Follow me:

Dublin en de Wicklow Mountains: Een leuke stedentrip!

Ierland is een van mijn favoriete landen in Europa. Omdat ik ook een blog over Ierland bijhoud, ben ik uiteraard ook in Dublin geweest. Wist je dat je vanuit Dublin heel eenvoudig een roadtrip door de prachtige Wicklow Mountains kunt doen? Zo kun je een stedentrip heel handig combineren met de fraaie natuur van Ierland. Zeker als de heide in bloei staat, zijn de Wicklows prachtig! 

Dublin is een hele leuke stad! Er is veel te zien en te doen en de mensen zijn vriendelijk. Wel moet ik eerlijk toegeven dat de hoofdstad van Ierland voor mij niet de charme heeft die ik wel op het Ierse platteland vind. Het Ierse accent is minder sterk, de stad is druk en rumoerig (wat een tegenstelling met de ruige, verlaten kuststreek!) en zelfs de pubs waren toch anders dan de pubs in kleine dorpjes. Wat wel weer een pluspunt van Dublin is, is dat je echt in de enorm rijke geschiedenis van Dublin en Ierland kunt duiken.

Dublin is verdeeld in twee delen, van elkaar gescheiden door de rivier Liffey. Er heerst ook een soort competitie tussen de twee stadsdelen, waar je als toerist verder niet zoveel van merkt. De noordkant is wat rauwer, terwijl je aan de zuidkant de chique herenhuizen vindt.

Dublin
In 2015 bezocht ik Dublin tijdens een leuke persreis.

Bezienswaardigheden Dublin

Ierland heeft lang en zwaar geleden onder de Engelse bezetting. Overal in de stad vind je daar stille getuigen van: in het bijzonder het mooie General Postoffice aan O’Connell Street! Hier vond in 1916 de Paasopstand uit, die een omslag inluidde die uiteindelijk tot de Ierse Vrijstaat leidde. In het postkantoor hangt een plaquette die hier nog aan herinnert; even verderop is de Garden of Remembrance, die een ode is aan alle Ieren die het leven lieten in deze onafhankelijkheidsstrijd.

Ook bezocht ik de indrukwekkende Kilmainham Gaol. Hier werden de leiders van de Paasopstand berecht. Een feitje dat je in elke reisgids tegenkomt; veel heftiger is het echter om daadwerkelijk ook op de plek te staan waar deze vijftien mannen geëxecuteerd werden! Daarnaast geeft de rondleiding een prachtig beeld van hoe het er destijds in een gevangenis aan toe ging!

Trinity University is de oudste universiteit van Ierland en bestaat al sinds 1592! En wat ben ik jaloers op de studenten, die in zo’n prachtige, historische omgeving kunnen studeren! Dat moet je motivatie en leerprestaties toch echt ten goede komen!

Dublin Trinity
Trinity University

Musea en kathedralen in Dublin

Vlakbij liggen diverse gratis musea zoals het National Museum of Ireland – afdeling Archeologie (waar nog opgegraven lichamen tentoongesteld worden, luguber maar tegelijk heel boeiend!), de National Gallery, waar een prachtige Vermeer hangt en de National Library.

Er zijn twee grote kathedralen in Dublin: de Christchurch Cathedral en St. Patricks Cathedral. Je betaalt een paar euro entree om binnen te mogen kijken. Veel leuker is het echter om aan het einde van de middag (check de websites voor exacte tijden, dit wisselt namelijk regelmatig) de evensong bij te wonen. Zo kun je genieten van de mooie koormuziek en tegelijk rustig het interieur van de kerk zien!

Cathedral Dublin Evensong
St. Patricks Cathedral

Bier en whiskey!

Ierland staat natuurlijk bekend om het donkerbruine Guinness bier. Tijdens een persreis naar Dublin kreeg ik een uitgebreide rondleiding door het Guinness Storehouse. Hier zie je hoe het bier gebrouwen wordt, maar ook alle andere facetten van Guinness, zoals hun waanzinnig leuke reclameborden! En vanaf de Gravity Bar, waar je na afloop een biertje drinkt, heb je een fantastisch uitzicht over de stad en over de Wicklow Mountains!

Wie meer met whiskey dan met bier heeft, kan in Dublin ook zijn hart ophalen. Er is nog een oude distilleerderij van Jameson Whiskey, waar nu een bezoekerscentrum is. Ook kun je het whiskeymuseum bezoeken, dat erg leuk is!

Guinness Ierland Dublin
Uiteraard drink je in Dublin het donkere Ierse bier Guinness. Het Guinness Storehouse is ook leuk om te bezoeken!

Leuke pubs in Dublin

Wie naar Dublin gaat, moet uiteraard ook een echte Ierse pub bezoeken. In de populaire wijk Temple Bar struikel je over de Ierse pubs, waaronder natuurlijk de bekende rode Temple Bar zelf. Zelf vind ik Temple Bar echter veel te toeristisch en vind dat er veel leukere pubs in Dublin zijn!

Mijn favoriete pub is O’Donoghues aan de Merrion Row. Dit is de pub waar vroeger de Dubliners ook veel speelden en aan de muur zie je nog veel oude foto’s uit die tijd. Er is elke avond livemuziek in de stijl van de Dubliners en de enorme pub is dan afgeladen vol. Een fijn sfeertje!

Temple Bar Dublin
In Temple Bar vind je niet perse de leukste pubs van Dublin!

Ook The Celt vind ik een erg leuke pub, waar vaak livemuziek is. Deze pub vind je aan de noordkant van de Liffey en hier komen ook veel locals.

De oudste pub van Ierland zou de Brazen Head Pub moeten zijn, waarvan de historie al teruggaat tot het jaar 1198! Een leuk plekje, iets buiten het centrum. Wel veel toeristen dus dat is een minpuntje!

Pub Dublin
Het is ontzettend leuk om naar een pub te gaan waar ‘s avonds traditionele Ierse muziek gespeeld wordt.

Shopping in Dublin

Dublin heeft diverse winkelstraten. Aan de noordkant van de Liffey vind je de bekende ketens in de straten rond Henry Street. Bekende namen zoals Penneys (Primark), Debenhams en Pull & Bear zitten hier gevestigd. Henry Street is een zijweg van de brede boulevard van O’Connell Street, maar hier zitten voornamelijk toeristenwinkeltjes en touroperators.

Aan de zuidkant van de Liffey is vooral Grafton Street bekend als winkelstraat. Hier zitten ook weer bekende ketens zoals Dunnes en JD Sports. Grafton Street mondt uit op het mooie Stephens Green, het bekendste park van Dublin. Een heerlijk plekje op een zonnige zomerdag!

Wat ik een erg leuk plekje vind in Dublin, is de overdekte markt van Georges Street Arcade. Dit is een soort Covent Garden, met allemaal kleine stalletjes, boekwinkeltjes en foodstalletjes. Leuk om doorheen te lopen!

Georges Street Arcade Dublin
Georges Street Arcade

Fietsen in Dublin

Dublin is ook een erg leuke stad om per fiets te ontdekken. Daarmee kom je makkelijk in de wijken rondom het echte centrum, wat zeker zo leuk is. Je kunt zelf een fiets huren via het makkelijke systeem van Dublin Bikes. Op heel veel plekken in de stad staan rekken met fietsen, waar je een fiets op kunt pikken en op een andere plek weer terug kunt zetten. Tip: Fiets eens naar het mooie Phoenix Park!

Een andere manier om Dublin per fiets te ontdekken, is dankzij een fietstour. Ik maakte een fietstour met Dublin City Bike Tours, wat een aanrader is! We zagen niet alleen de hotspots van Dublin, maar ook veel ‘hidden gems’ en plekken met fraaie street art.

Phoenix Park fiets Dublin
Met de fiets kun je naar het uitgestrekte Phoenix Park fietsen.

Accommodatie in Dublin

Dublin is een populaire bestemming voor een stedentrip, dus het is vaak zoeken naar beschikbare accommodaties.

Een fantastische accommodatie in Dublin is het Trinity City Hotel, dat vlakbij de Trinity University ligt. Het is een erg mooi hotel en de locatie is echt perfect. Vanuit hier loop je zo het centrum in, ben je in een paar stappen in Temple Bar en is de kans groot dat je vanuit je hotelkamer uitkijkt op de mooie Trinity University. Wat een fijn plekje!

Trinity Dublin
Het Trinity City Hotel zit pal naast de Trinity University

Wil je liever in een B&B overnachten? Die zijn er ook genoeg in Dublin, hoewel je dan meestal iets buiten het centrum uit komt. Een aanrader is dan het Avoca House B&B. Wanneer je een aantal dagen blijft, kun je zelfs nog overwegen om buiten de stad te gaan zitten, bijvoorbeeld in Swords. Vanuit hier gaan er frequent bussen naar het centrum.

Ga je voor een budget accommodatie, dan is er ook genoeg te vinden. Houd er wel rekening mee dat de hostels in Dublin echte slaapfabrieken zijn: rumoerig en massaal. Ik verbleef een paar keer in het hostel Avalon House, maar besloot na de laatste keer dat ik echt te oud werd voor hostels in Dublin… Een wat kleinschaliger en veel prettiger hostel vond ik het Ashfield Hostel: deze ligt supercentraal, vlakbij Temple Bar en O’Connells Street. Ik had hier een vierpersoonskamer en heb echt uitstekend geslapen. Wil je dus budget overnachten, ga dan voor deze! Een derde optie, die wat mij betreft qua kwaliteit tussen het Ashfield en het Avalon House in zit, is het Jacobs Inn Hostel. Deze zit vlakbij het station. Ik vond zelf het straatje waar het aan zit ‘s avonds een beetje onguur, maar het hostel zelf is wel prima.

Dublin Postoffice
Het General Postoffice, dat nog steeds dienst doet als postkantoor.

Roadtrip door de Wicklow Mountains

Vanuit Dublin kun je het bergachtige gebied van de Wicklow Mountains al zien liggen. Dit is een schitterend natuurgebied, net onder Dublin. Als je een autootje huurt, ben je in no-time vanuit de stad in dit prachtige gebied.

Neem zeker de fraaie Military Road: de R115, die dwars door de Wicklow Mountains voert. Deze brengt je door het desolate gebied rondom Sally Gap en brengt je uiteindelijk bij de oude kloosterruïne van Glendalough. Niet alleen vind je hier enorm oude restanten van de kloosternederzetting, ook kun je de prachtige meren van Glendalough bewonderen of een van de wandelroutes volgen. Een waanzinnig mooi plekje!

Glendalough Dublin Ierland
Het Upper Lake van Glendalough

Nog verder naar het zuiden vind je het kleine plaatsje Avoca, bekend van de Avoca Woollen Mills, waar ze de schitterende sjaals en kleden weven. En rijd ook even het dal van Glenmalure in, om de Glenmalure Waterfall te bewonderen.De Wicklow Mountains is een ideaal gebied om lekker wat rond te touren. De natuur is mooi, de dorpjes zijn schattig en je hebt het gevoel alsof de stad Dublin mijlenver weg is. Kortom, laat je stedentrip Dublin niet alleen uit Dublin bestaan maar bezoek ook het fraaie Ierse platteland!

Wil je ook nog overnachten in de Wicklow Mountains (aanrader!), dan kan ik het B&B ‘The Old Coach House’ aanbevelen. Vanuit hier maak je eenvoudig een prachtige wandeling langs verlaten kolenmijnen (pas op dat je niet in een schacht valt!) en bezoek je het idyllische ‘Meeting of the Waters’. Een heel mooi plekje!

Wicklow Dublin
De bloeiende heide bij Sally Gap

Wil je meer informatie en handige tips over Dublin? Bezoek dan eens mijn andere blog: Ditisierland.nl. Hier vind je allerlei informatieve blogs over Dublin!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Ismay

  Waauw, prachtig zeg! Ierland lijkt mij echt een prachtig land, maar ik denk dat ik er inderdaad eerder naartoe zou gaan voor de natuur dan de stad. Maar een korte citytrip is natuurlijk wel altijd leuk! Die oude gebouwen zijn prachtig!

  11 september 2015 at 2:51 pm
  • Reply Anne

   Tja, ik kan je alleen maar gelijk geven! Dublin is echt wel een leuke stad maar de natuur daar gaat boven alles!!

   11 september 2015 at 5:04 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge