Follow me:

Roadtrip door IJsseldal en Achterhoek: Langs kastelen en mooie tuinen

Een prachtige regio in Nederland is de Achterhoek. We maakten met onze cabrio een prachtige roadtrip door IJsseldal en Achterhoek en natuurlijk vertel ik je graag wat je allemaal kunt zien onderweg! Meer dan genoeg, kan ik je alvast verklappen, dus trek genoeg tijd uit voor deze roadtrip door het oosten van Nederland.

In het voorjaar laat de natuur zich in het IJsseldal en de Achterhoek van haar mooiste kant zien. Als de bomen frisgroen in bloei staan en je ziet overal bloemen bloeien, is het echt genieten tijdens het rijden. Maar natuurlijk kunnen ook de andere seizoenen van het jaar zeker de moeite waard zijn. In de late zomer zijn bijvoorbeeld de paarse heuvels van de Veluwezoom, het startpunt van de route, weer ontzettend mooi. En ook de herfstkleuren rondom de talloze kastelen op de route zorgen voor een prachtig plaatje.

Achterhoek

Startpunt: Bezoekerscentrum Nationaal Park Veluwezoom

Hoewel het Nationaal Park Veluwezoom nog nét Veluwe is en geen IJsseldal of Achterhoek, is het hier zo mooi dat we dit een prachtige startplek vinden voor onze roadtrip. Je kunt een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum aan de Heuvenseweg. Vanaf hier rijden we de steile Schietbergweg omhoog en komen uit bij het uitzichtpunt en Paviljoen de Posbank. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de heuvels van de Veluwezoom en je kunt zelfs tot aan Duitsland kijken! Bij het Paviljoen kun je wat eten of drinken, hoewel je hier in het najaar enorm veel overlast hebt van wespen.

Vanaf hier rijden we rechtsaf, de Beekhuizenseweg in richting De Steeg. Beneden aangekomen steek je het spoorlijntje over en slaat dan bij het verkeerslicht linksaf, de Hoofdstraat in, die even later overgaat in de indrukwekkend mooie Middachterallee. De hoge bomenrij zorgt er voor dat het (weliswaar met wat fantasie) voelt alsof je door een kathedraal rijdt!

Tip: je kunt nog even een bezoekje brengen aan het fraaie Kasteel Middachten, dat hier rechts ligt. Het kasteel is alleen op zondagmiddagen in de zomer te bezoeken maar de tuinen zijn wel geopend tussen juni en september.

Heide Veluwe Posbank
De Posbank in augustus.

Doesburg

Aan het eind van de Middachterallee slaan we rechtsaf richting Doesburg. Dit oude stadje is vooral bekend vanwege de Doesburger mosterd: een begrip! Het is een heel sfeervol stadje dat nog echt de idyllische uitstraling van een middeleeuws plaatsje heeft.

Uiteraard kun je de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek bezoeken maar wist je dat je in Doesburg ook de oudste horecagelegenheid van Nederland kunt bezoeken? De mosterdsoep van Stadsbierhuys ‘De Waag’ is zeker de moeite waard, maar ook voor andere gerechten kun je prima terecht op deze schitterende, historische plek. Ook kun je een bezoek brengen aan de oude verdedigingslinies van Doesburg of aan de prachtige oude Martinikerk (alleen tussen april en oktober geopend voor bezoekers).

Parkeren in Doesburg: Vanaf Parkeerplaats Kloostertuin (betaald) loop je zo het oude centrum in.

Achterhoek
Doesburg (Foto: Bart Ros via Unsplash)

Bronkhorst

Over prachtig gelegen landweggetjes rijden we via Steenderen naar Bronkhorst: de volgende stop van deze roadtrip door IJsseldal en Achterhoek. Bronkhorst is één van de kleinste stadjes van Nederland maar zeker de moeite waard om te bezoeken. In het oude stadje vind je allerlei leuke winkeltjes en galerieën. Bij Herberg ‘De Gouden Leeuw’ midden in Bronkhorst kun je wat eten of drinken.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Bronkhorst in de COVID-periode wel wat deuren gesloten heeft: vroeger waren er meer leuke adresjes dan tegenwoordig. Maar nog steeds is Bronkhorst de moeite waard om even te stoppen en hopelijk komen er snel weer nieuwe leuke hotspots in het stadje. Ik schreef dit uitgebreide blog over Bronkhorst en wat je hier allemaal kunt zien en beleven.

Parkeren in Bronkhorst: Net buiten Bronkhorst vind je aan de Onderstraat een gratis parkeerterrein. Vanaf hier is het een paar minuten lopen naar Bronkhorst.

Bronkhorst tips
Idyllische straatjes in Bronkhorst

Kasteel Vorden

De Achterhoek is echt een gebied vol oude kastelen en het is dan ook niet verwonderlijk dat er een kasteel op de route van onze roadtrip door de Achterhoek staat. Kasteel Vorden is één van de kastelen langs de ‘Achtkastelenroute’: een fietsroute van zo’n 35 kilometer lang. De meeste kastelen zijn nog bewoond en niet voor publiek geopend, maar Kasteel Vorden kun je wel van binnen bewonderen. Kijk wel even op de website wanneer het kasteel geopend is. Ook kun je hier prachtig wandelen op Landgoed Vorden.

Naast het kasteel vind je er ook nog een restaurant, Bosloods 1873, dat in maart 2022 door nieuwe eigenaren geopend werd. Je eet hier heerlijke lokale producten die de seizoenen volgen.

Kasteel Vorden Achterhoek
(Foto: Kasteel Vorden)

Museum MORE | Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo: Nóg een kasteel op onze route maar dit keer een kasteel dat vooral een kunstmuseum is. In Museum MORE vind je veel werken van kunstschilder Carel Willink, maar er zijn ook tijdelijke exposities die je kunt bezoeken.

Ook het gebouw is echt prachtig en de geschiedenis van deze plek gaat dan ook al terug tot de 14e eeuw. Deze plek was eeuwenlang in bezig van het adellijke geslacht Van Heeckeren. Het huidige gebouw dateert uit de 16e of 17e eeuw, wat natuurlijk ook al enorm oud is! En nog iets leuks bij Kasteel Ruurlo: je kunt hier dwalen in het grootste heggendoolhof ter wereld!

Vanuit het kasteel is het niet zo ver naar het dorp Ruurlo, waar je wat winkels en horeca vindt.

Kasteel Ruurlo Achterhoek
Torenspits van Kasteel Ruurlo (Foto: Arjan Hofmann via Unsplash)

Ruurlo en ‘De Zevensprong’

Wist je dat in Kasteel Ruurlo en in de omgeving van Ruurlo de bekende, nostalgische kinderserie ‘De Zevensprong’ opgenomen is? Of hoewel, kinderserie…ik vind het nog steeds een fantastische serie om te zien! ‘De Zevensprong is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tonke Dragt en zij is echt één van mijn favoriete jeugdboekenauteurs. Aan de noordkant van het dorpje Ruurlo kun je vanaf de N312 rechtsaf het bospad ‘Het Rijkenbarg’ inslaan om even later bij de wegwijzer uit de serie te komen die hier nog midden in het bos staat.

Landgoed De Wiersse

En nog een kasteel, maar dit keer gaan we vooral voor de prachtige tuinen van Landgoed De Wiersse, een landgoed met een rijke geschiedenis. Al vanaf de 17e eeuw is men bezig met het aanleggen van mooie tuinen en het is zeker de moeite waard om deze te bezichtigen.

Het is niet voor niets dat de tuinen van Landgoed De Wiersse al in diverse kranten en tijdschriften worden geroemd maar ik vond dit artikel uit Gardeners World wel echt een aanrader om te lezen. Dit geeft een goede indruk van de schoonheid van deze bijzondere tuinen in de Achterhoek.

Vanaf Landgoed De Wiersse vervolgen we onze roadtrip door IJsseldal en Achterhoek door via kleine weggetjes richting Lochem te rijden. Misschien kun je nog kort een bezoekje brengen aan Kasteel De Wildenborch, waar ook mooie tuinen omheen liggen. Daarna rijden we door naar Landhuis De Velhorst dat vlakbij de oevers van het riviertje Berkel ligt.

Achterhoek

Landhuis De Velhorst en de Staringkoepel

Je kunt nu kiezen: heb je voldoende tijd, dan kun je deze mooie 8 kilometer lange wandelroute rondom Landhuis De Velhorst wandelen. De route brengt je ook langs het voetveer over de Berkel dat je zelf bedient. Aan de overkant kun je een bezoekje brengen aan de mooie Staringkoepel.

Heb je niet zoveel tijd, dan kun je ook met de auto de Dochterenseweg inrijden tot net voor het bruggetje over de Berkel. Hier begint een voetpad dat je na 800 meter naar het voetveer brengt.

Staringkoepel Achterhoek

Zutphen

We eindigen onze rondrit door IJsseldal en Achterhoek in het gezellige plaatsje Zutphen. Hier lonken de terrasjes en je kunt hier ongetwijfeld je dag besluiten met een hapje eten in één van de leuke restaurants. Zutphen is de afgelopen jaren steeds leuker geworden, met bijzondere winkeltjes en concept stores. Ik schreef al eens een blogartikel over Zutphen en wat je in dit leuke stadje allemaal kunt doen.

De prachtige toren van de Walburgiskerk domineert het stadsbeeld en de oude straatjes zorgen voor een heel fijn sfeertje. Ik vind Zutphen echt ontzettend leuk en kom er vanuit Apeldoorn eigenlijk veel te weinig. Toch maar vaker deze roadtrip door de Achterhoek rijden zodat we elke keer in Zutphen eindigen!

Zutphen markt
De gezellige markt midden in Zutphen.

Leuke hotspots in IJsseldal en Achterhoek

Het leuke van een roadtrip is dat je het rijden kunt afwisselen met het bezoeken van mooie plekken en gezellige hotspots. Ik maakte natuurlijk een lijstje met de leukste hotspots op de route zodat er altijd wel een gezellig adresje in de buurt is waar je neer kunt strijken!

Vaticano
Vaticano in Zutphen

Roadtrip door IJsseldal en Achterhoek: Praktisch

De totale route van deze roadtrip door het IJsseldal en de Achterhoek is ongeveer 80 kilometer lang. Ik heb bewust geen exacte aanwijzingen gegeven hoe je moet rijden tussen de verschillende highlights langs de route. Het is immers veel leuker om op eigen houtje je weg te zoeken, langs smalle boerenweggetjes en door de groene natuur. Probeer zoveel mogelijk de grote N-wegen te ontwijken, dan heb je de mooiste route te pakken!

Achterhoek

Er zijn nog veel meer kastelen en landgoederen te vinden in de Achterhoek, dan de paar die wel al noemden. De kastelen zelf zijn niet altijd toegankelijk omdat ze nog bewoond worden maar je mag vaak wel in de tuinen of over het landgoed wandelen.

Vind je de route te lang, dan kun je altijd vanaf Vorden omhoog doorsteken naar Landhuis Velhorst om dan alsnog in Zutphen te eindigen.

PS. Dit artikel was eerst gepubliceerd in augustus 2015 maar heeft in mei 2022 een volledige update gehad!

De Gouden Leeuw Bronkhorst Achterhoek
Het gezellige, zonnige terras van ‘De Gouden Leeuw’ in Bronkhorst

Tip: Roadtrip over de Veluwe

Als je van deze roadtrip genoten hebt, vind je ongetwijfeld mijn roadtrip over de Veluwe ook de moeite waard! Ik maakte een route van 75 kilometer lang over de allermooiste weggetjes van de Veluwe. Langs kastelen en landgoederen, door bossen en over de hei en langs de leukste restaurants en picknickplekken. Je leest in dit blogartikel alles over deze schitterende route en je vindt hier ook een gedetailleerde routebeschrijving in Google Maps!

Roadtrip over de Veluwe

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge