Follow me:

Escaperoom ‘Abandoned’: Klaar voor een uur adrenaline?

“Drie backpackers die in een besneeuwd bos verdwaald raken. Gelukkig krijgen ze een lift, maar of dat helemaal goed afloopt? Niet echt, want de drie raken vermist. En wat heeft die griezel met dat litteken in zijn gezicht er precies mee te maken?”

Dit is het achtergrondverhaal bij de nieuwe kamer ‘Abandoned’, die binnenkort bij escaperoom Escapium in Utrecht open gaat.
Ik mocht de kamer alvast testen en liet mij daarom, samen met drie collega’s, vrijwillig in een griezelig oud huis opsluiten.

Nou ja, oud huis… Het was gewoon een kamer in een pand op een industrieterrein in Utrecht, maar het horrorhuis was zo levensecht gemaakt dat onze hartslag direct al behoorlijk steeg! Maar die adrenaline hadden we ook nodig, want er waren puzzels om opgelost te worden!

Escaperoom Abandoned
Met drie collega’s liet ik mij vrijwillig in een ‘oud verlaten huis’ opsluiten!

Wat is precies een escaperoom?

Voor degenen die nog niet echt goed weten wat een escaperoom is, even een korte uitleg. In een escaperoom word je opgesloten in een kamer, waarbij je door het oplossen van puzzels steeds ‘sleutels’ vindt naar een volgende stap, net zolang tot je de deur naar de uitgang open kunt maken. Die sleutels kunnen echt fysieke sleutels zijn, maar soms zijn het werkelijk technische hoogstandjes die er voor zorgen dat een bepaalde actie voor het openen van een luik of gat in de muur kan zorgen.
Meestal heb je precies een uur de tijd om uit de escaperoom te komen; ben je langer bezig, dan wordt de deur door de medewerkers van de escaperoom geopend en heb je het spel verloren. Omdat je onder tijdsdruk werkt, gaat iedereen koortsachtig aan de slag om de oplossingen te vinden. Kom je echt niet uit een bepaalde puzzel, dan krijg je vaak van de medewerkers wel een hint zodat je niet een hele escaperoom op één puzzel verliest.

Ik vind het oplossen van escaperooms echt waanzinnig leuk, zeker als het een goede kamer is! Daar kun je echt urenlang van nagenieten en wil je het liefst direct weer een volgende kamer boeken!

Escapium Utrecht

‘Abandoned’ is de tweede kamer bij Escapium in Utrecht. Twee broers begonnen twee jaar geleden met het uitwerken van ideeën. Zij hebben inmiddels een uitstekende escaperoom neergezet, die ze samen (naast hun fulltime baan!) runnen, inmiddels wel met behulp van een klein team.

Een paar dagen voordat we zouden komen, kregen we nog een netjes herinneringsmailtje, helemaal in de stijl van het spel. We waren dus heel benieuwd wat we aan zouden treffen!

De ontvangst bij Escapium is uiterst vriendelijk en goed georganiseerd. Er is een gezellige zithoek, een tafeltennistafel, een airhockeytafel, een pooltafel en er is tijd om even een drankje te drinken. De lounge ziet er ook netjes en stijlvol uit, een uitstekende eerste indruk!

Escapium escaperoom Abandoned
De gezellige zithoek bij Escapium

Wat vond ik van escaperoom ‘Abandoned’?

De nette ontvangst en uitstraling werkt ook door naar de rest van de escaperoom. Voordat we de kamer binnengaan krijgen we eerst een duidelijke en prettige uitleg. Daarna kijken we naar een heel gaaf en spannend filmpje over het verhaal van de zoekgeraakte backpackers. Een tikkeltje nerveus gaan we dan de escaperoom binnen.

Natuurlijk kan ik niets vertellen over de clues van de puzzels in deze escaperoom, maar ik kan wel zeggen dat dit echt één van de allerbeste en misschien zelfs wel de leukste escaperoom is die ik ooit speelde! De kamer zit echt ontzettend goed in elkaar en kent enorm veel toffe technische foefjes. De puzzels zijn echt heel erg leuk en er wordt voortdurend gebruik gemaakt van spannende special effects en een sinister muziekje. Ook visueel ziet de kamer er echt heel mooi uit, er is erg op details en decor gelet. Wat een feestje om deze kamer te mogen spelen!

Helaas zijn we in het zicht van de haven gestrand… We waren met één van de laatste puzzels bezig, maar verloren daar net teveel tijd.

Waarom ik ‘Abandoned’ zo leuk vind

Eigenlijk kan ik maar één nadeel aan ‘Abandoned’ opnoemen… Zoals bij nagenoeg alle escaperooms kun je ook deze kamer maar één keer spelen! Zo’n geniaal opgezette kamer wil je het liefst nog een keertje doen en nog een keertje! Het voelt een beetje als het uitlezen van een heel goed boek. Je leest zo snel mogelijk omdat het zo spannend is maar tegelijk wil je niet dat er een eind aan het verhaal komt! Zo voelt het spelen van ‘Abandoned’ eigenlijk ook. Na een uur heb je nog lang geen genoeg van deze kamer!

Wat ik het leukste vind aan deze escaperoom, is het hoge gehalte aan technische snufjes. Je hebt escaperooms waar je alleen maar op zoek moet gaan naar eindeloos veel codes om allemaal cijferslotjes open te krijgen. Zo niet bij ‘Abandoned’: dankzij de technische kennis van één van de broers, zitten hier heel veel elektronische functies in, wat de kamer echt heel gaaf maakt!

Eigenlijk heb ik nog maar één keer eerder een escaperoom gespeeld die ook weinig tot niet met slotjes werkte maar met dezelfde soort foefjes als ‘Abandoned’. Dit was de ‘Wake Up’-kamer bij Questomatica in Amsterdam, die tot gisteren mijn favoriete escaperoom was. Maar die favorietenrol wordt nu gedeeld met (of misschien wel overtroffen door) ‘Abandoned’!

Escaperoom Abandoned Escapium
Na afloop kun je het spel nog uitgebreid nabespreken!

Praktische informatie ‘Abandoned’

De escaperoom is op een industrieterrein bij Overvecht gevestigd. Er is genoeg (gratis) parkeerruimte en de escaperoom is dankzij duidelijke borden goed vindbaar. Dat is wel eens anders geweest bij andere escaperooms, waar het vinden van de kamer op zich al een puzzel was!

Je kunt ‘Abandoned’ met een groep tussen 3 en 7 personen spelen. Persoonlijk lijkt 7 personen mij wel wat veel en loop je elkaar vooral in de weg. Vier of vijf is denk ik de ideale groepsgrootte.

De kosten voor het spelen van ‘Abandoned’ zijn € 115,00 op maandag tot en met donderdag en € 135,00 van vrijdag tot en met zondag. Deze prijs is per kamer, niet per persoon. Je kunt reserveren via de website van Escapium.

De kamer is niet geschikt voor kleine kinderen (op de website staat een leeftijdsgrens van 16+). Ook voor mindervaliden is de kamer niet geschikt.
De kamer lijkt mij goed te doen voor wie nog niet eerder een escaperoom gespeeld heeft.

Bij Escapium kun je ook de kamer ‘The Dam’ boeken. Na ‘Abandoned’ ben ik heel nieuwsgierig naar deze andere kamer geworden dus we gaan ongetwijfeld ‘The Dam’ ook snel een keertje spelen!

Escapium, Nevadadreef 44, Utrecht
www.escapium.nl

Bekijk hier alvast de trailer van Abandoned!

Alvast in de stemming komen voor een escaperoom?

Omdat escaperooms vrij prijzig zijn, speel je ongetwijfeld niet elke week een kamer. Maar wil je alvast in de stemming komen voor ‘Abandoned’? Of heb je net een leuke escaperoom gespeeld en heb je er (net als ik!) nog lang geen genoeg van?

In dit blogartikel beschrijf ik de vijf allerleukste escapegames die je gewoon op je mobiel kunt spelen! Lekker thuis, op de luie bank. Natuurlijk is het niet zo leuk als een echte escaperoom, maar voor de time being is het toch een mooi en goedkoop alternatief! De eerste game uit het artikel heb ik onlangs weer eens gedownload en blijf dit een waanzinnig goed spel vinden!

Durf jij de uitdaging aan om escaperoom ‘Abandoned’ op te lossen?!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Darina

  Leuk om te lezen. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar het klinkt wel heel spannend om te gaan doen, ooit 🙂
  Darina onlangs geplaatst…Tuininspiratie | La fête du jardin by Sissy BoyMy Profile

  15 april 2019 at 3:20 pm
  • Reply Anne

   Echt een keertje doen! Het is inderdaad heel spannend maar wel superleuk!

   16 april 2019 at 11:29 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge