fbpx
Follow me:

Roadtrip door IJsseldal en Achterhoek

Dat er in Nederland genoeg moois te zien is, bewijst zich maar weer als we een cabriorit door de Achterhoek maken. In een dag tijd zien we weilanden, bossen, heuvels, kastelen, riviertjes, oude boerderijen, fraaie stadjes en natuurlijk de IJssel, die langs dit alles slingert. Een roadtrip door het IJsseldal en de Achterhoek.

We starten de dag vanuit Apeldoorn en rijden via Zutphen richting de Posbank. Dit is weliswaar nog net Veluwe, maar zo mooi, dat we deze er maar even bij pakken! Na een korte stop bij het Posbankpaviljoen rijden we nog door richting Rozendaal, waar we de brandtoren op de Emmapiramide beklimmen voor een prachtig uitzicht over de bossen. We kunnen zelfs Duitsland zien liggen in de nevelige verten!

Bronckhorst Achterhoek

Leuk kaas- en kruidenierswinkeltje in Bronckhorst

Weer terug over de Posbank en nu richting Doesburg, om vanaf daar de Achterhoek in te duiken. Via Laag-Keppel, Toldijk en Steenderen rijden we richting onze volgende stop: Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland. De route er naar toe is al prachtig, over smalle weggetjes langs oude boerderijen.

Posbank mei

Prachtige natuur op de Posbank!

Bronckhorst

In Bronckhorst zelf lijkt het of we een openluchtmuseum zijn binnengelopen! Het ene na het andere schitterende pandje trekt onze aandacht, vooral de leuke winkeltjes die er gevestigd zijn. Er is hier genoeg te zien om een heel blog over te vullen!

Na een heerlijke lunch met een broodje brie en hazelnoten, lopen we nog een rondje door het dorp en stappen dan weer in de auto. Richting Vorden, waar bij het kasteel ook geluncht of gedronken kan worden. Met onze lunch nog maar net achter de kiezen, besluiten we om toch maar door te rijden.
We kiezen er voor om vooral kleine weggetjes te rijden in plaats van de doorgaande N-wegen. Dat zorgt er voor dat we af en toe op een zandweg uitkomen, maar hier is het vaak extra mooi!

Atelier Bronkhorst Achterhoek

Glas & Keramiekatelier Kiki in Bronckhorst

Uiteindelijk passeren we dorpjes als Ruurlo, Zieuwent, Mariënvelde en Halle, om bij Café De Tol nog even wat te drinken en de benen te strekken. Vervolgens rijden we via Hummelo, Doesburg en Leuvenheim weer terug langs het Apeldoorns Kanaal naar Apeldoorn. Dankzij het zonnige weer zijn we rozig en moe maar heel voldaan!

Leuke hotspots in het IJsseldal of Achterhoek

 • Posbank Paviljoen: op het hoogste punt van de Posbank vind je het Posbank Paviljoen. Een modern gebouw met een uitgebreid terras. Let op: in augustus blijf je hier beter weg als je niet tegen wespen kunt! Wij zijn van ellende maar binnen gaan zitten nadat zo’n vijf, zes wespen zich op mijn appeltaart stortten!Wanneer er echter géén wespen zijn (vooral in het voorjaar, tot zo ongeveer half juli), kun je hier leuk zitten!
 • Stadsbierhuys De Waag, Doesburg: In Doesburg vind je de oudste horecagelegenheid van Nederland. Dit café-restaurant stamt al uit 1478! Binnen ziet het er nog authentiek uit en is het een erg leuk adresje om wat te gaan drinken of een hapje te eten!
  Gave lifestyle-artikelen bij de kaarsenmakerij in Bronckhorst!

  Gave lifestyle-artikelen bij de kaarsenmakerij in Bronckhorst!

 • Bronckhorst: Door het hele stadje vind je leuke winkeltjes en terrasjes. Niet te missen is het kaas- en kruidenierswinkeltje aan het begin van het dorp! Hier verkopen ze allerlei leuke dingen zoals koekjesmix, diverse soorten koek, kaas, ouderwetse beschuiten, allerlei soorten mosterd, kraamcadeautjes, Achterhoekse bittertjes en nog veel meer leuke meenemers voor prima prijzen!
 • Bronckhorst: Wat ook zeker de moeite waard is, is de kaarsenmakerij achterin het dorp. Hier worden niet alleen allerlei kaarsen in diverse soorten, maten en kleuren verkocht maar verkopen ze ook erg leuke lifestyle-producten zoals shawls, kussens, schalen, kleden enzovoorts. Zeker een bezoekje waard!
 • Bronckhorst: Op het terras van Herberg De Gouden Leeuw kun je heerlijk lunchen of wat drinken. Luxe loungebanken met heerlijke wegzakkussens zorgen ervoor dat je hier op en top geniet! Je kunt vanuit je zitplaats het slenterend publiek bekijken want De Gouden Leeuw zit midden in het dorp!
  Aanrader: broodje met Franse brie met honing en hazelnoten, heerlijk!
 • Kasteel Vorden: het kasteel is een centraal punt vanaf waar diverse activiteiten gedaan kunnen worden. Zo ben je hier vlakbij het Pieterpad, starten er diverse wandel- en fietsroutes en is in het weekend het restaurant bij het kasteel geopend.
 • Café De Tol, Zelhem: iets buiten Zelhem zit Café De Tol in een mooi pand! Ook met het terras is daar niets mis! Hier kun je voor een lage prijs heerlijk eten of een koffiestop/borrelstop houden!

  Café De Tol bij Zelhem

Wil je ‘s avonds nog lekker uit eten? Dan is Restaurant Bij d’n Open Haard in Zutphen absoluut een aanrader! Je kunt hier heerlijk eten! Het restaurant is nog in middeleeuwse stijl, wat een hele romantische sfeer geeft. 

Roadtrip Achterhoek

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge