker als je af en toe onderweg een wandelingetje wilt maken, want daarvoor biedt deze route genoeg mogelijkheden!

Helaas ontkomen we er niet aan om af en toe een stukje grotere weg te nemen maar het grootste deel van de route gaat over schitterende weggetjes door de bossen en over verschillende heidegebieden. Daarnaast kom je steeds door leuke Veluwse dorpen zoals Garderen en Vierhouten en rijd je langs oude landgoederen en kastelen zoals Landgoed Staverden en Kasteel Cannenburch. Krijg je trek tijdens de roadtrip? Dan zijn er genoeg leuke cafés en restaurants langs de route, maar ook kom je regelmatig langs mooie picknickplekken, dus het is ook een leuk idee om met een gevulde picknickmand te gaan rijden.

Heidewandeling Vosselt
Zonsopgang op de Veluwe

In dit blog vertel ik over de bezienswaardigheden onderweg en deze corresponderen met de letters in het routeoverzicht. In de cursief gedrukte teksten schrijf ik informatie over de route.

Start- en eindpunt: Fletcher Hotel Apeldoorn, Soerenseweg 73, Apeldoorn (letters A en J op de kaart)

B. Het Aardhuis – Bezoekerscentrum en restaurant

Vanaf het startpunt volgen we de Soerenseweg richting Hoog Soeren. Net voor het dorpje zelf slaan we rechtsaf, maar je zou heel even het dorp Hoog Soeren in kunnen rijden om de prachtig gelegen kapel in het dorp te bewonderen of om nog een stukje verder door te rijden over de Pomphulweg, wat wel de allermooiste weg van de Veluwe genoemd wordt. Keer dan bij Halte Assel weer om zodat je de route uit deze roadtrip over de Veluwe kunt vervolgen.

Al snel komen we bij de eerste stop: Het Aardhuis. Over dit voormalige jachtchalet van Koning Willem III heb ik al eens een uitgebreid blog geschreven dus wijd ik er hier niet te uitgebreid over uit. In het bezoekerscentrum kun je een prachtige natuurfilm over de Veluwe bekijken dus het is zeker een aanrader om dit aan het begin van je roadtrip te doen! Buiten kun je een 3km rondje lopen waarbij de kans heel groot is dat je edelherten of damherten spot.

Bij het Aardhuis vind je het ontzettend fijne Eet en Drink Lokaal No. 15. Wat een ontzettend leuk plekje is dit om je roadtrip te starten met een lekker taartje of lunch!

Aardhuis Aardhuispark Kroondomein Het Loo
Het Aardhuis

C. Garderen

De route gaat vanaf het Aardhuis over de Aardhuisweg naar Uddel. Een schitterend stuk van onze roadtrip want deze weg over de heide is weergaloos mooi! In Uddel sla je linksaf en deze weg vervolg je tot in Garderen.

Garderen is echt een vakantiedorp dat in de zomermaanden overspoeld is met toeristen. En wij begrijpen wel waarom want je zit hier midden in de prachtige natuur van de Veluwe.

Vanuit het dorp Garderen kun je even een uitstapje maken naar het Veluws Zandsculpturenfestijn (over een vorige editie schreef ik dit blogartikel). Ook kun je een bezoekje brengen aan de korenmolen De Hoop, waar de molenaar je meer over de molen vertelt.

Zandsculpturen Garderen Roadtrip over de Veluwe
Prachtige zandsculpturen in Garderen!

D. Boshuis Drie en het Speulderbos

In Garderen nemen we de Speulderweg die door het boerenland richting Speuld gaat. Een stukje voor Speuld slaan we linksaf, de Sprielderweg in. Deze komt uit bij Boshuis Drie.

De Sprielderweg is een razend populaire fotoplek. Talloze fotografen zetten deze weg bij zonsopgang op de foto. Dat geldt overigens ook voor het Speulderbos, dat achter het Boshuis Drie ligt. Op Instagram zie je zóveel foto’s voorbij komen van het Speulderbos dat het op overkill gaat lijken en ik zelf liever andere locaties kies om de zonsopgang te fotograferen.

Boshuis Drie is wel een prachtige plek: een oude boerderij die omgevormd is naar restaurant. Het ligt midden in het bos en vanuit hier kun je prachtig wandelen. Heel bekend is het bos met de ‘dansende bomen’ dat je vlakbij Boshuis Drie vindt: de rechte boomstammen werden gekapt waardoor de wat kronkelende bomen bleven staan.

Herfst Speulderbos Roadtrip over de Veluwe
De dansende bomen

Ook ligt het Solse Gat op loopafstand van Boshuis Drie. Over deze donkere poel in het bos doet een duistere legende de ronde: hier zou ooit een klooster gestaan hebben waar aardig wat alcohol verbrast werd en waar de kloosterlingen in volledige bandeloosheid leefden. Tijdens een onweersnacht verdween het hele klooster in de grond, maar de dorpelingen konden vaak ‘s nachts de kloosterklokken nog horen luiden en de geesten van de monniken horen klagen.

Roadtrip over de Veluwe
Het Solse Gat: ligt hier een klooster verzonken?

E. Landgoed Staverden

We vervolgen onze route over prachtige wegen door het bos: eerst van Drie naar Ermelo en dan van Ermelo richting Leuvenum en Staverden. Dit is echt een prachtig stukje van onze roadtrip over de Veluwe! Bij de Kapel van Staverden slaan we linksaf en bereiken dan Landgoed Staverden.

Landgoed Staverden is een landgoed waarvan gezegd wordt dat het de kleinste stad van Nederland is (terwijl ik altijd dacht dat Bronkhorst deze titel droeg). In de 13e eeuw kreeg de toenmalige Graaf van Gelre stadsrechten toebedeeld om hier in Staverden een stad te bouwen, maar het bleef echter bij een kasteel met bijgebouwen.

Tegenwoordig is Landgoed Staverden een fijne plek om te ontspannen. Er zijn schitterende kasteeltuinen, er ligt een fraai kasteelpark om het landgoed en je kunt hier dus uitstekend wandelen. In de brasserie kun je lunchen of dineren (bijvoorbeeld op het prachtige terras).

Roadtrip over de Veluwe
De prachtige omgeving van Landgoed Staverden

F. Via de Stakenberg naar Vierhouten

Na Landgoed Staverden krijgen we weer een mooi stuk van deze roadtrip over de Veluwe. We rijden over de prachtig gelegen Stakenbergweg naar Vierhouten. Onderweg passeren we de weidse Elspeterheide. Langs de Stakenbergweg vind je voldoende plekken voor een mooie picknick in de natuur. Zeker als je bij Fietsknooppunt 73 (te vinden op Maps) rechtsaf het fietspad De Schapendrift een eindje inloopt, kom je op een prachtige uitkijkplek uit. De route volgt de Stakenbergweg; we steken de drukke N310 over en rijden even later Vierhouten binnen.

Vierhouten is een heel charmant Veluws dorp, dat ook echt een vakantiedorp is. In het dorp zelf vind je gezellige terrassen en ijssalons en je vindt hier heel wat vakantieaccommodaties.

Hoewel Vierhouten zelf niet zoveel bezienswaardigheden heeft, raden we je wel aan om even een bezoekje te brengen aan het Verscholen Dorp. Dit ligt niet op de route van deze roadtrip over de Veluwe, maar je vindt het Verscholen Dorp wel duidelijk aangegeven op Google Maps. Vanuit Vierhouten kun je er met de auto komen (daarna wel via dezelfde weg weer terug, waarna je de route van de roadtrip weer op kunt pakken.

Het Verscholen Dorp is een herinnering aan de schuilhutten waar in WOII tientallen onderduikers zich verborgen hielden. In de ondergrondse hutten verborgen ze zich anderhalf jaar lang tot het kamp in oktober 1944 ontdekt werd door de SS. Op dat moment woonden er 86 onderduikers; 16 van hen werden opgepakt en gefusilleerd. Tegenwoordig liggen er replica’s van de hutten in het bos, waar je ook in mag.

Roadtrip over de Veluwe
Een van de hutten in het Verscholen Dorp

G. IJswagen Rozeboom in Gortel

Vanaf Vierhouten slingert een prachtig weggetje door de bossen richting Gortel. Als je vanuit het bos de hei oprijdt is het opletten: je bereikt nu al snel de ijswagen van Rozeboom.

Een begrip in de wijde omgeving: de ijswagen van Rozeboom! Komt het door het overheerlijke ijs dat hier verkocht wordt, of door de bijzonder mooie locatie: aan de rand van de Gortelse Heide? Hoe dan ook: een bezoekje aan de ijswagen van Rozeboom is echt een aanrader!

Omdat het een mobiele ijswagen is, is het aanbod wat beperkter dan in een vaste ijssalon in de stad. Echter, het uitzicht wat je gratis bij je ijsje krijgt maakt dit dubbel en dwars goed!

IJsje Rozeboom

H. Kasteel Cannenburch

Vanuit Gortel is het een klein stukje rijden naar onze volgende stop: Vaassen. Daar kun je een bezoek brengen aan Kasteel Cannenburgh.

Een fraai kasteeltje aan de rand van het dorpje Vaassen: Kasteel Cannenburgh. Het kasteel ligt er prachtig, met een brede slotgracht er om heen. Je kunt het kasteel bezoeken en dankzij een audiotour leer je meer over de geschiedenis van dit kasteel. Verder kun je ook een rondje wandelen in het kasteelpark of de moestuin en is er een kasteelwinkel en een landwinkel.

Cannenburch
De Cannenburch in de winter, prachtig vastgelegd door Wim van ‘t Einde (Foto via Unsplash)

Aan de westkant van het kasteel loopt het schitterende smalle Kersendijkje, wat in het voorjaar prachtig in bloei staat. Zeker even overheen lopen tijdens je bezoek!

Roadtrip over de Veluwe
Het Kersendijkje naast Kasteel Cannenburch

I. De Wenumse Watermolen

Als we weer terugrijden richting Apeldoorn is er nog één mooie stopplek: de Wenumse Watermolen. Al in 1313 zou hier een watermolen gestaan hebben. Oorspronkelijk een korenmolen, vanaf 1767 een kopermolen maar in 1858 weer een korenmolen. De molen maalde tot 1965, toen hij door een beschadiging niet meer functioneerde.

Tegenwoordig is de watermolen in beheer van een stichting. De molen is gerestaureerd en maalt af en toe weer, en bovendien is er een zaaginstallatie aangebracht.

De Wenumse Watermolen is echter ook een heel idyllische plek, met aan de overkant van de weg een grote vijver. Een fijn plekje om even de benen te strekken en rond te kijken.

Vanaf de Wenumse Watermolen is het nog maar een minuutje of tien terug naar het Fletcher Hotel, het eindpunt van de route. Heb je nog tijd over, dan kun je overwegen om een bezoekje te brengen aan Paleis Het Loo of om een wandeling te maken in het prachtige Paleispark Het Loo.

Wenumse Watermolen Roadtrip over de Veluwe
De Wenumse Watermolen.

Horeca tijdens je roadtrip over de Veluwe

Natuurlijk wil je onderweg ook wel eens wat eten of drinken. Ik zet alle toffe horeca-adresjes (en dat zijn er heel wat!) in de buurt van de route op een rij.

 • Brasserie Het Jachthuis, Hoog Soeren
 • Eet & Drink Lokaal in Het Aardhuis, Hoog Soeren
 • Restaurant Boshuis Drie
 • Hotel De Zwarte Boer, Leuvenum
 • Brasserie Staverden op Landgoed Staverden
 • Hotel Restaurant De Vossenberg, Vierhouten
 • IJswagen Rozeboom, Gortel
 • Brasserie Floor, Epe (wel een stukje van de route, maar wat een prachtig plekje!)
 • Restaurant Triangel Gewoon Gastvrij, tussen Vaassen en Apeldoorn
 • Restaurant De Bon Vivant, Apeldoorn

Combineer je je roadtrip met een bezoek aan Apeldoorn? Dan vind je in dit blog met 35 tips voor Apeldoorn ook een lijst met mijn favoriete hotspots!

Roadtrip over de Veluwe

Picknickplekken onderweg

De route brengt je door zulke mooie natuur, dat het ook een aanrader is om met een gevulde picknickmand op pad te gaan. Natuurlijk kun je op heel veel plekken picknicken maar deze locaties zijn zeker een aanrader:

Elspeetse Heide
De Elspeetse Heide, vlakbij de Stakenbergweg.

Roadtrip over de Veluwe: Praktisch

Start- en eindpunt: Fletcher Hotel Apeldoorn, Soerenseweg 73, Apeldoorn. Er is parkeergelegenheid in de buurt van het hotel. Natuurlijk kun je ook in dit mooie hotel overnachten.
Uiteraard is het ook mogelijk om op een andere plek de route te starten, omdat het een rondrit is.

Lengte van de route: 75 kilometer. Rijd je de route zonder vaak te stoppen, dan heb je zo’n twee uur nodig. Er is echter genoeg te doen om een hele dag te vullen.

Je vindt hier de route in Google Maps.

Handig om mee te nemen tijdens je roadtrip over de Veluwe

Een lijstje met spullen die handig zijn om mee te nemen op je roadtrip over de Veluwe:

 • makkelijke schoenen
 • waterfles
 • verrekijker
 • fotocamera
 • snacks
 • zonnebril
 • telefoonlader of powerbank
 • fijne playlist of CD voor onderweg
 • eventueel picknickmand + picknickkleed
 • zonnebrandcrème en hoofddeksel als je met een cabrio rijdt!

Een verrekijker staat op het lijstje omdat je regelmatig langs heidegebieden komt. Op de hei kun je zo ver kijken, dat het echt fijn is om een verrekijker te gebruiken om te zien of je een hert of ree kunt spotten. Een goede verrekijker is dus zeker een aanrader. Ik kan je bijvoorbeeld deze betaalbare 10×50 verrekijker van Wildpix aanbevelen; zelf heb ik ook een 10×50 verrekijker en daarmee kun je fantastisch wild spotten!

Wild spotten Veluwe

Andere handige tips voor de Veluwe

Ik woon zelf sinds februari 2021 weer op de Veluwe en heb dus al heel wat over deze fantastisch mooie regio geschreven. Blogartikelen waar je misschien wat aan hebt zijn:

En natuurlijk kun je ook via de tag Veluwe alle blogs lezen die ik ooit over de Veluwe schreef!

Vond je deze roadtrip over de Veluwe leuk? Misschien kun je dan ook eens een dagje roadtrippen in het IJsseldal en Achterhoek! Je komt langs talloze kastelen en landgoederen, door leuke kleine stadjes zoals Doesburg en Bronkhorst en nog veel meer!

Natuurcentrum Veluwe

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Yvonne

  Wat een super leuke roadtrip! Ja, die kleine weggetjes zijn altijd het beste. Mooi dat de ijswagen ook een stop is, dan zijn onze kinderen ook enthousiast, haha.. nee hoor, die zouden zeker de andere plekken ook kunnen waarderen. De zandsculpturen wilden we al eens bezoeken, maar het kwam er niet van. Mooi extraatje in deze route.

  7 juni 2022 at 9:19 am
  • Reply Anne

   Klopt, ik houd echt van die landweggetjes. De zandsculpturen is voor mij alweer een paar jaar geleden dus moet er ook nodig weer eens naar toe.

   14 juni 2022 at 11:38 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge