Follow me:

Zandsculpturenfestijn Garderen: Een wereldreis van zand!

Vanaf vandaag is het Zandsculpturenfestijn in Garderen weer geopend. Bezoekers lopen langs de talloze prachtige zandsculpturen en maken zo een virtuele reis om de wereld. Wereldberoemde gebouwen, de dieren van de Big Five, wereldleiders, bekende steden…het komt allemaal voorbij.

Wanneer ik door de vliegtuigslurf naar binnen loop, zie ik gelijk een prachtig diorama met alle bekende gebouwen uit de hele wereld staan. De Taj Mahal, de Eiffeltoren, de Sagrada Familia…allemaal uit zand gehouwen. Het is nog maar een voorproefje van al het moois dat nog komt!

‘Hoe kunnen ze het maken?’

De wandelroute laat binnen nog enkele fraaie zandbeelden zien en gaat dan naar buiten. Een enorm schip met talloze raampjes uitgehouwen staat als grote blikvanger te wachten, een trotse kapitein er voor. Buiten loopt de route langs nog veel meer mooie beelden, waarbij de enorm grote uitbeelding van Mont Saint-Michel voor mij het hoogtepunt van de tentoonstelling is. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer bijzondere details je ontdekt. De talloze kleine huisjes onder de enorme kathedraal…echt prachtig!

Zandsculpturenfestijn Garderen
Op detailniveau de kleine huisjes bij Mont Saint-Michel (zie kopfoto): prachtig gemaakt!

Terwijl ik een kunstig nagemaakte Mark Rutte zie, slingert de route door en ‘reis’ ik via Frankrijk naar het Midden-Oosten en via Zuid-Afrika weer naar Jeruzalem. Hier krijg je serieuze vakantiekriebels van! Steeds weer vraag je je af: ‘Hoe hebben ze dit zo kunnen maken?’!

Zandsculpturen Garderen
Prachtig gemaakt!

Puzzeltocht ‘Weet u nog..?’

Aan het einde van de route loop je weer een overdekt gedeelte binnen, waar zich de puzzeltocht bevindt. 35 prachtige zandsculpturen herinneren aan bekende gebeurtenissen van de afgelopen 65 jaar, zoals de maanlanding, de watersnoodramp, de aanslag op de Twin Towers en nog veel meer.
Elk sculptuur heeft een plaatje met een letter en alle letters in de juiste volgorde vormt een zin. Met de oplossing kun je mooie prijzen winnen. Natuurlijk heb ik de puzzel gemaakt. Erg moeilijk is hij niet, maar wel heel leuk om zo de geschiedenis in zandsculpturen terug te zien. En ook hier geldt weer: het is zo bizar mooi gemaakt!

Zandsculpturen Garderen

Carvers

Terug op het zonnige terras maak ik even een praatje met een van de carvers. Omdat ik uitgenodigd was voor de openingsdag van het Zandsculpturenfestijn, zijn ook de carvers zelf aanwezig. Ik krijg tekst en uitleg over het maken van al deze prachtige zandsculpturen, waar met een heel internationaal team maandenlang aan gewerkt is. Nu het klaar is, vliegen de carvers allemaal weer uit naar allerlei delen van de wereld om weer met een nieuwe klus aan de slag te gaan. Een mooie job, lijkt mij!

Ik ben vooral benieuwd hoe de sculpturen een hele zomer met regen, hagel en wind overleven. De carver legt uit dat het zand zo poreus is, dat de regen al vrij snel door het beeld naar beneden zakt, de grond in. Bij de beelden die buiten staan zit er ook nog een soort vernislaagje overheen om de scherpe lijnen goed te houden. Hij maakt zich dan ook niet zo’n zorgen over de sculpturen, die het toch tot november moeten overleven. Het Zandsculpturenfestijn is namelijk de hele zomer te bezoeken en sluit pas op 2 november 2019 haar deuren weer.

Mount Rushmore Zandsculptuur
Een mooie zandsculptuur van Mount Rushmore

Zandsculpturenfestijn – Praktische informatie

Het Zandsculpturenfestijn is vanaf vandaag (vrijdag 12 april) te bezoeken. De zandsculpturen bevinden zich bij de Beeldentuin in Garderen, dat eenvoudig en in een paar minuten te bereiken is vanaf de A1.
Er is genoeg parkeergelegenheid beschikbaar en parkeren is hier gratis. Ook stopt er een bus op zo’n 250 meter afstand.

Naast het Zandsculpturenfestijn kun je ook de fraaie Beeldentuin bezoeken, evenals allerlei leuke kleine lifestyle-winkeltjes die je overal op het terrein vindt.

Bij het Zandsculpturenfestijn vind je het zelfbedieningsrestaurant ‘Saloon De Preuverij’. Omdat ik hier tijdens het openingsevent was, was het restaurant gesloten dus ik kan hier niet zoveel over zeggen. Vlakbij vind je ook Lunchroom De Rozentuin.

De entree tot het Zandsculpturenfestijn is € 9,50. Kinderen van 6 t/m 12 betalen slechts € 4,50; kinderen tot en met 5 jaar zijn gratis.

Het Zandsculpturenfestijn is geopend van maandag tot en met zaterdag. Op zondag is het gesloten. Zaterdag 2 november

Zandsculpturen Garderen

Weekendje Veluwe

Garderen is een ideale uitvalsbasis om de prachtige Veluwe te ontdekken. Pal naast het Zandsculpturenfestijn vind je het luxe Bilderberg Residence Groot Heideborgh, een heel fijn hotel in een hele mooie omgeving.

De Veluwe is misschien wel op haar mooist in de omgeving van Garderen, Elspeet en Vierhouten, met uitgestrekte heidevelden, afgewisseld met bossen en weilanden. Kleine dorpjes met typisch Veluwse keuterboerderijtjes zorgen voor hele idyllische plaatjes. Je kunt heerlijk wandelen op de Veluwe.

Mooie plekken op de Veluwe om te wandelen zijn:

Paleis Het Loo wandelen
Prachtige bossen bij Paleis Het Loo

Previous Post Next Post

You may also like

5 Comments

 • Reply Jenny

  Dit is zo gaaf! Leuk om de kunstwerken te bezoeken en daarna te wandelen in de omgeving van Garderen.

  12 april 2019 at 11:04 pm
 • Reply Darina

  Prachtig zeg! Zo knap gemaakt.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #12My Profile

  13 april 2019 at 6:40 pm
 • Reply Denise

  Hé, leuk, vorig jaar was het ook in Den Haag, dat is nu niet, maar ik vind zoiets altijd leuk om te zien. Zo knap gemaakt altijd!

  16 april 2019 at 9:57 am
  • Reply Anne

   Oh leuk, geen idee dat het ook in Den Haag was. Ik dacht altijd dat het een beetje truttig zou zijn, maar was echt verrassend mooi!

   17 april 2019 at 2:38 pm
 • Reply Martijn

  Wow, die Mont-Saint-Michel is inderdaad gedetailleerd zeg, gaaf!
  Martijn onlangs geplaatst…Larressingle, het kleine Carcassonne van de GersMy Profile

  16 mei 2019 at 10:23 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge