Follow me:
Paleis het Loo

Paleis Het Loo bezoeken: Wat kun je er zien en doen?

Prachtig aan de rand van Apeldoorn gelegen vind je het statige Paleis Het Loo, dat nog wel eens met het paleis in Versailles wordt vergeleken. Naast het paleis zelf vind je er schitterend aangelegde tuinen, de oude stallen en garages en een leuk restaurant. Om Paleis Het Loo heen ligt het uitgestrekte Paleispark, waar je heerlijk kunt wandelen.

Paleis Het Loo werd in de 17e eeuw gebouwd als zomerpaleis en jachtverblijf. Lange tijd werd het paleis daadwerkelijk door leden van het koninklijk huis bewoond, waarbij de vroegere bewoners volop genoten van de jacht op de Veluwe. Het is geen groot paleis maar heeft wel een bepaalde uitstraling en allure, zeker als je het paleis in combinatie met de mooie tuinen ziet.

Het paleis was jarenlang gesloten voor een grote renovatie maar in april 2022 gingen de deuren voor het publiek weer open. Ik mocht alvast voorproeven en deel natuurlijk graag mijn ervaring met je! Wat kun je allemaal zien en doen in Paleis Het Loo?

Paleis Het Loo

Audiotours door Paleis Het Loo

Het leukste om te doen zijn de audiotours door Paleis Het Loo. Van tevoren boek je één van de audiotours waarbij je kunt kiezen door een tour door de oost- of de westvleugel van het Paleis. In de oostvleugel hoor je de audiotour ‘Willem en Mary’ die alles vertelt over de eerste bewoners van het Paleis. In de westvleugel kun je voor de audiotour ‘Huis van Wilhelmina’ gaan of de audiotour die meer geschikt is voor kinderen: ‘Thuis bij de Oranjes’. De audiotours duren 30 minuten.

Paleis Het Loo bezoeken

Ik heb de audiotours ‘Willem en Mary’ en ‘Het huis van Wilhelmina’ gedaan en beiden zijn heel interessant! Bij ‘Willem en Mary’ duik je echt de verre geschiedenis in en leer je de eerste bewoners van Paleis Het Loo kennen. Je leeft mee met hun wederwaardigheden en het is absoluut een interessante tour.

Paleis Het Loo
De weelderige eetzaal van Willem en Mary

In ‘Huis van Wilhelmina’ komen de wat bekendere namen aan bod. Zo kom je o.a. in de zitkamers van Koningin Emma en Prins Hendrik, in de ontvangkamer van prins Bernhard (die een hele eigen stijl had), loop je langs slaapkamers en badkamers om uiteindelijk in de fraaie Grote Zaal met de Grote Trap te eindigen.

Paleis Het Loo bezoeken

Wat ik persoonlijk heel fijn vind is dat je niet urenlang langs stijlkamers hoeft te slenteren. Op een gegeven moment heb ik de oude kamers voor mijn gevoel wel een beetje gezien en kan zo’n rondwandeling door een oud paleis soms echt te lang duren. Bij Paleis Het Loo is dat zeker niet het geval. Omdat de audiotour slechts een half uur duurt, loop je maar langs enkele oude kamers. Bovendien zijn de audiotours geen stoffig ingesproken tekst maar vlotte dialogen die goed te volgen zijn.

Het Loo

Stallenplein

Als je vanaf de parkeerplaats langs de kaartverkoop in het entreegebouw loopt, kom je als eerste op het Stallenplein uit. Hier staan de oude paardenstallen van het Paleis. Een deel van de stallen zijn nog steeds in gebruik. Tussen de stallen in vind je het Koetshuis, waar nu oude auto’s, koetsen en sledes tentoongesteld worden.

Stallenplein pauwen

Midden op het Stallenplein ligt een groene border, waar vaak pauwen rondscharrelen. Vanaf het entreegebouw gezien aan de rechterkant ligt een oude autogarage, waar nu het restaurant Prins Hendrik Garage in gevestigd is. Een fijn plekje, hoewel ik het zelf wel jammer vind dat je alleen maar met een ticket bij de Prins Hendrik Garage kunt komen; het lijkt me nu echt een heerlijke plek om af en toe te lunchen.

Stallenplein
Het Stallenplein

De tuinen van Paleis Het Loo

Vanaf het Paleis heb je een prachtig uitzicht over de mooi aangelegde tuinen. Nadat je de audiotour hebt afgerond kun je nog een rondje wandelen door de tuinen. Sierlijke borders, fraaie fonteinen en standbeelden…de tuinen hebben absoluut een koninklijk sfeertje!

De tuinen zitten ook vol symboliek en verwijzingen naar de eerste bewoners van Paleis Het Loo: (stadhouder) Willem III en de Britse Maria Stuart. In dit artikel op de website van Paleis Het Loo lees je er meer over.

Paleis Het Loo

Zo vind je ook de grote fontein in de tuinen. Willem III wilde dat de fontein op Paleis Het Loo hoger spoot dan de fontein van Lodewijk XIV. Dankzij een vernuftig systeem, waarbij water helemaal vanuit het hoger gelegen Hoog Soeren getransporteerd werd, kreeg hij dit inderdaad voor elkaar.

Paleis Het Loo

Iets eten of drinken bij Paleis Het Loo

Na het doen van de audiotour en het rondwandelen door de tuinen wil je ongetwijfeld ook ergens wat eten of drinken.

Op het Stallenplein vind je het restaurant Prins Hendrik Garage: een leuk restaurant waar je prima kunt eten. Je kunt hier iets van de kaart bestellen, maar het is ook mogelijk om een lunchbox te kopen. Daarmee zoek je een fijn plekje op om in de buitenlucht te picknicken.

Prins Hendrik Garage Het Loo

Een andere fijne plek (tenminste, ik heb hem zelf nog niet geprobeerd maar het lijkt me een gewéldige plek!) is in de tuinen van Het Loo. Achter de witte pilaren van de colonnades kun je ook wat drinken of een snack halen.

Wandelen in Paleispark Het Loo

Maak je een leuk dagje uit van je bezoek aan Paleis Het Loo? Maak dan na de lunch een fijne wandeling door het grote Paleispark. Er lopen diverse wandelroutes door het park; de langste is maar liefst 13,5 kilometer en brengt je door het hele Paleispark.

Zelf loop ik altijd het liefst naar de Veldvijvers: dit is een prachtig stukje natuur. Zeker in het voorjaar, als de talloze rododendrons in bloei staan, is het hier schitterend.

Ik schreef al eens een blog over wandelen in Paleispark Het Loo; dit blog ga ik binnenkort updaten dus houd deze website zeker in de gaten! Ook schreef ik een blog over ‘Wandelen en wild spotten‘ in het Paleispark: deze wandeling brengt je langs een wildobservatiepost.

Koningsweg Paleis Het Loo
De prachtige Koningsweg in Paleispark Het Loo

Het Oude Loo

Goed verscholen in het Paleispark ligt kasteel Het Oude Loo. Dit fraaie kasteeltje is ook een jachtslot (ze hielden wel van jagen vroeger…) en is aan koning Willem-Alexander verhuurd. Die maakt hier regelmatig gebruik van en het terrein rond het kasteel is dan in principe ook niet toegankelijk voor bezoekers.

Alleen in de maanden april en mei is het park rondom Het Oude Loo te bezichtigen en hier wordt dan ook vaak massaal gebruik van gemaakt door bezoekers van het Paleispark. En met reden: in die periode bloeien de talloze rododendrons en azalea’s rondom Het Oude Loo en is het er echt prachtig!

Let op: in 2022 zal het park van Het Oude Loo ook in april en mei gesloten blijven in verband met de Oekraïense vluchtelingen die in Het Oude Loo gehuisvest zijn.

Het Oude Loo Apeldoorn
Het Oude Loo

Paleis Het Loo bezoeken – Praktische informatie

Paleis Het Loo ligt aan de rand van Apeldoorn en beschikt over een groot parkeerterrein (€ 7,50 per dag).

Via de websites boek je een audiotour en reserveer je daarvoor een tijdslot. Een ticket voor volwassenen kost € 19,50 (kortingen mogelijk). Het is ook mogelijk om alleen een Tuinen & Stallen-ticket te kopen voor € 10,00; daarmee heb je geen toegang tot het Paleis zelf maar wel tot de tuinen en het Stallenplein. Met een Museumkaart kun je het Paleis gratis bezoeken.

Paleis Het Loo
Een van de pauwen op het Stallenplein

Neem zelf een koptelefoon of earplugs mee en installeer van tevoren alvast de app van Paleis Het Loo op je telefoon, omdat je via de app de audiotour afspeelt. Of huur anders voor € 2,50 een audiotoestel met koptelefoon. Voor de audiotour is het verplicht om een slot te reserveren; voor de tuinen en stallen is dit niet nodig.

Let op, vanaf het Stallenplein tot aan het Paleis zelf is het zo’n 15-20 minuten lopen. Heb je een audiotour op een bepaald tijdslot geboekt, zorg dan dat je ruim van tevoren al arriveert want het is dus nog een stukje wandelen.

Apeldoorn

Paleis Het Loo combineren met een stedentrip Apeldoorn

Apeldoorn is een hele leuke stad voor een korte stedentrip. Er komen steeds meer leuke hotspots, festivals en evenementen in de stad. Ik schreef al eens dit uitgebreide blog met 35 tips voor Apeldoorn. Een leuke, gezellige stad met de schitterende natuur van de Veluwe is een hele fijne combinatie! Je kunt prachtige wandelingen maken, bijvoorbeeld in Kroondomein Het Loo, dat ook ooit eigendom was van de Oranjes. Zo geef je echt een koninklijk tintje aan je stedentrip!

Zoek je een fijne accommodatie in Apeldoorn, in de buurt van Paleis Het Loo? Dan kan ik je Zenzez Hotel & Lounge aanraden: een heel mooi boutique hotel vlakbij het centrum en op 20 minuten loopafstand van Paleis Het Loo. Echt een prachtig plekje, met kamers vanaf € 100,- per kamer per nacht.

Tegenover Paleis Het Loo zit het Bastion-hotel, maar hier heb ik persoonlijk minder goede ervaringen mee. Dan zou ik liever het Fletcher Hotel Apeldoorn aanbevelen; ook op loopafstand van het Paleis.

Winter lente Apeldoorn
Apeldoorn
Previous Post Next Post

1 Comment

  • Reply Petra

    Wat een super leuk artikel Anne! En lief dat je ons hotel aanbeveelt!

    Mocht je een keertje in de buurt zijn, loop gewoon een keertje binnen.

    29 april 2022 at 11:15 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge